Megérintette a válság szele az ingatlan-adásvételeket, a bankhitelek is alakítják a tranzakciók számát

Megérintette a válság szele az ingatlan-adásvételeket, a bankhitelek is alakítják a tranzakciók számát

Új szempont. Kolozsváron ma már az is egy lakás mellett szól, ha könnyen be lehet jutni a belvárosba

Fotó: Jakab Mónika

Szigorodnak a jelzáloghitel feltételei, sok a bizonytalanság a gazdaságban, ennek ellenére nem csökkennek az ingatlan­árak. A tranzakciók száma ugyan visszaesett, de az infláció szorításában még mindig sokan vásárolnak, ingatlanba menekítve a megtakarításaikat. A lapunk által megszólaltatott szakértők arra számítanak, hogy amint a saját bőrükön tapasztalják meg az emberek a rezsiköltség emelkedését, egyre inkább szempont lesz, hogy hőszigetelt, energiahatékony legyen a kiszemelt ingatlan.

Bíró Blanka

2022. október 05., 19:562022. október 05., 19:56

A bizonytalanság jellemzi a kolozsvári ingatlanpiacot, ennek ellenére az árak nem csökkennek – összegezte a pillanatnyi helyzetképet tegnap a Krónika megkeresésére Bónis Endre, a kincses városi Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője. Felidézte, egy hónappal ezelőtt teljesen leállt a piac, alig voltak adásvételek, ahhoz képest most már újra van mozgás, gazdát cserélnek a lakások.

Idézet
Mindenki arra számított, hogy a teljes leállás után a tranzakciók újraindulása az alkudozás jegyében történik, ám a tapasztalatok szerint mégsem ez a jellemző.

Sem az eladók, sem a vevők nem egyezkednek, egyik oldal nem enged, a vásárlók egy része pedig nem tudja, vagy nem akarja kifizetni a kért árakat” – részletezte a szakértő. Ugyanakkor – tette hozzá – a vásárlók körében érződik, hogy stressz alatt döntenek, attól tartanak ugyanis, hogy idővel elértéktelenedik a megtakarított pénzük.

A bizonytalanságnak normális esetben az árak csökkenését kellene eredményeznie, az lenne a természetes, ha a vásárlók kivárnának, és akkor lépnének piacra, amikor visszaesnek az árak, ám az infláció szorításában mégis létrejönnek az adásvételek, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy Kolozsváron még mindig nagyobb biztonságot jelent az ingatlanbefektetés, mint a bankban tartott megtakarítás.

Bónis Endre kérdésünkre ugyanakkor arra is kitér, hogy jelen pillanatban kevés az a vásárló, aki bankkölcsönhöz folyamodik,

hiszen a két számjegyű kamat elijeszti a hitelintézetek esetleges ügyfeleit. Az energiaválság is rengeteg kérdést vet fel, még senki nem tudja pontosan, mekkora lesz télen a rezsi, felvetődik, hogy a gázszámla vagy a törlesztőrészlet lesz magasabb.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

Több tényező alakítja a piacot

Az ingatlanszakértő tapasztalatai szerint a kolozsvári ingatlanpiacon továbbra is sok az érdeklődő, de ehhez képest kevesebb tranzakciót ütnek nyélbe, mert kevés vásárló adja meg a kért árat. Vannak ugyan tranzakciók, de nem pörög a piac, mindenki az árcsökkenést várja, ám Bónis szerint kevés az esélye annak, hogy ez bekövetkezik.

Az új építésű lakások iránt is csökkent a kereslet, ám az ingatlanfejlesztők „fittyet hánynak” arra, hogy most éppen nem tudják eladni a lakásokat, tudják, hogy azoknak is előbb-utóbb megkerül a gazdája.

Idézet
Ha belekalkuláljuk, hogy Kolozsvár lakossága évente 15 ezer fővel gyarapodik, akkor valóban még mindig van hely az ingatlanfejlesztésnek”

– szögezte le a szakértő. Kifejtette, Kolozsváron évek óta visszatérő gond, hogy amint az egyetemisták beköltöznek, a város fuldoklik a sok gépkocsitól, a szatellittelepülésekről egyre nehezebb bejárni, lehetetlen időpontban kell elindulnia annak, aki nem akar a forgalomban rostokolni, a reggeli csúcsforgalomban még a Györgyfalvi negyedből is 40 perces út gépkocsival a belváros.

Ilyen körülmények között nagyobb a kereslet a városban levő lakások iránt, inkább azt az ingatlant keresik, amelynek a közelében elérhető a tömegközlekedés. Ma már kevesen vásárolnak úgy ingatlant, hogy nem nézik meg az energia osztályozását, valamint azt, hogy mennyibe kerül a lakás fenntartása.

Idézet
Azzal is számolni kell, hogy megemelkedtek a munkadíjak, az építőanyag drága, így hatalmas költsége van a felújításnak.

Emiatt egyre nagyobb a kereslet a már felújított, azonnal beköltözhető lakások iránt, kevesen vesződnek a munkálatokkal. Régi építésű, lerobbant ingatlant leginkább a befektetők vásárolják, például a szakmabeliek, akik olcsóbban megoldják a felújítást” – összegzett Bónis Endre.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Nagyváradon lassul az ingatlanfejlesztés

Csökkent a tranzakciók száma Nagyváradon is, jóval kevesebb ingatlan cserél gazdát, mint eddig – vont mérleget megkeresésünkre György-Csáki István, az Imobihor ingatlanügynökség vezetője. Mint kérdésünkre részletezte, Nagyváradon még mindig sokan vásárolnak lakást hitelből, az adásvételek jelentős részét bankkölcsönből bonyolítják le.

A szakértő azt tapasztalja, hogy nagy vonalakban ugyanúgy adnak hitelt a pénzintézetek, csak esetenként drágábban.

Ami viszont tetten érhető Nagyváradon, hogy lassult az ingatlanfejlesztések üteme, a nagy kivitelezők egyelőre visszavonulót fújtak, nem kezdenek újabb projekteket, sőt a régiek befejezését is elodázzák. „Általában tapasztalható, hogy az ingatlanpiac szereplői kivárnak, a világpolitikai helyzet fejleményei hatással vannak a döntésekre” – húzta alá György-Csáki István.

Elmondása szerint jelenleg az árak stagnálnak, megjelenik néha egy-egy alkalmi vétel, de egyelőre ezen a szinten nincs mérhető változás. Ugyanakkor Nagyváradon még nem érzékelhető, hogy az energiaválság alakítaná az ingatlanpiacot, a vásárlást nem befolyásolja, hogy mennyibe kerül a lakás fenntartása.

Idézet
Amikor már a gyakorlatban érzékelhető lesz, hogy drágult a fűtés, az emberekben tudatosul, hogy az ingatlan kiválasztása során ez is egy fontos szempont”

– fogalmazta meg György-Csáki István, aki arra számít, hogy november után keresettebbek lesznek a hőszigetelt, saját hőközponttal felszerelt lakások, ahol bármikor ki és be lehet kapcsolni a fűtést, szabályozni lehet a fogyasztást.

Székelyföldön a hitelek alakítják a piacot

„Székelyföldön leállt az ingatlanpiac, mert a bankok már csak nagyon szigorú feltételek mellett adnak hitelt, a tavalyhoz képest is nehezített a pálya” – fogalmazta meg eközben lapunk érdeklődésére Szabó Lehel, a Well Ingatlanügynökség vezetője.

A mozgás – elmondása szerint – kizárólag annak tulajdonítható, hogy az infláció megrémítette az embereket, így akinek van megtakarított pénze, az ingatlanba fekteti. Akik megélték a kilencvenes évek nagymértékű pénzromlását, most féltik a megtakarításaikat, és lakást vásárolnak.

Egyelőre az árak stagnálnak, ám Szabó Lehel arra számít, hogy az év végére visszaesnek.

„Ha a bankok nem áramoltatnak pénzt a piacra, csökken a vásárlóerő, visszaesik a kereslet, aminek az lesz az egyenes következménye, hogy aki meg akar valamilyen okból szabadulni a tulajdonában levő ingatlantól, kénytelen lesz engedni az árból” – jelentette ki a szakértő.

Tapasztalatai szerint amúgy Székelyföldön ugyanakkor leginkább az árak diktálnak, mindenki olyan lakást vásárol, amilyenre pénze van, és amennyi hitelt kap a banktól. Ha valaki meg tud venni egy szép kétszobás ingatlant, nem fog egy kisebbet vásárolni, mert esetleg olcsóbb a fenntartása. Szabó Lehel ugyanakkor azt tapasztalta, hogy a földgázzal fűtött lakások népszerűbbek, a villanyfűtéstől a legtöbben ódzkodnak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani

Hamarosan hivatalosan is befejezettnek nyilvánítják a nagyváradi repülőtér korszerűsítési munkálatait, miután az utolsó szükséges eljárások után elkezdték a projekt átvételét.

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani
2024. április 07., vasárnap

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában

Az Európai Unió nem tiltja be a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat vagy fűtési rendszereket – például fali gázkazánokat, bojlereket, fűtőberendezéseket stb. – szögezte le közleményében az Európai Bizottság.

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában
2024. április 06., szombat

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat

Márciusban 1 137 956 nyugdíjas részesült szociális pótlékban, 1647-tel kevesebb, mint az előző hónapban – derül ki az Országos Nyugdíjpénztar (CNPP) szombaton közzétett adataiból.

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat
2024. április 05., péntek

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban

Az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel ezelőtt; a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban
2024. április 05., péntek

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét

Péntek óta megrendelhető a romániai márkakereskedéseknél az új Dacia Spring, miután közölték az arculatfrissítésen átesett népszerű elektromos autó árlistáját.

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét
2024. április 05., péntek

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány

A paradicsom- és fokhagymatermesztési program támogatásaira pályázó gazdák május 16-ig nyújthatják be kérelmeiket. A bukaresti mezőgazdasági szaktárca a hagymatermesztők támogatását is tervezi, erről a következő hetekben dönthet a kormány.

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány
2024. április 05., péntek

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben
2024. április 05., péntek

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában

Salt Bank néven online bank nyílt Romániában – jelentette be csütörtökön a pénzintézet.

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában
2024. április 04., csütörtök

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén

Románia az Amerikai Egyesült Államokat és Oroszországot is megelőzi az 1000 főre eső információtechnológiai (IT) szakemberek száma tekintetében: európai éllovas és globálisan a 6. helyen áll.

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén
2024. április 04., csütörtök

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány

Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön kijelentette, hogy szerinte az év végére 5 százalék alá csökken az infláció és nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány.

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány