A futó hitelek kamatján is változtatna a román parlament

Hírösszefoglaló 2019. április 16., 22:46 utolsó módosítás: 2019. április 16., 23:33

A lejalapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló háromhavi irányadó bankközi hitelkamatláb (ROBOR) új, tranzakciók alapján kiszámított szintje a jelenleg már folyamatban lévő hitelszerződésekre is érvényes lehet egy, a 2019/19-es sürgősségi kormányrendeletet módosító javaslat értelmében, amelyet a szenátus gazdasági és ipari bizottsága kedden többségi szavazattal elfogadott.

Az eddigi számítások alapján csak elenyésző összeggel csökkennének a havi törlesztőrészletek.

Minderről Daniel Zamfir, a felsőház szakbizottságának elnöke számolt be a sajtónak. „A bankok persze ellenzik. Arról van szó, hogy igazságot tegyünk mindenki számára” – tette hozzá. Zamfir magyarázata szerint amúgy eddig helytelenül számították ki a mutatót, emiatt kérték a kormányt és a Román Nemzeti Bankot (BNR), hogy módosítsanak a kiszámítási módozaton. Ez meg is történt, azonban – a politikus szerint – csak félig tettek igazságot, mivel az új mutató csak a május 2-a után aláírandó szerződésekre vonatkozott volna.

Ezzel a módosító javaslattal leszögezzük, hogy a már folyamatban lévő hitelszerződésekre is vonatkozzék az új ROBOR”

– hangsúlyozta a szakbizottság elnöke. Arra a felvetésre, hogy a bankok szerint a ROBOR újszerű kiszámításával még nem biztosított a kamatok csökkenése, Zamfir azt válaszolta, hogy „ez csak egy újabb füstfüggöny” a bankok részéről. „Végül is a román állampolgárokat az érdekli, hogy a mutatót helyesen számítsák ki. Nagyon nehéz, ha nem lehetetlen azt elképzelni, hogy a tranzakciókon alapuló mutató magasabb lesz, mint a jelenlegi. Az elmúlt 10 évet felölelő elemzés szerint a tranzakción alapuló mutató 0,3–3 százalékponttal alacsonyabb volt, mint az árfolyamjegyzésen alapuló mutató. Természetes, hogy így legyen” – szögezte le Daniel Zamfir.

A szakbizottságban elfogadott módosítások értelmében a hitelintézeteknek kötelességük 60 napon belül hozzáigazítaniuk szerződéseiket az új előírásokhoz.

Amint arról korábban írtunk, a lejalapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló háromhavi irányadó bankközi hitelkamatláb kiszámítását módosító 2019/19-es sürgősségi kormányrendelet 2019. május 2-án lép érvénybe. Az eddigi számítások alapján viszont csak elenyésző összeggel csökkennének a havi törlesztőrészletek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat