gdp

Öt százalékkal nőtt a román gazdaság az idei első negyedévben

MTI 2019. május 15., 14:15 utolsó módosítás: 2019. május 15., 14:16

Az idei első negyedévben 5 százalékkal nőtt Romániában össztermék (GDP) a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte szerdán gyorsjelentésében az Országos Statisztikai Intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a GDP 5,1 százalékkal nőtt. A tavalyi negyedik negyedévhez képest a román gazdaság 1,3 százalékkal gyarapodott. A statisztikai intézet emlékeztetett, hogy tavaly 4,1 százalékkal, 2017-ben 7 százalékkal nőtt a román gazdaság.

Ugyanakkor a tavalyi évre vonatkozóan módosították a szezonálisan és naptárhatással kiigazított negyedéves adatokat, így tavaly a második negyedévben 1,2 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz képest a korábban közölt 1,3 százalék helyett. A harmadik negyedévben 0,1 százalékponttal, 1,5 százalékra felfele módosították a növekedést, akárcsak a negyedik negyedévben, amikor a GDP 1 százalékkal bővült az előző három hónaphoz mérten.

A statisztikai intézet szintén szerdán közölte, hogy az első negyedévben 12,5 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene, a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 5,7 százalék volt. Márciusban a nyers adatok szerinti növekedés 23,4 százalék volt a tavalyi harmadik hónaphoz képest, a kiigazított adatok szerint a bővülés 18,7 százalék.

Az Európai Bizottság az idén 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Romániában, míg a kormány 5,5 százalékos GDP-bővüléssel számol 2,76 százalékos államháztartási hiány mellett. Elemzők arra számítanak, hogy az idén is a fogyasztás lesz a növekedés fő hajtóereje.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat