Inog az egekbe szökött lakásárak tornya: jelentősen csökkent az eladások száma, erősödik a lakhatási válság

Inog az egekbe szökött lakásárak tornya: jelentősen csökkent az eladások száma, erősödik a lakhatási válság

Fotó: Haáz Vince

Kolozsváron 36, Temesváron 25, Bukarestben 22 százalékkal csökkent a lakáseladások száma az idei év első négy hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva – derül ki egy vezető nemzetközi ingatlanpiaci tanácsadó és befektetéskezelő cég jelentéséből. Mivel 2022 rekordévet jelent Romániában az új építésű otthonok eladása tekintetében, első ránézésre „belefér” némi visszaesés a keresletben, ám számos egyéb jelzés is arra utal, hogy talán végre tetőznek a sok esetben elképesztően, felfoghatatlanul magas ingatlanárak. Már csak azért is, mert Európa más vidékein egyre inkább lakhatási válságtól tartanak.

Páva Adorján

2023. május 08., 10:052023. május 08., 10:05

A Colliers nemzetközi szakvállalkozás számításai szerint miközben tavaly a román fővárosban és környékén kissé visszaesett az új építésű otthonok vásárlása (21 328 eladott ingatlan, 3 százalékos csökkenés 2021-hez képest), országos szinten csúcsot jelent a 73 332 értékesített új lakás (3 százalékos növekedés). A cég elemzői szerint tovább nőtt a kereslet a külvárosi, kertvárosi, csendesebb környéken lévő ingatlanok, illetve a nagyvárosokkal szomszédos településeken épült házak, lakások iránt, a jelenség pedig középtávon mindenképp fennmarad, ez pedig „mutatja az irányt” az ingatlanfejlesztőknek is.

A jelentés szerint Bukaresten kívül az ország nyugati és északkeleti részében is kevesebb új lakást adtak el tavaly, míg Konstanca és a tengerpart környékén, illetve Kolozsvár vonzáskörzetében tovább nőttek az adásvételi számok. A 65 országban jelen lévő Colliers szakemberei szerint miközben jelenleg egy nagyvároson belül megépült lakásra kettő jut a városon kívül, a metropoliszövezetben, két éven belül egy a háromhoz változik az arány.

Serkenti ezt a manapság egyre elterjedtebb hibrid munkarend, azaz az irodai és otthoni munka váltogatása, amelynek következtében nagyobb nyomás nehezedik a kifelé terjeszkedő ingatlanfejlesztésekkel lépést tartani nemigen tudó infrastruktúrára, viszont a befektetések előbb-utóbb infrastruktúra-fejlesztéseket, azaz a metropoliszövezet fejlődését is maga után vonja az elemzők szerint.

Tavaly egyébként az év második felében már jelentős csökkenésnek indult az érdeklődés az új lakások iránt – kivéve Bukarestet, amely kiegyensúlyozott piacot mutatott –, 20-30 százalékos visszaesést jegyeztek az év első felében tapasztaltakhoz képest. A tendencia pedig idén is folytatódott:

az első négy hónapban országos szinten 23 százalékos csökkenést tapasztaltak, Kolozsváron 36, Iaşi-ban 26, Temesváron 25, Bukarestben 22 százalékos visszaesést jegyeztek az ingatlanpiaci szakértők az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Gabriel Blăniţă, a jelentést készítő cég vezető beosztású képviselője közleményükben úgy fogalmazott, egyértelmű, hogy csökkent a kereslet, amelyhez a kínálat is igazodni fog, a piac pedig az elmúlt két évben tapasztalt rekorddöntés után egyensúlyba kerül. „A kereslet visszaesése, a növekvő kamatok, az infláció, amely csökkenti a vásárlóerőt, illetve az építőiparban tapasztalható drágulások olyan bizonytalanságokat szülnek, amelyek érzékenyen érintik a lakóingatlan-piac rövid távú kilátásait” – vázolta az illetékes.

Aki szerint egyébként az idén tapasztalt visszaesés számai nagynak tűnnek, „de nem adnak okot aggodalomra”, mert egy rekordot jelentő időszak a viszonyítási alap. Ugyanakkor elismerte, hogy már a bankok is alaposan megérzik a hitelfelvételi feltételeknek megfelelő ügyfelek számának apadását: év elején 28 százalékkal kevesebb kölcsönt adtak a tavalyi időszakhoz képest. Blăniţă szerint a hitelezési feltételek csak jövő év elején enyhülhetnek. Viszont jó hírnek tartja a munkaerőpiaci adatokat, miszerint tovább nőtt az alkalmazottak száma, az éve eleji nettó átlagbér pedig 15 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Talán ezzel is magyarázható, hogy hiába az egyre több intő jel, eddig nem csökkentek a lakásárak Románia nagyvárosaiban, sőt márciusban tovább nőttek, még ha enyhe mértékben is.

Amint arról beszámoltunk, immár egyáltalán nem meglepő módon Kolozsváron a legmagasabbak a lakásárak romániai összevetésben: az eladók által elkért összegek egy hónap alatt átlagosan 0,9 százalékkal, 2396 euróra nőttek hasznos négyzetméterenként az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő portál jelentése szerint. Messze elmarad ettől az amúgy szintén előretörő, a képzeletbeli dobogó második fokán álló Brassó (1596 euró/nm átlagár), ahol 1,5 százalékos drágulást jegyeztek. Március folyamán a Bukarestben eladásra kínált lakások ára enyhén, 0,5 százalékkal emelkedett, a hasznos négyzetméterenkénti 1507 euróra.

korábban írtuk

Nincs megállás: márciusban is tovább nőttek a lakásárak Románia nagyobb városaiban
Nincs megállás: márciusban is tovább nőttek a lakásárak Románia nagyobb városaiban

Ha enyhe mértékben is, de márciusban is tovább nőttek a lakásárak a legtöbb romániai nagyvárosban.

Pontos képet azonban csak később kaphatunk arról, hogyan befolyásolja az árakat is a pillanatnyilag tapasztalt kereslet-visszaesés, és hogy egyáltalán hosszabb távon kitart-e az érdeklődés csökkenése. Mindenesetre közben Európában kitapintható egyfajta aggodalom, amelyet általánosabb problémák táplálnak. Az Európai Unióban tapasztalt lakhatási és munkakörülmények javításáért életre hívott hivatal, az Eurofound egy, még készülő jelentése arra enged következtetni, hogy

a mindennapokban tapasztalt dráguláshullám Európa-szerte lakhatási válságot okozhat.

A Kathimerini című görög lapot szemléző Economedia.ro portál által idézett adatok szerint uniós szinten az albérletben lakók csaknem fele, 46 százaléka bizonytalannak érzi sorsát, és elképzelhetőnek tartja, hogy három hónapon belül másik, olcsóbb hajlék után kell néznie. A bérlők elégedetlenek az ingatlanok energiahatékonyságával is, amely nagy közműszámlákat eredményez.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben azok sem, akik jelzáloghitellel vásároltak lakást, hiszen a törlesztőrészletek is folyamatosan nőnek. Aggasztó a helyzet például Lengyelországban, ahol jelentősen nőtt az igény a rosszul fizető jelzáloghitelesek számára létrehozott alap segítségére – egy esetleges recesszió következtében az érintettek könnyen utcára kerülhetnek. De sok „teljes jogú” háztulajdonos is veszélyben van: jelentős részük szegénységben, a létminimum határán él, és nehezen birkóznak meg a magas energiaárakkal. Írországban az elmúlt másfél évben körülbelül ötven százalékkal növelni kellett a sürgős esetek számára fenntartott ideiglenes szállások számát, miután a pandémia lejártával feloldották a kilakoltatási stopot.

Az elemzés szerint sokan függnek a különböző segélyektől, támogatásoktól. Ugyanakkor a lakhatási segítség esetleges bevezetése bizonyos rétegek számára tovább növelheti az albérlet- és ingatlanárakat, míg például a jelzáloghitel-felvétel megtámogatása egyrészt csak a tehetősebbeken segítene, másrészt sokakat felelőtlen eladósodottságba hajszolhat – olvasható a lakhatási válság felerősödését taglaló cikkben.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Aszályos nyarak várhatóak, sorsdöntővé válik az öntözhető romániai területek nagysága

Csigalassúsággal halad az öntözhető mezőgazdasági területek növelése Romániában. Napjainkban mindössze 500 ezer hektárra jutott öntözővíz. A bukaresti szaktárca az izraeli mezőgazdasági minisztériummal tárgyal új irrigációs beruházásokról.

Aszályos nyarak várhatóak, sorsdöntővé válik az öntözhető romániai területek nagysága
2024. május 12., vasárnap

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen

Miközben uniós szintű törekvés a fosszilis tüzelőanyagok, belső égésű motorok lecserélése „zölden” megtermelt elektromos áramot használó berendezésekre, az erősen szorgalmazott teljes átállás számos veszélyt rejt magában.

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen
2024. május 10., péntek

Kolozsvári céget vásárol fel a volt cseh miniszterelnök vállalata

Romániai céget vásárol fel Andrej Babis volt cseh miniszterelnök vállalata – írja az Economedia.ro.

Kolozsvári céget vásárol fel a volt cseh miniszterelnök vállalata
2024. május 10., péntek

Kevesebbet exportált Románia az első negyedévben, de azért csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya

Éves összevetésben 3,7 százalékkal csökkent a román export az első negyedévben – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Kevesebbet exportált Románia az első negyedévben, de azért csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya
2024. május 09., csütörtök

Több mint 100 millió euróból mintegy 1000 településen ígérnek nagysebességű internetkapcsolatot

Jóváhagy a kormány csütörtöki ülésén egy közel 100 millió eurós beruházást, amelynek keretében országszerte mintegy 1000 településen építenek ki nagysebességű internetkapcsolatot biztosító hálózatot.

Több mint 100 millió euróból mintegy 1000 településen ígérnek nagysebességű internetkapcsolatot
2024. május 09., csütörtök

Ciolacu: csökkentek áprilisban az energiaárak, és ez a kormány döntésének köszönhető

Helyes volt a kormány energiaár-korlátozásra vonatkozó döntése, ezt bizonyítja, hogy áprilisban csökkent a gáz és az elektromos energia ára – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején.

Ciolacu: csökkentek áprilisban az energiaárak, és ez a kormány döntésének köszönhető
2024. május 08., szerda

Nem csak pakisztániak, magyarok és olaszok is szívesen vállalnának munkát Romániában

Románia a 89. helyen áll a legvonzóbb munkavállalási célpontok között, ami előrelépés a 2020-as 92. helyhez mérten, ám elmarad a 2018-as 78. helyezéstől – derül ki egy felmérés eredményeiből.

Nem csak pakisztániak, magyarok és olaszok is szívesen vállalnának munkát Romániában
2024. május 08., szerda

Jobban dübörgött a turizmus idén, mint a tavalyi év elején, erdélyi helyszín is van a népszerű célpontok között

Az év első három hónapjában 2,47 millió vendéget fogadtak a romániai kereskedelmi szálláshelyeken (beleértve a kiadó apartmanokat és szobákat is), 2,4 százalékkal többet a 2023 januárja és márciusa között jegyzettnél.

Jobban dübörgött a turizmus idén, mint a tavalyi év elején, erdélyi helyszín is van a népszerű célpontok között
2024. május 08., szerda

Felpörgött a fogyasztás: közel 6,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben

Az első negyedévben, a nyers adatok alapján 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában éves összevetésben – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Felpörgött a fogyasztás: közel 6,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben
2024. május 08., szerda

Mire alaposan beizzítottuk a napelemeket, lehűt minket a negatív áramár

Bár első hallásra jól hangzik a negatív áramár fogalma, a mélypontra süllyedt fogyasztás és a megújuló energia előretörésének együttes hatása óhatatlanul kedvezőtlenül érintheti a lakossági fogyasztókat is.

Mire alaposan beizzítottuk a napelemeket, lehűt minket a negatív áramár