Drágítják az albérleteket a piaci viszonyok: júniusban is enyhén nőtt a bérleti díj, az éves áremelkedés 12 százalékos

Drágítják az albérleteket a piaci viszonyok: júniusban is enyhén nőtt a bérleti díj, az éves áremelkedés 12 százalékos

Kulcskérdés. Lassult, de még júniusban is folytatódott az lakásbérleti díjak emelkedése

Fotó: Haáz Vince

Ugyan az előző hónaphoz viszonyítva csak enyhén drágultak az albérletek júniusban a nagyobb romániai városokban, a tavalyi év hatodik hónapjához képest már látványosnak mondható az áremelkedés üteme. Nő ugyanakkor a megtekintett online albérlethirdetések száma is. A drágulás mögött minden valószínűség szerint az áll, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben és a még mindig magasnak mondható banki kamatok miatt sokan tovább halasztják a rég vágyott lakásvásárlást, és egyelőre inkább az albérletet választják. Ugyanakkor a jelenlegi piaci árak és törlesztőrészletek közepette létezik egy réteg, amely nem is tudna megengedni magának saját lakást.

Bálint Eszter

2023. július 06., 10:532023. július 06., 10:53

A Storia.ro ingatlanközvetítő portál az ország tíz nagyvárosában gyakorolt árakat veszi hónapról hónapra górcső alá. Szerdán nyilvánosságra hozott elemzésük szerint a múlt hónapban alig változott a lakástulajdonosok által elkért bérleti díj mértéke, átlagosan 1 százalékos áremelkedés volt tapasztalható Romániában.

A tavalyi év azonos időszakához mérten viszont átlagosan 12 százalékkal emelkedtek az árak.

„Az előző év azonos időszakához képest idén júniusban sokkal nagyobb volt az érdeklődés a bérlemények iránt – az adatok azt mutatják, hogy 12 százalékkal több ingatlanhirdetési oldalt tekintettek meg, és 20 százalékkal több kapcsolatfelvétel történt (a kapcsolatok a bérlők és a platformon bérleti hirdetéseket feladók közötti interakciókat jelentik). Emellett az előző hónaphoz (május) képest is az emberek 1 százalékkal több ingatlanhirdetéseket tartalmazó oldalt tekintettek meg és 10 százalékkal több kapcsolatot létesítettek, ami azt mutatja, hogy

Idézet
a lakáskeresők nagyobb érdeklődést tanúsítanak az albérletek iránt”

– húzza alá az elemzés.

korábban írtuk

Egyre drágábbak az albérletek, a bérlők sokallják az elkért összegeket
Egyre drágábbak az albérletek, a bérlők sokallják az elkért összegeket

A lakásárak és a banki kamatok csökkenésére várva sokan halogatják ebben az időszakban a lakásvásárlást, ilyen körülmények között sokan választják az albérletet, emiatt a kereslet felfelé hajtja az árakat. A bérlők túlzónak tartják a bérleti díjakat.

A most nyilvánosságra hozott adatsorok szerint Bukarestben 2022 júniusához képest a háromszobás lakások esetében 15 százalékkal, a kétszobás lakások esetében 14 százalékkal, a garzonok esetében 6 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak. A növekedéseket kerületek szerint elemezve látható, hogy az átlagos bérleti árak minden lakáskategóriában emelkedtek, a legnagyobb mértékben a három hálószobás lakások esetében, ahol Bukarest 5. kerületében 25 százalékkal, a 4. kerületben 22 százalékkal, a 3. kerületben pedig 20 százalékkal magasabbak a tulajdonosok által elkért árak.

Idén júniusban a garzonlakások átlagos bérleti díja 280 euró (5. kerület) és 365 euró (1. kerület) között mozgott. A kétszobás lakások átlagárai 420 euró (4. kerület) és 600 euró (1. kerület) között mozogtak. A három hálószobás lakások átlagárai 500 euró (6. kerület) és 900 euró (1. kerület) között mozogtak.

Kolozsváron idén júniusban a kétszobás lakások esetében az átlagos eladási árak nem változtak az előző hónaphoz képest, a háromszobás lakások esetében viszont emelkedtek (+8 százalék), a garzonok esetében pedig csökkentek (–3 százalék). A tavalyi év azonos időszakához képest az átlagos bérleti díjak a háromszobás lakások esetében 18 százalékkal, a kétszobások esetében 11 százalékkal, a garzonok esetében pedig 7 százalékkal emelkedtek.

Galéria

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik Kolozsváron albérletet keresnek

Fotó: Jakab Mónika

A kincses városban idén júniusban egy garzonlakást átlagosan 320 euróért, egy kétszobás lakást 500 euróért, egy háromszobás lakást pedig 650 euróért lehet bérelni.

Jászvásáron a tulajdonosok által igényelt átlagárak viszonylag hasonlóak maradtak az előző hónaphoz mérten, az egyetlen emelkedést a garzonok esetében regisztrálták (+4 százalék). 2022 júniusához képest viszont az árak 14 százalékkal emelkedtek a kétszobás lakások esetében, 12 százalékkal a garzonok esetében és 11 százalékkal a háromszobás lakások esetében. A városban idén júniusban egy garzonlakást átlagosan 280 euróért, egy kétszobás lakást 400 euróért, míg egy háromszobás lakást 500 euróért adtak ki.

korábban írtuk

Inog az egekbe szökött lakásárak tornya: jelentősen csökkent az eladások száma, erősödik a lakhatási válság
Inog az egekbe szökött lakásárak tornya: jelentősen csökkent az eladások száma, erősödik a lakhatási válság

Kolozsváron 36, Temesváron 25, Bukarestben 22 százalékkal csökkent a lakáseladások száma az idei év első négy hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

Brassóban a két- és háromszobás lakások esetében az átlagárak szintén az előző havival azonos szinten maradtak, a garzonok esetében viszont emelkedtek. Az előző év azonos hónapjához képest a háromszobás lakások esetében átlagosan 28 százalékkal, a garzonok esetében 24 százalékkal, a kétszobás lakások esetében pedig 18 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak.

Egy garzonért átlagosan 320 eurót, a kétszobás lakásért 450 eurót, a háromszobásért pedig 600 eurót kellett lepengetni.

Konstancán az átlagárak 13 százalékkal csökkentek a stúdiólakások és 10 százalékkal a kétszobás lakások esetében, míg a háromszobásak átlagárai változatlanok maradtak. A tavalyi évhez képest az átlagos bérleti árak minden lakásszegmensben nőttek az előző évhez képest. A tengerparti városban egy garzonért 262 eurót, a kétszobásért 450, a háromszobásért pedig 650 eurót kértek el a tulajdonosok.

Az előző hónaphoz képest Temesváron az átlagos bérleti díjak viszonylag hasonlóak maradtak, a háromszobás lakások esetében enyhe emelkedés tapasztalható (5 százalék). A tavalyi év azonos időszakához képest az átlagos bérleti díjak kissé magasabbak, a legjelentősebb növekedés a háromszobás lakások esetében 16 százalékos.

Míg 2022 júniusában egy háromszobás lakást átlagosan 380 euróért lehetett bérelni, idén júniusban az átlagos bérleti díj 440 euró volt. A kétszobásért eközben 370 eurót, a garzonért 232 eurót kértek el.

Galéria

A költözni vágyók ma inkább az albérleteket preferálják

Fotó: Pixabay.com

Nagyszebenben a stúdiólakások és a kétszobás lakások átlagárai szintén hasonlóak maradtak, míg a háromszobás lakások átlagárai 4 százalékkal csökkentek. Tavaly júniushoz képest az átlagos eladási árak minden lakáskategóriában emelkedtek: a háromszobás lakások esetében 26 százalékkal, a garzonok esetében 25 százalékkal, a kétszobás lakások esetében pedig 17 százalékkal.

Szebenben a garzonokat havi 250 euróért, a kétszobásokat 350 euróért, a háromszobásokat pedig 480 euróért kínálták.

Nagyváradon eközben a háromszobás lakások átlagos eladási árai 6 százalékkal nőttek, a garzonok kategóriájában viszont 3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Tavaly júniushoz képest a kétszobás lakások esetében 21 százalékkal 350 euróra, a garzonok esetében 11 százalékkal 191 euróra, a háromszobás lakások esetében pedig 9 százalékkal 380 euróra nőttek az átlagos bérleti díjak.

Az átlagárak Craiován is viszonylag hasonlóak maradtak az előző hónaphoz, de 2022 júniusához képest növekedtek az átlagárak: a stúdiók (+20 százalék), a kétszobás lakások (14 százalék) és a háromszobás lakások (5 százalék) esetében. Egy garzonért 250 eurót, a kétszabásért 342 eurót, a háromszobás lakásért 400 eurót kértek el.

Aradon az átlagos bérleti árak szintén viszonylag hasonlóak maradtak májushoz képest. A háromszobás lakások esetében azonban 2022 júniusához képest 17 százalékos növekedést tapasztaltak. A garzonok és a kétszobás lakások átlagárai mérsékeltebb, 6 százalékos, illetve 7 százalékos növekedést mutattak. Az albérlőknek egy garzonért átlagosan 262 eurót, a kétszobás lakásért 450 eurót, a háromszobásért pedig 650 eurót kell lepengetniük, legalábbis a tulajdonosok ennyit kértek júniusban.

korábban írtuk

A kivárás most a jelszó a romániai ingatlanpiacon vevők és eladók számára egyaránt, a jelenlegi bizonytalan helyzetben
A kivárás most a jelszó a romániai ingatlanpiacon vevők és eladók számára egyaránt, a jelenlegi bizonytalan helyzetben

Hacsak nem égető szükséglet a lakásvásárlás, a kivárást javasolja a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben és a jelenlegi magas banki kamatok mellett az otthonteremtési jelzárloghitel igénylését fontolgatóknak Nagy Bálint Zsolt közgazdász.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 17., hétfő

A villanyórák leolvasására kiírt licitek esetleges manipulálása miatt vizsgálódik a Versenytanács

A Versenytanács vizsgálatot indított a romániai villamos fogyasztásmérők leolvasására kiírt közbeszerzési eljárások esetleges manipulálása miatt.

A villanyórák leolvasására kiírt licitek esetleges manipulálása miatt vizsgálódik a Versenytanács
2024. június 14., péntek

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk

Több ezer kilogrammnyi paradicsom kerül a szemétbe Dél-Romániában: a gazdák arra panaszkodnak, hogy a minisztériumi Tomata-program sokakat ösztönzött a paradicsomtermesztésre, most pedig nincsen hasznuk munkájukból.

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk
2024. június 14., péntek

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli
2024. június 13., csütörtök

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet

Romániában jelenleg a háztartások 80 százalékának van vezetékes internetkapcsolata, amelyeknek a 93 százaléka optikai szálas – jelentette ki egy csütörtöki szakmai konferencián Marius Săceanu, az országos távközlési hatóság (ANCOM) főtitkára.

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet
2024. június 13., csütörtök

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet

Közvitára bocsátották az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezetet – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu kormányfő.

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet
2024. június 12., szerda

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét

Az Európai Bizottság szerdán az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján jóváhagyta, hogy az UniCredit olasz bankcsoport felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét – közölte az uniós testület.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét
2024. június 12., szerda

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés

Az idei első negyedévben több mint 11 300 lakást adtak használatba Romániában, 3969-cel kevesebbet, mint 2023 ugyanezen időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés
2024. június 12., szerda

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta

Az áprilisi 5,9 százalékról májusban 5,12 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta
2024. június 11., kedd

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést

Nyáron 21 és 23 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szeretne otthonában a romániaiak több mint fele (57%), tízből négyen (42%) pedig szinte minden nap használják a légkondicionálót – derült ki az E.ON kedden közzétett felméréséből.

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést
2024. június 11., kedd

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag

Az EU tagállamai az uniós GDP 12,9 százalékának megfelelő összeget, összesen 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra 2021-ben – derül ki a Eurostat kedden közzétett adataiból.

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag