Egészséges „alkalmatlanok”: háziorvosi igazolással kerüli a munkát az állástalanok egy része

Bíró Blanka 2019. július 24., 11:15 utolsó módosítás: 2019. július 24., 11:26

A munkanélküliek gyakran próbálkoznak azzal, hogy egészségügyi okokra hivatkozva utasítsák vissza a felajánlott állást, hogy ne veszítsék el a szociális segélyt és a társadalombiztosítást – hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója.

Fotó: Thomas Campean

Mint rámutatott, a törvény sem fogalmaz egyértelműen, ezért az orvosi kamara és az ügynökség is javasolja, hogy tisztázzák, egyértelműsítsék a fogalmakat.

Alkalmas, de mégsem

A vonatkozó jogszabály értelmében alkalmazáskor és a munkanélküli státus elnyeréséhez is szükséges az orvosi igazolás, amiben az orvos az egészségi állapotról tájékoztat. Kelemen elmondása szerint azonban

nem egyértelmű, hogy azt írja le, hogy „munkára alkalmas,” vagy mindössze azt, hogy egészséges, vagyis a kórelőzményeiben nem szerepel krónikus szervi vagy pszichés betegségekkel.

A szakember rámutatott, első lépésben megkapják az orvosi igazolást, hogy a munkanélküli egészséges, aztán amikor felkínálnak számára egy állást, újabb dokumentummal rukkol elő, hogy gerincsérve van, nem tud emelni,  nem javallott hogy állva végezze a munkát, magas vérnyomásra panaszkodik. „Nyilvántartásba vesszük, az első igazolás 30 napra érvényes, és kötelesek bejelenteni minden változást. Elmennek egy állásajánlatra, érdeklődnek, hogy mi a feladat, milyen az időbeosztás, mennyi a fizetés, ha nem tetszenek a körülmények, hoznak egy orvosi igazolást, hogy nem alkalmasak arra a beosztásra” – részletezte az igazgató. Hozzátette, a betegek vagy például a várandós nők sem kötelezhetőek a megerőltető munka elvégzésére. Az igazolás kiállításakor az orvos vállalja a felelősséget, hogy a személy azonnal munkába állhat, de a különböző munkakörökre más erőnlétre, egészségi állapotra van szükség, ezért az ügynökség nem vonja kétségbe az igazolások jogosságát – szögezte le az igazgató.

Okirat-hamisításra
biztatott orvosok

Okirat-hamisításnak minősül, ha az orvos úgy állít ki igazolást, hogy annak nincs valós alapja

– szögezte le érdeklődésünkre Seres Lucia, a háziorvosok szövetségének Kovászna megyei elnöke, aki éppen ezért arra inti az orvosokat, hogy ne engedjenek a páciensek részéről érkező nyomásnak. „Hatalmas a nyomás a betegek részéről, elmennek az orvoshoz, panaszkodnak, hogy fáj a derekuk, nem tudnak dolgozni, de ez nem azt jelenti, hogy munkaképtelenek. A munkaképtelenséget a munkaorvos vagy az elbírálóbizottság állapíthatja meg” – fejtette ki Seres Lucia. Hozzátette, valóban kellene módosítani a törvényt, hiszen a háziorvostól nem kellene munkára való alkalmasságra vonatkozó igazolást kérniük. A háziorvos ugyanis

mindössze azt tudja leírni, hogy a személy nem szerepel krónikus szervi vagy pszichés betegségekkel a nyilvántartásban.

A második lépésben a munkaorvos állapítja meg, hogy bizonyos munkakörre alkalmas, vagy sem, hiszen nem ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie egy repülőpilótának és egy takarítónőnek – szögezte le a szövetség elnöke. Hangsúlyozta, az orvosok egy része enged a nyomásnak, a páciensek gyakran erőszakosak, követelik az igazolást, panaszkodnak, hogy fájdalmaik vannak, nem tudnak dolgozni, de a diagnózist csak megalapozottan lehet felállítani, paraklinikai vizsgálatokkal alátámasztva, különben az orvosnak kell vállalnia a felelősséget, ha bebizonyosodik az ellenkezője. „Ez egy valós probléma, arra kérem a kollégáimat ,minden esetben nagyon körültekintően járjanak el, amikor kiállítanak egy igazolást” – üzeni az orvosnő a háziorvosoknak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat