Fejlődik a zöldautópiac Romániában, hamarosan elektromosautó-akkumulátorokat is gyárthatnak az országban

Fejlődik a zöldautópiac Romániában, hamarosan elektromosautó-akkumulátorokat is gyárthatnak az országban

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az Európai Unióban környezetvédelem és a CO2-kibocsátás csökkentése terén jelenleg érvényesülő tendenciákat Románia is követi, és e folyamat egyik fontos pillérét az egyre inkább „zöldebbé” váló autópiac képezi.

Hírösszefoglaló

2022. június 05., 11:322022. június 05., 11:32

2022. június 05., 15:052022. június 05., 15:05

Romániában egyre nő az elektromos, valamint a plug-in hibrid autók eladása, és az ilyen járműveknek szánt töltőállomások hálózatának fejlesztését is erőteljesen támogatják mind a hatóságok, mind a magánszektor – írja az Agerpres.

A levegőminőség problémája még megoldásra vár Romániában, és ennek egyik kulcsa az országos monitorozó hálózat bővítésében rejlik, amelyre jelentős összegeket különítettek el a hatóságok.

Felfelé ível Romániában a zöldautók eladása

A romániai Autógyártók és -importőrök Szövetségének (APIA) adatai szerint 2021-ben megduplázódott a forgalomba helyezett zöldautók (100 százalékban elektromos és plug-in hibrid járművek), valamint a teljesen hibrid autók száma, és piaci részesedésük elérte a 15,5 százalékot, ami 2,2-szerese az előző évi aránynak.

2021. december 31-én összesen 7 611 039 személyautót tartottak számon Romániában. A jelzett időpontban 13 310-re rúgott az elektromos járművek száma,

ezek közül 12 433 személyautó, 309 motorkerékpár, 301 áruszállító gépkocsi, tíz moped, három pedig különleges célra szolgáló jármű volt.

A hivatalos statisztikák szerint tavaly a környezetbarát autók piaci részesedése 7,1 százalék volt, és előző évhez képest megduplázódott (+109,1%) az ebbe a kategóriába tartozó járművek eladása. E tekintetben mindenképpen említésre méltó a plug-in hibrid autók számának jelentős, 178,9 százalékos növekedése, ezekből 2892 darabot vásároltak tavaly.

Ugyanakkor az elektromos autók értékesítése is jelentősen nőtt 2021-ben (+122,3 százalékkal a 2020-as évhez képest), elérve a 6323 darabot.

Az idei év első négy hónapjában 36 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma Romániában 2021 azonos időszakához mérten. A környezetbarát autók esetében 131,1 százalékos növekedést könyveltek el, ami 19,7 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Érdemes megjegyezni, hogy a 100 százalékban elektromos autók kategóriájában 487,4 százalékos, a plug-in hibridek esetében 159,5 százalékos növekedést regisztráltak tavalyoz képest.

A „villamosított” autók, azaz az elektromos autók (100 százalékban elektromos és plug-in hibrid), valamint a full hibridek (amelyek külső töltés nélkül is rendelkeznek elektromos meghajtással) 2022 negyedik hónapjának végére 19,7 százalékos piaci részesedést értek el, ami 4,4 százalékkal és 1644 darabbal meghaladja a dízelmotorosok részesedését.

Az elmúlt évben a legkelendőbb 100 százalékban elektromos autók rangsorát a 2021-ben piacra dobott modell, a Dacia Spring vezeti 3068 eladott darabbal, ezt a Volkswagen Up! követi 435 darabbal (+139%) és a Hyundai Kona 384 darabbal (+114,5%).

A plug-in hibrid autók tekintetében a toplistát a Renault Captur vezeti 269 darabbal (14-szeres növekedés 2020-hoz képest), következik a Ford Kuga (261 darab, +203,5%) és a Hyundai Tucson (229 darab, 2021-ben piacra dobott változat).

A külső töltés nélküli hibrid autók közül az első helyen a Toyota Corolla áll 617 darabbal, 9,2 százalékos növekedéssel 2021-hez képest, ezt követi a Toyota C-HR 579 darabbal és 5,9 százalékos növekedéssel, majd a Toyota RAV4 400 darabbal, 9,6 százalékos növekedéssel.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az elektromos autók iránti kereslet növekedéséhez hozzájárult többek között a Roncsautó Plusz program, amelynek keretében 10 000 euró értékű támogatásban részesülnek mindazok, akik 100 százalékban „zöld” autót vásárolnak, és mintegy 4500 eurós támogatás jár plug-in hibrid autó vásárlása esetén.

Az elektromos autókat kiszolgáló töltőállomások országos hálózata

A környezetkímélő gépjárművek elterjedésével a hatóságok elkezdtek kidolgozni egy stratégiát az elektromos és plug-in hibrid autók töltőállomás-hálózatának létrehozására. Ugyanakkor magáncégek is jelentős összegeket fektettek be az elektromos autók töltőpontjainak kiépítésébe.

Az Európai Bizottság által 2022. február 9-én közzétett, Az elektromos járművek feltöltésének árazása Európában című jelentésből kiderül, hogy 2019-ben Romániában 376 nyilvános elektromosautó-töltőállomás működött.

Új hivatalos statisztikák nincsenek e töltőállomások számáról, de a hatóságok legutóbbi becslése szerint az elektromos töltőpontok száma megközelíti a 3000-et, és az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében további 15 000-rel kívánják növelni ezek számát.

Az elektromos töltőállomások térképe megtekinthető a www.plugshare.com weboldalon.

Az Enel X Románia a Mega Image üzletlánccal együttműködve 72 töltőpontot hozott létre Bukarestben és további 11 településen. Ebből 46 Enel X töltőállomás a bukaresti Mega Image üzleteknél található, 18 Ilfov megyében (Mogoşoaia, Popeşti Leordeni, Jilava, Voluntari, Otopeni, Chitila, Bragadiru, Corbeanca településeken), négy Temes megyében (Temesváron és Újszentesen) és négy Giurgiu, illetve Vrancea megyében.

2021-ben az OMV Petrom és a Renovatio partnerségre lépett a legambiciózusabb romániai elektromos mobilitási projekt kidolgozására, amelynek köszönhetően 2022 végéig legalább 40 gyors és ultragyors töltőállomást kívánnak telepíteni az OMV és a Petrom romániai állomásain. Minden telephelyre legalább egy, minimum 50 kW teljesítményű töltőpontot terveznek, és legalább 20 ezek közül minimum 350 kW teljesítményű töltőállomással fog rendelkezni. A töltőállomásokat elsősorban a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) romániai folyosói mentén és városokban helyezik el.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) ugyanakkor a Rompetrollal és a MOL-lal írt alá koncessziós szerződést az A1 és A2 autópályákon található pihenőhelyek felszerelésére, üzemeltetésére és karbantartására, ezeken benzinkutak és elektromosautó-töltőállomások is épülnek. A kezdeményezés a következő útvonalakat érinti: Nagylak – Szeben (A1), Piteşti – Bukarest (A1), Cernavodă – Konstanca (A2).

A levegő minőségével kapcsolatos problémák Romániában

A levegőminőség szempontjából Románia nem áll valami jól,

2021-ben az ország vezette a szennyezettségi negatív toplistát Európában.

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség egy tanulmánya szerint, amely a www.calitateaer.ro portál által összesített adatokra alapoz, a kén-dioxid óránkénti határértékének túllépését regisztrálták, de mérőállomásonként nem több mint évi 24 alkalommal. A benzol esetében az éves határértéket egy állomáson lépték túl, a nitrogén-dioxid esetében pedig három mérőállomáson regisztrálták az éves határérték túllépését. Az óránkénti határértékeket azonban nem lépték túl több mint évi 18 alkalommal.

A levegőben levő 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10) napi határértékét több mint 35-ször lépték át öt mérőállomás adatai alapján, de az évi határértéket egyszer sem. A PM2,5 szennyezés éves határértékét szintén nem haladták meg a mérések szerint.

Jelenleg Románia ellen kötelezettségszegési eljárás van érvényben a levegő rossz minősége, az Európai Unió által

megszabott átlagértékek meghaladása miatt; Bukarest, Brassó és Iaşi helyi hatóságai megoldásokon gondolkodnak. A kötelezettségszegési eljárás legutolsó fázisában Romániát az Európai Unió Bírósága elé állítják.

Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa nemrég azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a helyzet sajnos romlik. Sinkevičius azt mondta, megtörténhet, hogy a rosszabb eredmények egyik oka a megfigyelőállomások számának növekedése, de „egyértelmű”, hogy a gyakorlat nem változik, és a problémák súlyosbodnak. „Sokrétű megoldásra van szükség. Először is, ha szennyezést észlelsz, a szennyezés forrását kell megvizsgálnod, azt, hogy miként lehet a forrásnál csökkenteni a szennyezést” – magyarázta az uniós biztos.

Jelenleg 156 mérőállomáson monitorozzák a levegő minőségét Romániában. Ezek az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózathoz (RNMCA) tartoznak, és reális időben továbbítják az adatokat az Európai Bizottságnak.

Az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózat modernizálását és kibővítését a környezetvédelmi, vízügyi és erdőügyi minisztérium kezdeményezte. 2021. október 22-én a minisztérium bejelentette, hogy az év első felében hat megyében összesen 14 új levegőminőség-mérő állomást helyeztek el. Ugyanakkor megkötötték a szerződést 30 szállópor-koncentrációt (PM10 és PM2,5) mérő berendezés, valamint négy laboratórium vagy mobil mérőberendezés beszerzésére, amelyek több szennyező anyag mérésére alkalmasak.

Az illetékes minisztérium adatai alapján a 14 új mérőállomásból hetet már üzembe helyeztek (Argeş, Bihar, Brassó, Kovászna, Hargita, Olt és Prahova megyében), három beüzemelése folyamatban van (Bákó és Kolozs megyében), és négyet a jövőben fognak beüzemelni (ezek Bukarestben, illetve Konstanca megyében találhatók). Ezek a mérőállomások 38 szennyezőanyag-mérő berendezéssel vannak felszerelve, és a nitrogén-dioxid és nitrogén-oxidok (NO2/Nox), ózon (O3), benzol (C6H6), valamint a 10, illetve 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10 és PM2,5) koncentrációját mérik.

A 30 szállópor-koncentrációt (PM10 és PM2,5) mérő berendezést Bukarestben, valamint Ilfov, Kolozs, Iaşi és Brassó megyében, az automatikus és mobil laboratóriumokat a bukaresti, a bákói, a brassói és a iaşi-i környezetvédelmi ügynökség hatáskörébe tartozó területeken üzemeltetik majd.

Románia az út kezdetén az elektromosautó-akkumulátorok gyártásában

Romániában egyelőre nem gyártanak elektromos autókhoz való akkumulátorokat, a Varta viszont kiszemelte az országot egy ilyen üzem helyszínéül, a beruházás értéke egymilliárd euró. A német Draxlmaier vállalat szintén bejelentette, hogy a következő hat évben 200 millió eurót fektet be Temesváron egy akkumulátorgyárba.

Ugyanakkor a Rombat 2021-ben bejelentette, hogy új bukaresti üzemében megkezdi a lítium-ion akkumulátorcellák gyártását elektromos autók számára.

Az 1996-ban alapított, a frankfurti tőzsdén is jegyzett kanadai Rock Tech Lithium szintén bejelentette, hogy 400 millió eurót fektet be egy elektromos autók alkatrészeit előállító gyárba. Itt állítanák elő az akkumulátorokhoz szükséges lítiumport, a nyersanyagot pedig Kanadából szereznék be.

korábban írtuk

Megfelelő tervezéssel immár Erdély is átszelhető elektromos autóval
Megfelelő tervezéssel immár Erdély is átszelhető elektromos autóval

Bár továbbra is lényegesen kevesebb elektromos autó közlekedik a romániai utakon, mint dízel- vagy benzines, ma már nálunk sem számítanak fehér hollónak a zöldautók.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 17., péntek

Jóval olcsóbb erdélyi járatokkal „nyomná le” a Taromot egy másik román légitársaság

Új bel- és külföldi repülőjáratokat jelentett be az AnimaWings, mely immár száz százalékban román tulajdonban van.

Jóval olcsóbb erdélyi járatokkal „nyomná le” a Taromot egy másik román légitársaság
2024. május 17., péntek

Már negyedik hónapja Romániában a legmagasabb az infláció európai uniós összevetésben

Március után áprilisban is 2,6 százalék volt az éves infláció az Európai Unióban, ám Románia már a negyedik egymást követő hónapban a legmagasabb inflációval rendelkező tagállam – derült ki az Eurostat által pénteken közzétett adatsorokból.

Már negyedik hónapja Romániában a legmagasabb az infláció európai uniós összevetésben
2024. május 16., csütörtök

Felsrófolták a munkadíj árát az autószerelők

Jelentősen nőtt tavaly az autószerelő műhelyekben alkalmazott munkadíj – derül ki a biztosítótársaságok szövetsége (BAAR) által készített elemzésből.

Felsrófolták a munkadíj árát az autószerelők
2024. május 16., csütörtök

Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását

Román állami támogatásból egészíti ki a bukaresti mezőgazdasági minisztérium a gazdáknak nyújtott uniós dotációt. A kormányfő által a napokban aláírt jogszabályok értelmében a romániai gazdák mintegy 400 millió euró többlettámogatásra jogosultak.

Nem ellensúlyozza az agrártámogatás a súlyos piaci zavarokat okozó olcsó ukrán termékek hatását
2024. május 16., csütörtök

Csaknem 35 százalékkal több földgázt importált Románia az első negyedévben, mint egy évvel korábban

Az idei év első három hónapjában 323 tonna kőolaj-egyenértékű (toe) földgázt importált Románia, 34,5 százalékkal (82 800 toe) többet, mint az előző év azonos időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtökön közölt adataiból.

Csaknem 35 százalékkal több földgázt importált Románia az első negyedévben, mint egy évvel korábban
2024. május 16., csütörtök

Rendelet készül a zsugorinfláció leleplezésére, a mosóporok piacára lecsap a Versenytanács

Jelentős előrelépés történt a csökkentett tömegű, de azonos áron eladott termékek ügyében – jelentette ki Marcel Ciolacu. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Versenytanács ellenőrzést fog végezni a mosószerek „indokolatlan” drágulása miatt.

Rendelet készül a zsugorinfláció leleplezésére, a mosóporok piacára lecsap a Versenytanács
2024. május 16., csütörtök

Nevet változtatott az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató

Az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató május 15-i hatállyal Digi Romániára változtatta nevét.

Nevet változtatott az RCS & RDS elektronikus hírközlési szolgáltató
2024. május 15., szerda

Problémásabbnak tartja Románia gazdasági helyzetét a magyarnál a bukaresti jegybank elnöke

A Román Nemzeti Bank (BNR) a korábbi 4,7 százalékról 4,9 százalékra módosította az idei évre szóló inflációs előrejelzését, 2025 végére 3,5 százalékos pénzromlást vár a jegybank – jelentette be szerdán Mugur Isărescu, a központi pénzintézet elnöke.

Problémásabbnak tartja Románia gazdasági helyzetét a magyarnál a bukaresti jegybank elnöke
2024. május 15., szerda

Megcsappant a támogatás, már nem annyira népszerűek a környezetkímélő autók

A vártnál kisebb az érdeklődés a magánszemélyek számára meghirdetett, környezetkímélő autók vásárlását támogató Roncsautó Plusz program iránt, így a fel nem használt összegeket a jogi személyeknek meghirdetett programhoz fogják átcsoportosítani.

Megcsappant a támogatás, már nem annyira népszerűek a környezetkímélő autók
2024. május 15., szerda

Szupertitkos? A legtöbb álláshirdetés nem adja meg a várható fizetést

Az idei év első három hónapjában meghirdetett több mint 110 000 állásból összesen 37 000 hirdetésben tüntették fel a várható fizetést is – derül ki az eJobs.ro munkaerő-toborzó platform szerdán közzétett elemzéséből.

Szupertitkos? A legtöbb álláshirdetés nem adja meg a várható fizetést