A távozó miniszter azzal dicsekszik, hogy a románok hamarabb megépítenek öt kilométer sztrádát, mint a magyarok huszonhatot

Rostás Szabolcs 2019. október 16., 14:44 utolsó módosítás: 2019. október 16., 14:54

Nevetségessé tette magát Răzvan Cuc szállításügyi miniszter, miután ismételten azt próbálta bizonygatni, hogy Romániában nagyobb ütemben halad az autópálya-építés, mint Magyarországon.

Răzvan Cuc távozó miniszter (középen) presztízskérdést csinál a magyarokkal való versengésből Fotó: Szállítási Minisztérium

A tárcavezető kedden terepszemlét tartott az észak-erdélyi sztráda Bihar megyei szakaszán, és történelmi tettnek nevezte, hogy az építkezés jelenlegi állása szerint hamarabb lesz kész az autópálya a határ romániai oldalán, mint a magyarországin. „Történelmet írunk! Mindenki azt mondta, hogy Magyarország készen lesz az autópályával, és Románia nem lesz képes a forgalom fogadására. És lám, itt a meglepetés: Románia 65 százalékban készen van az autópályával, még egy kevés van hátra és a magyarok előtt befejezzük a munkát. Ez pedig szerintem rendkívül pozitív fejlemény” – idézte a minisztert az Agerpres hírügynökség.

Megjegyzendő, hogy Cuc azt az 5,35 kilométeres „autópályacsonk” gyors megépítését tekinti történelmi tettnek, amely két falut köt össze, és amelynek semmilyen jelentősége nincs mindaddig, amíg a határon átvezető épülő szakasz végétől nem lehet autópályán folytatni az utat.

Az Ebihoreanul.ro nagyváradi portál emlékeztet: a további bihari autópálya-szakaszok építőtelepei ma is úgy állnak, ahogy az amerikai Bechtel társaság közel tíz éve otthagyta őket. Egyébként a szóban forgó öt kilométeres szakasz az M4-es magyarországi autópályával fog találkozni, amely Budapesttől a román államhatár Hajdú-Bihar megyei szakaszáig nyúlik, és amelyből eddig a magyar oldalon 23 kilométernyit adtak át a forgalomnak. Ugyanakkor többek között épül az országhatár közeli szakasza is: a Berettyóújfalu térségétől induló 26,5 kilométer kivitelezése várhatóan jövő év elejére fejeződik be.

Vagyis a román miniszter azt tartja „történelmi tettnek”, hogy a román hatóságok gyorsabban megépítenek öt kilométer sztrádát, mint a magyarok 26-ot.

Arról nem beszélve, hogy miközben a 238 ezer négyzetkilométer területű Románia 800, a két és félszer kisebb, 93 ezer négyzetkilométeres Magyarország 1600 kilométer hosszú sztrádahálózattal rendelkezik...

Különben a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Dăncilă-kabinet távozó közlekedési minisztere az egekig magasztalta az öt kilométeres szakaszt kivitelező Selina céget, személyesen megköszönve Beniamin Rus tulajdonosnak a külföldi útépítők számára „példamutató” hozzáállását. A nagyváradi üzletemberről amúgy tudni kell, hogy a Bihar megyei törvényszék alapfokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénzmosásért és hivatali hatalommal való visszaélésre felbujtásért Kiss Sándornak, a megyei önkormányzat volt RMDSZ-es alelnökének büntetőperében. A nagyváradi táblabíróság azonban tavaly decemberben megsemmisítette az ítéletet, és elrendelte a per újratárgyalását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat