Elkallódás az online oktatásban

Hajnal Csilla 2020. április 26., 17:54

Nincs könnyű dolguk ezekben a hetekben sem a pedagógusoknak, sem az iskoláskorú gyermekek szüleinek, sem maguknak a diákoknak: a hagyományos oktatás felfüggesztése és a tanítás online térbe való áthelyezése számos problémával szembesíti az érintetteket. Egységes szabályozások, módszertan hiányában teljesen véletlenszerű, hogy az egyes iskolák, tanárok, osztályközösségek hogyan boldogulnak, miután egyik napról a másikra kellett átállniuk a bizonytalan hatékonyságú virtuális tanításra. A pedagógusok soha nem voltak erre felkészítve, ráadásul sokan bizalmatlanok az oktatáspolitikai intézkedésekkel szemben. Nem csoda, hogy néhány pedagógus a nevét sem vállalta, amikor arról kérdeztük, hogyan oktat képernyőn keresztül.

Elkallódás az online oktatásban
galéria
Vannak pedagógusok, akiknek nem az a legfontosabb, hogy minden feladat meg legyen oldva, hanem hogy harmóniában teljenek ezek a napok Fotó: Illyés Tibor/MTI

A gyermekközpontú oktatási rendszerekben nem az a fontos, hogy a tanár által leadott tananyagot szó szerint visszakérdezzék, és aztán jegyekkel értékeljenek, hanem a diákok egyéni fejlődése a cél. A pozitív példaként gyakran emlegetett finn oktatásban az együttműködésen van a hangsúly, nincs versengés a tanulásban, így teljesen hiányoznak a tantárgyversenyek, a jegyalapú értékelés – a szülők írásos visszajelzést kapnak, ami mások előtt nem nyilvános. A pedagógusok és az iskolák sem versenyeznek egymással, hanem rendszerben gondolkodnak.

Hiányzik a bizalom

Egy ilyen társadalomban minden bizonnyal az online oktatás sem jelent gondot, de Romániában, úgy tűnik, ezekben a hetekben is az a legfőbb kérdés, hogy miként pótolják be az elmaradt tananyagot, és nem fektetnek hangsúlyt a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlődésére. Az erdélyi Matusinka életmódmagazin nemrég a hazai oktatás témakörében szervezett videókonferenciát szakemberek és érintettek részvételével. Itt fejtette ki Köllő Zsófia, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) programigazgatója, hogy

az oktatási rendszerünk nem bizalmi és felelősségalapú, hanem az egymás iránti bizalmatlanságra épít.

„Mivel nem bíznak a pedagógusban, ő próbál bizonyítani, a túlkapások is ebből indulnak a pedagógusok részéről, mert tudják, hogy nincs irántuk bizalom. Nem tanítottuk meg a gyerekeket a biztonságos internethasználatra, az önálló tanulásra, nem adtunk digitális írástudást a tanároknak, a szülőkkel való kapcsolattartást nem járattuk be kellőképpen”– magyarázta az RMPSZ programigazgatója.

Nincs gyors visszacsatolás

Egy általunk megkeresett székelyudvarhelyi tanító – aki arra kért, hogy nevét ne hozzuk nyilvánosságra – úgy véli, nem az a legfontosabb, hogy minden feladat ki legyen pipálva, hanem hogy békességben teljenek ezek a napok. A második osztályosokat tanító pedagógus mesélt nekünk arról, hogyan oldja meg a kapcsolattartást ezekben a hetekben, amikor a legtöbb család egyik napról a másikra rendkívül nehéz helyzetben találta magát.

„A rendszergazdánk a Google Classroom platformján felhasználót hozott létre az iskola összes tanulójának, pedagógusának, és ezen a felületen továbbítjuk az anyagot a gyermekeknek. De nem értek teljesen egyet ezzel a módszerrel, s éppen ezért még elég kezdetleges formában küldöm az anyagokat. Megszerkesztem Wordban, és küldöm a Google osztályba az üzenetet, feladatokat, és szerkesztettem pár kvízt is. Nem tanulmányoztam mélységeiben, ennél sokkal több mindenre lehet használni a programot” – osztotta meg velünk tapasztalatait a tanító. Hangsúlyozta:

a legnagyobb hátrány a személyes interakció hiánya, hogy nincs gyors visszacsatolás a gyerekek részéről.

Esetükben a szülői közösség első perctől kezdve együttműködő volt. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki egyetért vele, de csinálják a feladatokat. Többen szelektálnak a feladatok között, mások még többet szeretnének, de olyan is van, aki egy-két nappal le van maradva a feladatokkal, mert mindkét szülő dolgozik, ezt előre jelezték is – teszi hozzá.

„Az egész családnak megterhelő feladat ez, főleg ott, ahol a szülőknek dolgozni kell akár otthonról, akár a munkahelyükön. A háztartásbeli tevékenységek mellett leülni 2-5 órát digitálisan is dolgozni iskolai feladatokon, nem leányálom, főleg ott, ahol több iskoláskorú gyermek van – őszintén sajnálom őket” – osztotta meg véleményét a székelyudvarhelyi tanító, akinek az osztályában egyébként mindegyik gyermeknek van hozzáférése számítógéphez és internethez.

Vidéken a gyerekek többsége érdeklődik az új formában kivitelezett tanulás iránt Fotó: MTI/Komka Péter

Számonkérés nélkül

A pedagógus az iskolában tartott órákhoz hasonlóan szerkeszti meg a napi teendőket a step by step módszerrel tanuló osztályának. „Írok egy kis reggeli üzenetet, ezzel indítom a napot. Arra buzdítom őket, hogy énekeljenek, tornázzanak egyet, csatolok linket is ajánlásképpen. Majd tantárgyakra bontva – legtöbb három egy nap – kijelölöm a feladatokat. Csatolok videókat, szerkesztek kvízt a gyakorláshoz. Felmérő és számonkérés viszont nincs, annyit és úgy gyakorolnak, amennyit és ahogy tudnak.

Azt mondtam a szülőknek, nem az a legfontosabb, hogy minden feladat, kvíz meg legyen oldva, hanem hogy harmóniában, békességben teljenek ezek a napok, olyan tevékenységek mellett, amit gyermek és szülő egyaránt kedvel.

Legyen ez társasozás, barkácsolás, sütés, főzés, varrás. A minisztérium és a tanfelügyelőség nem így gondolja, én azonban nem hiszem, hogy egy alsó tagozatos gyermeknek ezen a két hónapon múlnának a tanulmányi sikerei vagy a boldogsága” – szögezte le a pedagógus.

Van, akikről nem is hallott egy hónapja

Egy marosvásárhelyi középiskolai angoltanár – aki szintén név nélkül vállalta tapasztalatai megosztását – véleménye szerint osztályonként átlagosan a diákok fele oldja meg a számukra kijelölt feladatokat, így nem is látja értelmét annak, hogy leterheljék most a családokat. „Megkaptuk a rendelkezést, miszerint online dolgozzunk, de erre nem vagyunk kiképezve. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a számítógép nem idegen számomra, és amúgy rengeteg olyan gyakorlatot és weboldalt használok az órákon is, ahonnan most is összerakom a feladatokat. A diákjaim számára is ismerősek a multimédiás eszközök, amelyek az angolt érintik. Nagyon sok videót nézünk, annak alapján oldunk gyakorlatokat, ez ebben a periódusban sem változik” – magyarázta.

Hátrányként ugyanakkor ő is a személyes interakció hiányát említette, mint rámutatott: igazán csak az iskolában tudja követni, ki hogyan dolgozik, hogy halad. Most nem lehet követni, ki mit csinál, nem lehet azonnal javítani a hibákat.

Próbálok online platformokon videóhívást használva órát tartani, hogy a beszédkészséget is fejlesszük, amennyire lehet, de kész kálvária az egész, mert nem mindenki kapcsolódik be, sok diákomról nem is hallottam március 11. óta”

– számol be az elmúlt négy hét tapasztalatairól az angoltanár, aki úgy véli, ilyen formában nincs komoly pedagógiai értéke az oktatásnak, abból a szempontból látja értelmét csak, hogy a diák ne felejtse el, hogy létezik az iskola és a tanárok.

A tanév elhúzódására számít

A marosvásárhelyi pedagógus arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan az előírások szerint nem lehet új leckét – fejezetet – felvenni, ezt nem mindenki tartja be. „Én szülő és tanár is vagyok egyszerre, nekem minden napom úgy néz ki, hogy reggel átküldöm a saját dolgaimat a diákjaimnak, megtartom az online beszélgetéseinket, utána az elsős fiammal napi 4-5 órát foglalkozunk a leckékkel – újakkal, jelzem. S ezután még este tízkor is sokszor érkeznek az én diákjaimtól a kérdések vagy a feladatmegoldások” – részletezte.

A pedagógus úgy látja, minden bizonnyal ki fog húzódni a tanév, előfordulhat, hogy nyár közepéig tanítás lesz, szeptember-októberben pedig folytatják, illetve pótlással kezdenek. Ha pedig egy darabig úgysem lehet új leckével foglalkozni, szerinte hasznosabb lenne hagyni a gyermekeket, hogy kedvük szerint töltsék ezt az időszakot. Így sem vakáció nem lesz, sem haladás, és ugyanott folytatjuk, ahol abbahagytuk március 11-én. Ez megterhelő a tanároknak, szülőknek, diákoknak egyaránt” – hangsúlyozta.

Csináljuk, mert muszáj, de felmerül bennem a kérdés, hogy miért? Vakáció idejére nem szabad házit hagyni a diáknak, most miért kell?

Semmivel sem különb ez az időszak mint egy vakáció, ráadásul egy alsós gyerek nem biztos, hogy megérti, miért kell neki matekozni, amikor kint süt a nap, várja az udvar, vagy egyszerűen csak kiülne a teraszra levegőzni, a szülőkkel beszélgetni, rajzolni, mesét olvasni, focit nézni” – magyarázta a vásárhelyi tanár.

Úgy véli: ha már mindenképp zajlania kell a tevékenységnek, meg kellene szabni a feladatok maximális értékét, hiszen például neki pedagógusként reggel 8-tól este 10-ig tart a munkaprogram. Az egységes platform hiányára is megoldást sürget, hiszen, mint rámutatott, vannak osztályok, ahol minden tanárt bepakolnak egy Facebook-, Whatsapp- vagy Skype-csoportba, és miután a pedagógus feltölt valamit, attól kezdve folyamatosan csipog a telefonja. „Nekem átlagban öt percenként szólal meg a telefonom egy nap alatt” – tudtuk meg.

Új kihívás előtt a pedagógusok. Az online oktatásban a legnagyobb hátrány a személyes interakció hiánya Fotó: Haáz Vince

Nehéz helyzetben a mélyszegénységben élők

A vidéki oktatás jellegzetessége, hogy egy zártabb közösségben zajlik, amely sokszor jelent hátrányt, de van, amikor épphogy előnyös. Ezekben a hetekben sok vidéki iskola előnyként éli meg, hogy személyesebb és zártabb kapcsolatokra épül az oktatás is.

„A Nyikó-menti tanegységek viszonylag kis közösségeket jelentenek, amelyekben az emberi kapcsolatok szorosabbra fűződtek. A veszély előtti időszakban is kapcsolatban álltak egymással az érintett felek (szülők, diákok, pedagógusok) iskolán kívül is.

Mindenki mindenkit ismer, különböző kommunikációs csatornákat használva társalognak.

A vírus megjelenésével minden pedagógus a meglévő csoportjait használja, vagy kialakított újakat, és azon keresztül végzi mindennapi munkáját. Azokhoz is eljut a feladat, akiknek nincs okos eszközük – telefonon vagy nyomtatott változatban elküldve. Nálunk az óvónénik is részt vettek ebben a szokatlan kivitelezésű munkában” – számolt be tapasztalatairól lapunknak Csáki Péter, a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola igazgatója.

Kiemelte, nehézségekkel küzdenek ugyanakkor a mélyszegénységben élők, akik a mindennapi megélhetésért dolgoznak, de a pedagógusok meglepetésére ezek a gyermekek is érdeklődnek az új formában kivitelezett tanulás iránt.

Bizalmat szavazott a diákjainak

Más a helyzet az egyetemisták körében, legtöbben ugyanis belsőleg motiváltak a fejlődésre, tanulásra. Kádár Annamária marosvásárhelyi pszichológust, a Mesepszichológia című könyvek szerzőjét sokan pedagógusi szerepben is ismerik, ugyanis a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetének tanára, az Óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakon tanít.

Megkeresésünkre elmesélte: mielőtt áttértek volna az online oktatásra, szerveztek két intézményes szintű gyűlést. Először ők maguk próbálták ki az online platformokat, majd egyeztettek a tapasztalatokról, és eldöntötték, hogy a Zoom, a Schoology és a Google Cassroom applikációkat fogják használni. „Kezdetben én is fenntartásokkal kezeltem az oktatás, előadás ezen formáját, de nagyon hamar belejöttem. Az órák előtt már több online videót fel kellett vennem a tévének és a Nyitott Akadémiának, volt több online konferenciám is. Először nagyon fura volt, hogy nincs közönség, nincs akinek a szemébe nézzek, hogy visszajelzések mentén alakítsam a mondandómat, ahogy az előadásaimon szoktam” – magyarázta.

A hallgatók ugyanakkor könnyen vették az akadályt. Az elején közösen nevettek, miközben a beállítások között keresgéltek, vagy éppen azon, hogy belelátnak egymás életterébe.

„Ki pizsamában volt, ki kávézott, volt, akinek a barátja is a szobában volt. A tananyagot egy kicsit felcseréltem, arra gondoltam, hogy legyen olyan téma, amihez tudnak érzelmileg kapcsolódni, így kapóra jött a neveléslélektan tantárgyból az érzelmi intelligencia fejlesztése témakör. Én rendszerint interaktív előadásokat tartok, példákat mondok, példákat kérek, így jó kis beszélgetés alakult ki a platformon keresztül is, közösen nevettünk, elemeztük a helyzetből származó mindennapi feszültségeket.”

Kádár Annamária a gyakorlati, felhasználható ismeretekben hisz, így e mentén alakulnak az online órai beszélgetések is. Kijelölte az olvasnivalót a megadott szakirodalomból, és a kérdések mentén fogják átbeszélni a témát.

Bizalmat szavaztam a diákjaimnak. Soha nem kellett hiányzókat írnom, mert mindig ott vannak az előadásokon, jó látni, hogy belsőleg motiváltak.

Az online órára is pontosan csatlakoznak, aktívan vesznek részt, tényleg nagyon jó tapasztalataim vannak eddig. A szemináriumi anyagokat is kiosztottam, de erre majd a húsvéti vakáció után kerül sor, kíváncsi vagyok, hogyan fog működni” – osztotta meg velünk tapasztalatait Kádár Annamária, aki egyedüli nehézségként a pedagógiai gyakorlatot, a vizsgatanítások megszervezését emelte ki.

„Harmadéven ebben a félévben én vettem át ideiglenesen ezt a tantárgyat a kolléganőmtől. Arra kértem a diákokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a pedagógusokkal, ahova be vannak osztva 1–4. osztályban, és segítsenek nekik abban, amire a pedagógus kéri őket. Akár feladatok összeállításában, online anyagok kidolgozásában, prezentációk elkészítésében, oktatási segédletek, feladatlapok kivitelezésében, bármilyen tartalommal, amire szükség van. Ha addig nem lesz tanítás, akkor a vizsgatanítás a lecketerv bemutatásából és indoklásából fog állni, de erről még egyeztetünk a fejlemények függvényében” – fejtette ki a pszichológus.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot április 20-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport