A spanyol kormány alkotmánybírósághoz fordulna Puigdemont elnökjelöltsége miatt

MTI 2018. január 25., 23:13

A spanyol kormány az alkotmánybíróságon támadná meg a döntést, miszerint Carles Puigdemont leváltott katalán elnök hivatalosan ismét jelölt a posztra – jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes madridi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Soraya Sáenz de Santamaría Fotó: Lamoncloa.gob.es

„Letartóztatási parancs van érvényben ellene, amely összeegyeztethetetlen jelenlétével a parlamentben” – érvelt Soraya Sáenz de Santamaría, hangsúlyozva, hogy a katalán politikus elmenekült Brüsszelbe az igazságszolgáltatás elől.

A kormány álláspontja szerint emiatt Roger Torrent katalán házelnök nem javasolhatja az elnökségre a leváltott vezetőt.

Mint mondta, Mariano Rajoy kormányfő jelentést kért a spanyol államtanácstól arról, hogy jogszerű-e a kabinet tervezett lépése, és kedvező válasz esetén megteszik azt. Az államtanács a kormány legfőbb tanácsadó szerve, tagjai közt volt alkotmánybírák, igazságügyi miniszterek, jogtudósok vannak.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: állásfoglalást kértek arról is, hogy a katalán parlament tarthat-e elnökválasztást a jelölt fizikai távollétében, illetve, engedélyezheti-e a Brüsszelben lévő képviselők szavazatainak átruházását. A spanyol kormány már korábban jelezte, hogy véleménye szerint mindez jogszerűtlen, és bírósághoz fordul, ha mégis megtörténik. Soraya Sáenz de Santamaría szerint a kormány törvény adta lehetőségeit alkalmazza a törvények betartása érdekében.

A spanyol sajtó beszámolója szerint az államtanács este megküldte véleményét a kabinetnek.

Eszerint pillanatnyilag nincs alapja annak, hogy a spanyol kormány megtámadja a bíróságon Puigdemont elnökjelöltségét. A tanács álláspontjának elfogadása nem kötelező a kormány számára.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke január 30-ára összehívta a katalán parlament ülését, hogy megkezdjék az elnökválasztási folyamatot. Közleményében külön nevesíti, hogy az elnökjelölt Carles Puigdemont. Továbbra sincs döntés arról, hogy a Brüsszelben lévő jelölt programbeszédét miként ismerik majd meg a képviselők, és hogyan zajlik majd vita arról.

Carles Puigdemont újraválasztását az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi pártok támogatják, amelyeknek azonban nincs többségük a parlamentben. Megválasztásához szükség van a parlament harmadik függetlenségi pártjának, a Népi Egységnek (CUP) a szavazataira is, amely azonban egyelőre nem döntött erről.

A volt katalán elnök ellen - ahogy a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben is - a spanyol legfőbb ügyész kezdeményezett eljárást lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt arra hivatkozva, hogy döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat