Fejlődik a zöldautópiac Romániában, hamarosan elektromosautó-akkumulátorokat is gyárthatnak az országban

Hírösszefoglaló 2022. június 05., 11:32 utolsó módosítás: 2022. június 05., 15:05

Az Európai Unióban környezetvédelem és a CO2-kibocsátás csökkentése terén jelenleg érvényesülő tendenciákat Románia is követi, és e folyamat egyik fontos pillérét az egyre inkább „zöldebbé” váló autópiac képezi.

Fejlődik a zöldautópiac Romániában, hamarosan elektromosautó-akkumulátorokat is gyárthatnak az országban
galéria
Fotó: Erdély Bálint Előd

Romániában egyre nő az elektromos, valamint a plug-in hibrid autók eladása, és az ilyen járműveknek szánt töltőállomások hálózatának fejlesztését is erőteljesen támogatják mind a hatóságok, mind a magánszektor – írja az Agerpres.

A levegőminőség problémája még megoldásra vár Romániában, és ennek egyik kulcsa az országos monitorozó hálózat bővítésében rejlik, amelyre jelentős összegeket különítettek el a hatóságok.

Felfelé ível Romániában a zöldautók eladása

A romániai Autógyártók és -importőrök Szövetségének (APIA) adatai szerint 2021-ben megduplázódott a forgalomba helyezett zöldautók (100 százalékban elektromos és plug-in hibrid járművek), valamint a teljesen hibrid autók száma, és piaci részesedésük elérte a 15,5 százalékot, ami 2,2-szerese az előző évi aránynak.

2021. december 31-én összesen 7 611 039 személyautót tartottak számon Romániában. A jelzett időpontban 13 310-re rúgott az elektromos járművek száma,

ezek közül 12 433 személyautó, 309 motorkerékpár, 301 áruszállító gépkocsi, tíz moped, három pedig különleges célra szolgáló jármű volt.

A hivatalos statisztikák szerint tavaly a környezetbarát autók piaci részesedése 7,1 százalék volt, és előző évhez képest megduplázódott (+109,1%) az ebbe a kategóriába tartozó járművek eladása. E tekintetben mindenképpen említésre méltó a plug-in hibrid autók számának jelentős, 178,9 százalékos növekedése, ezekből 2892 darabot vásároltak tavaly.

Ugyanakkor az elektromos autók értékesítése is jelentősen nőtt 2021-ben (+122,3 százalékkal a 2020-as évhez képest), elérve a 6323 darabot.

Az idei év első négy hónapjában 36 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma Romániában 2021 azonos időszakához mérten. A környezetbarát autók esetében 131,1 százalékos növekedést könyveltek el, ami 19,7 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Érdemes megjegyezni, hogy a 100 százalékban elektromos autók kategóriájában 487,4 százalékos, a plug-in hibridek esetében 159,5 százalékos növekedést regisztráltak tavalyoz képest.

A „villamosított” autók, azaz az elektromos autók (100 százalékban elektromos és plug-in hibrid), valamint a full hibridek (amelyek külső töltés nélkül is rendelkeznek elektromos meghajtással) 2022 negyedik hónapjának végére 19,7 százalékos piaci részesedést értek el, ami 4,4 százalékkal és 1644 darabbal meghaladja a dízelmotorosok részesedését.

Az elmúlt évben a legkelendőbb 100 százalékban elektromos autók rangsorát a 2021-ben piacra dobott modell, a Dacia Spring vezeti 3068 eladott darabbal, ezt a Volkswagen Up! követi 435 darabbal (+139%) és a Hyundai Kona 384 darabbal (+114,5%).

A plug-in hibrid autók tekintetében a toplistát a Renault Captur vezeti 269 darabbal (14-szeres növekedés 2020-hoz képest), következik a Ford Kuga (261 darab, +203,5%) és a Hyundai Tucson (229 darab, 2021-ben piacra dobott változat).

A külső töltés nélküli hibrid autók közül az első helyen a Toyota Corolla áll 617 darabbal, 9,2 százalékos növekedéssel 2021-hez képest, ezt követi a Toyota C-HR 579 darabbal és 5,9 százalékos növekedéssel, majd a Toyota RAV4 400 darabbal, 9,6 százalékos növekedéssel.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az elektromos autók iránti kereslet növekedéséhez hozzájárult többek között a Roncsautó Plusz program, amelynek keretében 10 000 euró értékű támogatásban részesülnek mindazok, akik 100 százalékban „zöld” autót vásárolnak, és mintegy 4500 eurós támogatás jár plug-in hibrid autó vásárlása esetén.

Az elektromos autókat kiszolgáló töltőállomások országos hálózata

A környezetkímélő gépjárművek elterjedésével a hatóságok elkezdtek kidolgozni egy stratégiát az elektromos és plug-in hibrid autók töltőállomás-hálózatának létrehozására. Ugyanakkor magáncégek is jelentős összegeket fektettek be az elektromos autók töltőpontjainak kiépítésébe.

Az Európai Bizottság által 2022. február 9-én közzétett, Az elektromos járművek feltöltésének árazása Európában című jelentésből kiderül, hogy 2019-ben Romániában 376 nyilvános elektromosautó-töltőállomás működött.

Új hivatalos statisztikák nincsenek e töltőállomások számáról, de a hatóságok legutóbbi becslése szerint az elektromos töltőpontok száma megközelíti a 3000-et, és az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében további 15 000-rel kívánják növelni ezek számát.

Az elektromos töltőállomások térképe megtekinthető a www.plugshare.com weboldalon.

Az Enel X Románia a Mega Image üzletlánccal együttműködve 72 töltőpontot hozott létre Bukarestben és további 11 településen. Ebből 46 Enel X töltőállomás a bukaresti Mega Image üzleteknél található, 18 Ilfov megyében (Mogoşoaia, Popeşti Leordeni, Jilava, Voluntari, Otopeni, Chitila, Bragadiru, Corbeanca településeken), négy Temes megyében (Temesváron és Újszentesen) és négy Giurgiu, illetve Vrancea megyében.

2021-ben az OMV Petrom és a Renovatio partnerségre lépett a legambiciózusabb romániai elektromos mobilitási projekt kidolgozására, amelynek köszönhetően 2022 végéig legalább 40 gyors és ultragyors töltőállomást kívánnak telepíteni az OMV és a Petrom romániai állomásain. Minden telephelyre legalább egy, minimum 50 kW teljesítményű töltőpontot terveznek, és legalább 20 ezek közül minimum 350 kW teljesítményű töltőállomással fog rendelkezni. A töltőállomásokat elsősorban a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) romániai folyosói mentén és városokban helyezik el.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) ugyanakkor a Rompetrollal és a MOL-lal írt alá koncessziós szerződést az A1 és A2 autópályákon található pihenőhelyek felszerelésére, üzemeltetésére és karbantartására, ezeken benzinkutak és elektromosautó-töltőállomások is épülnek. A kezdeményezés a következő útvonalakat érinti: Nagylak – Szeben (A1), Piteşti – Bukarest (A1), Cernavodă – Konstanca (A2).

A levegő minőségével kapcsolatos problémák Romániában

A levegőminőség szempontjából Románia nem áll valami jól,

2021-ben az ország vezette a szennyezettségi negatív toplistát Európában.

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség egy tanulmánya szerint, amely a www.calitateaer.ro portál által összesített adatokra alapoz, a kén-dioxid óránkénti határértékének túllépését regisztrálták, de mérőállomásonként nem több mint évi 24 alkalommal. A benzol esetében az éves határértéket egy állomáson lépték túl, a nitrogén-dioxid esetében pedig három mérőállomáson regisztrálták az éves határérték túllépését. Az óránkénti határértékeket azonban nem lépték túl több mint évi 18 alkalommal.

A levegőben levő 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10) napi határértékét több mint 35-ször lépték át öt mérőállomás adatai alapján, de az évi határértéket egyszer sem. A PM2,5 szennyezés éves határértékét szintén nem haladták meg a mérések szerint.

Jelenleg Románia ellen kötelezettségszegési eljárás van érvényben a levegő rossz minősége, az Európai Unió által

megszabott átlagértékek meghaladása miatt; Bukarest, Brassó és Iaşi helyi hatóságai megoldásokon gondolkodnak. A kötelezettségszegési eljárás legutolsó fázisában Romániát az Európai Unió Bírósága elé állítják.

Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa nemrég azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a helyzet sajnos romlik. Sinkevičius azt mondta, megtörténhet, hogy a rosszabb eredmények egyik oka a megfigyelőállomások számának növekedése, de „egyértelmű”, hogy a gyakorlat nem változik, és a problémák súlyosbodnak. „Sokrétű megoldásra van szükség. Először is, ha szennyezést észlelsz, a szennyezés forrását kell megvizsgálnod, azt, hogy miként lehet a forrásnál csökkenteni a szennyezést” – magyarázta az uniós biztos.

Jelenleg 156 mérőállomáson monitorozzák a levegő minőségét Romániában. Ezek az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózathoz (RNMCA) tartoznak, és reális időben továbbítják az adatokat az Európai Bizottságnak.

Az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózat modernizálását és kibővítését a környezetvédelmi, vízügyi és erdőügyi minisztérium kezdeményezte. 2021. október 22-én a minisztérium bejelentette, hogy az év első felében hat megyében összesen 14 új levegőminőség-mérő állomást helyeztek el. Ugyanakkor megkötötték a szerződést 30 szállópor-koncentrációt (PM10 és PM2,5) mérő berendezés, valamint négy laboratórium vagy mobil mérőberendezés beszerzésére, amelyek több szennyező anyag mérésére alkalmasak.

Az illetékes minisztérium adatai alapján a 14 új mérőállomásból hetet már üzembe helyeztek (Argeş, Bihar, Brassó, Kovászna, Hargita, Olt és Prahova megyében), három beüzemelése folyamatban van (Bákó és Kolozs megyében), és négyet a jövőben fognak beüzemelni (ezek Bukarestben, illetve Konstanca megyében találhatók). Ezek a mérőállomások 38 szennyezőanyag-mérő berendezéssel vannak felszerelve, és a nitrogén-dioxid és nitrogén-oxidok (NO2/Nox), ózon (O3), benzol (C6H6), valamint a 10, illetve 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10 és PM2,5) koncentrációját mérik.

A 30 szállópor-koncentrációt (PM10 és PM2,5) mérő berendezést Bukarestben, valamint Ilfov, Kolozs, Iaşi és Brassó megyében, az automatikus és mobil laboratóriumokat a bukaresti, a bákói, a brassói és a iaşi-i környezetvédelmi ügynökség hatáskörébe tartozó területeken üzemeltetik majd.

Románia az út kezdetén az elektromosautó-akkumulátorok gyártásában

Romániában egyelőre nem gyártanak elektromos autókhoz való akkumulátorokat, a Varta viszont kiszemelte az országot egy ilyen üzem helyszínéül, a beruházás értéke egymilliárd euró. A német Draxlmaier vállalat szintén bejelentette, hogy a következő hat évben 200 millió eurót fektet be Temesváron egy akkumulátorgyárba.

Ugyanakkor a Rombat 2021-ben bejelentette, hogy új bukaresti üzemében megkezdi a lítium-ion akkumulátorcellák gyártását elektromos autók számára.

Az 1996-ban alapított, a frankfurti tőzsdén is jegyzett kanadai Rock Tech Lithium szintén bejelentette, hogy 400 millió eurót fektet be egy elektromos autók alkatrészeit előállító gyárba. Itt állítanák elő az akkumulátorokhoz szükséges lítiumport, a nyersanyagot pedig Kanadából szereznék be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport