Krónikás cikket is díjaztak az I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón Visegrádon

Krónika 2019. június 15., 12:18 utolsó módosítás: 2019. június 15., 12:24

A szakma gondjairól, küldetéséről, valamint az előtte álló kihívásokról tanácskoztak külhoni és anyaországi újságírók az I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón. A visegrádi összejövetelen a Krónika cikkét is elismerésben részesítették.

Potápi Árpád János az egységes magyar médiatér megvalósításának fontosságát hangsúlyozta a médiatalálkozón Fotó: Nemzetpolitikai Államtitkárság

A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága által hagyományteremtő céllal megszervezett háromnapos médiatalálkozón mintegy 180-an, köztük 150 külhoni magyar újságíró vett részt a Kárpát-medence minden tájáról. Az audiovizuális (rádió, televízió), a nyomtatott, valamint az online sajtó képviselői kerekasztal-beszélgetéseken, ugyanakkor kötetlen formában is megvitatták a szakma, ezen belül a magyar kisebbségi média helyzetét.

Elhangzott többek között, hogy a tájékoztatáson, a hírközlésen túlmenően az Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken vagy Vajdaságban működő magyar sajtónak nagyon fontos szerepe van az illető régiókban élő magyar közösség identitásának megőrzésében, sőt a kisebbségi létből fakadóan elengedhetetlen jogvédő küzdelem sikerre vitelében is.

A Dunakanyarban elterülő kisvárosban, festői környezetben rendezett I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón tartott előadásában Potápi Árpád János az egységes magyar médiatér megvalósításának fontosságát hangsúlyozta. A nemzetpolitikai államtitkár úgy fogalmazott: szeretnék összefogni ily módon is a nemzetet, ennek jegyében kiemelten fontosnak tartotta a külhoni magyar média megerősítését Kárpát-medence-szerte. Potápi Árpád János jelezte, a külhoni magyar médiumok „kezét” a jövőben sem kívánják elengedni, a fejlesztéseket folytatni kívánják.

A külhoni magyar újságírók megvitatták a sajtó helyzetét Visegrádon Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hangsúlyozta: ha nem korszerűsítenek, akkor a határon túli magyarság nem a magyar rádiócsatornákat hallgatja, illetve televízióadásokat nézi majd, hanem a többségi nemzet csatornáira kapcsolnak. „Ezért is fontos a korszerű médiahálózat megfelelő módon való üzemeltetése” – rögzítette a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy 2,5 millió magyar él a Kárpát-medencén kívül, a 20. század végére a magyarság világnemzetté vált.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kiemelte: a média képes a közösség befolyásolására, arra, hogy egy nagyobb közösség kovásza legyen. Hozzátette: mára kialakult a média intézményrendszere, ugyanakkor a területen dolgozók feladata nem egyszerű. A felelősség és hitelesség fontosságát hangsúlyozva a magyar Országgyűlés volt elnöke rámutatott: a médiában dolgozók nélkül nem jöhetett volna létre mindaz, amit az elmúlt 10 évben a nemzetpolitikában megalkottak.

A visegrádi médiatalálkozó keretében meghirdetett pályázat eredményhirdetésén pénzjutalommal járó elismerésben részesültek mindazok a külhoni magyar televíziós, rádiós és írott sajtó kategóriában született alkotások, amelyek hitelesen és magas színvonalon mutatják be a határon túli magyarság mindennapi életét. A felhívásra összesen 130 pályamű érkezett, ebből 75 az írott sajtó kategóriában, ugyanakkor mindhárom kategóriában jól szerepeltek az erdélyi újságírók. Televíziós kategóriában az első helyezést Magyari Tekla és Simó Csaba (Székelyudvarhely) érte el, a második a Pannon RTV (Vajdaság) munkatársaként Herczeg Zsolt, Miskolci Renato és Fleisz Miklós, a harmadik Szabó Attila és Bálint Károly (Székelyudvarhely) lettek. A rádiós kategóriában az első helyezett Ternovácz István (Vajdaság), a második Iváncsik Attila (Kárpátalja), a harmadik pedig a kolozsvári Paprika Rádió lett.

Szilágyi Péter miniszteri biztos (balra) adta át az írott sajtó kategória második helyéért járó oklevelet Rostás Szabolcsnak, a Krónika vezető szerkesztőjének Fotó: Nemzetpolitikai Államtitkárság

A nyomtatott sajtó kategória első helyén a vajdasági Markovics Annamária végzett, második lett a Krónika vezető szerkesztője, Rostás Szabolcs, míg a harmadik Szüszer Róbert a – Krónikát is kiadó lapcsoporthoz tartozó – Székelyhonban megjelent írásával. A Krónika vezető szerkesztője egyébként a Balázs-Bécsi Attilával, a szamosújvári Téka Alapítvány elnökével készített interjúval érdemelte ki az elismerést; a táncházmozgalom meghonosításában, továbbá a helyi művelődési központ, a mezőségi szórványkollégium és a magyar szórványgimnázium megalapításában oroszlánrészt vállaló pedagógus a beszélgetés során többek között kifejti: a szórványlét nem hátrány, hanem lehetőség.

Potápi Árpád János az ünnepségen a nemzetpolitikai államtitkárság nevében ötszázezer forintot adományozott Csúcs Péter és Csúcs Mária televíziós újságíróknak, akiknek kameráját az úzvölgyi katonatemetőben forgatáskor a románok összetörték.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat