Nem a költekezés teszi az ünnepet: a bizonytalan helyzet miatt sokan meghúzzák idén a nadrágszíjat karácsonykor

Nem a költekezés teszi az ünnepet: a bizonytalan helyzet miatt sokan meghúzzák idén a nadrágszíjat karácsonykor

Szívből és tudatosan. Érdemes megfontoltan vásárolni a karácsonyi időszakban is

Fotó: Jakab Mónika

A meredek infláció, a koronavírus-világjárvány miatt begyűrűzött válságos állapotok miatt és a szomszédban zajló háború árnyékában sokan gondolják úgy, hogy nem költekeznek ki karácsonykor sem. A Krónikának nyilatkozó szakember aláhúzza: az ajándékozás és az ünnep örömét úgy is megélhetjük, ha nem drága ajándékokat vásárolunk. Az ünnepi menüsor összeállításánál pedig érdemes tudatosítani, hogy karácsonykor sem eszünk sokkal többet, mint máskor.

Bíró Blanka

Bálint Eszter

2022. december 11., 13:492022. december 11., 13:49

2022. december 11., 13:502022. december 11., 13:50

A boltok már lassan egy hónapja ünnepi fényben úsznak, és ínycsiklandó, szemrevaló termékekkel, különböző akciókkal próbálnak vásárlásra csábítani. Most, hogy a Mikulás már lejárt, a legtöbb háztartásban elkezd mindenki a karácsonyra összpontosítani, tervezgeti, hogy mennyit költ ajándékokra, mennyiből kellene kijönnie az ünnepi menüsornak.

A meredek infláció, a koronavírus-világjárvány miatt begyűrűzött válságos állapotok miatt, és a szomszédban zajló háború árnyékában viszont sokan gondolják úgy, hogy kicsit meghúzzák a nadrágszíjat, és nem költekeznek ki.

Gazdag vidékek, szegény vidékek

Ezt támasztja alá a Revolut felmérése is, amely ugyanakkor arra is rávilágít, hogy nagyon eltérő az ünnepi büdzsé Románia különböző vidékein, a legtöbbet pedig az ország középső részén, illetve Bukarestben és környékén tervezik ajándékokra, ünnepi díszekre, menüsorra fordítani.

A Wallstreet.ro gazdasági hírportál által idézett közvélemény-kutatás egyik érdekes következtetése, hogy a Románia nyugati tájain élők terveznek a legkevesebbet költeni,

körükben a megkérdezettek 57 százaléka mondta azt, hogy 250 eurónál kevesebből meg szeretné úszni, és teljesen kizártnak tartja, hogy 1000 eurót költsön az ünnepre.

Eközben úgy tűnik, hogy a délnyugati és délkeleti megyék lakóit viselik meg a legjobban a drágulások, az országos átlag feletti, 9 százalékos, illetve 8 százalékos azoknak az aránya, akik a kérdezőbiztosnak azt felelték, hogy egyáltalán nem terveznek ünnepi kiadásokat. Eközben a középső tájakon, valamint Bukarestben és környékén 6 százalék, illetve 5 százalék 1000 és 1500 euró közötti költségvetéssel számol.

Korosztályi különbségek

A felmérés szerint ugyanakkor a 25–34 éves romániai korosztályban a legtöbben (40 százalék) átlagosan 250–500 eurót terveznek költeni, 15 százalékuk pedig 500–1000 eurós büdzsével kalkulál. Az 55–64 évesek jóval takarékosabban viszonyulnak az ünnephez, 60 százaluk mondta azt, hogy 250 eurónál kevesebbet költene.

Az 1000 eurós költségvetéssel számolók aránya a 18–24 évesek körében a legmagasabb, és tény, hogy körükben is alig 5 százalékos.

A többség, 76 százalék amúgy bízik abban, hogy nem fogja túllépni a keretet, 20 százalék pedig már korábban elkezdett spórolni a karácsonyi kiadásokra. A dél-keleti megyékben a legmagasabb – 25 százalékos – azoknak az aránya, akik tettek pénzt félre erre a célra, korosztályi bontásban pedig a Z generáció (18–24 évesek) 28 százalékának vannak az ünnepre szánt megtakarításai.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

A Revolut a Dynata vállalattal közösen, hét európai országban, 7027 személy megkérdezésével készítette a közvélemény-kutatást. Romániában ezren adtak választ a kérdéseikre. A felmérés következtetései szerint az európaiak többsége tart attól, hogy a drágulások miatt nem tudnak majd annyira örülni a karácsonynak, mint szeretnék.

Tízből haton mondták azt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne lépjék túl a keretet; 25 százalékra rúg azoknak az aránya, akik tettek félre pénzt erre a célra.

Tízből négyen 250 eurónál kevesebbet akarnak költeni, ugyanennyien válaszolták azt, hogy 500 euró marad az ünnepi büdzsé. 9 százalék nem tervez ünnepi kiadásokkal. A franciák körében a legmagasabb, 8 százalékos azoknak az aránya, akik 1000 eurósnál nagyobb büdzsével terveznek. Az ellenkező póluson a litvánokat találjuk, 60 százalékuk mondta azt, hogy 250 euró alatti kiadásokkal kalkulál.

Az idő és az élmény is ajándék

„Az ajándékozás és az ünnep örömét úgy is megélhetjük, ha nem csak pénzt költünk” – jelentette ki a Krónika megkeresésére Mara Gyöngyvér egyetemi professzor, a Sapientia EMTE rektorhelyettese. Aláhúzta: az egyik legnagyobb ajándék rohanó világunkban az egymásra fordított idő, ugyanakkor az ünnepi menüsor összeállításánál, a mennyiségek tervezésekor érdemes tudatosítani, hogy karácsonykor sem eszünk sokkal többet, mint máskor.

„Az ünnepek közeledtével mindig külsőleg is hangolódunk, nemcsak a lelkünkben várjuk az ünnepet, ezért dekorációkkal, illatokkal, ételekkel, dalokkal is próbáljuk megidézni az adventi várakozás időszakában a karácsony hangulatát. A mai rohanó világukban, az egyik legnagyobb ajándék az idő, amit ajándékozhatunk egymásnak” – részletezte Mara Gyöngyvér.

Meglátása szerint a környezettudatos ajándékok sorát az idő után az élmények ajándékozása követi.

Természetesen ez a kettő kéz a kézben is járhat, hiszen ha együtt veszünk részt a programban, legyen az túrázás, színházi előadás, szabadulószobás kihívás vagy fürdőzés, akkor időt és élményt is ajándékoztunk szeretteinknek.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Arra is kitért, hogy ha alkotó típusok vagyunk, vagy szeretünk a konyhában sürögni-forogni, akkor készíthetünk fényképes naptárt, horgolt ajándék- és használati tárgyakat, szaloncukrot, aprósüteményt, különleges lekvárt vagy akár szörpöt is.

Ne ajándékozzunk fölösleges tárgyakat!

Ha mindezeket nem találjuk megfelelőnek, akkor jó választás lehet az ajándékutalvány, így a megajándékozott választhatja ki azt, amire tényleg szüksége van. Természetesen az utalvány vagy végső esetben a tárgyi ajándékok megválasztásánál is a helyit és az etikust érdemes választani.

Ajándékozás terén a környezettudatos vásárlási ajánlások éppen azt szolgálják, hogy ne vásároljunk és ajándékozzunk fölösleges tárgyakat. Bizonyára mindenkinél van a lakásban olyan ajándéktárgy, amelyet soha nem használt és valószínű soha nem is fog használni, és ez bizony pazarlás.

A környezettudatos vásárlási ajánlásoktól akkor érdemes eltekinteni, ha biztosan tudjuk, hogy milyen tárgyi ajándékra van szüksége a megajándékozott személynek.

Ugyanakkor a gyerekeknek szánt ajándékok terén is lehet kompromisszumokat kötni, hiszen nem biztos, hogy az óhajtott játék környezettudatos változata osztatlan sikert arat a karácsonyfa alatt.

„Az ajándékozás és az ünnep örömét úgy talán sokkal jobban megélhetjük, ha nem csak pénzt költöttünk, hanem egy kicsit magunkból is tudunk adni” – összegezte az egyetemi oktató.
Kiemelte egyúttal: fontos tudatosítanunk, hogy karácsonykor sem eszünk többet, mint máskor, és ezt érdemes figyelembe venni a menüsor összeállításakor és a mennyiségek tervezésekor.

Ha nem méretezzük túl a bevásárlást, akkor a nem kívánt pazarlást is el tudjuk kerülni.

„Én a minőséget részesítem előnyben, ezen a téren kötök kompromisszumokat, hiszen úgy gondolom, hogy karácsonykor nem mennyiséggel, hanem különleges ételekkel, különleges ízekkel érdemes készülni” – osztotta meg lapunkkal Mara Gyöngyvér.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 21., péntek

Több tíz millió eurós erdélyi beruházás megkezdésével ünnepel az autóipari óriás

Csaknem félszáz millió eurós befektetéssel épít újabb termelőegységet Erdélyben a világ egyik legnagyobb autóipari konszernje. Az első kapavágást szülinapi ünnepséggel is összekötötték a Continental képviselői.

Több tíz millió eurós erdélyi beruházás megkezdésével ünnepel az autóipari óriás
2024. június 21., péntek

Több mint félmilliárd lejjel jut több a gazdáknak kedvezményes hitelt nyújtó programra

A bukaresti kormány pénteki ülésén 646 millió lejjel kiegészítette a Gazdahitel program költségvetését.

Több mint félmilliárd lejjel jut több a gazdáknak kedvezményes hitelt nyújtó programra
2024. június 21., péntek

Újra drágulásnak indultak az üzemanyagok, egy erdélyi kútnál tankolhatunk a legolcsóbban

Miután két hónap alatt több mint egy tucat alkalommal csökkentette a töltőállomásain kínált üzemanyagok árát, a piacvezető Petrom újra áremelésbe kezdett, a héten három alkalommal is drágított.

Újra drágulásnak indultak az üzemanyagok, egy erdélyi kútnál tankolhatunk a legolcsóbban
2024. június 21., péntek

Jöhet az európai minimálbér: a kormány jóváhagyta a törvénytervezetet

A román kormány jóváhagyta az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló törvénytervezetet – számolt be a munkaügyi minisztérium a pénteki kormányülés után.

Jöhet az európai minimálbér: a kormány jóváhagyta a törvénytervezetet
2024. június 21., péntek

Egyelőre marad a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ársapkája

Szeptember 30-ig érvényben marad a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb/RCA) díjának korlátozása – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök a pénteki kormányülés elején.

Egyelőre marad a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ársapkája
2024. június 21., péntek

Napelem tömbházon: hogyan működhet és mi vet árnyékot rá?

Havonta több ezer napelemes rendszert telepítenek, a termelő-fogyasztók száma év végére elérheti a 200 ezret. Az ingyenárammal kecsegtető fejlesztés azonban egyelőre a háztulajdonosok kiváltsága, pedig csökkenthetné a társasházakban lakók számláját is.

Napelem tömbházon: hogyan működhet és mi vet árnyékot rá?
2024. június 20., csütörtök

Él és virul, rekord profitot termel a romániai bankszektor

A romániai bankszektor a tavalyi évben 13,5 milliárd lej (2,7 milliárd euró) nyereséget ért el, 34,3 százalékkal többet, mint 2022-ben – derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) csütörtökön közzétett éves jelentéséből.

Él és virul, rekord profitot termel a romániai bankszektor
2024. június 19., szerda

Román kézbe kerül egy osztrák holding hazai bankja

Román tulajdonba került a Porsche Bank Románia – adta hírül szerdán az Economedia.ro gazdasági hírportál.

Román kézbe kerül egy osztrák holding hazai bankja
2024. június 19., szerda

Brüsszeli ejnye-bejnye: Bukarest nem hozott hatékony hiánycsökkentő intézkedéseket az elmúlt négy évben

Románia az elmúlt évek egyensúlyhiányai után is túlzott mértékű makrogazdasági egyensúlyhiánnyal küzd a folyó fizetési mérleggel kapcsolatos sebezhetősége és főként a magas és növekvő költségvetési deficit miatt – állapította meg az Európai Bizottság.

Brüsszeli ejnye-bejnye: Bukarest nem hozott hatékony hiánycsökkentő intézkedéseket az elmúlt négy évben
2024. június 18., kedd

Csapnivaló az adóbeszedés mértéke Romániában, az ország az uniós rangsor végén kullog

Nagyon nem működik az adók behajtása Romániában: az ország a GDP-arányos adóbeszedés tekintetében az utolsó előtti helyen áll az EU-ban.

Csapnivaló az adóbeszedés mértéke Romániában, az ország az uniós rangsor végén kullog