Ellenállni a „csodás” eladósodásnak: körültekintéssel megelőzhető a túlvásárlás, a mértéktelen hitelfelvétel

Simó Helga 2021. augusztus 28., 09:03

Minimális pénzügyi ismeretekre és mentális kiegyensúlyozottságra egyaránt szükség van annak elkerülésére, hogy bedőljünk a különböző reklám- és marketingtrükköknek, illetve eladósodjunk. Közgazdász egyetemi oktatóval és pszichológussal igyekeztünk rávilágítani, milyen működési elvek mentén próbálkoznak túlvásárlásra sarkallni a kereskedelmi társaságok, hitelfelvételre ösztönözni a pénzintézetek, bankok, miként használják ki az emberek gyengeségeit, illetve milyen hatással van az eladósodás a költségvetésünkre, lelki egészségünkre.

Ellenállni a „csodás” eladósodásnak: körültekintéssel megelőzhető a túlvásárlás, a mértéktelen hitelfelvétel
galéria
Sokan ráharapnak a látványosan hirdetett árleszállításra, mások csak azért vásárolnak bizonyos terméket, mert sztárok viselik Fotó: Haáz Vince

Egyre több cég próbálkozik különféle marketingtrükkökkel rábírni a fogyasztókat, hogy túlvásároljanak, átlépjék a pénzügyi keretüket, adósságokat halmozzanak fel, hiteleket vegyenek fel. Szakértők felhívják a figyelmet, hogy számos bank és magánhitelező olyan marketingkampányokat és -mechanizmusokat fejleszt ki, amelyek nemcsak hitelfelvételre buzdítanak, hanem konkrét céljuk az is, hogy adósságban maradjanak az emberek. A különböző webhelyeken, valamint a közösségi oldalakon ún. tudatalatti üzenetekkel bombázzák a felhasználókat, és arra ösztönzik őket, hogy fölösleges kiadásokra szánják el magukat.

Szabó Árpád, a Partiumi Keresztény Egyetem gazdaságtudományi tanszékének adjunktusa a jelenség kapcsán lapunknak leszögezte, a szubliminális reklámok – amelyek az érzékszerveink számára még érzékelhetőek, de öntudatunk számára nem – használata a legtöbb országban tilos.

Példaként említette azt a kísérletet, amikor egy moziban vetített filmben a másodpercenként lefutó 16 vagy 32 képkocka egyikét kicserélték egy felirattal, amely egy bizonyos üdítőital fogyasztására buzdított. Eredmény: a film szünetében más alkalmakhoz képest megnőtt az üdítőital-fogyasztás.

„Ha röviden kell leírnom e vállalatok működési elvét, azt mondom, hogy kihasználják a nemzetközi szabályozásokban fennálló különbségeket. Ugyanis hol szabad, hol pedig tilos, büntetendő az ilyenfajta reklám, és nem vesznek figyelembe etikai szempontokat működésüknél”

– magyarázta a szakember.

Szappanoperák a tévében, influenszerek a YouTube-on

Az egyetemi oktató úgy véli, nem a reklámcégek a felelősek azért, hogy olyan könnyedén átlépjük a pénzügyi kereteinket, hanem a pénzintézetek, főleg a bankok. A bankok nyeresége a hitelben kiadott összegek után beszedett kamatokból származik.

A banki alkalmazottak év végi prémiumát ahhoz kötik, hogy mennyi bevételt generáltak, azaz mennyi hitelt adtak ki az embereknek. Amikor egy országban recesszió van, a bankok óvatosabbak, nagyon szigorúan ellenőrzik a kliensek hitelképességét.

Fellendülés idején az igazán hitelképes személyeknek és vállalatoknak már adtak hitelt, és ha további kamatbevételt akarnak elérni, akkor elkezdenek mindenkinek hiteleket adni, ahogy ez megtörtént a 2008-as pénzügyi válság előtt. „Emlékezzünk csak vissza a tévéreklámokra, ahol személyazonossági igazolvány alapján, mindenféle hitelképesség-ellenőrzés nélkül kínáltak hiteleket, amelyekkel háztartási és elektronikai kütyük megvásárolhatók voltak” – emlékeztetett Szabó Árpád.

Hozzátette, nem kell marketingtrükköket ismerni, elég szappanoperákat nézni a tévében, és látjuk, milyen berendezési eszközeik, egyéb tárgyaik vannak a főhősöknek; mindezt pedig tetézi a közösségi médiában az influenszerek és a celebek hatása.

Sokan megvásárolnak egy terméket csak azért, mert a „híres” színész, sportoló vagy csinibaba viseli, használja az illető holmit, vagy azt mondja róla YouTube-csatornáján, hogy ez a „menő”.

„Ha van pénz, van biztonság, bizalom és jólét”

A pénzügyi szakember és a pszichológus különböző szemszögből közelítve igyekszik magyarázattal szolgálni arra, miért vagyunk ennyire kiszolgáltatva ezeknek a marketingtrükköknek. Szabó Árpád – akinek egyik szakterülete az üzleti gazdaságtan és menedzsment – szerint mindez a nevelés vagy inkább a neveléshiány kérdése. Az előző évszázad válságai és háborúi után az emberek ki voltak éhezve egy kis pihenésre, luxusra, kényelemre.

Elemzések sora olvasható arról, hogy a negyvenes évek végén miként kezdtek el dolgozni, akik túlélték a háborút, hogy újraépítsék saját életüket és elpusztított országukat. Ők egyszerűen jobb életet akartak a gyermekeiknek és elkényeztették őket, ebből alakultak a hatvanas évek végén az ifjúsági mozgalmak, az 1968-as „lázadók” pedig ma a világ urai, és a nyugdíjkorhatár szélén állnak.

„Azért vagyunk kiszolgáltatva a reklámoknak, mert erre vagyunk kondicionálva gyermekkorunk óta. És a pszichológusok egyre jobban ismerik működésünket, és eladják tudásukat a gazdasági szférának”

– fejtette ki véleményét Szabó Árpád.

Fotó: Gábos Albin

Eközben a pszichológus úgy gondolja, több oka is van a kiszolgáltatottságnak: a fogyasztói társadalmi magatartás, amibe beleszületünk, a közösségi elvárások, a pénzzel való bánásmódra nevelés, továbbá a kritikus gondolkodás, a vélemények ütköztetésének hiánya. Manapság nem vitázunk, csak kijelentünk, és így nem is halljuk meg a másik fél véleményét, érveit. „Már kiskorunktól érzelmeket kötünk a pénzhez és a pénzköltéshez, mindegyikünk családi narratíváiban benne van, hogy a család hogyan áll hozzá ehhez.

Sokak számára a biztonságot jelenti, és azt tanulja meg: ha van pénz, akkor minden más is van, biztonság, bizalom és jólét.

Megint mások használati eszköznek tekintik, ami ahogy jön, úgy megy is. Úgy vannak vele, csak a hónap végéig húzzák ki, és akkor megint jön az új adag, amit el lehet költeni. Mivel ők dolgoznak a pénzért, és nem a pénz értük, ezért ebből a mókuskerékből nem is igazán tudnak kilépni, csak segítséggel, legyen az pénzügyi tanácsadó vagy más szakember” – fejtette ki lapunknak Vitus-Bulbuk Emese pszichológus. A kolozsvári szakértő szerint ezen az sem segít, hogy megjelentek a bankkártyák, amelyek a „kezemben a pénz” realitástól fosztották meg az embert.

Ha csak kártyával fizetünk, nem érezzük a „súlyát” a pénznek, mert nem látjuk konkrétan, amint fogynak a bankjegyek, így teljesen elveszítjük a realitásérzést, a telefonnal, órával történő fizetés még kevésbé segít.

Ezzel egy időben kevés ember érti meg a hitelkártyák működését, csak arra összpontosít, milyen jó, hogy akkor van pénze, amikor csak akarja. „Ez egy pozitív, önbizalmat adó, felfele ívelő érzelmi görbét eredményez. Ugyanakkor arról kevesen beszélnek, hogy amikor megjön a fizetés, és vissza kell tenni a hitelkártyára az összeget, és a reális „én” pénzemből, amiért annyit dolgoztam, semmi sem marad, az nagyon erősen negatív spirálba hajszol. Ennek sokan úgy vetnek véget, hogy még többet vásárolnak, ami hasonló mechanizmus mentén működik, mint az érzelmi evés, és függőséget okozhat, mert egy teljesen önkényes cselekvést a jólétemhez kötök, azzal asszociálom és az a téveszmém, hogy ez segít nekem jobban lenni” – illusztrálta a pszichológus.

Vitus-Bulbuk Emese rámutatott, nehezen értjük meg, hogy ne a pénzhez kössük az érzelmeket – sokan úgy vannak vele, hogy nem szeretik a pénzt, mert kevés van nekik. Viszont a szakember szerint nem a pénzt kell szeretni vagy nem szeretni, hanem amit elérek általa; a jólét és az értékek sosem egyenlőek a pénzzel.

Mentálisan is kockázattal jár a kölcsönfelvétel

De mit tehetünk akkor, ha ellen akarunk állni a reklámok csábításának? A közgazdász azt tanácsolja, általános bevásárlás előtt mindig készítsünk listát, és csak azt vegyük meg, ami a listán szerepel.

„Elektronikus kütyüknél gondoljuk meg, hogy igazán szükségünk van-e reájuk, vagy jó-e még a régi. Ne szégyelljük baráti körünk előtt, ha valami nem a legújabb és legmodernebb abból, amit viselünk vagy használunk”

– javasolja Szabó Árpád, hozzátéve, nagyon nagy a külvilág nyomása, és félünk, hogy kirekeszt a baráti körünk, ha nem vagyunk mindenből „up-to-date” -ek (naprakészek). Ez pedig egyéni választás és akaraterő kérdése.

Ugyanakkor a hitelfelvétel számos hátulütővel, kockázattal jár, hiszen tulajdonképpen azt jelenti, hogy ma elfogyasztjuk azt a pénzt, amit később szándékozunk megkeresni. „A kérdés az, hogy elegendő nagy lesz-e a jövedelmünk a jövőben, képesek leszünk-e fizetni a kamatokat és a törlesztőrészleteket” – húzta alá az egyetemi adjunktus. Amíg az ember fiatal és egészséges – és a gazdaság is fellendülőben van –, a fenti kérdésre igennel válaszol. Viszont azt kell végiggondolni, hogy mi történik, ha megbetegszünk, baleset ér, vagy valamiért elveszítjük a munkahelyünket. A másik probléma az, hogy sokan beleegyeznek a változó kamatozásba és csodálkoznak, ha egy-két évvel a hitelfelvétel után nagyon megnőnek a törlesztőrészletek. Ennél már csak az rosszabb, ha az ember nem hallott, vagy nem tud az árfolyamkockázatról, és nem abban a pénznemben veszi fel a hitelt, amilyenben a fizetését kapja. Például, ha valaki lejben kapja a fizetést, és euróban vagy svájci frankban vesz fel kölcsönt, mert kisebbnek tűnik a kamatláb.

A szakember azt tanácsolja, soha ne vegyünk fel hitelt olyan pénznemben, amiben nincsen jövedelmünk, és mindig válasszunk fix kamatozást, ha azt akarjuk, hogy sok évre előre ki tudjuk számítani a részleteinket.

Fotó: Pixabay.com

Egyértelmű ugyanakkor, hogy az eladósodás nem tesz jót a mentális egészségünknek, sőt általában az egészségünknek. „Eleve egy társadalmi narratívánk, hogy soha ne tartozzunk senkinek, mert akinek tartozunk, az rendelkezhet felettünk, vagyis ki vagyunk, vagy ki lehetünk szolgáltatva neki. Így nagyon nehéz rászánni magunkat a kölcsön vagy hitel felvételére, bármilyen kis összeg is legyen” – magyarázta eközben a pszichológus. Hozzátette,

ebben a pillanatban már eleve van egy negatívabb önértékelésünk magunkról – „egyedül nem megy” érzés –, erre pedig ráépül, hogy akár többet kell majd visszafizessünk, mint amennyit kértünk, és hogy le vagyunk kötelezve akár hosszabb időre is egy banknak, hitelezőnek.

Ez a szabadságérzéstől foszthat meg bennünket, s akár csapdában is érezhetjük magunkat, romlik a teljesítményünk, és felerősödnek a negatív gondolatok, mint például „csak azért dolgozunk, hogy a hitelt fizetni tudjuk”. Így a saját önképünk is romlik, kevesebb életörömünk lesz, s így a jövő is szürkévé válhat. S

bár rövid távon felvillanyoz, hogy pénzhez jutunk, a félelem a visszafizetés nehézségeitől hosszú távon inkább negatív érzésekhez vezet.

Erős kognitív disszonanciához vezethet, ami azt jelenti, hogy a külső világunk és a belső érzelmi világunk között feszültség keletkezik, amit sokáig nem bír az ember elviselni. Ennek vagy az a vége, hogy nem veszünk fel kölcsönt, vagy megmagyarázzuk, miért jó nekünk ez a hitel, közben pedig szerintünk mindenki más elmaradott gondolkodású.

Folyamatosan fejlesszük, képezzük önmagunkat

Mivel szakértők több könyvespolcnyi könyvben megadták a választ, hogy milyen módszerekkel gazdálkodhatunk a pénzünkkel, Szabó Árpád szerint erre a kérdésre válaszolni két-három mondatban merész vállalkozás. A PKE oktatója elmondta, néhány alapdologra kell figyelnünk, például minden megkeresett 100 lejből csak 70–80-at költsünk el, 10–20-at fektessünk be, és 10-et adjunk adományként a rászorulóknak vagy valami jótékony célra. Fontos, hogy jövedelmünk tizedét mindig saját jövedelemteremtő képességünk növelésébe fektessük be.

„Bővítsük ismereteinket és szakmai tudásunkat, járjunk képzésekre és szemináriumokra. Ha állandóan fejlődünk, egyre jövedelmezőbb munkahelyünk vagy vállalkozásunk lesz, és ki tudjuk szorítani a pénzügyi befektetésekre, valamint az adományokra szolgáló egy-egy tizedrészt”

– magyarázta a közgazdász.

A pszichológus úgy véli, azzal tudjuk megóvni mentális egészségünket, ha megbízható forrásokból tájékozódunk a hitelekről és kamatlábakról. Sokkal célravezetőbb, és növeli az önértékelésünket, ha megismerjük a pénz világát, megértjük a hitelek és banki világ működését – ha csak kismértékben is.

Szakemberektől kérjünk segítséget, végezzünk kurzusokat, legyünk informáltak, és próbáljuk ezt bevezetni a családi életünkbe is minél hamarabb, hogy a gyermekeink már ezzel a tudással induljanak el a munkaerőpiacon.

„Csábító tud lenni a sok reklám és médiatartalom, ami a könnyen, kevés idő- és energiabefektetéssel jövő pénzt hirdeti, de ennek nincs realitásértéke. Megtörténhet, hogy egyszer bedőlünk neki, másodszorra viszont már a mi döntésünk, a mi felelősségünk és senki másé, mert tudjuk, hogy milyen kimenetele van, ha mégis belevágunk” – hívta fel a figyelmet Vitus-Bulbuk Emese pszichológus. Hangsúlyozta, csak a miénk a pénzünk feletti felelősség, még akkor is, ha nem mindig tudjuk kivédeni az olyan befolyásoló tényezőket, mint a járvány, a kormány döntései, infláció stb. A szakértő szerint a bűnbakkeresés és hibáztatás csak rövid ideig oldja a feszültségünket, de a probléma megmarad, amivel előbb-utóbb megint szembe kell néznünk, ezért egészségesebb, ha a megoldási lehetőségekre összpontosítunk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport