Washington szerint Ukrajna újabb ellentámadásra készül

Washington szerint Ukrajna újabb ellentámadásra készül

Újabb menet? Az amerikai kormányzat szerint Ukrajna jövőre képes lehet újabb ellentámadást indítani az oroszokkal szemben

Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Ukrajna 2025-ben ellentámadást kíván indítani az Egyesült Államok által jóváhagyott 61 milliárd dolláros segélycsomag, valamint további nyugati segélyek támogatásával – mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Financial Timesnak szombaton.

Hírösszefoglaló

2024. május 05., 13:052024. május 05., 13:05

Sullivan szerint Ukrajna „előrelépést ér el az oroszok által elfoglalt területek visszafoglalására” – ez volt a legvilágosabb ilyen jellegű megfogalmazás arra vonatkozóan, hogy a Biden-kormányzat hogyan látja a háború alakulását a következő hónapokban.

A Financial Times megjegyzi, hogy

bármilyen új ukrán offenzíva további katonai segítséget igényelne a nyugati szövetségesektől, köztük az Egyesült Államoktól,

miközben hónapokba telt, míg a legutóbbi 61 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot a kongresszus heves politikai harcok közepette elfogadta.

Az Egyesült Államok a legfejlettebb gazdasággal rendelkező országokat tömörítő G7-csoportban kezdett tárgyalásokat egy akár 50 milliárd dolláros katonai segélycsomag kidolgozásáról Ukrajnának. A lehetséges csomagot a jelentések szerint a befagyasztott orosz vagyonelemek felhalmozott kamataiból származó nyereségből finanszíroznák.

A várható nyári orosz offenzíva növekvő nyomása ellenére Sullivan megjegyezte, hogy

a beérkező amerikai fegyverszállításokkal Ukrajna képes lesz „tartani a frontot”, mivel a következő hónapokban nehéz háborús időszak elé néz.

A múlt hónapban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a német Bild magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy bár van terv egy esetleges ellentámadásra, de minden ilyen fejlemény attól függ, hogy kapnak-e további segítséget a nyugati szövetségesektől.

Közben a légierő vasárnap azt jelentette, hogy

az ukrán légvédelmi egységek 23-at megsemmisítettek abból a 24 Sahíd típusú drónból, amelyet Oroszország az éjszaka folyamán kilőtt.

Az orosz drónokat a szomszédos oroszországi Kurszki területről, valamint a megszállt Krím-félszigeten lévő Csauda-fokról indították.

Az Oroszország által indított összes drónt elfogták Harkiv, Herszon és Dnyipropetrovszk megyék felett. A légitámadások visszaverésében az ukrán légierő mozgó tűzcsoportjai vettek részt.

Korábban az éjszaka folyamán Oroszország dróntámadást indított Harkiv ellen, amelynek során legalább három lakóház gyulladt ki Harkiv városában, és egy ember megsérült. Állítólag a város Osnovjanszkij kerületében a drónok lelövéséből származó törmelék okozta a tüzet.

Ukrajnában mindennaposak a dróntámadások.

Szombatra virradóra az ukrán légvédelem megsemmisítette mind a 13 Sahíd típusú drónt, amelyet Oroszország az éjszaka folyamán indított.

Az elmúlt hónapokban a kritikus infrastruktúra elleni orosz támadások az ukrán energetikai létesítményeket vették célba.

Közben Zelenszkij elnök szombat esti beszédében azt közölte, hogy az ukrán hadsereg lelőt egy orosz Szu-25-ös vadászgépet.

Macron kijelentései növelik a feszültséget az olasz védelmi miniszter szerint
Emmanuel Macron kijelentései a feszültséget növelik, Olaszország közvetlen beavatkozása kizárt az ukrajnai harctéren – mondta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a Corriere della Sera napilapnak szombaton.
Guido Crosetto úgy nyilatkozott, nem kívánja minősíteni a baráti állam Franciaország elnökének kijelentéseit, de érthetetlennek nevezte Emmanuel Macron szavainak célját és hasznát, mivel „kijelentései ténylegesen növelik a feszültséget”. Az olasz védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, a feszültség növelése helyett a diplomácia párbeszéd minden lehetséges útját kell keresni.
Crosetto Emmanuel Macron korábbi szavaira reagált, aki nem zárta ki szárazföldi beavatkozás lehetőségét Ukrajnában az orosz erőkkel szemben.
Guido Crosetto kifejtette, „Olaszország állásfoglalása nem módosult, mindig is azt mondtuk, hogy Ukrajnát segíteni kell a konfliktus szélesedése elkerülésében, de kezdettől fogva kizártuk katonáink közvetlen részvételét a konfliktusban”.
Hangsúlyozta, hogy az olasz alkotmány és más jogszabályok kizárják a fegyveres erők bármilyen fajta közvetlen beavatkozását, ami csakis nemzetközi mandátum esetében lehetséges, például az ENSZ határozatával.
„Az Ukrajnában feltételezett beavatkozás nem ez az eset lenne, és nem tenne mást mint bővítené az erőszakhullámot, ami mindenekelőtt az ukránoknak nem kedvezne” – jelentette ki Guido Crosetto.
Úgy vélte, ha a konfliktus „szétrobbanna, Olaszország sokat veszítene”.
A miniszter hangsúlyozta, hogy ha az ukrán védelmi rendszer összeomlik, Olaszország azon országok között lenne, melyek a legnagyobb nehézségekkel szembesülnek gyakorlati és diplomáciai szempontból is.
Emlékeztetett, hogy Olaszország nem rendelkezik önellátó védelmi rendszerrel, és azon kevés államok közé tartozik, melyek védelmi kiadása nem éri el a bruttó hazai termék két százalékát.
Guido Crosetto szerint a diplomácia terén határozottabb cselekvésre van szükség az ENSZ részéről, és a Vatikánnak is újra kell indítani a felek közötti közvetítést, valamint nyomást kell gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Utalt a Svájcban tervezett békekonferenciára is.
„Nem szabad semmit kipróbálatlanul hagyni a tűzszünet érdekében: egyetlen bombázás nélküli nap is eredménynek számít, hogy azután kettő, három vagy négy nap legyen belőle” – mondta.
Antonio Tajani külügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva Reggio Calabriában egyértelműen leszögezte: Olaszország nem küld katonákat Ukrajnába.
„Mindig is hangoztattuk, hogy nem állunk háborúban Oroszországgal, és ezért nem küldünk olasz katonákat Ukrajnába harcolni” – hangsúlyozta Tajani külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a jobbközép Forza Italia (FI) párt vezetője Reggio Calabria tartományban, újságírói kérdésre válaszolva.
„Megvédjük Ukrajna jogát, hogy független állam legyen. De nem állunk, ismétlem, nem állunk háborúban Oroszországgal” – tette hozzá Tajani.
Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke az X-en azt írta: „Soha egyetlen olasz katona se haljon meg Macron nevében!”
Korábban David Cameron brit külügyminiszter is kizártnak nevezte annak lehetőségét, hogy a NATO katonákat küldjön az ukrajnai hadszíntérre.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

Kétli Robert Fico, hogy egy magányos őrült támadása lett volna az ellene elkövetett merénylet

Robert Fico szlovák kormányfő szerint arra kell számítani, hogy a kormányellenes média és külföldről finanszírozott nem kormányzati szervek megpróbálják majd bagatellizálni az ellene elkövetett gyilkossági kísérletet.

Kétli Robert Fico, hogy egy magányos őrült támadása lett volna az ellene elkövetett merénylet
2024. június 06., csütörtök

Putyin: az ukrán veszteségek ötször nagyobbak, mint az oroszok – Kijev: Ukrajna a maga javára fordíthatja a helyzetet

Ukrajna visszatéríthetetlen veszteségei „a különleges hadművelet” során ötször nagyobbak, mint Oroszországéi – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a külföldi hírügynökségek vezetőivel szerdán Szentpéterváron tartott találkozón.

Putyin: az ukrán veszteségek ötször nagyobbak, mint az oroszok – Kijev: Ukrajna a maga javára fordíthatja a helyzetet
2024. június 06., csütörtök

Összeütközött két vonat Csehországban, négyen meghaltak, sokan megsebesültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat – jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

Összeütközött két vonat Csehországban, négyen meghaltak, sokan megsebesültek
2024. június 05., szerda

Orbán: Magyarország a saját jelöltet állító Romániát támogatja a NATO-főtitkári tisztség ügyében

Orbán Viktor szerint Magyarország a saját jelöltet állító Romániát támogatja a NATO-főtitkári tisztségért zajló megmérettetésben.

Orbán: Magyarország a saját jelöltet állító Romániát támogatja a NATO-főtitkári tisztség ügyében
2024. június 05., szerda

Többen megsebesültek Észak-Izraelben egy dróntámadás miatt, mivel az nem váltott ki légvédelmi riadót

A libanoni síita Hezbollah milícia támadó drónja megsebesített tizenegy embert, egyiküket életveszélyesen Észak-Izraelben, a határhoz közeli, drúzok lakta Hurfis faluban – jelentette be az izraeli mentőszolgálat szerda este.

Többen megsebesültek Észak-Izraelben egy dróntámadás miatt, mivel az nem váltott ki légvédelmi riadót
2024. június 05., szerda

EP-választás a félelmek árnyékában: robbanásveszélyes koktélt eredményeznek a polgárok aggodalmai egy felmérés szerint

Az európai parlamenti választások közeledtével úgy tűnik, hogy a választói magatartást meghatározó erő a több – egymást kölcsönösen erősítő – forrásból eredő, növekvő félelemérzet – irányítja rá a figyelmet egy friss felmérés.

EP-választás a félelmek árnyékában: robbanásveszélyes koktélt eredményeznek a polgárok aggodalmai egy felmérés szerint
2024. június 05., szerda

Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél.

Tovább javult a szlovák kormányfő állapota
2024. június 05., szerda

Továbbra is a máltai hatóságok őrizetében marad Pál román herceg

Őrizetben marad Máltán Pál Fülöp herceg, miután a máltai alkotmánybíróság elutasította szabadlábra helyezési kérelmét – számolt be szerdán az igazságügyi minisztérium.

Továbbra is a máltai hatóságok őrizetében marad Pál román herceg
2024. június 05., szerda

Görögországban „nagyon nehéz nyártól”, erdőtüzektől tartanak, már június első hetében elérte a 40 fokot a hőmérséklet

Rekordmeleg nyártól és a tavalyiakhoz hasonló erdőtüzektől tartanak Görögországban, ahol az elmúlt rekordmeleg tél is „komoly figyelmeztetést” jelent.

Görögországban „nagyon nehéz nyártól”, erdőtüzektől tartanak, már június első hetében elérte a 40 fokot a hőmérséklet
2024. június 05., szerda

Újabb késelés Mannheimben: az áldozat ezúttal a jobboldali AfD egyik jelöltje

Kedden késő este Mannheimben megkéselték a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik önkormányzatiképviselő-jelöltjét a német dpa hírügynökség szerdai értesülése szerint.

Újabb késelés Mannheimben: az áldozat ezúttal a jobboldali AfD egyik jelöltje