Fordulat: a magyar külügy ellenzi, hogy a román védelmi tárca átvegye az úzvölgyi temetőt

Krónika 2019. június 18., 17:27 utolsó módosítás: 2019. június 18., 18:55

Nem támogatja a magyar külügyminisztérium, hogy a román védelmi tárca kezelésébe kerüljön az úzvölgyi katonai temető. Budapest kifogásolja, hogy folytatódik a magyarelennes hangulatkeltés Romániában.

Menczer Tamás, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Fotó: MTI/Soós Lajos

A világháborús sírkert ügye kedden a budapesti Országgyűlésben került terítékre, a napirend előtti felszólalások során. Tilki Attila fideszes képviselő a katonatemetőben történt incidenssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: nem mindenkire igaz a szembenállás, hiszen a kolozsvári Mátyás-szobor előtt magyarok és románok közösen tiltakoztak az események miatt, a magyarországi román kisebbségi szószóló pedig szintén elítélte a temető hősi halottainak meggyalázását, a gyűlöletet és az erőszakot.

A honatya szerint ugyanakkor nemcsak a megbékélésről kell beszélni, hanem arról is, hogy folytatódik a provokáció: a Románia-Norvégia futballmeccsen szélsőséges román drukkerek magyarellenes rigmusokat skandáltak, szélsőséges románok lefestették Kovászna megye magyar feliratát, egy román parlamenti képviselő pedig az Úzvölgyében orotodox kápolnát akar létesíteni.

Menczer Tamás, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy fogalmazott: „forró szívre és a hideg fejre” van szükség, amikor erről a témáról beszélnek. „Nem lehet az egész román nemzettel azonosítani azokat a bűnözőket, akik a temetőben randalíroztak” – idézte az MTI az államtitkárt. Kijelentette: a magyar kormány az RMDSZ álláspontját támogatja, így követeli a sírkert eredeti állapotának visszaállítását, a valós párbeszéd megkezdését, és nem támogatja, hogy a román védelmi minisztérium kezelésébe kerüljön a temető. Menczer hozzátette: bízik abban, hogy június utolsó napjaiban a hadisírokat gondozó magyar és a román szakemberek megbeszélésén érdemi megoldást találnak az ügyben.

Az államtitkár álláspontja fordulatot jelent az ügyben, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis korábban tudomásul vette a román kormányzat ilyen irányú szándékát. A magyar diplomácia vezetője június 10-én telefonon egyeztetett Teodor Meleșcanuval az úzvölgyi helyzetről, és a román külügyminiszter arról tájékoztatta Szijjártót, hogy Viorica Dăncilă román miniszterelnök utasítására a bukaresti védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető. „A magyar miniszter ezt tudomásul vette” – áll a megbeszélésről kiadott magyar külügyi közleményben.

Szijjártó Péter egyébként akkor arra kérte román kollégáját, hogy a két Honvédelmi Minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú es nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében. Hangsúlyozták: a két miniszter megerősítette a békés megoldás szükségességét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat