Felgyújtották Svédország legnagyobb mecsetjét Stockholmban

Hírösszefoglaló 2017. május 01., 19:02

Gyújtogatás gyanújával indított nyomozást hétfőn a rendőrség azután, hogy éjjel kigyulladt az ország legnagyobb síita mecsetje Stockholm egyik elővárosában.

A järfällai tűzesetben senki sem sérült meg, az épület homlokzatában és tetejében keletkezett kár. „A tűz helyszínét lezártuk a törvényszéki vizsgálat miatt" – közölte a rendőrség.

Lars Byström, a svéd rendőrség szóvivője a TT svéd hírügynökségnek elmondta, hogy gyanújuk szerint a tüzet az épületen kívül gyújtották meg, nem bent keletkezett.

A tűzoltókat nem sokkal éjfél után riasztották, hogy ég az épület. Akil Zahiri, a helyi muszlim közösség szóvivője elmondta: a muszlimokat felzaklatták a történtek, sokan aggódnak. A hivatalos nevén Ali Imám Muszlim Központ illetékesei pedig azt tudatták, hogy a tűzben az épületnek körülbelül a negyede megsemmisült. „Ha valóban gyújtogatás történt, akkor meg kell erősítenünk a biztonsági intézkedéseket" – húzta alá Zahiri.

Svédországban idegengyűlölők és terroristák is támadtak már mecsetekre. Egy éve egy bevallottan idegengyűlölő férfi támadt egy benzines kannával egy mecsetre, és tavaly a síitákat is ellenségnek tekintő Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett elkövetőként egy malmöi mecsetben elkövetett gyújtogatás után.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat