Fittyet hány a válságra az erdélyi ingatlanpiac

Bíró Blanka , Hajnal Csilla 2021. december 03., 18:34

Erdély-szerte folytatódott idén a lakásárak meredek emelkedése: például Kolozsváron a négyzetméterenkénti átlagár át is lépte a 2000 eurós bűvös határt. A kincses városban viszont ettől függetlenül pörög, és a válság előtti szint felett teljesít az ingatlanpiac. A Székelyföldön a folyamatos drágulást az is okozza, hogy még mindig sokkal kevesebb az eladó lakás, mint amekkora kereslet van irántuk.

Fittyet hány a válságra az erdélyi ingatlanpiac
galéria
A mai árviszonyok közepette nem sok pályakezdő tud Kolozsváron lakást vásárolni Fotó: Haáz Vince

Átlépte a négyzetméterenkénti 2000 eurós bűvös határt a kolozsvári ingatlantulajdonosok által kért átlagár – irányította rá minap a figyelmet a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karának kutatása. A felsőoktatási intézmény szakemberei tavaly óta vizsgálják a koronavírus-járvány romániai gazdasági hatását, többek között az ingatlanárakat is, összehasonlítva az országos átlagot, a bukaresti, a kolozsvári, a temesvári, brassói és a konstancai árakat.

Szász Levente közgazdász, a BBTE dékánhelyettese, a projekt vezetője a Krónika megkeresésére elmondta, az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő oldal adatait elemezve derült ki, hogy első alkalommal a kolozsvári ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára meghaladta a 2000 eurót.

Ez nem azt jelenti, hogy ezen az áron el is kelnek az ingatlanok, hanem a hirdetésekben megadott áraknak ez az átlaga”

 – magyarázta a közgazdász. Emlékeztetett, érdekes módon a kincses város átlagára jóval a bukaresti átlag felett van, míg Kolozsváron meghaladta a 2000 eurót, a fővárosban négyzetméterenként az 1600 eurót sem éri el az átlagár, olyan körülmények között, hogy ott is növekedett.

A kutatócsoport megnézte a 2019. októberi árakat is, akkor Kolozsváron 1712 euró volt az átlag­ár, tavaly októberben 1826 euró, tehát két év alatt majdnem húsz százalékkal emelkedett. Mindez olyan körülmények között történt, hogy közben kitört az egészségügyi válság, egyre bizonytalanabb a gazdasági helyzet, és mégis szárnyalnak az ingatlanárak. Szász Levente rámutatott,

a drágulás hátterében az építőipari alapanyag globális áremelkedése áll, valamint az, hogy az alapanyagokat nehezebb beszerezni, akadoznak az ellátási láncok.

Az elemző kérdésünkre felidézte, tíz éve az a vélekedés, hogy irreálisan magasak a kolozsvári lakásárak, hogy ez már nem emelkedhet tovább, valamikor csökkennie kell, de ez azóta sem történt meg.

„A 2010-es évek elején is azt hallottuk, hogy már nincs tovább, majd 2020 elején, amikor kezdődött a járvány, és most is ezt mondjuk, hogy ez az ár tényleg nagyon magas, valószínű, mérséklődni fog, mert erre nincs tartós, hosszú távú kereslet” – részletezte az egyetemi oktató.

Hozzátette: a 2000 eurós szintnek van egy pszichológiai hatása, ez olyan sarokszám, ami egy ideig tetőzhet, vagyis az lehet az általános vélekedés, hogy „nem megyünk fölé, jó hogy ezt elértük”. Ha az építkezésben az alapanyag-ellátás és az árak helyreállnak, akkor

országos viszonylatban korrigálhat az ingatlanpiac,

ám Szász Levente nem számít látványos korrekcióra. Elképzelhető, hogy mindenhol – és akkor Kolozsváron is – mérséklődnek az árak, de nem valószínű a drasztikus árcsökkenés. A kereslet a lakások iránt viszont továbbra sem csökken, így a tulajdonosokat semmi nem kényszeríti arra, hogy csökkentsék az árakat.

„Az ingatlan-adásvételek száma az elmúlt év közepétől folyamatosan a járvány előtti szint felett van” – mutatott rá Szász Levente. Tavaly április–májusban volt egy visszaesés, amikor kijárási tilalom volt, leállt az egész gazdaság, és meg sem lehetett nézni az eladásra kínált ingatlanokat.

Aztán tavaly június végén visszaállt a járvány előtti szintre a tranzakciók száma az ingatlanpiacon, és azóta folyamatosan a válság előtti szint felett teljesít a piac. Valószínűsíthető, hogy a befektetők is vásárolnak, arra számítva, hogy az ingatlan értéke tovább nő, hiszen az elmúlt tíz évben ez történt.

Egekben a lakásárak. Két év alatt majdnem 20 százalékos drágulást regisztrált a kolozsvári ingatlanpiac Fotó: Jakab Mónika

A csillagászati árak sem szegik a vevők kedvét

Drágulásról és a járvány előtti időszakhoz képest több tranzakcióról számolt be lapunk megkeresésére Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő cég tulajdonosa is. Rámutatott, az átlagár kétélű fegyver, hatására tovább emelkedhetnek az árak, holott a piacon található ingatlanok nagy része nem illeszthető a sémába, nem ér annyit, mint az átlagár. Amint nyilvánosságra kerül a négyzetméterenkénti 2000 eurós átlagár,

hirtelen minden tulajdonos elkezd annyit kérni, hiába az ingatlanja valós értéke meg sem közelíti ezt az árat.

Ez okoz némi fejtörést, de idővel helyezkednek az árak. Bónis Endre elmondta, tavaly négyezer új építésű lakás került be a piacra, jövőre azonban 15 ezret terveznek. Hozzátette: ha azt nézzük, hogy az építőanyag egy része hiánycikk, az árak megemelkedtek, ilyen mértékű építkezés mellett akár tovább növekedhetnek az ingatlanárak, kérdés, hogy a kereslet tartja-e majd a lépést, hiszen ha a kereslet nem követi a kínálatot, gondok lehetnek az építőiparban is.

„Ennyi új lakás mindenképpen megdobja a piacot, azonban egyelőre úgy néz ki, hogy vásárló is lesz. Sokan tartanak attól, hogy még jobban hígulni fog a pénz, az elmúlt húsz évben a kolozsvári lakások értéke csak nőtt, az ingatlan biztos befektetésnek bizonyult a kincses városban.

Kolozsváron érdemes ingatlanba befektetni,

ha esetleg mégis csökkennének az árak, amire már évek óta várnak az elemzők, néhány év alatt újra visszakapaszkodnak” – ecsetelte a szakember. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a bérek nem nőnek olyan mértékben, mint a kolozsvári lakásárak, ezért előbb-utóbb várható az árak egyfajta kiegyensúlyozása.

Jelenleg az tapasztalható, hogy van egy réteg, amely extrém jól keres, nagyon drága ingatlanokat engedhet meg magának, de ez egyre szűkül, és van egy másik réteg, akik a kisebb és olcsóbb lakásokat keresik. Bónis Endre arra is kitért, hiába hogy Romániában az európai átlagnál magasabb a saját lakásban élők száma,

ilyen árak mellett egy pályakezdő fiatal már nem tudja megengedni magának, hogy Kolozsváron lakást vásároljon, így lakbérbe kényszerül.

Ez viszont újra azt demonstrálja, hogy lesz értelme a befektetésnek. Igaz – tette hozzá –, a lakbérek nem emelkednek ugyanolyan mértékben, mint a lakásárak, így bár mindenki azt szeretné, hogy a befektetése 10–15 év alatt megtérüljön, ez sok esetben kihúzódik harminc évre.

Az ingatlanpiaci szakember ugyanakkor leszögezte, Kolozsvár azért is specifikus, mert elhelyezkedése révén kevés az opció a terjeszkedésre, összehasonlítva például Temesvárral vagy Nagyváraddal, ahol sokkal több a lehetőség a város bővítésére.

Drágulás utáni stagnálás Marosvásárhelyen

A székelyföldi piacra eközben az eltorzult kereslet-kínálat jellemző, a folyamatos drágulást az is okozza, hogy még mindig sokkal kevesebb a lakás, mint amekkora kereslet van rájuk. Marosvásárhelyen már három éve állandó a lakásdrágulás.

Bár az utóbbi két hónapban egy bizonyos stabilitás is észlelhető,

nem nőttek tovább a lakásárak, hanem eljutottak egy olyan szintre, ahol azt mondják a potenciális vevők, hogy ez elég, nem adunk többet egy lakásért – fogalmazott Trella Várhelyi Tamás, egy helyi ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa.

Fotó: Haáz Vince

„Az is hozzátartozik ehhez a stagnáláshoz, hogy a karácsonyi ünnepek előtt csökkennek a lakásvásárok, inkább tavaszra ütemezik. De befolyásolja a járványhelyzet, a drágulások, amelyek hatással vannak az adásvételre, hiszen jobban meggondolják az emberek, mielőtt egy húsz évre szóló bankkölcsönt felvesznek. Ugyanakkor van egy világgazdasági helyzet, és egy összevissza politikai helyzet is, amelyek szintén elbizonytalanítják az embert, és nem mernek most belevágni a lakásvásárba” – sorolta az ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa.

Jelenleg Marosvásárhely központjában 1000 euró fölött van a lakások négyzetméterára.

A szakember elmondása szerint egy főtéri lakás négyzetméterára 1200 eurónál kezdődik, de 1700 euróig is felmehet. A főtér exkluzív zóna, mert ott nem lehet terjeszkedni, ezért az mindig drága hely lesz – mutatott rá az ingatlanos.

Kitért ugyanakkor arra is, hogy folyamatban van új lakások építése is Marosvásárhelyen, de majd tavasztól kezdődően derül ki, mekkora lesz a vásárlóerő. „Információim szerint az új lakásokra még nagyobb árakat kérnek, és abban nem vagyok biztos, hogy hajlandók lesznek az emberek annyi pénzt kiadni, főleg ha a régi lakások árai csökkennek, és nagy lesz a távolság a várostól, hiszen

az újak általában a város­széleken, a környező településeken épülnek.

Akkor inkább egy régit vesznek meg, főleg ha az árkülönbség harminc százalék körüli lesz” – fejtette ki Trella Várhelyi Tamás. Az építőanyagok árának emelkedése is befolyásolja az új építésű lakások árát, ugyanakkor az infláció miatt a lej sem fog annyit érni, mint most.

Fejlesztésekre lenne szükség Csíkszeredában

A Csíkszereda központjában lévő lakás­árakat is az építkezési anyagárak és a kereslet-kínálat függvénye tolja egyre magasabbra: az új építésű ingatlanok négyzetméterárával megegyező árak vannak a központban, azaz 850–1000 euró között mozog a lakások négyzetméterára Csíkszereda központjában.

Fotó: Pinti Attila

„A lakások Csíkszeredában is drágultak, de nem feltétlenül a világjárvány hatására, hanem az eltorzult kereslet-kínálat miatt, hiszen a Székelyföldre, de egész Romániára is jellemző, hogy továbbra is sokkal nagyobb a lakások iránti kereslet, mint amennyi lakás van a piacon” – fogalmazta meg megkeresésünkre Nemes Zoltán csíkszeredai ingatlanközvetítő. Hozzátette:

a Brassó vagy Marosvásárhely méretű városokban „eszméletlenül sok új fejlesztés van”,

de még mindig az látszik, hogy ott is túl kevés a lakás. „Ameddig nagyobb a kereslet, és a bankok hitelezik is az embereket, addig ez lesz jellemző. Akkor fordulna ez meg, ha lenne egy pénzügyi válság, amely visszadobja az árakat, és megszűnnek a hitelezések. Vagy pedig lesz annyi fejlesztés, hogy megéri leállni a drágulással” – magyarázta Nemes Zoltán.

Kitért arra is, hogy megdrágultak az építőanyagok, munkadíjak is, ez pedig maga után vonja mindennemű ingatlan értékének a növekedését, a régi tömbházlakások ára is ugyanúgy emelkedik, mint ahogy az építkezési költségek ára.

Ami pedig a fejlesztéseket illeti, jelenleg épül ugyan a következő Fortuna-parki tömbház, és egy övezeti rendezési terv kidolgozása is folyamatban van, s kisebb fejlesztések is vannak, de nagyobbak nincsenek a hargitai megyeközpontban, pedig kereslet lenne rájuk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport