Inog a föld az Első otthon alatt

Inog a föld az Első otthon alatt

Fotó: Biró István

Kevesebb fiatal költözhet saját lakásba, ám visszaesnek az ingatlanárak – ezeket a piaci mozgásokat várják a Krónika által megkeresett ingatlanszakértők abban az esetben, ha a kormány a bejelentéseknek megfelelően fokozatosan kivezeti a piacról a kedvezményes hiteleket nyújtó Első otthon programot. Idén viszont már biztos, hogy nem növelik az állami garanciakeretet.

Krónika

2017. szeptember 27., 10:182017. szeptember 27., 10:18

Egyre több jel utal arra, hogy a szociálliberális kormány meg kívánja szüntetni az Első otthon programot, ami fiatalok ezreinek jelentette az egyetlen esélyt az elmúlt években arra, hogy albérletből saját otthonba költözzenek, a 30 éves futamidejű hitelkonstrukció előnye ugyanis nemcsak abban állt, hogy kedvezményes kamatot biztosított a kölcsönigénylőknek, hanem alig 5 százalékos önrészt követelt meg, ami messze elmaradt a többi jelzáloghitel 20 százalékos szintjétől.

Idén már nincs pénz

Az máris biztosnak látszik, hogy akik abban bíztak: az év hátralevő időszakában jutnak az állam által felerészt garantált hitelhez, nem is reménykedhetnek, hogy jövő tavasz előtt sorra kerülnek.

A 2017-es esztendőre előirányzott keret ugyanis már kimerült,

és eltérően az előző évek gyakorlatától, a Tudose-kormány a szeptemberi költségvetés-kiigazításkor nem utalt ki újabb összegeket, a hiteleket garantáló állami garanciaalap (FNGCIMM) illetékesei pedig jelezték, nem is bővítik már idén a keretet.

Alexandru Petrescu, az alap vezérigazgatója nemrég arról beszélt, hogy a program „lassít”, vagyis az elkövetkező három év során egyre csökkentik az állami garanciára fordítandó összegeket. „Az Első otthonra 2016-ban utalták ki a legnagyobb keretet, összesen 2,94 milliárd lejt. 2017-re a plafon 2,5 milliárd lej, a 2018–2020-as időszakban pedig évente ütemesen csökken, 2021-ben, a program utolsó évében pedig 1,5 milliárd lej áll majd rendelkezésre” – közölte nemrég a FNGCIMM.

Jegybanki bírálatok

Eközben a Román Nemzeti Bank (BNR) részéről is érkezett bírálat az Első otthon programra. Liviu Voinea, a jegybank alelnöke egy elemzésben arra irányította rá a figyelmet, hogy

a kormányprogram a vártnál kevésbé segítette az alacsony jövedelemmel rendelkezőket, miközben jelentős költségvetési erőfeszítéssel járt.

„Szociális szempontból az Első otthon programnak szerény szerepe volt. Az egyetlen szociális feladat, amit ellát, az az, hogy hozzáférést biztosít a fiataloknak a lakásvásárláshoz, a hitelért folyamodók nagy része ugyanis fiatalabb 35 évesnél” – áll Voinea elemzésében.

A jegybanki illetékes meglátása szerint éppen ezért kérdéseket vet fel a költségvetési hatás szempontjából, ugyanis a hitelpiac időközben fellendült. Ugyanakkor – teszi hozzá – az Első otthon a piac torzulását is eredményezheti, mivel a kezdeményes konstrukció miatt a bankok nem fejlesztenek saját jelzáloghitel-ajánlatokat, biztonságot nyújt ugyanis nekik a kormányprogram által garantált 50 százalék.

Visszaesik a kereslet, csökkennek az árak

Nyilvánvaló, hogy a piacot nem fogja segíteni, ha teljesen leállítják az Első otthon programot, sőt az is elképzelhető, hogy esni fognak az árak, mert a kereslet csökkenni fog – értékelt a Krónika megkeresésére Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője. Az Első otthon program meglátása szerint is azért volt jó, mert a lakásvásárláshoz nem volt szükség nagy önrészre, más banki hiteleknél sokkal szigorúbb követelményeknek kell megfelelni. Kolozsváron különben elég jelentős hányadát teszik ki az ingatlanvásárlásoknak a program segítségével lebonyolított tranzakciók.

Az ingatlanszakértő szerint ugyanakkor, ha a bankok nem emelik meg a betétek kamatait, akkor akiknek megtakarított pénzük van, azok továbbra is ingatlanba fogják fektetni.

Idézet
Lassú folyamat lesz, nem fogjuk egyből érezni, addig pedig történhet bármi, az Első otthon programot eddig is többször állították le, és indították újra”

– hangsúlyozta Bónis.

Hozzáfűzte: mindenkinek az az érdeke, hogy ha leállítják is, induljon újra a program, mert az ingatlanpiac generálja a gazdaság más ágazataiban is a növekedést. Bónis szerint ugyanakkor

valamennyire értelmes lépés is megfékezni ideiglenesen a programot. Ennek árcsökkentő hatását legfeljebb jövőre fogja megérezni a kolozsvári piac.

Ugyanakkor sok múlik a bankokon, hogy milyen hitelkonstrukciókat találnak ki, hiszen nekik elemi érdekük, hogy eladják a hiteleiket, egyelőre pánikra semmi ok – fűzte hozzá Bónis Endre.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

Váradon hiányozna a program

Nagyváradon egy kicsivel ag­gasztóbb a helyzet, bár itt is csak hosszú távon kell számolni az Első otthon program leállításának következményeivel. Lukács Róbert, a váradi Centro Casa ingatlanügynökség eladási vezetője a Krónika megkeresésére arról számolt be, hogy az Első otthon leállítása mindenképp befolyásolni fogja a helyi ingatlanpiacot, negatív értelemben.

„Nagyon sok fiatalnak nincs meg a lakásvásárláshoz az a 20-25 százalékos önerő, amelyre egy jelzáloghitelhez szükség van” – mutatott rá a szakember, kitérve arra is, hogy

a Körös-parti városban jelenleg az ingatlantranzakciók mintegy ötven százalékát teszik ki az Első otthon program keretében megvett lakások.

Kérdésünkre hozzáfűzte: a hatások Nagyváradon is hosszú távon lesznek érezhetőek, rövid távon nem valószínű, ugyanis most éppen pörög az ingatlanpiac. „Most jól megy minden, de ha ne adj’ isten bejön egy válság is ezzel párhuzamosan, akkor abban a pillanatban leblokkol a teljes piac” – magyarázta Lukács Róbert.

Sokan hoppon maradtak

Sepsiszentgyörgyön is sok fiatal vette igénybe a kedvezményes jelzáloghitelt. Kész János, a székelyföldi városban működő SIC-Imobprest ingatlanközvetítő ügyvezetője lapunknak elmondta, a fiataloknak általában nincs más lehetőségük arra, hogy lakást vásároljanak, mint hogy hitelt vesznek fel, és a kínálatból a legkedvezőbbet, vagyis az állam által támogatott Első otthon programot részesítsék előnyben. Várható volt, hogy az év végére kimerül a keret – vallja az ingatlanközvetítő, akinek

olyan ügyfele is van, aki március óta várja a pénzt, többen pedig jóváhagyásra várnak.

A szerződés megkötése után 18 hónapig lehet lakást keresni, sokan ebben a helyzetben vannak, és most valószínű mégsem kapják meg a pénzüket – részletezte Kész János. Meglátása szerint a program befagyasztása miatt akár 15-20 százalékkal is csökkenhetnek az ingatlanárak Sepsiszentgyörgyön, hiszen csökken a potenciális vevők vásárlóereje.

A szakember tapasztalatai szerint különben a kormányprogram keretében Szentgyörgyön elsősorban két-három szobás panellakásokat vettek, így valószínűleg ezeknél az ingatlanoknál érhető majd tetten az árcsökkenés. Jelenleg is nagy különbségek vannak az árakban az ingatlan elhelyezkedésétől és felszereltségétől függően, így 26-42 ezer euró között lehet panellakást venni. Különben épp a kínálat csökkenése miatt az év elején 10-12 százalékkal növekedtek az árak Sepsiszentgyörgyön, a várható visszaesés ezt kiegyenlíti.

Csíkszeredában eltérőek a piaci mozgások

Csíkszeredában eközben annyira kevés az eladásra kínált lakás, hogy a vevők inkább nem várnak a nehézkes Első otthon programra, hanem lecsapnak a megfelelőnek talált ajánlatra – mondta el lapunknak Szabó Lehel, a Well ingatlanügynökség munkatársa.

Hangsúlyozta, általában húsz ügyfelük közül egy vásárolt az állam által támogatott kedvezményes jelzáloghitelből, a saját lakásról álmodók inkább „rendes” bankhitelt vettek fel, magukra vállalva a magasabb költségeket, mert

a legrosszabb forgatókönyv esetén is két hónap után megkapták a pénzt, ám az Első otthon program sokkal „nyűgösebb”, hosszadalmas bürokrácia, várakozási idő, még a legjobb esetben is elnyúlik négy hónapig

– osztotta meg velünk a tapasztalatait az ingatlanközvetítő. Hangsúlyozta, az eladók sem szeretik ezt a hitelkonstrukciót, mert késve jutottak a pénzükhöz, a vásárlók pedig attól tartottak, hogy amíg zajlik az ügyintézés, elveszítik a kiszemelt lakást. „Hatalmas a kereslet a kínálathoz képest, ezért folyamatosan fennáll a veszélye, hogy valaki más megveszi a lakást” – hangsúlyozta Szabó Lehel.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 19., szerda

Román kézbe kerül egy osztrák holding hazai bankja

Román tulajdonba került a Porsche Bank Románia – adta hírül szerdán az Economedia.ro gazdasági hírportál.

Román kézbe kerül egy osztrák holding hazai bankja
2024. június 19., szerda

Brüsszeli ejnye-bejnye: Bukarest nem hozott hatékony hiánycsökkentő intézkedéseket az elmúlt négy évben

Románia az elmúlt évek egyensúlyhiányai után is túlzott mértékű makrogazdasági egyensúlyhiánnyal küzd a folyó fizetési mérleggel kapcsolatos sebezhetősége és főként a magas és növekvő költségvetési deficit miatt – állapította meg az Európai Bizottság.

Brüsszeli ejnye-bejnye: Bukarest nem hozott hatékony hiánycsökkentő intézkedéseket az elmúlt négy évben
2024. június 18., kedd

Csapnivaló az adóbeszedés mértéke Romániában, az ország az uniós rangsor végén kullog

Nagyon nem működik az adók behajtása Romániában: az ország a GDP-arányos adóbeszedés tekintetében az utolsó előtti helyen áll az EU-ban.

Csapnivaló az adóbeszedés mértéke Romániában, az ország az uniós rangsor végén kullog
2024. június 18., kedd

Csepp a vízerőműben: elkezdettnek nyilvánították a tarnicai óriásberuházás megvalósítását

Két ajánlat érkezett a tarnicai-lapistyai szivattyús-tározós vízerőmű új megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, ezzel a román hatóságok elkezdettnek nyilvánították az energetikai óriásberuházás megvalósítási folyamatát.

Csepp a vízerőműben: elkezdettnek nyilvánították a tarnicai óriásberuházás megvalósítását
2024. június 18., kedd

A romániaiak többsége az összes betétdíjas italcsomagolást visszaváltja, de sokan elégedetlenek a rendszer működésével

A Reveal Marketing Research felmérésének kedden közzétett adatai szerint a romániaiak 70 százaléka valamennyi SGR-jelzéssel ellátott italcsomagolást visszavált, 19 százalékuk pedig csak egy részét.

A romániaiak többsége az összes betétdíjas italcsomagolást visszaváltja, de sokan elégedetlenek a rendszer működésével
2024. június 18., kedd

A sodródó tengeri aknákra hivatkozva hátráltatná a gázkitermelés elindítását a Neptun Deep lelőhelyen a Greenpeace

Öngyilkosságnak tartja a Greenpeace Románia a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelésének beindítását egy háborús övezet közelében a sodródó tengeri aknákkal kapcsolatos kockázatelemzés és a kockázatcsökkentő intézkedések előkészítése nélkül.

A sodródó tengeri aknákra hivatkozva hátráltatná a gázkitermelés elindítását a Neptun Deep lelőhelyen a Greenpeace
2024. június 17., hétfő

A villanyórák leolvasására kiírt licitek esetleges manipulálása miatt vizsgálódik a Versenytanács

A Versenytanács vizsgálatot indított a romániai villamos fogyasztásmérők leolvasására kiírt közbeszerzési eljárások esetleges manipulálása miatt.

A villanyórák leolvasására kiírt licitek esetleges manipulálása miatt vizsgálódik a Versenytanács
2024. június 14., péntek

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk

Több ezer kilogrammnyi paradicsom kerül a szemétbe Dél-Romániában: a gazdák arra panaszkodnak, hogy a minisztériumi Tomata-program sokakat ösztönzött a paradicsomtermesztésre, most pedig nincsen hasznuk munkájukból.

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk
2024. június 14., péntek

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli
2024. június 13., csütörtök

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet

Romániában jelenleg a háztartások 80 százalékának van vezetékes internetkapcsolata, amelyeknek a 93 százaléka optikai szálas – jelentette ki egy csütörtöki szakmai konferencián Marius Săceanu, az országos távközlési hatóság (ANCOM) főtitkára.

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet