Vita alakult ki az üdülési csekkek körül – a szezonon kívülre és a tengerparttól távolra száműznék az utalványokkal fizetőket

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. június 03., 08:31 utolsó módosítás: 2019. június 03., 08:46

A szezonon kívülre és Románia bizonyos régióira korlátozná a Románia Fejlődéséért Koalíció (CDR) az üdülési csekkek használatát – a Krónikának nyilatkozó székelyföldi szakember nem ért egyet a kezdeményezéssel, egyenesen diszkriminatívnak tartja azt.

Itt tényleg van tumultus. Mamaia a legfelkapottabb tengerparti üdülőhely, sokan választják Fotó: Agerpres/Silviu Matei

Az üdülési csekkek rendszerének módosítását javasolja a Románia Fejlődéséért Koalíció (CDR), amelynek tagjai – köztük turizmusban érdekelt vállalkozók – úgy vélik, hogy

káros az ország idegenforgalmára nézve, hogy a legtöbben július–augusztusban és a Fekete-tenger romániai partvidékén kívánják elkölteni az utalványokat,

emiatt pedig nőnek az árak, és távol maradnak a külföldi vendégek.

Érvek sora
a kezdeményezés mögött

„A tengerpart és a Duna-delta turizmusának így nincs meg az esélye a fenntartható fejlődésre, ez csak akkor lenne biztosított, ha az idény kilenc hónapig tartana, ezt pedig sok külföldi turistával lehet megvalósítani, a hazaiakkal kombinálva. Én másképp csináltam volna. Szezonon kívül érvényes utalványokat adtam volna. Ha csak két-három hónap az idény, nem tudod megengedni magadnak, hogy egy stabil csapatod legyen, hogy beruházz a szakmai felkészítésükbe, az emberek jönnek-mennek, napszámosokkal és egyetemistákkal kell dolgozni” – érvelt az elképzelés mellett Dragoş Anastasiu, a Romániai Utazási Irodák Egyesületének (ANAT) alelnöke, aki tagja a koalíció idegenforgalommal foglalkozó munkacsoportjának. Mint rámutatott, a kilenc hónapos idényt úgy lehetne megvalósítani, ha nem csupán a napozásra és fürdőzésre összpontosítanának, hanem lennének más programok is, mint például lovaglás, zenei események, edzőtáborok.

Hasonlóképpen a rendszer javítását sürgeti Florin Jianu, a Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMM) elnöke, aki szintén tagja a CDR idegenforgalmi szakosztályának. Mint hangsúlyozta, az üdülési csekkek valóban lendületet adtak a romániai idegenforgalomnak, azonban a rendszer módosításra szorul, mivel

az utalványok torzítják a piaci viszonyokat, így pedig mindenki veszít.

„Ezért ezt a közpolitikát javítani kell, mivel azt tapasztaljuk, hogy az utalványok egyes régiókra összpontosulnak, és nem oda, amit mi ökoturizmusként fejleszteni akartunk. Ugyanakkor csak csúcsszezonban használják ezeket” – mondta Jianu.

Ellenérvek is bőven vannak

Rossz megközelítésnek tartja viszont László Endre, a székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) klaszter elnöke a Románia Fejlődéséért Koalíció felvetését. Mint a Krónika megkeresésére elmondta,

egy ilyen korlátozás diszkriminálná a kedvezményezetteket, a turistákat és a vállalkozókat egyaránt.

„Ez a javaslat egy vicc, nem is indokolt, hiszen a hazai turisztikai vállalkozók egy része kiszorulna így a programból. Az indoklás sem helytálló, nem lehet a hazai turistákat hibáztatni, hogy a külföldiek »kiszorulnak«, hiszen külföldről minimális vendég érkezik szervezetten az országba” – részletezte László Endre. Szerinte legfeljebb a diaszpórában élők kapnak nehezebben megfelelő szállást és időpontot, de ők nem szervezett csoportokban, hanem egyénileg, nosztalgiázni járnak vissza a román tengerpartra.

László Endre rámutatott, csúcsidényben valóban magas a szálláshelyek kihasználtsága, de azért mindig lehet utolsó percben is foglalni.

Nem a divatos Mamaián kell keresgélni, ott előfordul, hogy tényleg nincs szállás. De az utóbbi időben a hazai turisták más ajánlatokat is figyelembe vesznek, egyre keresettebbek a máramarosi panziók vagy a Duna-delta”

– osztotta meg tapasztalatait a turisztikai szakember.

Kiemelte továbbá: jelenleg éppen az a gond, hogy az állami költségvetés csúszása miatt idén is késve kapják a közalkalmazottak az üdülési csekkeket. Ezekben a napokban adták ki az első utalványokat, ezzel éppen a kedvezményezettek kerülnek hátrányba, hiszen az előfoglalási kedvezmények periódusa véget ért, a legkeresettebb időszakokban a legjobb helyek már foglaltak, de így is van még rengeteg alternatíva, más ajánlat.

A szakember szerint

a korlátozások felvetése azért sem indokolt, mert az üdülési csekkel vakációzók áradata tulajdonképpen még el sem kezdődött, hiszen még meg sem kapták az utalványokat.

Van olyan lehetőség, hogy előleget fizetnek be, és utólag az utalvánnyal visszakapják a pénzüket, de kevesen élnek ezzel. A tavaly is késtek a voucherek, vannak akik még nem használták fel, május végén, júniusban jár le ezek érvényessége. „Azt érzékeljük, hogy most patthelyzet van, a tavalyi utalványok lejárnak, az ideieket még nem kapták meg” – fogalmazott László Endre.

Az előrejelzések szerint különben idén többen kapnak üdülési csekket, 300 millió eurós forgalomra számítanak. A klaszter elnöke szerint az idei utalványok inkább az őszi forgalmat pörgetik majd fel, hiszen a csekkek nem fedezik a főszezonban egy ötnapos tengerparti üdülés árát, viszont kora ősszel egy szovátai vagy bálványosi  hétvége simán belefér az összegbe. László Endre úgy véli, megalapozatlan, hogy a hazai turisták kiszorítják a külföldieket, hiszen Nyugat-Európában eltérőek a foglalási szokások, idén már 2020-ra kötik a szerződéseket. „Ritka az eset, hogy egy külföldi ma foglal, és holnap érkezik. Idejében foglalnak, biztos, hogy nem előzik meg őket az üdülőcsekkre váró hazai közalkalmazottak” – összegzett László Endre. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat