László Csaba vezetőedző a Sepsi OSK nem mindennapos döntetlenhalmozásáról

László Csaba vezetőedző a Sepsi OSK nem mindennapos döntetlenhalmozásáról

Még a játékosok is X-ben állnak. A Sepsi OSK először szerzett pontot a CFR-től

Fotó: Halmágyi Zsolt

Tizennégy mérkőzés, két győzelem, két vereség. Tíz döntetlen. Könnyű válasz lenne a találós kérdésre az erdélyi sportszerető számára, hogy melyik együttes tud ilyen mutatót felmutatni a labdarúgó 1. Ligában. A Sepsi OSK hétvégén érte el a bűvös tízest. 

Józsa Csongor

2019. október 29., 11:552019. október 29., 11:55

2019. október 29., 12:012019. október 29., 12:01

Csak úgy halmozza a döntetleneket a labdarúgó 1. Ligában a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK. 0–0, 1–1 és 2–2. Mindezekből összesen tíz darab. Nem győzelem, főképp nem vereség, nem három, de nem is nulla pont a jutalom. Miként csapódik le ez a játékosban, mennyire tépázza meg önbizalmát? – erre is kíváncsiak voltunk, ezt a kérdést tettük fel a sepsiszentgyörgyiek edzőjének. Továbbá, szétnéztünk az európai bajnokságokban, hátha találunk hasonló klubot, amelyik hétről-hétre osztozkodik ellenfeleivel a pontokon. Bevalljuk, sokat kellett keresgélnünk.

Nehéz hasonlót találni

Európa-szerte javában zajlanak az élvonalbeli pontvadászatok. Nem azt vettük górcső alá, hogy miként is állnak ezek a bajnokságok, hanem azt, hogy találunk-e sok döntetlent jegyző klubot. A Sepsi OSK-hoz hasonló mutatókkal rendelkezik pár csapat. Tizennégy mérkőzést játszott le a dán Hobro, eddigi meccseik felén, hét alkalommal végeztek egálra. Az albánoknál is találtunk egy ilyen gárdát, a Bylis tíz meccset követően ötnél osztozkodott a pontokon.

A topligák közül a Bundesliga, a Premier League és a Primera División, azaz a német, az angol és a spanyol kiírásban a Wolbsburg 9/5, a Wolves 10/6, valamint az Osasuna és a Valladolid 10/5-ös arányt tudhat maga mögött (lejátszott meccsek/döntetlen).

Közel áll a sepsiszentgyörgyiek döntetlen-arányához (a meccseinek 71,42 százaléka pontosztozkodással ér véget) a ciprusi AEK Larnaca és a portugál Boavista. Fontos, hogy mindkét bajnokságban jóval kevesebb fordulót rendeztek eddig, mint az 1. Ligában: Cipruson hetet, Portugáliában pedig nyolcat. A Larnaca öt (71,42%), míg a Boavista hat (75%) meccsen játszott döntetlent. Érdemes lesz követni őket, hogy kétszer ennyi meccsszámnál elérik-e a Sepsi OSK egészen hihetetlen tíz döntetlenjét.

Jobb, mint a vereség?

A Sepsi OSK edzője, László Csaba szerint ez költői kérdés.

Idézet
Lényegében azt jelenti, hogy nem kapott ki a csapat, van stabilitása. Meg kell nézni, hogy ki ellen történt a pontosztozkodás, hogyan játszottad le azt a találkozót, miként érted el, hogy meglett az egy pont. Ezt követően másképp tud lecsapódni az egész.

Lehet, hogy felértékelődik, vagy éppen ellenkezőleg, nem esik annyira jól, hogy elhullajtottál lényegében két pontot”.

Galéria

László Csaba: amikor mérlegelek, sohasem tudom, hogy a pohár félig van tele, vagy csak simán félig van töltve

Fotó: Sánta Imre

A szakember példaként hozta fel a címvédővel szembeni egált: a Kolozsvári CFR vezetett, innen sikerült felállniuk, döntetlenre hozni a csatát – ez az értékes egy pont. Majd felelevenítette a Konstancai Viitorul elleni mérkőzést, amikor az utolsó percekben érkezett az a találat, amivel egyenlítettek. Továbbá az FCSB-vel elért 0–0 is ebbe a sorba tartozik.

„A másik oldalon ott a Chindia elleni mérkőzés, amikor 35 percet voltunk emberelőnyben, a végén szomorúak voltunk, mert csak a döntetlent szállítottunk. Amikor mérlegelek, sohasem tudom, hogy a pohár félig van tele, vagy csak simán félig van töltve. Ha őszinte akarok lenni, sosem vagyok teljesen megelégedve a döntetlenekkel” – tette hozzá a tréner.

Szakmai szemmel nézve, László Csaba úgy véli, a sok egál megtépázhatja a játékosok önbizalmát.

Idézet
Ha nagyon sok egált játszol, akkor frusztráció van benned. A sport, a futball ezen a szinten arról szól, hogy győzzél, ezek adják az önbizalmat. Valamikor ennek át kell billennie a jó oldalra, érkezniük kell a nyertes csatáknak”

– így László. A háromszékiek edzője egyetlen találkozót sem úgy készít elő, hogy a lefújáskor jó számára a pontosztozkodás. „Az edzői karrierem során még nem fordult elő, hogy ennyire sok döntetlenünk legyen. Ez most így jött össze. Nem akarom elvinni a dolgokat nagyon filozófiai területre, de az sokatmondó, hogy a Sepsi OSK idegenben nem szenvedett vereséget”.

Galéria

Gól nélküli döntetlen az FCSB-vel. A vasárnapi meccsenmindenki kiegyezne egy hasonlóeredménnyel

Fotó: Barabás Ákos

Jól fizet az iksz

Sportfogadói szemszögből jól járt az, aki megjátszotta az eddigi Sepsi OSK-döntetleneket. Mindig legalább háromszoros volt a szorzó a háromszékiek eddigi mérkőzésein. Az a játékos kedvű szurkoló, aki minden egyes fordulónál feltett 10 lejt a sepsiszentgyörgyiek pontosztozkodására, pozitív mérleget tudhat magáénak. Tizennégy fordulón vagyunk túl, tehát ez 140 lejes kiadást jelent. A nyertes szelvények száma tíz, nagyságrendileg közel 340 lejt kapott volna kézbe a tippelő, azaz kétszáz lejjel gazdagodott volna. Persze, ez csak matematika, nem tudunk olyanról, aki ezt rendre megjátszotta volna, a nagyobb tét pedig természetesen több bevételt jelent.

A Sepsi OSK döntetlenjeinek szorzói közül a FCSB elleni fizetett a legjobban, majdnem négyszeres pénzt hozott (3,90), hasonló volt a legutóbbi iksz is – a pénteki FC Voluntari elleni meccsen (3,50).
A háromszékiek a soron következő meccset idegenben, az FCSB otthonában játsszák. Ott pedig nem lenne rossz a döntetlen...

A Sepsi OSK idei döntetlenjei

Hazai környezetben:

Sepsi OSK–FCSB 0–0 – 2. forduló,
Sepsi OSK–Konstancai Viitorul 2–2 – 4. forduló,
Sepsi OSK–Kolozsvári CFR 1–1 – 6. forduló,
Sepsi OSK–FC Voluntari – 14. forduló.

Idegenben:
FC Voluntari–Sepsi OSK 0–0 – 1. forduló,
Medgyesi Gaz Metan–Sepsi OSK 1–1 – 3. forduló,
Academica Clinceni–Sepsi OSK 1–1 – 7. forduló,
Chindia Târgoviște–Sepsi OSK – 9. forduló,
Jászvásári Poli–Sepsi OSK 1–1 – 11. forduló,
FC Botoșani–Sepsi OSK 1–1 – 12. forduló.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot október 29-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba