Az elektronikus pénztárgépek használatát vizsgálta az adóhatóság – több mint négymillió lejre bírságoltak

Hírösszefoglaló 2019. május 08., 15:07

Csaknem egy hónap alatt több mint négymillió lej értékben szabtak ki bírságot az adóügyi ellenőrök az elektronikus naplós pénztárgépekkel kapcsolatos törvényi előírások be nem tartása miatt – tájékoztat közleményében az országos adóhatóság (ANAF).

Bekeményít a finánc. 10 ezer lejig terjedő bírsággal büntethetik azokat a cégeket, amelyek nem tértek át az új típusú pénztárgépek használatára

Március 15-e és április 11-e között országszerte összesen 3.339 cégnél ellenőrizték az elektronikus pénztárgépek meglétét és használatát. 450 esetben figyelmeztettek az ellenőrök, 686 esetben pedig bírságot szabtak ki, 4,12 millió lej értékben.

Tizenöt cég esetében elrendelték a kereskedelmi tevékenység felfüggesztését,

tizenkét vállalkozásnál az elektronikus pénztárgépek nem megfelelő használata, három másiknál pedig zárjegy nélküli termékek forgalmazása miatt.

A figyelmeztetéseket 87 százalékban olyan cégek kapták, amelyek még nem szerezték be az elektronikus naplós pénztárgépet. Az adóhatóság közleményében figyelmeztet, hogy az észlelt mulasztások pótlására megszabott határidő lejárta után az ellenőrök 10 ezer lejig terjedő bírsággal büntethetik azokat a cégeket, amelyek nem orvosolták a problémát. A bírság mellett lefoglalhatják a cég bevételét és felfüggeszthetik a kereskedelmi tevékenységét az új pénztárgép beszerzéséig.

Az adóhatóság az elkövetkező időszakban is folytatja az ellenőrzéseket

– áll még a közleményben.

A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat