Csak a Hamászra gyakorolt katonai nyomás segíthet a túszok kiszabadításában Izrael szerint, nem állnak le Rafahban

Csak a Hamászra gyakorolt katonai nyomás segíthet a túszok kiszabadításában Izrael szerint, nem állnak le Rafahban

Offenzíva. AZ izraeli vezetők jelezték: a cél továbbra is a Hamász felszámolása és a túszok kiszabadítása

Fotó: Facebook/Izraeli hadsereg

A Hamászra gyakorolt katonai nyomás nélkül nem lehetséges a Gázát uraló iszlamista terrorszervezet által elrabolt izraeli túszok kiszabadítása – ezzel indokolta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Rafah elleni műveletek megkezdését.

Hírösszefoglaló

2024. május 08., 09:062024. május 08., 09:06

A kormányfő szerint Izrael katonai művelete Rafahban kettős célt szolgál:

a Gázában fogva tartott túszok visszaszolgáltatását és a Hamász felszámolását.

„Parancsot adtam a rafahi hadműveletre. Erőink órákon belül felvonták az izraeli zászlókat a rafahi átkelőnél, és leszedték a Hamász-zászlókat" – mondta Netanjahu egy keddi videonyilatkozatban, amelyben ismertette az előző éjszaka megkezdett hadműveletek részleteit.

„A rafahi átkelő ellenőrzése két fő háborús célt szolgál: a túszaink visszatérését és a Hamász felszámolását” – jelentette ki.

Netanjahu azt mondta, hogy – mint korábban bebizonyosodott –

Idézet
a Hamászra gyakorolt katonai nyomás a túszaink visszatérésének szükséges feltétele. A Hamász tegnapi javaslata arra irányult, hogy megtorpedózza erőink Rafahba való bevonulását. Ez nem történt meg”.

Ezzel arra utalt, hogy a Hamász hétfő este elfogadta a tűzszüneti javaslatot, de Izrael szerint az alku „messze van attól”, hogy megfeleljen követeléseinek. Netanjahu megerősítette, hogy elküldte Izrael tárgyalócsoportját Kairóba, Egyiptom fővárosába, hogy továbbra is „kitartsanak” az Izrael által kért feltételek mellett.

Idézet
Izrael nem fogadhat el olyan javaslatot, amely veszélyezteti polgáraink biztonságát és országunk jövőjét”

– mondta.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy Izrael addig folytatja a gázai hadműveletet, amíg a Hamászt fel nem számolják Rafahban és az egész Gázai övezetben, vagy amíg az első túsz vissza nem tér.

Gallant kedden a Gázai övezet határán, a rafahi terület közelében tett látogatásán elmondta a katonáknak, hogy hétfőn utasította az Izraeli Védelmi Erőket (IDF), hogy foglalják el a rafahi átkelőt és hajtsák végre a küldetést.

Idézet
Ez a művelet addig folytatódik, amíg a Hamászt ki nem iktatjuk Rafah térségében és az egész Gázai övezetben, vagy amíg az első túsz vissza nem tér” –

mondta Gallant.

Gallant szerint Izrael „kész kompromisszumokat kötni” a túszok hazahozatala érdekében, „de ha ez a lehetőség megszűnik, akkor továbbmegyünk és elmélyítjük a műveletet” az egész Gázai övezetben. Elmondta a katonáknak, hogy

az október 7-i mészárlás elkövetői után kutatnak – mint ismeretes, a támadás során több mint 1200 izraelit öltek meg a Hamász fegyveresei.

„Szeretnék mindenkit emlékeztetni valami döntő fontosságú dologra – a gyilkosok, akik [az izraeli] Sufa, Holit közösségekbe mentek, és célba vették Jatedet, Jevult, Nevehet és más helyi közösségeket is, Rafah területéről jöttek. Azokat [a terroristákat] vesszük célba, akik meggyilkolták a gyermekeinket” – szögezte le.

Gallant Netanjahuhoz hasonlóan kijelentette, hogy „a Hamász csak az erőre reagál, ezért fokozzuk akcióinkat”.

Beni Ganc, az izraeli háborús kabinet tagja azt mondta, hogy az izraeli hadsereg hadműveletei Rafahban „folytatódnak és szükség szerint bővülnek”.

Ganc, akit széles körben Benjamin Netanjahu miniszterelnök lehetséges utódjának tekintenek, azt mondta, hogy

a Gázában fogva tartott túszok kiszabadítása továbbra is a kabinet „legfőbb prioritása”, miközben folytatódnak a tárgyalások a Hamásszal a túszokért cserében megkötendő tűzszüneti megállapodásról.

„Bármelyik szakaszban, amikor a túszok hazatérésére vonatkozó változatot el tudunk érni, ezt meg fogjuk tenni. Ez a feladat a legmagasabb prioritást élvezi” – mondta Ganc keddi nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy Izrael tárgyalócsoportja Egyiptomban, ahol a Hamásszal folytatott tárgyalások zajlanak, „nem csak arra van felhatalmazása, hogy meghallgassa a javaslatot – kötelessége minden követ megmozgatni, és cselekedni annak érdekében, hogy [az alku] körvonalazódjon. Mindannyian azért dolgozunk, hogy ez megvalósuljon, minden nap”.

Ganc a Netanjahu-kabinet egyik leghangosabb tagja volt, aki egy elfogadható tűzszüneti megállapodást követelt, míg a koalíció radikálisabb szárnya szerint a Hamász elpusztítása Rafahban továbbra is prioritás kell hogy maradjon.

Idézet
Eredményeinknek, még ha hosszú időbe is telik, stratégiai céloknak kell lenniük – és a túszaink visszatérése az első stratégiai cél, amellett, hogy del kell számolni a Hamász jelentette fenyegetést, és biztosítani kell, hogy ez a fenyegetés ne jelenjen meg újra”

– mondta.

Egyébként legalább 27 ember, köztük hat nő és kilenc gyermek halt meg Rafahban hétfő este óta – erősítették meg a CNN-nek a Gáza déli részén fekvő város kórházi forrásai.

Kedden Rafahból több videófelvétel is intenzív izraeli katonai tevékenységet mutatott a térségben, különösen Rafah keleti részén és az Egyiptomba vezető átkelő környékén.

Egy család öt tagja meghalt, amikor Tel al-Szultan városrészben egy házra mértek csapást. Ugyanezen a területen egy másik házra mért légicsapásban 10 ember halt meg, köztük egy család nyolc tagja.

Beszámolók szerint

az izraeli hadsereg kedden egy Rafahtól keleti részén fekvő városrészben (al-Gineina) vett célba egy házat, ahol több ember meghalt és megsebesült.

A jelentések szerint három – négy hónapos, hat és nyolcéves – gyermek holttestét a kuvaiti szakkórházba szállították, akárcsak 17 sebesültet. Később a nap folyamán egy 35 éves férfi holttestét is kórházba szállították – jelentette a CNN.

Mint ismeretes, Izrael hétfőn késő este katonai műveletet kezdett Rafahban, miután megállapította, hogy a Hamász által elfogadott tűzszüneti javaslat „messze nem felel meg” Izrael követeléseinek.

A Hamász egyik magas rangú képviselője szerint a javasolt megállapodás tartalmazza a „megszállás megszüntetését a Gázai övezetben”.

Oszama Hamdan, a Hamász politikai irodájának tagja egy bejrúti sajtótájékoztatón elmondta, hogy

a javasolt megállapodás tartalmazza „népünk és ellenállásunk követeléseinek fő kérdéseit az agresszió végleges leállításában, a megszálló erők kivonásában a Gázai övezet egészéből, a kitelepítettek szabad visszatérésében, a segélyezésben, az újjáépítésben, az ostrom megszüntetésében, valamint egy valódi és komoly cserealku elérésében”.

Hamdan elmondta, hogy a javasolt alku három szakaszát folyamatosan hajtanák végre, azt állítva, hogy Izrael „egy szakaszt akar teljesíteni, amelyben elérné az ellenállás által fogva tartott foglyainak szabadon bocsátását, majd folytatná a Gázai övezet elleni agresszióját”.

Egyiptomra és Katarra utalva Hamdan azt mondta, hogy „a közvetítő testvéreknek, ha javaslatukat jóváhagyják... szerepük lesz a megállapodás valamennyi szakaszának befejezésében, és nyomást gyakorolnak a megszállókra, hogy tartsák be a megállapodás rendelkezéseit és hajtsák végre azokat”.

A Fehér Ház kedden közölte, hogy Izrael és a Hamász tárgyalási álláspontjainak alapos vizsgálata a túszejtésről azt jelzi, hogy a két félnek képesnek kell lennie a megállapodásra.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő megjegyzése az optimizmus újabb jele volt a túsztárgyalások állásával kapcsolatban, miután hétfőn úgy tűnt, hogy azok megrekedtek. Bill Burns, a CIA igazgatója kedden Kairóban folytatta a tárgyalásokat.

Egyébként a Hamász legutóbbi írásos válasza a folyamatban lévő tűzszüneti tárgyalásokon azt tartalmazza, hogy a csoport a még élő túszok mellett a halott túszok holttestét is fel kívánja ajánlani Izraelnek a tűzszünet első szakaszában – állítják a tárgyalásokat ismerő források.

A Hamász által javasolt legújabb változat szerint Izrael 33 túszt kapna vissza a harcok első szünetében.

Ha azonban a Hamász nem talál 33 élő túszt, akkor „e kategória számát a holttestekből egészítik ki”

– áll a CNN birtokába jutott Hamász-dokumentumban.

Az ajánlat gyorsan ellenállásba ütközött Izrael részéről, és a folyamatban lévő tárgyalások egyik vitás pontjává válhat.

korábban írtuk

Zajlik az izraeli offenzíva Rafahban, több terroristával végeztek
Zajlik az izraeli offenzíva Rafahban, több terroristával végeztek

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő éjjel elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál – közölte az IDF szóvivője kedden.

Az Egyesült Államok egyik tisztségviselője szerint ez volt az első alkalom, hogy a Hamász kifejezetten ezt a változatot javasolta, de a holttestek átadásának ötlete már korábban is felmerült a tárgyalások során. Izrael többször elutasította, hogy a halott túszok holttestét is bevegyék a túszok szabadon bocsátásának első szakaszába, amely a legkiszolgáltatottabb embereket: nőket, gyerekeket, időseket és betegeket érinti.

Egy másik, a tárgyalásokat ismerő személy szerint

az izraeli tisztségviselők egy ideje már úgy vélik, hogy nincs 33 élő túsz ebben a veszélyeztetett kategóriában.

Egy izraeli forrás azt mondta a CNN-nek, hogy Izrael nem fog beleegyezni abba, hogy a szabadon engedendő túszok első kategóriájába a holttestek is belekerüljenek, mivel ez egyenlő lenne azzal, hogy „engedélyt adnak a megmaradt élő túszok megölésére”.

Közben a Hamász is támadásokat indított Rafahból.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte: rakétákat lőttek ki kedden Rafah térségéből Kerem Salom és a dél-izraeli Reim térségére.

Hat lövedéket lőttek ki Kerem Salom felé – közölte az IDF.

„A Kerem Salom átkelő területére kilőtt lövedékek megakadályozzák a humanitárius segélyek bejutását a Gázai övezetbe. Az IDF folytatja tevékenységét, hogy lehetővé tegye a Kerem Salom átkelő újbóli megnyitásához szükséges biztonsági feltételek megteremtését” – közölte az IDF.

A Kerem Salom átkelőt, a Gázába irányuló humanitárius segélyek egyik fő útvonalát vasárnap zárták le, miután egy közeli rakétatámadásban négy izraeli katona meghalt. Az amerikai külügyminisztérium szerint szerdán nyitják meg újra.

Az IDF közölte, hogy mintegy 12 lövedéket is észleltek, amely a keddi nap folyamán a dél-gázai Rafah térségéből Reim térségébe tartott.

A lövedékek közül ötöt sikeresen elfogott az IDF légvédelme, a többi nyílt területen zuhant le. Sérültekről nem érkezett jelentés.

„Kevesebb mint egy órán belül az IAF repülőgépei csapást mértek az Izrael felé lövöldöző rakétavetőre” – közölte a hadsereg.

Biden szerint a Holokauszt időszakának gyűlölete éledt újjá 2023. október 7-e után
A Holokauszt idején tapasztalt gyűlölet éledt újjá 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrortámadást intézet izraeliek ellen - jelentette ki Joe Biden elnök kedden Washingtonban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumban tartott megemlékezésen.
Az elnök hangsúlyozta, ma sokan elfelejtik, hogy a Hamász indította el a terrort, a Hamász volt, amely izraeliekkel kegyetlenkedett, és a Hamász volt az is, amely túszokat ejtett, és tart fogva ma is. Egyben elítélte az amerikai egyetemeken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és rámutatott, hogy zsidó diákokat ért akadályoztatás, és zaklatás áldozatává váltak, miközben antiszemita poszterek, és Izrael eltörlésére vonatkozó felhívások jelentek meg.
Joe Biden hozzátette, hogy nincs helye antiszemitizmusnak, vagy bármiféle gyűlöletbeszédnek, illetve erőszakkal való fenyegetésnek az amerikai egyetemeken, és sehol az Egyesült Államokban.
Az egyetemek megfertőződtek az antiszemitizmus vírusával – így értékelte a történteket a longresszus alsóházának elnöke. Mike Johnson a Capitoliumban tartott Holokauszt megemlékezésen rámutatott, hogy az amerikai egyetemek nagyon gyorsan váltak a zsidó diákok számára ellenséges közeggé. Kiemelte, hogy azok az egyetemi karok, amelyek korábban kutatásaikról voltak híresek, mostanra „Hamász-párti tüntetőkkel fognak össze, hogy globális intifádára szólítsanak fel”.
Több amerikai egyetemen kedden is folytatódtak a tüntetések. A főváros Washington egyik legnagyobb intézményében, a George Washington Egyetemen az aktivisták arra szólították fel a rendőrséget, hogy ne avatkozzon közbe, miközben azt követelték, hogy az intézmény szakítson meg minden kapcsolatot olyan vállalkozásokkal, amelyeket üzleti szálak kötik Izraelhez.
A Chicagói Egyetem területén kedden reggel a rendőrök rohamfelszerelésben számolták fel a tüntetők által kialakított sátortábort.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 08., szombat

Jelentősen javult Robert Fico állapota, ma délelőtt újságírók előtt szavazott a pozsonyi kórházban

Első nyilvános állásfoglalásában az ukrajnai háború békés rendezéséről beszélt Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki a pozsonyi Szent Mihály Kórházban szavazott az EP-választásokon. Állásfoglalásában békét sürgetett Ukrajnában.

Jelentősen javult Robert Fico állapota, ma délelőtt újságírók előtt szavazott a pozsonyi kórházban
2024. június 08., szombat

Kiszabadított négy, még október 7-én elrabolt túszt az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) kiszabadított szombaton négy olyan izraelit a Gázai övezetben, akit a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei tavaly október 7-i terrortámadásuk során túsznak elhurcoltak az övezetbe.

Kiszabadított négy, még október 7-én elrabolt túszt az izraeli hadsereg a Gázai övezetben
2024. június 08., szombat

Ukrán-magyar bűnbanda fosztogatta a bankszámlákat, több tíz személyt letartóztattak

Az ukrán és a magyar rendőrök közös együttműködés keretében léptek fel a banki csalásokra szakosodott szervezett bűnözői csoport ellen. Ukrajna területén eddig 41 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Ukrán-magyar bűnbanda fosztogatta a bankszámlákat, több tíz személyt letartóztattak
2024. június 08., szombat

Megtámadták a dán miniszterelnököt Koppenhága központjában

Mette Frederiksen dán kormányfőt megütötte egy férfi Koppenhága központjában. A támadót őrizetbe vették – írta az AFP hírügynökséget idézve az Agerpres.

Megtámadták a dán miniszterelnököt Koppenhága központjában
2024. június 08., szombat

Emmanuel Macron francia elnök szerint a békepártiak tábora Ukrajna kapitulációját akarja

Emmanuel Macron francia elnök pénteken bejelentette, hogy szeretne véglegesíteni egy nemzetközi koalíciót olyan országokkal, amelyek készek katonai kiképzőket küldeni Ukrajnába, de nem nevezte meg őket.

Emmanuel Macron francia elnök szerint a békepártiak tábora Ukrajna kapitulációját akarja
2024. június 07., péntek

Európai Bizottság: Ukrajna és Moldova minden feltételt teljesített a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Ukrajna és Moldova minden lépést teljesített az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, a döntés most a tagállamok kezében van – mondta Ana Pisonero, a brüsszeli testület szóvivője pénteken.

Európai Bizottság: Ukrajna és Moldova minden feltételt teljesített a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez
2024. június 07., péntek

Ha már nem hívták meg a békekonferenciára Oroszországot, utólag azért tárgyalnának vele a svájci államfő szerint

Világos, hogy nem fognak békemegállapodást aláírni a Svájcban rendezendő Ukrajna-békecsúcson, ehhez mindkét szembenálló félnek egy asztalnál kellene ülnie, ezért a konferencia után várhatóan Oroszországgal is tárgyalásokat fognak folytatni.

Ha már nem hívták meg a békekonferenciára Oroszországot, utólag azért tárgyalnának vele a svájci államfő szerint
2024. június 07., péntek

Garázdaság után vesztegetés: egy román állampolgár egymillió forintot ajánlott magyarországi rendőröknek

Hivatali vesztegetés bűntette miatt a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak román állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki egy zalai étteremben a vele szemben eljáró rendőrőknek egymillió forintot ajánlott a szabadon engedéséért.

Garázdaság után vesztegetés: egy román állampolgár egymillió forintot ajánlott magyarországi rendőröknek
2024. június 07., péntek

„Ukrajnát egy zsarnok szállta meg” – a háború jegyében telt a megemlékezés a normandiai partraszállás évfordulóján

Az Európát fenyegető újabb háborútól való félelem nyomta rá a bélyegét csütörtökön a nyugati szövetségesek második világháborús normandiai partraszállásának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre.

„Ukrajnát egy zsarnok szállta meg” – a háború jegyében telt a megemlékezés a normandiai partraszállás évfordulóján
2024. június 07., péntek

Szentkirályi Alexandra visszalép a budapesti főpolgármester-jelöltségtől – Vitézy: az első győzelem megvan (Videó)

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz–KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.

Szentkirályi Alexandra visszalép a budapesti főpolgármester-jelöltségtől – Vitézy: az első győzelem megvan (Videó)