Magyar cégvezető: az ipari robotok enyhíthetik a munkaerőhiányt Erdélyben is (x)

2023. február 06., 09:00 utolsó módosítás: 2023. február 06., 16:08

Az automatizálás és az ipari robotok alkalmazása terén annyira gyors és robbanásszerű a fejlődés, hogy ami tegnapelőtt még sci-finek tűnt, tegnapra már gyártásban van, és ma már széles körben elterjedt – nemcsak a nálunk fejlettebbnek nevezett országokban, hanem Romániában is. Az ipari robotokról egy évtizede még alig hallott valaki, most már lassan minden iparágban szinte elképzelhetetlen nélkülük a gyártási folyamat. Legalábbis nagyon arrafele haladunk.

Magyar cégvezető: az ipari robotok enyhíthetik a munkaerőhiányt Erdélyben is (x)
galéria
Fotó: Multitech

Nemcsak nemzetközi szinten nő exponenciálisan a jelenlétük: egyre több romániai nagyvállalat is használ robotokat a gyártási folyamatok optimalizálására. Az országban ipari robotokat forgalmazó Multitech a nemzetközi élvonalba tartozó gyártók termékeit forgalmazza, helyezi üzembe és szervizeli.

Az erdélyi cég székhelye a Brassó megyei Négyfaluban található, de lefedik szolgáltatásaikkal gyakorlatilag az egész országot. Területi képviseleteik vannak Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Temesváron, Bukarestben, Ploiești-en és Vasluiban is. Ipari berendezéseket, kellékanyagokat és iparág-specifikus megoldásokat kínálnak különböző profilú romániai vállalatoknak a jelölés, címkézés és automatizálás területén már 15 éve. Számos iparágban szereztek tapasztalatot az évek során.

Mérnökeik és szakembereik a gyártósorokat mindig az iparágra és az adott vállalat igényeire szabva tervezik át, hogy a lehető leghatékonyabbak legyenek;

ügyfeleik között számos, autógyártás területén dolgozó cég megtalálható, de élelmiszer-feldolgozóktól italgyártókig számos más profilú vállalatnak is szállítottak már automatizálási berendezéseket a világ vezető gyártóitól.

Megoldás a munkaerőhiányra: ipari robotok segítik a termelés optimalizálását Erdélyben is

Romániában legutóbbi adatok szerint közel 35 ezer központilag nyilvántartott állásra keresik a megfelelő embereket a munkáltatók. Az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökség (ANOFM) január 11-i, friss összesítése szerint ebből több mint 20 ezer munkahelyre szakképzettség nélküli személyeket keresnek, többek között például gyári szalagmunkára vagy raktári árumozgatásra. A nemzetközi trendek azt mutatják, a robotok alkalmazása hasonló helyzetekben lévő gazdaságokban számos területen jótékony hatással bírt. De nézzük először is az adatokat!

A The Wall Street Journal tavaly év végén közel 500 ezer új ipari robot 2021-es beüzemelését adta hírül világszerte. Európában összesen 78 ezer ilyen robotot szereltek fel tavalyelőtt. Ez a szám eltörpül a leginkább robotizálódó térségben eszközölt hasonló befektetésekétől: a legtöbb új, gyártásoptimalizáló ipari robotot, közel 250 ezret ugyanis Kínában helyeztek üzembe.

A világ gyárának is nevezett Kína még néhány éve azzal került a világsajtó címoldalaira, hogy gigantikus gyáraiban az embertelen munkakörülmények miatt emberek halnak meg naponta, esnek ki a szalag mellől, vagy kísérelnek meg öngyilkosságot. Ma már, egyrészt a nemzetközi nyomás miatt is, a munkakörülmények javultak, ugyanakkor

a legnehezebb és legmonotonabb munkákat immár sok esetben gépekkel végeztetik.

Mi történt, hogy néhány év alatt ennyire megváltozott a helyzet?

Fotó: Multitech

Mindehhez nemcsak a technológia fejlődése és az új, innovatív megoldások iránti nyitottság kellett, hanem olyan, a társadalmat gyökeresen átalakító és ezáltal a munkaerőpiacot is áthangoló folyamatok, amelyeknek a szakértők is csak a felszínét kapargatják. Beszélnek arról, hogy

az ipari robotok bevezetését az a kényszerhelyzet is nagyban előmozdította, ami globálisan is egyre nagyobb probléma: a munkaerőhiány.

Egyrészt Kína egy nagyon súlyosan elöregedőben lévő társadalom az évtizedekig alkalmazott, egykor népességcsökkentési céllal bevezetett egykepolitika miatt, magyarán egyre kevesebb a munkaképes korú ember, és egyre nagyobb a nyugdíjasok rétege. Nemcsak mennyiségileg csökkent ugyanakkor a humánerőforrás Kínában, hanem a ma a munkaerőpiacra belépő fiatalok egy teljesen más szemlélettel és hozzáállással indulnak szüleik, nagyszüleik generációjához képest. A monoton gyáripari munka egyáltalán nem menő, nem ad jövőképet. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kínai fiatalok nem akarnának dolgozni. Csak nem akarnak a gyártósor mellett belebetegedni vagy -fásulni a szalagmunkába, amelyet robotok is ugyanúgy, vagy esetleg hatékonyabban, pontosabban végeznek el. A kínai gyárakban zajló forradalmi léptékű automatizálással párhuzamosan a „fölöslegbe került” munkaerőt pedig szabad vegyértékként egyből felszippantották más ágazatok, például az egyre nagyobbra növő kínai szolgáltatási szektor.

A robotok felmentenek a monotonitás alól

A kínai példa is azt mutatja tehát, hogy az ipari robotok bevezetésétől sem a vállalattulajdonosi, sem a munkaerői oldalon nem kell tartani. A robotok zömében a képesítést nem igénylő, monoton szalagmunkát veszik át az emberektől, akik előtt így lehetőségek széles skálája nyílik meg, hogy hozzáadott értéket termelő, kreatívabb munkát végezhessenek. Kínában a meglévő társadalmi feszültségekkel párhuzamosan folyamatosan növekednek a bérek, csökken az olcsó munkaerő száma;

a gyárakban maradt munkások képzést és jobb fizetést kapnak, mivel meg kell tanulniuk a technológia használatát: ők válnak a robotok kezelőivé; eközben meg ágazattól függően jócskán nő a termelékenység is.

Az új idők szavát Romániában is felismerték

A romániai Befektetési és Európai Projektekért felelős Minisztérium most hirdette meg egyik legnagyobb pályázati kiírását: kifejezetten a romániai vállalatok digitalizálásának növelését szeretnék, és ez nem merül ki néhány weboldal, webshop korszerűsítésében vagy könyvelési-számlázási, raktármenedzsment stb. szoftverek beszerzésében. Explicit kiemelt helyet kap a kiírásban a robotok és más automatizálási rendszerek beszerzése. Hogy mennyire fontossá vált ez a doménium – hirtelen vagy sem – a romániai döntéshozóknak, jól illusztrálja, hogy Románia 350 millió eurót szán a projektre, amelyet az Országos Helyreállítási és Reziliencia Terv keretében az Európai Unió finanszíroz. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, vállalatonként 20-100 ezer eurónyi összegről, amelyhez csupán 10 százalékos önrészt kell biztosítani.

„Örülök, hogy más országokhoz hasonlóan Románia is belátta, hogy a gazdasági fejlődés útja elképzelhetetlen technológiai innovációk nélkül. A gyártás automatizálása, hatékonyabbá tétele nem egy azonnal megtérülő befektetés, ezért lassabban mozdulnak el a stratégiák és középtávú jövőképek ebbe az irányba. De elmozdulás van, ez egyértelmű” – nyilatkozta Ronyecz Róbert, a Multitech ügyvezető igazgatója.

Egyre többen ismerik fel, immár nemcsak a nagyobb gyárakat, üzemeket működtető cégek, hanem a kis- és középvállalkozások is, hogy a jövő gyártósorairól nem hiányozhatnak az emberek munkáját megkönnyítő robotok.

Mi az ágazatban már régóta úgy látjuk, hogy szükségszerűen bekövetkezik a robbanásszerű növekedés a robotikai rendszerek széleskörű alkalmazása terén a gyártás legtöbb területén” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A legújabb elemzések szerint idén exponenciális növekedés várható elsősorban a kollaboratív robotok, azaz „kobotok” piacán; ezek olyan könnyű, automatizált robotkarok, amelyek számos gyártási, összeszerelési és csomagolási feladatot képesek ellátni.

Be lehet őket programozni a raklapozástól a minőségellenőrzésen át a hegesztésig szinte bármire: alkalmazhatók anyagmozgatásra, összeszerelésre, csomagolásra, vagy akár raktárrendezésre.

A Roland Berger német stratégiai tanácsadó cég előrejelzése szerint kevesebb mint négy évtizeden belül a gépek a legtöbb feladatot jobban és olcsóbban tudják majd elvégezni, mint az emberi munkaerő. Csak idő kérdése, hogy minden iparágban elinduljanak a fejlesztések az automatizálás irányába. Az autógyártásban már most is nagyrészt robotok dolgoznak az emberek helyett; a gyártás többi területén is egyre inkább dominálni fognak a következő évtizedekben – vélik a szakértők.

Fotó: Multitech

A mozgékony szuperkéz és az intelligens targonca

A Multitech jelenleg két különálló robottípust kínál romániai ügyfeleknek, amelyek az UR és a MiR név alatt futnak.

Az UR kódnévvel futó robotkarokat az Universal Robots dániai vállalat gyártja, amelynek missziója, hogy élvonalbeli robotikai platformjaival globálisan megváltoztassa a munkavégzés módját. Olyan termékportfóliót fejlesztettek ki, mint az UR3e, UR5e, UR10e, UR16e és UR20, ezek a különböző kódnevek egyébként a robotkarok terhelhetőségét és hatótávolságát tükrözik. Mindegyik modellt az UR+ ökoszisztéma keretében kínált szoftverek és tartozékok széles választéka támogatja a személyre szabott alkalmazásban. Ez lehetővé teszi, hogy

a robotok az iparágak széles skáláján, és elképesztően változatos feladatokra legyenek használhatók.

A MiR, azaz Mobile Industrial Robots robotjai elsősorban a nagy logisztikai központok és raktárak jobb működését segítik, amelyek a munkaerőhiány és azzal párhuzamosan a növekvő e-kereskedelem következtében megugrott kereslet miatt egyre nehezebben tudják gördülékenyen menedzselni a megrendeléseket. A logisztikai központok és raktárak ezért néhány éve rekordsebességgel automatizálódnak, és egyre több ilyen raktárban autonóm mobil robotok is dolgoznak. Ők végzik az olyan monoton munkákat, mint például az üres raklapok szállítása egyik helyről a másikra.

Az érzékelőkkel és 3D-s kamerákkal a mobil robotok biztonságos alternatívát jelentenek az ember által vezetett targoncákra, utóbbiak a nehezebben automatizálható, komplexebb feladatokat végzik.

A MiR-ek biztonságosan manővereznek mindenféle akadály körül, beleértve az embereket és más robotokat is, és ha egy ember közvetlenül eléjük kerül, megállnak. Nemcsak targoncák, hanem vontatók is vannak a MiR-ekből, előnyük, hogy a meglévő eszközparkot egyáltalán nem kell hozzájuk alakítani, mert könnyen rácsatlakoztathatók bármilyen pótkocsira. Integrálhatók a meglévő ERP-rendszerekbe is, és felhasználóbarát, intuitív applikációkkal kezelhetők okostelefonon, táblagépen vagy számítógépen keresztül.

A Multitech szakemberei felkészült, alapos, az ügyfél igényeire maximálisan fókuszáló felmérést és egyeztetést követően Románia egész területén telepítenek ilyen robotikai rendszereket.

Nemzetközi partnereikkel való, biztos alapukon nyugvó együttműködésük révén a leggyorsabb időn belül tudják szállítani a kért, személyre szabott rendszert, és mobilis csapatuk mérnökök vezetésével telepíti azokat a kívánt helyszíneken.

„Minden érdeklődőt arra biztatok, hogy bátran forduljon hozzánk, hogy közösen felfedezzük, mire lenne leginkább szükség az automatizálás terén. A most meghozott, kockázatosnak tűnő stratégiai döntésekről nagyon hamar ki fog derülni, hogy a legjobb lépések voltak; automatizálásba, robotok integrálásába befektetni a gyártóknak nemcsak hosszú távon, hanem akár közép- vagy rövid távon is bizonyíthatóan kifizetődő lépés” – összegzett Ronyecz Róbert.

(X – fizetett hirdetés)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport