Korlátoznák az üzemanyagok árát, hogy érződjék az adócsökkentés – a Versenytanács vizsgálja a kormány tervét

Korlátoznák az üzemanyagok árát, hogy érződjék az adócsökkentés – a Versenytanács vizsgálja a kormány tervét

Mit hoz a jövő? A kormány azt szeretné, ha az extra jövedéki adó eltörlését a gépkocsivezetők is megéreznék

Fotó: Sándor Csilla

Van törvényes alap arra, hogy a kormány megszabja az üzemanyag árának felső határát – szögezte le a Krónikának Gyerkó László. A Versenytanács tagját annak kapcsán kérdeztük, hogy Eugen Teodorovici pénzügyminiszter bejelentette, keresik a megoldást arra, hogy jövő évtől valamilyen módon szabályozzák az üzemanyag árát.

Bálint Eszter

Bíró Blanka

2018. október 26., 08:312018. október 26., 08:31

2018. október 26., 10:092018. október 26., 10:09

Felső határt szabnának az üzemanyagok árának – legalábbis ennek a lehetőségét vizsgálja a pénzügyminisztérium és a Versenytanács. Minderről minap nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek Bogdan Chirițoiu, a versenyhivatal elnöke.

Kiderült, annak tükrében merült fel a maximális ár megszabásának a gondolata, hogy

a szociálliberális kormány eltörölni készül a minden irányból bírált, az üzemanyagokra néhány éve kivetett extra jövedéki adót.

„Új keletű ötlet, és konzultálni fogunk a témában a pénzügyminisztériummal. Számomra abszolút legitimnek tűnik a kormány szándéka, hogy az adócsökkentés látszódjék meg a töltőállomásokon gyakorolt árakban is” – fogalmazta meg Chirițoiu. Mint részletezte, a Versenytanács mostanáig több esetben is vizsgálta, hogy az adó csökkentése vagy emelése – mint például a kenyér áfájának a csökkentése – milyen hatással bírt, és valamennyi esetben bebizonyosodott, hogy ezek a mozgások megmutatkoztak a fogyasztói árakban is.

„Megvizsgáljuk, hogy ebben az esetben szükséges-e a plafonérték meghatározása. A romániai törvények előírnak olyan helyezeteket, amelyekben, meg lehet szabni a maximális árat vagy azt be lehet fagyasztani, és ez az előírás összhangban van az európai törvényekkel is” – mutatott rá az illetékes. Hozzátette:

Romániában eddig két esetben folyamodtak ehhez a megoldáshoz, legutóbb a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb/RCA) kötvényeknek szabtak maximális árszintet,

és az Európai Bizottság nem értékelte úgy, hogy ez illegális fellépés lett volna a bukaresti hatóságok részéről. Chirițoiu beszélt ugyanakkor arról is, hogy a Versenytanács ágazati vizsgálatot folytat az üzemanyagpiacon, a munka a végéhez közeledik, és hamarosan közlik az eredményeket. Elöljáróban annyit megjegyzett, az adatok azt mutatják, hogy a kőolaj világpiaci árának az alakulása például megmutatkozik az árképzésben, vagyis ha nő az árfolyam, drágulás van a benzinkutakon, tőzsdei csökkenéskor pedig mi is olcsóbban tankolhatunk.

Letettek a gázár korlátozásáról

Az üzemanyagok árának korlátozásáról egy hétfő esti televíziós interjúban Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is beszélt, mint fogalmazott, az intézkedést az extra jövedéki adó eltörlésével párhuzamosan foganatosítanák. „Tárgyalunk a Versenytanáccsal, hogy találjunk egy törvényes formát arra, hogy ez a csökkenés visszaköszönjön a gazdaságban minden egyes fogyasztó számára” – idézi az Observator.tv portál a pénzügyi tárca vezetőjének az Antena 1 televízióban elhangzott szavait. Amúgy Teodorovici már szeptemberben beszélt arról, hogy vizsgálja az extra jövedéki adó eltörlésének lehetőségét, és akkor azt mondta, az év végéig javaslatot fog erre tenni.

Nem ez az első próbálkozása viszont a pénzügyminiszternek az árak korlátozására, júliusban kormányhatározat-tervezetet is kidolgozott a földgáz maximális árának megszabására, azonban két nap után levették a jogszabályjavaslatot a tárca honlapjáról, Teodorovici pedig úgy nyilatkozott, visszatérnek a témára, „amikor mindenki készen áll rá”.

Vizsgálják a pró és kontra érveket

„Van törvényes alap arra, hogy a kormány megszabja az üzemanyag árának felső határát” – szögezte le a Krónika megkeresésére Gyerkó László, a Versenytanács tagja. Mint rámutatott,

a Versenytanács tevékenységét szabályozó jogszabályban van egy cikkely, ami megengedi, hogy a kormány a versenyhivatal beleegyezésével befagyasszon bizonyos árakat.

„Több mint tíz évvel ezelőtt egyszer már aktiválták ezt a cikkelyt, és a tavaly szintén, amikor a kormány hat hónapra meghatározta a kötelező felelősségbiztosítás felső határát, tehát van törvényes keret, és van precedens” – hangsúlyozta Gyerkó László. Hozzátette, az üzemanyag árának szabályozásáról még nincs döntés, ám megkezdődött és folyamatban van erről az egyeztetés a pénzügyminisztérium és a Versenytanács vezetői között. Az elkövetkező időszakban összevetik a pró és kontra érveket, majd megszületik a döntés, hogy aktiválják, vagy sem a vonatkozó törvénycikkelyt. Gyerkó László is kiemelte, az egyeztetések alapja az, hogy a kormány az üzemanyagok extra jövedéki adójának eltörlését tervezi, azonban attól tartanak, ez nem tükröződik majd az árakban, a töltőállomásoknál nem lesz olcsóbb a benzin és a gázolaj, a gépkocsivezetők nem érzik meg az intézkedés pozitív hatását, az adó értéke a forgalmazóknál marad. 

A szakember felidézte, hogy amikor az alapélelmiszerek áfáját 19 százalékról 9 százalékra csökkentették, akkor is vizsgálták, hogy megjelenik-e az adócsökkentés az árakban, végül a kormány akkor mégsem szabott felső határt. Az üzemanyag esetében azonban most fontolóra veszik, hogy megszabnak egy referenciaárat, aminél drágábban nem lehet adni majd az üzemanyagot a töltőállomásoknál.

Még dolgoznak az árfigyelőn

A Versenytanács tagja kérdésünkre megerősítette, hogy jelenleg is zajlik egy ágazati kivizsgálás kartellgyanú miatt a hazai üzemanyagpiacon, ezt valószínű jövő év elején zárják le, a következtetések, adatok akkor lesznek nyilvánosak. Gyerkó Lászlót ugyanakkor arról is kérdeztük, hogy a tavaly bejelentett tervek szerint az idei év közepére el kellett volna készülnie németországi mintára az árfigyelőnek, ami mintegy másfél ezer üzemanyagtöltő állomás díjszabásait monitorozta volna, erre azonban máig nem került sor. Válaszában a szakember leszögezte, dolgoznak az ügyön. „Folyamatban van, nem mondtunk le róla, de nehézkesen haladunk, lépésről lépésre próbáljuk összerakni, ám bonyolult a procedúra, informatikai  háttérre van szükség” – részletezte a helyzetet Gyerkó László. Mint ismeretes,

az árfigyelő jelenleg csak Bukarest szintjén a fogyasztói kosárban levő élelmiszeripari termékek esetében működik.

Ezt is ki szeretnék terjeszteni országos szintűre, és alkalmaznák az üzemanyagok esetében is. Szerettük volna a Mol Románia illetékeseit is megszólaltatni a témában, azonban nem kívánták kommentálni a kormány terveit.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 22., szerda

Mély a szakadék: listázták a legszegényebb és leggazdagabb romániai megyéket

A gazdasági kimutatások szerint már nem számít szegény országnak Románia, viszont az egyes megyék között hatalmasak a különbségek.

Mély a szakadék: listázták a legszegényebb és leggazdagabb romániai megyéket
2024. május 22., szerda

Az ígéret útja: a kivitelező szerint kész lesz határidőre a dél-erdélyi sztráda hiányzó szakasza

Dorinel Umbrărescu, az UMB útépítő vállalat tulajdonosa ismét megígérte, 2026 végéig elkészül a dél-erdélyi autópálya még hiányzó, Marzsina és Holgya közötti szakasza.

Az ígéret útja: a kivitelező szerint kész lesz határidőre a dél-erdélyi sztráda hiányzó szakasza
2024. május 22., szerda

Tovább romlott az elemzőknek a román gazdaságba vetett bizalma

A CFA Románia szerint áprilisban az előző hónaphoz képest 12,3 ponttal csökkent, jelenleg 47,1 ponton áll a 0-tól 100-ig terjedő skálán a román gazdasággal szembeni bizalom indexe.

Tovább romlott az elemzőknek a román gazdaságba vetett bizalma
2024. május 22., szerda

Kampányosztogatás: 10 százalékos béremelést ígér több közalkalmazotti kategóriának a kormány

Két szakaszban, összesen 10 százalékos béremelésben részesülnek az alacsony jövedelmű közalkalmazottak – jelentette be kedd este Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Kampányosztogatás: 10 százalékos béremelést ígér több közalkalmazotti kategóriának a kormány
2024. május 21., kedd

Nőtt a betöltetlen állások száma, a feldolgozóiparban a legnagyobb a munkaerőhiány

Az idei első negyedévben 35 000 betöltetlen állás volt Romániában, 1700-zal több, mint az előző negyedévben, viszont 12 100-zal kevesebb, mint 2023 első három hónapjában – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Nőtt a betöltetlen állások száma, a feldolgozóiparban a legnagyobb a munkaerőhiány
2024. május 21., kedd

Bezzeg Románia vagy bezzeg Magyarország? – Elemzővel az elmúlt időszakban kipattant parázs vitáról

„Bezzegromániázástól” volt hangos az elmúlt időszakban mind a magyarországi ellenzéki sajtó, mind pedig a romániai közbeszéd. Bálint Csaba közgazdásszal jártuk körül a témát.

Bezzeg Románia vagy bezzeg Magyarország? – Elemzővel az elmúlt időszakban kipattant parázs vitáról
2024. május 17., péntek

Jóval olcsóbb erdélyi járatokkal „nyomná le” a Taromot egy másik román légitársaság

Új bel- és külföldi repülőjáratokat jelentett be az AnimaWings, mely immár száz százalékban román tulajdonban van.

Jóval olcsóbb erdélyi járatokkal „nyomná le” a Taromot egy másik román légitársaság
2024. május 17., péntek

Már negyedik hónapja Romániában a legmagasabb az infláció európai uniós összevetésben

Március után áprilisban is 2,6 százalék volt az éves infláció az Európai Unióban, ám Románia már a negyedik egymást követő hónapban a legmagasabb inflációval rendelkező tagállam – derült ki az Eurostat által pénteken közzétett adatsorokból.

Már negyedik hónapja Romániában a legmagasabb az infláció európai uniós összevetésben
2024. május 16., csütörtök

Felsrófolták a munkadíj árát az autószerelők

Jelentősen nőtt tavaly az autószerelő műhelyekben alkalmazott munkadíj – derül ki a biztosítótársaságok szövetsége (BAAR) által készített elemzésből.

Felsrófolták a munkadíj árát az autószerelők
2024. május 16., csütörtök

Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását

Román állami támogatásból egészíti ki a bukaresti mezőgazdasági minisztérium a gazdáknak nyújtott uniós dotációt. A kormányfő által a napokban aláírt jogszabályok értelmében a romániai gazdák mintegy 400 millió euró többlettámogatásra jogosultak.

Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását