A művelődésben sem jó a látszattevékenység: a személyes részvételű eseményeket várják az új évtől a kultúra képviselői

Kiss Judit 2021. január 08., 08:56 utolsó módosítás: 2021. január 08., 09:00

Az új évben értékelni kellene az együtt töltött időt: ne fecséreljük azt látszattevékenységre kulturális berkekben sem. A tavalyi év tapasztalataiból a jó gyakorlatokat meg kell őrizni, a rosszakat elfeledni – többek közt ezeket a válaszokat kapta a Krónika az erdélyi kulturális élet különböző területein tevékenykedőktől. Kulturálisközpont-vezetőt, költőket, lapszerkesztőket, írószervezet-vezetőt, színészt, rendezőt kérdeztünk arról: mit várnak a tavalyi, felemás esztendő után a 2021-es évtől.

A művelődésben sem jó a látszattevékenység: a személyes részvételű eseményeket várják az új évtől a kultúra képviselői
galéria
Egyelőre sok helyen hiányzik a színháztermekből a közönség, a művészek várják az „igazi”, nézők előtt tartott előadásokat Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Felemás esztendő volt a tavalyi a kultúra szempontjából: a színházak, mozik, más intézmények is megsínylették, hogy a közönséggel való kapcsolattartás nagyrészt online térbe szorult. Arról, hogy mit várnak a 2021-es évtől, a kultúra területén tevékenykedőket: kulturálisközpont-vezetőt, költőket, lapszerkesztőket, írószervezet-vezetőt, színészt, rendezőt kérdeztünk.

Semmilyen technológia nem pótolja a személyes jelenlétet

Az elmúlt esztendő ismételten rádöbbentett arra, hogy semmiféle kifinomult digitális technológia nem helyettesíti a puszta jelenlét mérhetetlen sokrétűségét, gazdagságát; nem ugyanaz virtuálisan bebarangolni egy múzeumot, meghallgatni egy koncertet, egy színházi előadást, vagy a „kézzelfogható” valóságban jelen lenni ugyanott – fogalmazott kérdésünkre Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze. Rámutatott,

nem ugyanaz üres termek csendjében ülni, vagy 500 ember visszafogott lélegzetének csendjében. „Utóbbi mérhetetlenül fajsúlyosabb, hiszen a színház lényegét tekintve ezen a jelenléten, az »itt és most«-on alapszik.

És nem hiszem, hogy ez változna, vagy hogy változnia kellene, feltéve, ha engedik annak maradnia, ami” – fogalmazott a színművész.

Kérdésünkre, hogy mit vár ettől az évtől, Bogdán Zsolt azt felelte: azt az örömet, amit a mások jelenléte okoz; értő, érző, jelenvaló közönséget.

 

Bogdán Zsolt Fotó: Gábos Albin

Tapasztó Ernő színész, rendező, az Aradi Kamaraszínház vezetője bevallása szerint kihívásnak tekinti az olyan fura kényszerhelyzeteket, amint amilyen a tavalyi év volt.

Az ilyen helyzetek feltöltenek, ötleteket adnak, eltöltenek valamiféle különös reménnyel.

Idén pedig megmutatjuk azt, amit tavaly nem tudtunk, előadásokat tervezünk: lesz Karnyóné, lesz De mi lett a nővel?, Játék a kastélyban, Shakespeare, Vitéz László, 100 év zene, Tolsztoj, sok turné, egyebek” – sorolta a terveket.

Mint fogalmazott, azt várja leginkább, hogy a kulturális szféra finanszírozását átalakítsák, ami valószínűleg nem fog megtörténni. „Optimista csak abban vagyok, amit mi színházként meg tudunk tenni, el tudunk játszani. Hiába ágál az ember, hogy a kultúra lenézett, hogy az oktatás egyes helyeken a harmadik világbeli színvonal alatt van, ha egyszer nem vagyok politikus alkat, nem tudok semmit és semmin változtatni” – fogalmazott Tapasztó Ernő. Mint sorolta:

kulturális autonómia, a színházak finanszírozásának alternatívái, új színházi törvény, a kis, független színházak életének megkönnyítése – csak néhány a rengeteg megoldatlan kérdés közül.

„Amíg meg nem oldódnak ezek a dolgok, ahogy mondani szoktuk, mi „toljuk ezerrel”: szervezzük a turnékat, Aradon az előadásokat, fesztiválokat, építjük a nemzetközi kapcsolatokat, és közben folyamatosan próbálunk” – mondta a társulat vezetője.

Tapasztó Ernő Fotó: színház.hu Németh Mónika

Lényeges lenne a mozik újranyitása

A járvány miatt a mozilátogatás, moziélmény is kimarad az emberek életéből. Jakab-Benke Nándor, a Filmtett filmes szakportál főszerkesztője szerint a színházak megnyitása mellett legfontosabb a mozik újranyitása lenne. „Mozik nélkül nemcsak a hollywoodi blockbusterekről (kasszasikerekről) maradtunk le, de a fesztiválok sem tudnak rendesen működni, tavaly ugyebár a Cannes-i Film-
fesztivál is elmaradt, az idén a berlinit fogják szokatlan módon két részletben megrendezni.

Bizonyos filmeknek akár jót is tesz az, hogy streamingfelületekre kerülnek, de az igazi mozis alkotások elhervadnak laptopképernyőn, ami azért is veszélyes, mert így sok alkotó talán le is mond arról, hogy képileg igényesebb alkotással rukkoljon elő”

– mutatott rá Jakab-Benke Nándor. Kifejtette, így egyre erősebben érvényesül a Netflix-féle „sorozat-sorozatgyártás” elve, csak azért, hogy ne álljon le a filmipar. „Pedig 2021 akár a független/európai/művészfilm nagy éve is lehet, mert a rizikókerülő nagy forgalmazókkal ellentétben a kicsiknek úgy is jó, ha a néző kis teremben, „kevesedmagával”, maszkban, popcorn nélkül fogyasztja a mozgóképet” – mutatott rá a főszerkesztő.

Jakab-Benke Nándor

A jó gyakorlatokat meg kell őrizni, a rosszakat elfeledni

A 2021-es esztendő az átértékelés és az újrakezdés éve lesz, számukra egy új név bevezetését is jelenti, hiszen 2020. szeptember 1. óta a Balassi Intézet itteni fiókja nevet változtatott: Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy lett – értékelt Szebeni Zsuzsanna, aki újabb ciklust kezd intézetvezetőként. „Mindez számos kihívással és új lehetőséggel jár. Köszönöm a bizalmat, amellyel az elmúlt négy évünket szűkebb és tágabb környezetünk övezte, a bizalom akkor is töretlen maradt, amikor tevékenységünk egy része online térbe szorult” – fogalmazott. Mint kifejtette,

„nagy tanító” volt a 2020-as év, rugalmasságot és rendkívüli állóképességet követelt, hogy a megváltozott körülmények között is működhessenek, fenntartsák nézőik, barátaik, rajongóik érdeklődését.

„A jó gyakorlatokat meg kell őrizni, a rosszakat elfeledni. Ilyen jó gyakorlat volt a videók készítése, különösen, ha román fordítást is tudunk biztosítani – ezek, bár rengeteg többletforrást és munkát igényeltek, létfontosságúak voltak bizonyos közönségréteg eléréséhez, és azok számára is figyelemfelkeltő, akik később szeretnék visszanézni az online eseményeket” – fejtette ki Szebeni Zsuzsanna.

A Nagybányai Festőiskolát ünneplik

Arról, hogy a következőkben mit tervez a kulturális intézet élén, Szebeni azt mondta, nyitást szeretne, a korábbi jó gyakorlatok megőrzését, tapasztalatcserét, emberi-szakmai találkozásokat, a tanulságok levonását.

Biztos, hogy nem tudjuk ugyanott folytatni, ahol a járvány előtt, programjaink között a korábbinál is nagyobb szerepet fog kapni a társadalmi felelősségvállalás és a környezetvédelem. Az eseményeink sokáig meg fogják őrizni a hibrid jelleget”

– mondta az intézményvezető. Hozzátette, remélik, az év második felében már nemcsak szabadtéri eseményeket tarthatnak. „Megtanultuk értékelni a kisszámú, de interaktív érdeklődő nézőközönséget, akiknek figyelme folyamatosan jelzi, hogy milyen irányban érdemes elindulni a rendezvények tekintetében. Szeretnénk folytatni a helyi szervezetekkel, a várossal, a megyével való együttműködést, de bevonjuk tevékenységünkbe a csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátust is” – sorolta a vezető. Arra is kitért, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézettel sikeres programsorozatokat zártak, szórványvidéki programjaik is folytatódnak.

Szebeni Zsuzsa

Az év elején két nagy színházi évfordulót ünnepelnek, hiszen Bihari József (1901–1981) kétszeres Kossuth-díjas színész és Kiss Manyi színművésznő (1911–1971) is Háromszék szülötte, ezenkívül az intézet évfordulónaptárt indít Cool-Túra címmel. „Folytatódnak programjaink a nemzeti összetartozás jegyében, a magyar kultúra napján Szilágyi Enikő Trianon-estje újra látható lesz, bemutatjuk Kovács Attila Zoltánnak Trianon – a békeszerződés című kötetét, egyelőre online formában. Az év egyik legjelentősebb eseménye a Nagybányai Festőiskola évfordulója, melynek keretében számos jeles intézménnyel együttműködve a női alkotókra fókuszálunk” – hívta fel a figyelmet Szebeni Zsuzsanna.

Középiskolásoknak szóló
műsor indul

Bízik benne, hogy az elmúlt évre tervezett eseményeik egy részét meg tudják tartani hagyományos módon, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) tavaszra halasztott éves táborát, a felolvasó körutakat, ugyanakkor az online térben való hangsúlyosabb jelenlétre is törekszenek – mondta el megkeresésünkre Karácsonyi Zsolt, a szervezet elnöke.

Január végétől folytatjuk A hét szerzője programsorozatunkat. A Kolozsvári Állami Magyar Színházzal és az Erdély Tv-vel közös szervezésben elindul az Altertanterv elnevezésű, elsősorban a középiskolásoknak szóló műsor, amelyet kéthetente láthatnak a tévénézők”

– mondta Karácsonyi Zsolt. Kifejtette, a klasszikusoktól a kortárs írók felé haladva, a tantervet is szem előtt tartva mutatnak be szerzőket Arany Jánostól Áprily Lajosig, Balassitól Ottlikig, Madáchtól Király Lászlóig. Az első adásban, vasárnap délután Markó Béla és Tompa Gábor beszélget az Ómagyar Mária-siralomról, Kőmíves Kelemenné balladájáról, Balassi és Csokonai egy-egy verséről. „Reméljük, hogy tavasszal már közvetlenül is, nem csak közvetítések révén találkozhatunk az olvasókkal” – mondta az írószervezet elnöke.

Karácsonyi Zsolt

Karanténkönyvek,
karanténlemezek születtek

„Ha sikerül 2021-ben ismét távolságtartást mellőző életet élni, azt várom, hogy értékelni tudjuk majd az együtt, egy helyen töltött időt, és ne fecséreljük látszattevékenységre azt kulturális berkekben sem. Hátha a mögöttünk hagyott nehéz esztendő megtanított bennünket arra, hogy ne nézzük se ostobának, se levegőnek egymást” – mondta el kérdésünkre László Noémi költő, a Napsugár és Szivárvány gyermeklapok főszerkesztője.

Mint fogalmazott, a minőségi párbeszédet, oktatást, szórakoztatást várja el ettől az esztendőtől – látszatutazás, látszatnyaralás és látszatkonferenciák, látszat színházi előadások és látszat irodalmi estek, „habok és rojtok” nélkül. „Jól jönne mindenkinek egy kis lényegfelismerési életgyakorlat 2021-ben” – mondta László Noémi.

László Noémi Fotó: Gál Attila

Balázs Imre József költő, irodalomtörténész kérdésünkre kifejtette, 2020 számos olyan eseményt, utazást, tervet hiúsított meg, amelyek fontosak lettek volna a kultúra szempontjából.

A kreatív energiákat szükségszerűen új irányokba kellett átállítani. Ennek következtében megszülettek már az első karanténkönyvek, karanténlemezek, karanténprodukciók. Biztos vagyok benne, hogy a korlátozások lazulásával nagyon színvonalas és sok szempontból megnövekedett fontosságú produkciókat fogunk látni”

– fejtette ki. Mint mondta, az eredményeknek valószínűleg csak egy kisebb része válik elérhetővé 2021-ben ő hosszú távú hatást vár és feltételez.

Balázs Imre József Fotó: Facebook/Balázs Imre József

„Konkrétan az én esetemben két könyvem megjelenését is lefékezte a járvány, előreláthatólag mindkettő 2021-ben lesz csak kézbe vehető: egyik a Madárábécé című verseskönyvem, másik A szürrealizmus története a magyar irodalmi mezőben című monografikus munkám” – mondta Balázs Imre József.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport