Márciusban jelentősen nőtt a nettó átlagbér Romániában

MTI 2019. május 13., 14:44

Márciusban 13,7 százalékkal volt magasabb Romániában a nettó átlagbér a tavalyi év harmadik hónapjához képest – közölte hétfőn Az Országos Statisztikai Intézet.

Fotó: Haáz Vince

A nettó átlagbér értéke elérte a 3075 lejt, ami 4,8 százalékkal volt magasabb az előző havi, februári nettó átlagbérhez képest. Havi összevetésben hasonló növekedési rátát jegyeztek a bruttó átlagbérnél is, amely elérte 5050 lejt márciusban.

A legmagasabb jövedelmek az információs technológia ágazatban voltak, ott a nettó átlagbér 7491 lej volt, a legkisebb kereseteket a vendéglátóiparban jegyezték, ahol a nettó átlagbér 1752 lej volt márciusban.

Az infláció figyelembe vételével számolt reálbér növekedés 9,3 százalék volt márciusban a tavalyi év azonos időszakához képest.

Áprilisban is nőttek az árak – 4,1%-ra emelkedett az évi inflációs ráta
2019 áprilisában 0,61%-kal nőttek a fogyasztói árak márciushoz képest, és 2,75%-kal 2018 decemberéhez viszonyítva. Az évi évi inflációs ráta 4,1% – derül ki az Országos Statisztikai Intézet hétfőn közzétett adataiból.

Romániában a bérek növekedése jelentős nyomást helyez a vállalkozókra. A növekedési kényszert részben a jelentős munkaerőhiány serkenti, egyes becslések szerint ugyanis a jelenlegi termelői kapacitások ellátásához több mint egymillió dolgozóra lenne a szükség. A vállalatok béremelésekkel és egyéb juttatásokkal igyekeznek hűségessé tenné a dolgozóikat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat