„Nem lesznek új adók” – a Dăncilă-kormány gazdasági ígéretei

Bálint Eszter 2018. január 29., 17:06 utolsó módosítás: 2018. január 29., 17:09

Viorica Dăncilă azt ígéri, kormányfői mandátuma idején nem vetnek ki új adókat, a 600-as formanyomtatványt pedig még a héten eltörlik.

Új kezdet, új ígéretek. Liviu Dragnea és Viorica Dăncilă Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

„Ameddig én leszek a miniszterelnök, nem lesz új adó Romániában” – jelentette ki hétfőn Viorica Dăncilă kijelölt kormányfő a parlamentben mondott felszólalásában, amellyel bizalmat kért a honatyáktól kabinetjének. A szociáldemokrata párti (PSD) politikus több gazdasági előírást is kiemelt beszédében a kormányprogramból.

Mint hangsúlyozta, mandátuma célja, hogy 2020-ra Románia előre lépjen az Európai Unió országainak rangsorában, és felküzdje magát a lista első felébe, hogy a fiatalok nem menjenek el, akik pedig távoztak, hazakívánkozzanak. Ennek érdekében

növelné az infrastrukturális beruházásokra szánt összegeket, reformot vezetne be a közigazgatásban, visszaszorítva a bürokráciát, és növelné a lakosság bevételeit.

Dăncilă és csapata 2020-ig 30 milliárd eurót szeretne lehívni az ország rendelkezésére álló uniós forrásokból, amiből többek között a közúti és vasúti infrastruktúrát fejlesztenék, és megépítenék a nyolc regionális kórházat, illetve egy egészségügyi intézményt Bukarestben.

„Azt szeretném, ha a fizetések megközelítenék az EU-s szintet” – szögezte le ugyanakkor a kijelölt miniszterelnök, bejelentve,

terveik szerint a minimálbér 2020-ban meg fogja haladni a 300 eurót. A nyugdíjpont emelését is folytatnák, és a tervezett nyugdíjtörvénnyel fel akarják számolni a rendszeren belül tapasztalható méltánytalanságokat.

A bürokrácia visszaszorítását az adórendszer átszervezésével tervezik megvalósítani, csökkentenék az adók számát, vagy egyes adófajtákat összevonnának. Dăncilă „minél rövidebb időn belül” legtöbb ötven adófajtát szeretne látni. Bejelentette ugyanakkor, hogy még a hét folyamán lemondanak a sokat vitatott 600-as formanyomtatványról.

Fejlesztenék a gazdaságot

A kormánykoalíció vezetői különben aktualizálták a kormányprogramot: több ponton is változtattak a Tudose-kabinet tervein. A dokumentum a gazdaságra vonatkozó részében leszögezi többek között, hogy

jövő év elejétől a 19 százalékos áfát 18 százalékra mérsékelik, az 5 százalékos csökkentett áfát pedig kiterjesztik egyebek mellett a 120 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások eladására is.

A tervezet szerint minden adófélét ki lehet online fizetni és az adóhatósághoz a független tevékenységet végzőknek évente egy, a kis- és közepes vállalkozóknak öt nyilatkozatot kell benyújtaniuk.

A kormányprogram visszatér arra, hogy kidolgozzák és már idén a parlament elé terjesztik a gazdasági törvénykönyvet, amely tartalmazná az összes gazdasággal kapcsolatos törvényt (adótörvénykönyv, a gazdasági vállalkozások létrehozásának törvénye, stb.), amelyhez minden vállalkozó ingyen hozzájutna. Az elképzelések szerint a gazdasági törvénykönyvet életbe lépése előtt legalább hat hónappal elfogadnák, majd ezt követően öt évig egyáltalán nem módosítanák.

A tervek szerint kidolgoznak egy idegenforgalmi törvényt, és korszerűsítik a jelentős turisztikai központok felé vezető közúti infrastruktúrát,

ezzel növelik a turisztikai szolgáltatásban dolgozó alkalmazottak számát; ugyanakkor javítják a munkavállalók képzését.

A dokumentum szerint 2022-ig az IT&C szektor hozzájárulása a nemzeti össztermékhez eléri a 10 százalékot (a 2016-ban regisztrált 5,6 százalékhoz képest), és ennek érdekében megfelelő támogatást kap – például technológiai parkokat hoznak létre.

Bér- és nyugdíjemelések jönnek

Az aktualizált kormányprogram szerint a fiatal vállalkozókat segítő Start-Up Románia program a következő három évben is folytatódik, és azzal számolnak, hogy ezáltal évente 10 ezer új cég jön létre. Ami a foglalkoztatottságot illeti, a kitűzött cél, hogy 2020-ra a 20 és 64 év közötti korosztályban a foglalkoztatottsági arány elérje a 70 százalékot.

A nettó minimálbér évi 100 lejjel nő úgy, hogy 2020-ra meghaladja a 300 eurónak megfelelő összeget. Ugyanakkor bevezetik a diplomás minimálbért a felsőoktatást végzettek számára, amely évente 150 lejjel növekszik majd.

A nyugdíjpont értéke 2018-ban 1100 lej, 2019-ben 1265 lej, 2020-ban pedig 1775 lej lesz. A dokumentum szerint Romániában a GDP 8 százalékát fordítják a nyugdíjak kifizetésére, míg az uniós átlag eléri a 14 százalékot.

A kormányprogram szerint Romániának nagy beruházásokat kell megvalósítania az infrastruktúrában, és új gyárakat kell alapítania, termelőkapacitásokat létrehoznia, amelyben az Szuverén Beruházási és Fejlesztési Alap kapna szerepet. Az elképzelés szerint át kell térni az alacsony felkészültségű munkaerőt igénylő intenzív jellegű iparról a jól képzett munkaerővel dolgozó innovatív területre. Az államnak nagyobb szerepet kell vállalnia a zöldmezős és barnamezős beruházásokban – szögezi le a dokumentum.

A Dăncilă-kabinet tervei szerint ugyanakkor a gazdák 80 százalékos állami garanciával juthatnak mezőgazdasági hitelekhez, 2018-tól nem kell adót fizetniük sem a megművelt területek, sem a traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek után.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat