„Elkerülhető lesz idén az igazán mély válság” – Bálint Csaba, a jegybank igazgatótanácsának tagja a gazdaság alakulásáról

Bíró Blanka 2020. február 06., 12:38 utolsó módosítás: 2020. február 06., 12:42

Most már nemcsak elemzői szemmel nézi, hanem befolyásolni is tudja a monetáris politika alakulását Bálint Csaba Bihar megyei származású, Bukarestben élő makrogazdasági elemző, akit tavaly neveztek ki a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsába. A közgazdászt az újult feladatokról, a központi bank szerepéről, államháztartás-hiányról, eurózónába vezető útról, és a világgazdaság idei várható alakulásáról kérdeztük.

„Elkerülhető lesz idén az igazán mély válság” – Bálint Csaba, a jegybank igazgatótanácsának tagja a gazdaság alakulásáról
galéria
Bálint Csaba szerint az euróbevezetés jó cél Románia számára Fotó: Facebook/OTP Bank Románia

 – A versenyszférából került a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsába. Mit változtat ez a kinevezés az életében? Tulajdonképen mi a feladata?

– A napjaim sok tekintetben hasonlítanak arra, ahogy a kinevezésem előtt makroelemzőként dolgoztam. Továbbra is figyelmesen követem, hogy mi történik a gazdaságban: a gazdasági mutatókat, külső-belső gazdasági és pénzügyi folyamatokat elemzem, próbálom előrejelezni, meglátni, mi történhet.

Ami igazán változott, az a felelősség.

Amíg egy makrogazdasági elemző arról ír, milyen hatása van a döntéshozók lépéseinek, most nekem is van egy szavazatom a monetáris politika alakításában. A Román Nemzeti Bank alapvető célja az árstabilitás elérése és megőrzése. Erre megvannak a maga eszközei, amelyek közül a legnagyobb sajtóvisszhangot rendszerint a kamatdöntések kapják, persze a monetáris eszköztár ennél jóval szélesebb körű.

A jegybank hatáskörébe tartozik még az árfolyam-politika kialakítása, a pénzkibocsátás, a bankszektor felügyelete. Az igazgatótanács ezeknek, a jogi keretek által meghatározott feladatoknak és céloknak a teljesítéséért dolgozik. Mindezek mellett a Román Nemzeti Bank szervezet is, így tanácstagként menedzsment kérdések is felmerülnek, ami számomra inkább újdonság, hiszen elemzőként korábban keveset foglalkoztam ilyenfajta kihívásokkal.

– Ön és csapata tavaly két nagy nemzetközi intézet díját is megkapták, Londonban és Barcelonában értékelték a legpontosabb makrogazdasági előrejelzéseit. A jegybank igazgatótanácsának tagjaként miként tudja hasznosítani, kamatoztatni a tapasztalatait? Befolyásolják-e ezek a döntéseit?

– A makrogazdasági elemzőként megszerzett tapasztalat sokat segít abban, hogy a munkámat jól tudjam végezni, a korábbi évek jó iskolának bizonyultak. Elkészítettük az előrejelzéseket, majd pedig megjelentek a tényadatok, és így össze lehetett mérni, hogy abból, amit vártunk, mi valósult meg. A Román Nemzeti Banknál több igazgatóság dolgozik az előrejelzéseken, az én tapasztalatom megkönnyíti a kommunikációt, így sikerül hamarabb átlátni a számokat.

Van, aki kiválóan ismeri az elméleti összefüggéseket, én pedig igyekszem inkább a gyakorlat felől megközelíteni a kérdéseket, így jól kiegészítjük egymást.

– Mint Ön is említette, a jegybanknak a monetáris- és devizapolitika kialakítása és megvalósítása az egyik feladata. Hogyan látja belülről, mekkora súlya van a jegybanknak a romániai gazdaság stabilizálásában?

– A Román Nemzeti Bank a hazai gazdaság egyik fontos alappillére volt az elmúlt évtizedek folyamán, azért dolgozunk, hogy ez továbbra is így legyen. Fontos szerepe van, de teljesen egyedül nem tudja stabilizálni a gazdaságot. Szükség van arra is, hogy a fiskális politika terén a döntéshozók a helyes lépéseket tegyék meg, figyeljenek a makrogazdasági egyensúlyokra.

– Aggódik a román államháztartás-hiány miatt? Az Európai Bizottság tavalyi előrejelzése 6,1 százalékos deficitet vetített előre. Meg lehet-e fékezni még, milyen intézkedésre van szükség? Ha mégis elszabadul, valóban katasztrofális következményei lehetnek?

– Abban bízom, hogy fokozatosan sikerül visszaállítani az államháztartás-hiányt egy fenntartható szintre. Ez most a legfontosabb kihívás. Romániában a legnagyobb kockázati tényező a költségvetési hiány, a második helyre pedig a külső környezetet tenném. Erre az évre a legvalószínűbb forgatókönyv Románia számára az, amit Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke korábban angolul úgy fogalmazott meg: „contain and gradual adjustment”. (Visszafogottság és fokozatos helyreállítás – szerk. megj.)

Azt hiszem, amíg nemzetközi szinten van gazdasági növekedés, még ha gyenge is, ez lehetőséget biztosít arra, hogy Romániában a költségvetési hiányt elkezdjük lépésről-lépésre lefaragni, anélkül, hogy sokkolnák a gazdaságot.

Bízom benne, hogy a választások után csendesebb időszak következik, több figyelmet lehet majd szentelni a nagy gazdasági kihívásokra.

– A bukaresti központi pénzintézet csökkentette tavaly az idei inflációs előrejelzését, 3,1 százalékos fogyasztóiár-indexre számít. Ez még benne van a kitűzött célsávban. Hogy érzi így az év elején, mekkora az inflációs nyomás, mire számíthatunk?

– Az infláció mértéke tavaly decemberben 4 százalékon zárt, ami egy kevéssel a célsáv felett van. Az eddigi előrejelzéseink alapján arra számítok, hogy az év első felében ez jelentősen mérséklődni fog, az infláció visszatér a célsávba (2,5% +/– 1%).

A kockázatok viszont jelentősek, a költségvetés irányából nagyon sok a kérdőjel, a választások politikai bizonytalanságot jelentenek, ehhez hozzájön még egy gyengélkedő külső gazdasági környezet is.

2018-ban a vártnál magasabb inflációért sok egyedi tényező felelt, például a hatósági árak hirtelen emelkedése. Tavaly már a fundamentális inflációs faktorok adták meg az irányt. Az átlagosan 15 százalékos bérnövekedés erősítette a fogyasztást, ami pedig húzta magával az árakat. A másik oldalon a bérnövekedés magasabb költséget jelentett a vállalkozóknak, akik ennek egy részét átvitték a termékeik árába. Idéntől arra számítok, hogy a bérnövekedés üteme valamelyest lassul, az úgynevezett importált infláció pedig alacsony marad, ugyanis az eurozónában továbbra is gyenge lesz a gazdasági növekedés, ami mérsékelt szinten tartja az árakat.

Mennyit ér? A világgazdasági mozgások idén is nagyban meghatározzák a román gazdaság alakulását Fotó: Barabás Ákos

– A jegybank igazgatótanácsa 2018 májusa óta nem emelte az alapkamatot, ez jelenleg is 2,5 százalékos. Tartható-e ezen a szinten az irányadó kamat, és mit jelent valójában a stabilitás?

– A központi bank nem szokott előremutatást adni az alapkamat várható alakulásáról, ezért én sem mondanék egy előremutató kamatpályát. Annyit viszont érdemes megjegyezni, hogy

mindig az infláció és a gazdaság általános helyzetéhez kell igazítani a kamatokat.

Ha az árnyomás tovább erősödik az kedvezőtlen, ám ha az infláció mérséklődik, akkor az a jegybank feladatát is megkönnyíti. Mindezek mellett a nemzetközi helyzetet is figyelemmel kell követni, itt pedig azt látjuk, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, mind pedig az Európai Központi Bank nagyon alacsony kamatkörnyezetet tart fenn.

– Ön nemrég azt mondta egyik előadásában, sokkal fontosabb az euróhoz vezető út, mint maga az euró. Milyen reformokra van még szükség, milyen előnyei vagy hátrányai lehetnek az euróövezethez való csatlakozásnak?

– Véleményem szerint az euró nagyon jó cél Románia számára. A közös európai fizetőeszköz bevezetésének közvetlen előnyei között találjuk például azt, hogy megszűnik az árfolyamkockázat és várhatóan csökkennek a kamatok.

Ám egy ország csak akkor lehet igazán sikeres az euróövezetben, ha versenyképes gazdasággal rendelkezik. Ez pedig abban az esetben valósulhat meg, ha javul az infrastruktúra, az oktatás, az egészségügy helyzete, növekszik az életszínvonal.

Sőt az euróhoz egyfajta mentalitásváltásra is szükség van a társadalom különböző szintjein, olyan értelemben, hogy bölcsebben tervezünk előre, a pénzügyeinket folyamatosan igyekezzünk rendben tartani. Ha belépünk az eurózónába, már nem lesz független monetáris politikánk. Például egy gyengébb árfolyam nem fogja tudni segíteni az exportőröket. Egy ilyen környezetben felértékelődik a fiskális politika szerepe, ugyanis csak ezen keresztül lehet a gazdasági ciklusokat kisimítani. Ez a jelenleginél jóval fegyelmezettebb adópolitikát feltételez.

A jó időkben tartalékokat kell képezni, majd pedig amikor a ciklus aljára, azaz recesszióba kerül a gazdaság, szintén a fiskális politika segíthet kihúzni a gödörből.

A felkészülés, az euróhoz vezető út rendkívül fontos, hiszen Romániában akkor sikerült igazán jelentős strukturális reformokat véghezvinni, amikor az ország a NATO vagy éppen az európai uniós csatlakozásra készült. Az mindenkinek jó, ha olyan felkészült gazdaságunk lesz, amivel bátrabban be tudunk lépni az eurózónába. Ez olyan cél lehet, ami a romániai társadalmat, a politikai döntéshozókat összerázhatja, hogy pozitív irányba induljunk el közösen. Természetesen arra is figyelni kell, hogyan változik az eurózóna a következő időszakban, hiszen ez még nem egy befejezett projekt.

– Úgy tűnik, nehezen megvalósítható, hogy felkészülten csatlakozzunk, ha ilyen összetett változásokra van szükség. Ön bizakodó?

– Megvalósítható, ha dolgozunk érte. Gondoljunk vissza a 2000-es évek elejére. Akkor még az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) az EU-s átlag mindössze 25 százalékát tette ki. Tavaly azonban ez az érték elérte a 65 százalékot. Ez igazán szép teljesítmény, még akkor is, ha az előrelépés a társadalomban sajnos nem homogén módon oszlik el. Nagyon extrém példával élve:

ma már egy programozó a nyugat-európai életszínvonalhoz nagyon közel van, talán sok tekintetben meg is haladja. Azonban sokan, mondjuk hátrányos helyzetű kis települések lakosai esetében, nem érződik, hogy gyökeresen megváltozott volna az élet.

– A világgazdaság alakulásában idén mire kell figyelni? Van-e ok aggodalomra?

– Aggodalomra mindig van ok. Ezekben a hónapokban épp kiegyensúlyozottabbá vált a világgazdaság helyzete, de a kereskedelmi feszültségek bármikor kiújulhatnak, ezért továbbra is megfontoltságra intek mindenkit. 2017-ben a világgazdaság nagyon jól teljesített, akkor 3,8 százalékos volt a növekedés, aztán 2018-ban megjelentek az első gyengeségek, végül pedig az elmúlt évet már a nagy vezető gazdaságok szinkronizált lassulása jellemezte.

Az Amerikai Egyesült Államokban csökkent a növekedés üteme, az eurózóna gyengélkedett, Kínában szintén lanyhult a konjunktúra. Ebben az általános lassulásban az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború játszotta a fő szerepet. A decemberben előkészített, és januárban aláírt kereskedelmi egyezménnyel sikerült jegelni a világ két legnagyobb gazdasága közötti vámháborút, azonban a problémák gyökere nem oldódott meg.

A Brexit körüli bizonytalanságok szintén mérséklődtek a nagy-britanniai választásokat követően, mivel új megállapodást sikerült tető alá hozni. A gazdasági elemzők többsége szerint idén az Amerikai Egyesült Államokban további enyhe lassulás várható, az eurózónában a tavalyihoz hasonlóan lanyha lehet a növekedés, és Kínában is folytatódhat a mérsékelt lassulás.

Tehát összességében gyenge növekedés jöhet, de most úgy tűnik, hogy egy igazán mély válság elkerülhető lesz idén is.

Ugyanakkor, ahogy a gazdasági ciklusban haladunk előre, egy recesszió valószínűsége természetes módon növekszik, ezért jobb lehet óvatosnak lenni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport