Tartós drágulás és káosz a romániai energiapiacon

Krónika 2021. december 06., 14:25

Az elmúlt hónapokban foganatosított jelentős emelések után sorra értesítik a romániai energiaszolgáltatók a további, sok esetben 200 százalékos drágításról a fogyasztókat. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatósághoz (ANRE) rengeteg panasz érkezik rögzített árak felsrófolása miatt is, az intézmény alelnöke szerint ugyanakkor még nagyobb problémák várhatók jövő tavasszal, miután hatályát veszíti az árbefagyasztás és az állami kompenzáció.

Tartós drágulás és káosz a romániai energiapiacon
galéria
Zsebbe vág. A két-háromszorosára emelkedett energiaárak miatt sokan nehezen tudják kifizetni a gáz- és villanyszámlájukat Fotó: Jakab Mónika

Hatvan és 88 százalék között mozgó, 2022 januárjától érvényes áremelésről tájékoztatta a napokban több mint 5,5 millió romániai ügyfelét az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója. A 48 százalékban – a bukaresti energiaügyi minisztérium révén – állami kézben lévő Electrica Rt. régiónként eltérő arányban drágítja a villamos energiát,

a legnagyobb, 85 százalékos mértékben az észak- és dél-erdélyi, valamint olténiai lakossági fogyasztók számára.

Esetükben az elektromos áram ára a jelenlegi 0,776 lejes kilowattóránkénti árról 1,424 lejre emelkedik, ami azonban a szabadpiaci áron alapuló szerződéssel rendelkező fogyasztóknál (a lakosság több mint fele) is mindössze hat hónapra érvényes, míg azok, akik az egyetemes szolgáltatási csomagnál maradtak, már áprilistól új, minden bizonnyal magasabb díjszabásra számíthatnak.

Ez azonban csupán egyik lecsapódása a drágulási hullámnak, amely azután indult be, hogy Romániában tavaly júliustól liberalizálták a földgáz, idén januártól a villamos energia lakossági árát, megszűntek az államilag szabályozott árak, és már az év első felében 10–20 százalékkal emelkedett az energiahordozók ára. Magyarfenesi olvasónk ismertette lapunkkal, hogy az Electrica szintén a napokban arról értesítette fogyasztóit:

a jelenleg 0,201 lejről 0,678 lejre emeli a földgáz kilowattóránkénti árát, ezenfelül ki kell fizetniük egy 15 lejes havi bérletet is.

A Kolozsvár közeli településen élő olvasónk másokkal együtt júniusban kötött szerződést a társasággal földgázszolgáltatásra is, mivel igen kedvező árat kínált „kettő az egyben” címszó alatt, ezért megérte lecserélni a korábbi gázszolgáltatót, a CPL Concordiát.

„Megpróbálunk szétnézni a piacon, hátha találunk kedvezőbb árajánlatot, mert a 170 százalékos gázáremelés drasztikus, még akkor is, ha az államkasszából törlesztik egy részét március 31-ig. De mi lesz utána, hiszen a mi vidékünkön is legalább április végéig tart a fűtési szezon?” – tette fel a kérdést a fenesi lakos.

Egyes vélemények szerint még mindig jobban megéri tűzifával fűteni, vagy váltakozó fűtést fenntartani fával, szénnel, illetve gázzal. A tűzifa áremelkedése egyelőre elmarad a gázárrobbanástól, de kérdés, hogy a folyóméterenkénti 250–300 lejes ár meddig tart.

Áramáremelés, majd visszavonás

Az ugyancsak Kolozsvár szomszédságában fekvő Györgyfalván élő másik olvasónk beszámolója szerint villanyáram-szolgáltatója, a zöldenergiát kínáló Restart Energy – amellyel idén márciusban kötött szerződést – augusztusban értesítette arról, hogy október elsejétől új díjszabást alkalmaz. Bár a levél szövegében csupán az áfa és egyéb illetékek nélküli árat közölték hosszas magyarázkodással körítve,

a csatolt táblázatból ki lehetett silabizálni, hogy valamivel több, mint 50 százalékos áremelés várható.

Ezt igazolta a novemberben kiközölt, októberi fogyasztásra vonatkozó villanyszámla: a 0,64 lejes kilowattóránkénti ár 1,01-re nőtt, tehát 329 kWh fogyasztás után a korábbi feltételek szerinti 210 lej helyett 332 lejt kellett fizetnie.

Az immár valósággá vált áremelés láttán olvasónk böngészni kezdte az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) ár-összehasonlító internetes oldalát, mert – amint azt szolgáltatója is jelezte augusztusi levelében – egyoldalú szerződésmódosítás esetén a fogyasztónak joga van felmondani határidő lejárta előtt is a megállapodást. Ám csupán a sokak által kritizált, az óriási leterheltség miatt szinte elérhetetlen Hidroelectrica ajánlatát találta lényegesen olcsóbbnak, ezért első nekifutásra lemondott a váltásról.

Csakhogy néhány nap múlva, november közepén györgyfalvi olvasónk ismét levelet kapott a Restart Energytől, amelyben a szolgáltató – az ügyfél nagy meglepetésére – közölte, visszavonja áramemelésről szóló döntését.

Persze nem egyszerű jóindulatból, hanem az ANRE, illetve az országos fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) felszólítására, amelyek rendelkezései szerint a „fix összeg” kifejezést tartalmazó szerződéseket nem lehet módosítani.

A Restart levelében jelezte, bíróságon támadták meg a hatóságok döntését, ám a per lezárultáig visszaállnak a régi árra, az októberi és novemberi számlán alkalmazott áremelést tükröző különbözetet pedig majd levonják a januárban esedékes számla összegéből. Olvasónk jelezte, kíváncsian várja az ügy végkimenetelét.

Azt azonban mindenképpen elfogadhatatlannak és felháborítónak tartaná, ha egy-két év múlva azzal állna elő a szolgáltató, hogy megnyerte a pert, és visszamenőleges hatállyal akár több ezer lejnyi különbözet kifizetését követelné ügyfelétől.

Tiszta kép. Érdemes havonta leolvasni a mérőórát, hogy a valós fogyasztást számlázzák Fotó: Kristó Róbert

A rögzített árakat is növelik

Nagy-Bege Zoltán alelnöktől megtudtuk, az ANRE-hez folyamatosan érkeznek a panaszok amiatt, hogy a szolgáltatók a rögzített áras szerződéseket módosítják. Valamennyi beadványt pontszerűen kivizsgálnak, és ahol megállapítják, hogy nem jogszerűen történt az emelés, büntetést rónak ki a szolgáltatóra, és arra kötelezik, hogy a szerződésbe foglalt korábbi árat alkalmazza.

A hatóság alelnöke nem tartja kizártnak, hogy januárban újra megsűrűsödnek ezek a visszaélések.

Romániában közel 3 millió fogyasztó nem kötött szabadpiaci szerződést, ők az egyetemes szolgáltatói áron kapják az energiát. Az elmúlt félévre alkalmazott ár azonban lejár, legkésőbb decemberben kötelezően értesíteni kell az ügyfeleket a januártól érvényes díjszabásokról.

Miközben a július–december időszakban kilowattóránként 30 bani körüli volt a villamos energia egyetemes ára, január 1-jétől 75–85 banira drágul, amihez hozzáadódik a hálózathasználati díj és az áfa, ennek nyomán a végfogyasztói ár 1,37 és 1,60 lej között alakul kilowattóráért.

Az energiaár-szabályozó hatóság illetékese szerint ezt valamennyi fogyasztó esetében kivédi a román kormány foganatosította árbefagyasztás, tehát 1 lej fölötti áron senkinek nem számlázhatnak,

viszont szerinte aggasztó, mi történik majd április 1. után, amikor megszűnik az állami árkompenzáció.

Rámutatott, az ANRE ár-összehasonlítójában a szabadpiacon még vannak az egyetemes fogyasztói árnál kedvezőbb ajánlatok, igaz, nagyon kevés.

„Még van rá lehetőség, hogy ennél alacsonyabb áron szerződjenek, reméljük, hogy a tavasz beköszöntével mérséklődnek az árak, és mindig lesz alternatíva a januártól valóban nagyon magas egyetemes szolgáltatói árra” – véli Nagy-Bege Zoltán.

Az alelnök kérdésünkre kifejtette, ez a magas ár szerinte indokolt, a nagykereskedelmi piaci árakat tükrözi, a szolgáltatók is ennyiért vásárolják jelenleg a villamos energiát.

Az egyetemes szolgáltatói árat általában féléves időtartamra szabják meg a szolgáltatók, ezek közül az Electrica az egyetlen, amely csak három hónapra adta meg az új árat, nála az 1,37 lej/kWh-s díjszabás március végéig érvényes.

„Nem lehet tudni, miben reménykednek, vagy mire számítanak, hogy esetleg csökken vagy tovább drágul az elektromos energia a nagykereskedelmi piacon, tény, hogy óvatosak” – mutatott rá Nagy-Bege Zoltán. Hozzátette, a fogyasztó nem tudja kikényszeríteni a hosszabb távú szerződést, valószínű, ha meg is köti a szolgáltató a hat hónapos-egyéves megállapodást,

abban is rögzítik, hogy az ár csak március végéig kötött, utána meglátják, „miként alakul”.

Lapunk egyébként más szolgáltatók esetében is azt tapasztalta, hogy nemcsak egyetemes, hanem szabadpiaci szerződés esetében sem kínálnak rögzített árat, így bármikor drágíthatnak.

Érdemes havonta leolvasni a mérőórákat

A jelek szerint a társaságok a nemzetközi piacon tetten érhető folyamatokon kívül kihasználják, hogy a román kormány energiaár-kompenzációt vezetett be öt hónapra, november és április között, amit az állam fizet a szolgáltatóknak.

Azok a lakossági fogyasztók részesülnek kompenzációban, akik öt hónap alatt legtöbb 1650 kilowattóra elektromos energiát, valamint 1100 köbméter földgázt fogyasztanak; az elszámolás havonta történik, mindenki akkor kapja meg a támogatást, ha nem lépte át az adott hónapban a határértéket. Szakértők arra figyelmeztetnek,

előfordulhat, hogy jövő tavasszal nagyon sok fogyasztótól visszakérik majd a kompenzációt, mivel meghaladják majd a fogyasztási plafont.

Emiatt érdemes odafigyelni a fogyasztásra, az a legbiztosabb, ha mindenki leolvassa a mérőóra állását, és az értéket beküldi a szolgáltatónak, így elkerülhetőek a nézeteltérések. „Így tiszta a kép, a fogyasztó leolvassa az órát, beküldi, a szolgáltató azt a mennyiséget számlázza, és ha jár, akkor kompenzációval, ha nem, anélkül” – állapította meg lapunknak Nagy-Bege Zoltán.

E téren nagy a fejetlenség, mert a törvény módszertana késve jelent meg, így minden szolgáltató úgy alkalmazta a rendelkezést, ahogy gondolta. Volt, aki már beleszámolta az árbefagyasztást és a kompenzációt, más társaságok anélkül állították ki a novemberi számlát, sőt olyan is akadt, amely novemberre nem is számlázott. Ugyanakkor mindegyik értesítette az ügyfeleit, hogy decemberben a módszertan alapján korrigál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport