Vonattal utazott Bukarestből Budapestre az új-zélandi terrortámadás elkövetője

Krónika 2019. március 19., 21:13 utolsó módosítás: 2019. március 19., 21:14

Csak néhány órát tartózkodott Budapesten az új-zélandi terrorcselekmény elkövetője, és a Terrorelhárítási Központ (TEK) eddigi ismeretei szerint ezalatt nem lépett kapcsolatba senkivel.

Brenton Harrison Tarrant tavaly bejárta a kelet-európai és balkáni országokat

A TEK az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztetett: Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án reggel érkezett Romániából a Kőrös Intercity menetrend szerinti nemzetközi vonatjárat utasaként a budapesti Keleti Pályaudvarra, majd – tették hozzá – néhány órával később továbbutazott Ausztriába.

Ellenőrzött információk szerint az ausztrál férfi 2018 októbere és decembere között több európai országban is megfordult, Bulgáriában, Romániában és Ausztriában is járt.

Azt írták: az érintett országok partnerszolgálataival kooperálva a TEK továbbra is együttműködik Tarrant tevékenységének felderítésében. Hétfőn a TEK azt is közölte: a férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. A román hatóságok eddig nem nyújtottak tájékoztatást arról, hogy az ausztrál férfi mennyi ideig tartózkodott, és kikkel érintkezett az országban.

A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült. Az ausztrál merénylőről – aki átalakított félautomata fegyvert használt – kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda nevét is feltüntették. Román történelmi személyiségek neve is megjelent a gyilkos eszközökön: Ștefan cel Mare moldvai és Șerban Cantacuzino havasalföldi fejedelemé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat