Sokakat spórolásra késztet az árplafon: a fogyasztók egy része nem részesül villanyáramár-támogatásban

Sokakat spórolásra késztet az árplafon: a fogyasztók egy része nem részesül villanyáramár-támogatásban

Számlamatematika. Áprilistól az elfogyasztott villanyáram-mennyiség is meghatározza az árszintet

Fotó: Jakab Mónika

Nem minden lakossági fogyasztó lesz április elseje után az energiaár-plafon haszonélvezője, de azok is jobban odafigyelnek majd a fogyasztásukra, akik szeretnék minimálisra szorítani villanyszámlájuk értékét. A Krónika által megkérdezett szakemberek ugyanakkor a polgároknak és a cégeknek is azt tanácsolják, hogy használják ki a különböző programokat, és vásároljanak maguknak például napelemet vagy új, a jelenleginél nagyobb energiahatékonyságú háztartási gépeket.

Bíró Blanka

2022. március 28., 08:582022. március 28., 08:58

Független szakértők szerint a háztartási fogyasztók egynegyedére, a hatóságok szerint nagyjából tíz százalékára nem érvényes az április 1-jétől érkező energiaár-plafon, mert fogyasztásuk meghaladja a havi átlag 300 kilowattórát. A Digi24 hírtelevízió ijesztő árakat közöl, az általuk megszólaltatott energiapici szakértő szerint

még a korlátozott földgáztarifa is 2,3-szor magasabb, mint a tavalyi átlag.

Dumitru Chisăliță a legsötétebb képet azok számára festi, akiknek az elektromosenergia-fogyasztása meghaladja átlagosan a havi 300 kilowattórát, szerinte a havi számlájuk 420 és 1200 lej között lesz.

Mint ismeretes, a kormány április 1-jétől további egy évig korlátozza az energiaárakat a lakossági fogyasztók és a kisvállalkozók számára. A kis- és közepes vállalkozásoknak, közintézményeknek, egyházi létesítményeknek és civil szervezeteknek kilowattóránként 1 lejt kell majd fizetniük a villanyáramért. A havonta 100 kilowattóránál kevesebb villamos energiát használó háztartásoknak kilowattóránként 68 banit kell majd fizetniük az áramért.

A 100 és 300 kilowattóra közötti energiamennyiséget fogyasztók kilowattóránként 80 banit kell fizetniük, akik pedig többet fogyasztanak, nem részesülnek kedvezményben.

A földgáz esetében azoknak a háztartásoknak, amelyek évi 1200 köbméternél kevesebbet fogyasztanak, kilowattóránként 31 banit kell majd fizetniük az elfogyasztott energiáért.

Senki sem marad teljesen védelem nélkül

„A vonatkozó sürgősségi kormányrendeletben valószínűleg az állami költségvetés korlátai miatt szabtak meg határt a támogatás értékében, ezért maradtak ki a 300 kilowattóránál többet fogyasztóknak” – jelentette ki a Krónika megkeresésére Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke. Az ANRE számításai szerint a 9 millió háztartási fogyasztó közül 8 millió havi fogyasztása nem éri el a 300 kilowattórát, tehát rájuk érvényes lesz az árplafon.

Egymillió fogyasztó, tehát 10 százalék nem részesül támogatásban, számukra ez fájdalmas következményekkel járhat, de jelenleg még senki nem tudja megbecsülni, mennyit fognak fizetni,

mutatott rá Nagy-Bege Zoltán.

Aláhúzta ugyanakkor, hogy ezek a fogyasztók sem maradnak teljesen védelem nélkül, hiszen a kormány gyakorlatilag visszavezette a szabályozott árakat, korlátozza a szolgáltatói költségeket, egy megawattóra villamos energia esetében 73 lejre, a földgáz esetében 12 lejre, ezen felül a szolgáltató semmilyen más díjat nem tehet rá a beszerzési árra.

„Az átlag súlyozott beszerzési árat kell kiszámláznia a fogyasztónak, és a szabályozott szolgáltatói költséget. Tehát ha 500 lejért veszi a villamos energiát a piacról annyit, ha ezer lejért, akkor azt” – részletezte a hatóság alelnöke. Hozzátette, ez jelent valamelyest védelmet azoknak, akik 300 kilowattóra felett fogyasztanak, vagyis a szolgáltatók nem emelhetik kényük-kedvük szerint az árat azoknak sem, akik nem az állami támogatott áron kapják a villamos energiát.

korábban írtuk

Megszületett a rendelet, 2023 áprilisáig maximálta az áram és a gáz árát a román kormány
Megszületett a rendelet, 2023 áprilisáig maximálta az áram és a gáz árát a román kormány

Jóváhagyta a bukaresti kormány pénteki ülésén a villamos energia és a földgáz árának a következő egy évben érvényes korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be Facebook-bejegyzésében Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Mennyi az annyi?

Idézet
A sürgősségi kormányrendelet úgy állapítja meg, hogy ki jogosult és ki nem a támogatásra, hogy a 2021-es, tehát a múltbeli fogyasztást veszi figyelembe”

– hívta fel a figyelmet Nagy-Bege Zoltán. Hozzáfűzte:  minden szolgáltatónak a rendelet hatályba lépése utáni első számlával ki kell küldenie minden fogyasztónak egy értesítőt, amelyben tájékoztatja, hogy részesül vagy sem támogatásban, és ha igen, akkor melyik kategóriába esik: a 68 banisba vagy a 80 banisba. Mivel a 2021-es  fogyasztást veszik figyelembe, aki tavaly  100 kilowattóra alatt fogyasztott,  68 banis áramra jogosult, függetlenül attól, hogy 2022-ben többet fogyaszt, és meghaladja a  plafont.

Ez visszafele nem érvényes, tehát ha valaki az idén kevesebbet fogyaszt, mint tavaly, és belekerül valamelyik kedvezményezett kategóriába, miután az évet lezárták, 2023 februárjában a különbségeket visszakapja, magyarázta a hatóság alelnöke.  Akik 2021-es fogyasztásuk alapján 300 kilowattóra alatt vannak és 100 felett, vagyis a 80 banis plafonálásra jogosultak, de idén 100 kilowattnál kevesebb lesz a havi átlagfogyasztásuk, a különbözetet jövő év februárjában kapják vissza a szolgáltatótól. Aki egyáltalán nem esik bele most a támogatási kategóriába, mert 2021-ben 300 kilowattóránál többet fogyasztott, de 2022-ben bemegy 300 kilowattórás szint alá, szintén visszakapja a különbözetet a szolgáltatójától. Vagyis

aki idén takarékosabb lesz, és 300 kilowattóra alatti havi átlagfogyasztást tud elérni, a különbözetet jövőre visszakapja.

„A lényeg az, hogy ha valaki számára kedvezőbb besorolásba kerül, visszakapja a különbözetet, ha kedvezőtlenebbe kerül, nem kell fizetnie semmit pluszban, marad az eredeti besorolása” – foglalta össze az ANRE alelnöke.

Galéria

Érdemes kihasználni a roncsprogramot. A szakemberek szerint energiahatékonyabb gépek beszerzésével is csökkenthetjük a villanyszámlánk értékét

Fotó: Jakab Mónika

Minden pályázatot érdemes kihasználni

A szakember ugyanakkor kérdésünkre leszögezte: érdemes kihasználni minden pályázati lehetőséget, minden támogatást, például napelem-programot, a háztartási gépek roncsprogramját, amivel az energiafogyasztás csökkenését lehet elérni.

A vállalkozásokat is nagyon fájdalmasan érinti az energiadrágulás, számukra is vannak pályázati lehetőségek, már a héten indul a helyreállítási tervben a megújuló egységek telepítésére a kiírás, majd a modernizációs alapból is hívható le  támogatás, az energetikai minisztérium meghirdeti az Electric up csomagot, a vállalkozások napelemek és töltőállomások  létesítésére kapnak pénzt.

„Ezeket figyelni kell, és ki kell használni, az államnak vannak forrásai, hogy segítse a felhasználói oldalt, hogy csökkentse a fogyasztást” – mondta Nagy-Bege Zoltán. Hangsúlyozta, ez a fogyasztóknak is pozitívum, hiszen kevesebbet fogyasztanak, kevesebbet fizetnek, de ezzel az egész energetikai rendszert segítik.

Idézet
Nemcsak Románia, hanem egész Európa rendszere hatalmas nyomás alatt van, az orosz–ukrán háború miatt nagy a kockázat, nem lehet kiszámítani mikor milyen hatással lesz az energiapiacra,

így minden piaci szereplő számára az a legnagyobb kihívás, hogy tudjuk biztosítani a energia- és földgázszükségletet, hogy ne legyenek fennakadások. Minden kis segítség fontos a felhasználói oldalról, ami csökkenti a fogyasztást, amellett, hogy tükröződni fog a számlákon is” – összegezte Nagy-Bege Zoltán.

korábban írtuk

Megóvnák a háztartási fogyasztókat: a Nuclearelectrica és a Romgaz osztalékainak fele az állami költségvetésbe kerül
Megóvnák a háztartási fogyasztókat: a Nuclearelectrica és a Romgaz osztalékainak fele az állami költségvetésbe kerül

Határozatot készül elfogadni pénteken a kormány arról, hogy Nuclearelectrica és a Romgaz osztalékainak az 50 százaléka az állami költségvetésbe kerüljön, a másik felét pedig a két energiavállalat fejlesztésére fordítsák.

Rákényszerülünk a racionálisabb fogyasztásra

A tervek szerint az év végéig a lakosság és a kisvállalkozók energiaszámláinak féken tartására 14,5 milliárd lejt fordítanak a költségvetésből, de egyes elemzők szerint ez az összeg elérheti a 30 milliárd lejt is – mutatott rá eközben a Krónika kérdésére Bende Sándor, a román képviselőház ipari szakbizottságának RMDSZ-es elnöke. Hozzátette: ezt az összeget valamilyen formában mindannyian törleszteni fogjuk.

„Az energiaválság olyan mértékű, hogy az állam most egy évig segít ugyan a lakosság egy részének és a vállalkozásoknak, de eljön az idő, amikor a teljes árat ki kell fizetnünk” – húzta alá ugyanakkor a politikus. Kifejtette,

van ugyan esély arra, hogy csökkenni fog az energia ára, de arra kevés esélyt lát, hogy a válság előtti szintre visszaessen.

„Rákényszerülünk a mentalitásváltásra. Az energiaválság kirobbanása előtt az átlagfogyasztónak eszébe sem jutott takarékoskodni, ám ezentúl mindenki kénytelen lesz jobban figyelni” – fogalmazta meg Bende Sándor, aki saját esetét hozta fel példának. Mint mondta, korábban, ha este elmentek otthonról, égve hagyták az udvaron a villanyt, most már nem teszik, figyelnek, hogy lekapcsolják a lámpát, ha kimennek a konyhából, a televíziót sem működtetik, ha éppen nem nézi senki.

„A szükség rávisz a racionálisabb fogyasztásra” – hangsúlyozta Bende Sándor, aki szerint átértékelődik az alternatív energia is, saját magunknak a lehető legtöbb energiát kell előállítanunk, mert azt nem kell megvásárolni. „Lehet, hogy eddig nem foglalkoztunk napelem beszerzésével, ám megéri felszerelni, hiszen egy magánházban nyáron biztosítani tudja például a meleg vizet” – mutatott rá Bende Sándor.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

A Genius további 300 városba terjeszkedik országszerte

Amikor egyre több ügyfél vásárol online, a Genius szolgáltatás, amely ingyenes kiszállítást, speciális ajánlatokat biztosít több mint 10 millió termék esetén, most kiterjeszkedik 300 új városba, elérhetővé téve az online vásárlást még több ember számára.

A Genius további 300 városba terjeszkedik országszerte
2024. április 12., péntek

Keveseknek emelkedett a bére, rengeteg romániai munkavállaló „állna eperszedőnek”

A romániai alkalmazottak alig 12 százaléka kapott legalább az infláció mértékének megfelelő béremelést 2023-ban, ugyanakkor 58 százalék azt tervezi, hogy külföldön vállal munkát idén.

Keveseknek emelkedett a bére, rengeteg romániai munkavállaló „állna eperszedőnek”
2024. április 12., péntek

Visszaesett a külföldi befektetések értéke az első két hónapban

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában – közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).

Visszaesett a külföldi befektetések értéke az első két hónapban
2024. április 12., péntek

A magyar és a román piacnak köszönhetően nőtt egy osztrák cég árbevétele

A magyar és román piacnak köszönhetően nőtt az osztrák SW Umwelttechnik építőipari vállalat értékesítési árbevétele 2023-ban, üzemi eredménye és nyeresége azonban kissé csökkent – derül ki a cég honlapján pénteken publikált éves jelentésből.

A magyar és a román piacnak köszönhetően nőtt egy osztrák cég árbevétele
2024. április 12., péntek

Lejtmenetbe kapcsolt a román deviza, újabb csúcson az arany ára

Újabb rekordot döntött az arany ára: a Román Nemzeti Bank (BNR) árfolyama szerint pénteken a csütörtöki 347,0367 lejről 359,6861 lejre nőtt a hivatalos árfolyam.

Lejtmenetbe kapcsolt a román deviza, újabb csúcson az arany ára
2024. április 12., péntek

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között

Februárban januárhoz képest 17 lejjel (0,3 százalékkal) 4876 lejre nőtt a nettó átlagbér – közölte az Országos Statisztikai Intézet. A bruttó átlagbér 7990 lej volt az idei második hónapban, 14 lejjel (0,2 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban.

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között
2024. április 11., csütörtök

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot

Egy vállalkozás kész beperelni a Környezetvédelmi Alapot, amiért a román állam nem fizet a cégeknek a napelemes áramtermelő rendszerek háztartási telepítését ösztönző Zöldház programban.

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot
2024. április 11., csütörtök

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel

Az uniós forrásokból történő beruházások továbbra is „első számú prioritást” jelentenek, és a kormány kilenc új projektre különít el pénzt az EU helyreállítási alapjából lehívott összegekből – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu.

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel
2024. április 11., csütörtök

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn

Sürgős döntéshozatalra szólította fel a kolozsvári hatóságokat a Pro Infrastruktúra Egyesület, amely érthetetlennek tartja, miért kell immár négy és fél hónapja várni a körgyűrű második szakasza ügyében kiírt versenytárgyalás eredményére.

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn
2024. április 11., csütörtök

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság

Nagyváradon hozza létre negyedik bázisát a HiSky moldovai légitársaság – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön.

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság