Ellehetetlenítenék a háztáji sertéstartást: nem a maradékok tiltása és a fertőtlenítés jelenti a gondot

Krónika 2021. július 16., 08:03

Ellehetetlenítené a kistermelők tevékenységét az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság által kidolgozott sürgősségirendelet-tervezet, amelynek célja a sertéspestis terjedésének megakadályozása, ezért az RMDSZ nem tudja ezt támogatni – jelentette ki a Krónika kérdésére Magyar Lóránd parlamenti képviselő. A lapcsaládunknak nyilatkozó gazdák szerint nem jellemző ma már, hogy ételmaradékkal etetik a sertéseket. Van, aki szerint a fertőtlenítés már többletkiadással járna, de megoldaná, és semmiképp nem hagyná abba az állattartást.

Ellehetetlenítenék a háztáji sertéstartást: nem a maradékok tiltása és a fertőtlenítés jelenti a gondot
galéria
Nem mindegy, mit esznek. A tervezet megtiltaná a sertések maradékkal történő etetését, a gazdák szerint ma már nem is nagyon fordul elő Fotó: Erdély Bálint Előd

Nem tud Románia megszabadulni az afrikai sertéspestistől, aminek nyomán a hatóságok a kór további terjedésének megfékezése érdekében új szabályokat terveznek bevezetni a magánfogyasztásra disznót nevelő gazdák számára is. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) által kidolgozott sürgősségirendelet-tervezet értelmében 8000 lejig terjedő bírságra számíthatnak azok a gazdák, akik nem foganatosítják a biobiztonsági előírásokat, és nem tartják be a hatóságok által meghozott óvintézkedéseket.

A tervezet egyebek mellett azt írja elő, hogy a sertéseket tilos ételmaradékokkal etetni, az istálló bejáratánál pedig ki kell alakítani egy helyet, ahol a gazda fertőtleníteni tudja a lábbelijét.

„Néhány alapvető szabályról van szó, amelyet az Európai Unió valamennyi sertéstenyésztője betart, és nem lehetnek kivételek. Főként olyan körülmények között, hogy immár négy éve itt van velünk ez a borzalmas kór, ami annyira lecsökkentette a romániai farmok kapacitását, hogy 70 százalékról 30 százalékra zuhant a romániai háztartások igényeinek kiszolgálása. Ha nem vezetünk be világos szabályokat minden sertéstartónak, oda jutunk, hogy a teljes sertéshúsmennyiség importból fog származni” – kongatta meg a vészharangot a Digi24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában Ioan Ladoși, a romániai sertéstenyésztő gazdák egyesületének elnöke.

Arra szólította fel egyúttal a gazdákat, hogy valamennyi sertést regisztráljanak az országos adatbázisban.

„Ne kereskedjenek olyan sertésekkel, amelyeknek nincs fülszámuk. Tudnunk kell, honnan indul az állat, és hová jut. Sok kereskedő okozott hatalmas károkat azzal, hogy rendkívül olcsón vásároltak sertéseket a gócpontokról, és máshol értékesítették, így terjesztették a kórt” – mutatott rá a szakmai egyesület elnöke.

Hogyan és mit szabad?

„A tervezett sürgősségi kormányrendelet nem csak olyan biobiztonsági előírásokat tartalmaz, mint például hogy az állatot tilos maradékkal etetni, az istállóba belépéskor pedig fertőtleníteni kell a lábbelit, hanem tulajdonképpen ellehetetleníti a kistermelők tevékenységét” – vélekedik a Krónika megkeresésére Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő. Emlékeztetett, a témának már „történelme” van, már a sertéspestis romániai megjelenésekor akart Petre Daea akkori mezőgazdasági miniszter egy szabályozást, majd a jelenlegi agrárminiszter, Adrian Oros közvitára terjesztette ezt a tervezetet. A jelenlegi előterjesztés tulajdonképpen egy negyedik változat, de alapvetően közös elvek mentén alkották meg ezeket – mutatott rá Magyar Lóránd, aki szerint mind az előző, mind

a jelenlegi tervezetnek az a legaggályosabb pontja, amely előírná, hogy a háztáji gazdaságokban a nem bejegyzett jogi személyek nem foglalkozhatnak szaporítással, azaz nem tarthatnak kocákat, illetve, hogy a felnevelt sertéseket kizárólag saját fogyasztásra tenyészthetik.

Magyar Lóránd szerint azok a részletek, amelyek az elmúlt napokban kiszivárogtak, azaz az ellátásra és fertőtlenítésre vonatkozó előírások talán a legkevésbé fontos részletei a témának. „Kicsit leegyszerűsítve a kérdést, nem az a fontos, hogy hogyan szabad, hanem, hogy egyáltalán mit szabad” – fogalmazott az alsóház mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának tagja.

Magyar Lóránd: az RMDSZ saját tervezetet dolgozott k Fotó: Facebook/Magyar Lóránd

Az RMDSZ saját tervezettel készül

Magyar Lóránd elmondta, az RMDSZ már egy ideje fel volt készülve, hogy ismét napirendre kerül a kérdés, így a napokban ők is összeállítottak egy törvénytervezetet, amelyben kiemelt hangsúlyt kap a kis háztáji gazdaságok érdekeinek védelme, képviselete. Ugyanis – irányította rá a figyelmünket a mezőgazdasági szakember – ha egy településen egy háztáji gazdaságban megjelenik egy sertéspestis-gócpont, akkor a nagyvállalkozó sem szállíthat ki egy ideig állatot – a legtöbben pedig a „nagyok” érdekeit tartják szem előtt. Magyar elmondása szerint a szövetség által kidolgozott tervezetben erre a problémára is kitérnek,

az RMDSZ javaslata szerint egy háztáji gócpont miatt a „tiszta ipari környezetben” nem szükséges, hogy megálljon a termelés, eladás, kereskedelem.

„Mi egy teljesen új törvényt írtunk abból kiindulva, hogy valami változást mégis kell eszközölni” – szögezte le a honatya.

A képviselő hangsúlyozta, hogy az előterjesztett sürgősségi kormányrendelettel a jelenlegi formájában semmiképp sem tudnak egyetérteni, mert az tulajdonképpen „megtiltja a vidéken élő bácsinak, hogy szaporítson, és, hogy eladhasson”. Az RMDSZ által kidolgozott tervezetben is szerepelnek bizonyos alapvető szabályok, amelyek elsősorban az elmúlt napok médiafigyelme miatt sokak nemtetszését váltották ki.

Magyar Lóránd kifejtette, hogy bár első hallásra szokatlannak tűnnek, tulajdonképpen nem jelentenek nagy energia- vagy anyagi befektetést, és fontos lépések a megelőzésben.

Rámutatott, hogy a sertéseknek nem ajánlott maradékot adni, mivel könnyen előfordulhat, hogy például egy kenyér afrikai sertéspestissel fertőzött búzából készült.

Azt is elmondta, hogy a legtöbb európai országban már évek óta betiltották a disznók háztartási maradékkal történő etetését, ez a megelőzés egyik első lépése volt. Meglátása és személyes tapasztalatai szerint a legtöbb gazda már évek óta nem kizárólag ételmaradékkel eteti az állatait, hanem kukoricával, táppal egészítik ki azt, így ezt csak egy következő lépést jelentene.

Magyar Lóránd szerint ezeket a lépéseket megtenni, kompromisszumokat elfogadni szinte apróság ahhoz képest, hogy a mostani tervezet megtiltaná az egyszerű vidéki embernek a disznószaporítást és eladást.

A RMDSZ javaslata szerint a kis háztáji gazdaságok legtöbb 15 disznót tenyészthetnének, amelyeket el is adhatnának, illetve tarthatnának kocát, szaporíthatnának

Az európai párhuzamok kapcsán a szakember azt is kifejtette, hogy nehéz követendő vagy épp nem követendő helyzeteket találni, hiszen Románia helyzete bizonyos szempontból specifikus, egyedülállóan létezik még a kis háztáji gazdaságok rendszere, ahol mindenki tart három-négy sertést. Másfelől a helyzet komolyságának érzékeltetésére azt is megemlítette, hogy a sertéspestis például Portugáliában közel negyven éve van jelen, és a mai napig nem sikerült megállítani terjedését, kiszorítani az országból.

„Én ezt próbálom úgy megközelíteni, hogy a törvényt fogadtassuk el, úgy, hogy a legnegatívabb dolgokat – azaz a kis háztáji szaporítás és eladás betiltását – akadályozzuk meg. Ehhez viszont valamit be kell áldozni, a megelőzést a kis háztáji gazdaságoknál is el kell kezdeni”

– fogalmazott a Szatmár megyei képviselő.

Húsba vágó. A kisgazdákat hoznák nehéz helyzetbe az új hatósági javaslatok Fotó: Rédai Attila

Párbeszéd szükséges

A minisztérium és az RMDSZ tervezete egyaránt kitér a szabályozások ellenőrzésére, betartatására és a kiszabható büntetésekre is, illetve külön hangsúlyt kapott a lakosság felvilágosítása is. Magyar Lóránd szerint az ellenőrzésben az állatorvosok tudnának segíteni, hiszen ők folyamatos kapcsolatban vannak az állattartó gazdákkal, fülszámozás által nyilvántartják a példányokat. Mint hangsúlyozta, nagyon fontos megérteni, hogy

a napokban a média kereszttüzébe került sürgősségi kormányrendelet legnagyobb problémája nem az, hogy takarmány beszerzésére vagy fertőtlenítőszer vásárlására kötelezné a gazdát, hanem, hogy a kisgazda, akinek van pluszban egy-két sertése, ezután nem tudná őket eladni,

illetve, mivel nem szaporíthatna, muszáj lenne megvennie a nagy farmoktól azt a hibrid malacot, ami 4–5 hónapon belül száz kilósra nő.

„Lehet arról vitázni, hogy ételmaradék lehet-e vagy nem, de szerintem nem ez a sürgősségi kormányrendelet problémája. Lehet azzal riogatni az embereket, hogy ezek a mi tervezetünkben is benne vannak, de

fontosabbak az erős pontjai, hogy lehet eladni, szaporítani, és az is, hogy ha a településen megjelenik a kisgazdánál a vírus, attól a nagytermelő még folytathatja tevékenységét. Meg tudnánk oldani ilyen szinten az egész ágazatot érintő problémát”

– összegezte javaslatuk lényegét az RMDSZ-es politikus, aki szerint annak fényében kell megoldásokat találni, hogy az szinte biztos, hogy a sertéspestis pár évig, évtizedig jelen lesz az országban, hisz nem csak a farmok és a kisgazdák a téma komponensei, hanem a vaddisznók is problémát jelentenek, illetve a Román Alföldön a máig szabadtartásos formában nevelt sertések is.

Magyar Lóránd zárógondolatként azt is kiemelte, már az is nagy lépést jelentene, ha a téma kapcsán elkezdődne egy párbeszéd,

ugyanis évek óta mindenki beszél arról, hogy megoldást kéne találni, de tulajdonképpeni megoldással senki sem áll, állt elő.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Van, aki már jelenleg is így jár el

A sajtóban meglebegtetett új szabályok amúgy nem fognak különösebb nehézséget okozni a székelykeresztúri Bokor Jenő számára, hiszen elmondása szerint eddig is ezek alapján járt el. A négy kocát és számos malacot, süldőt, összesen mintegy harminc állatot tartó gazda az etetést különböző szemcsés gabonaőrleménnyel, azaz darával oldja meg, és külön itatóban helyez ki friss vizet számukra. Ételmaradékot sohasem ad az állatoknak, és véleménye szerint ez már nem is jellemző a térségben. Hozzátette:

amióta megjelent az afrikai sertéspestis Hargita megyében, a fertőtlenítésre is odafigyel.

„Vadászni is járok, és gyakran vaddisznóknál mutatták ki a kórt, ezért is tartottam fontosnak a fertőtlenítést, hogy nehogy hazahurcoljam a betegséget. Egy edénybe rongyot tettem, arra pedig hipót öntöttem, és abba léptem bele az állatokhoz való belépés előtt, vagy más cipőt húztam. A baj hamar megtörténhet, de amit lehet, meg kell előzni” – húzta alá Bokor Jenő.

Nem hagyja magát eltántorítani az állattartástól

Megkeresésünkig nem is hallott még az új szabályozásról Bene Imre csíkszentsimoni gazda, aki saját fogyasztásra három disznót nevel. A részletek ismeretében aztán úgy fogalmazott: az etetéssel kapcsolatos újítás számára sem fog nehézséget okozni, hiszen eddig sem etette ételmaradékkal az állatait. „Pityókát főzök nekik, amit darával keverek össze, emellett pedig frissen vágott zöldet kapnak. Ételmaradékot még sohasem adtam nekik, és tudomásom szerint más sem szokott a településen. Ez régebben, a kommunizmusban volt jellemző, amikor nem volt gabona, és másként kellett megoldani az etetést. Ma már ez nem okoz problémát” – fogalmazta meg a csíkszéki gazda.

Hozzátette azonban, hogy a fertőtlenítés viszont más kérdés, az nagyobb fejtörést fog jelenteni.

„Az istállóban van ugyanis minden állatunk, a három disznó mellett egy borjú és két bárány. Ezért minden alkalommal, amikor valamelyikhez be kell menni, fertőtleníteni kell, ami sok kiadással jár. Ettől függetlenül ez nem fog eltántorítani az állattartástól, amit követelnek, teljesítjük. Számunkra fontos, hogy amit tudunk, próbáljuk megtermelni itthon, hogy legalább tudjuk, mit eszünk, és gondoskodjunk a családról” – hangsúlyozta a gazda.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport