Egyedül hogy megy? Az egyéni sportágak a pandémia idején

Székelyhon 2020. szeptember 20., 00:12

Van, aki most is nagy nehézségek árán tud edzést tartani, van, aki már versenyeken is szerepelt. Nagyon kaotikus a kép, amit az egyéni sportágak mutatnak a világjárvány idején. Egy héttel ezelőtt a csapatsportágakat vettük górcső alá, hogy miként látják az újraindulást. Ezúttal Székelyföld egyéni sportágainak képviselőinél érdeklődtük, milyen a jelenlegi helyzet, mikor lehet visszatérni a régi kerékvágásba. Ökölvívás, kerékpározás, birkózás, cselgáncs, atlétika, vívás, úszás – ezeket vizsgáltuk meg.

Többnyire egyénileg, izoláltan végezhetik a gyakorlatokat, versenyekre nem nagyon mehetnek a sportolók (képünk illusztráció) Fotó: Gábos Albin

Arra várnak, hogy megnyissák az uszodát és több mint fél év elteltével ismét beltéri medencében tarthassák az edzéseket az úszók. A marosvásárhelyi származású Trandafir Norbert, a Csíkszeredai Sprint Team 88 Sportklub edzője megkeresésünkre elmondta, az uszoda március középétől zárva tart. Onnantól kezdve nagyjából két hónapig száraz edzéseket végeztek, majd heti háromszor elutaztak Székelyudvarhelyre a Septimiához, ahol kültéri medencében úsztak, ezt követően pedig Marosvásárhelyen közel két hétig edzőtáborban voltak. Jelenleg abban reménykednek, hogy feltöltik a medencét a Csíki Csobbanóban és újraindulhatnak az itthoni edzéseik.

A törvény szerint júniustól a profi sportolók már tudtak volna edzeni zárt térben is, de bizonyos okok miatt eddig nem lehetett megnyitni a csíkszeredai uszodát.

„A kezdők és gyerekek esetében márciusban teljesen leálltak az edzések, és azóta egyáltalán nem készültek, így sajnos ezt a generációt el fogjuk veszíteni. Óriási a veszteség, mert a kezdőkkel, a tízéves korosztállyal egyelőre nem lehet tudni, mi történik, ezt csak akkor tudom behatárolni, amikor újrakezdjük a felkészülést és a gyerekek elkezdenek visszajönni az edzésekre. Abban bízunk, hogy októberben megnyílik az uszoda és akkor el tudjuk indítani az úszásoktatást” – mondta Trandafir Norbert.

Ami a versenyeket illeti, a sportolóként három nyári olimpián részt vett úszóedző ismertette, hogy szeptember végén, október elején Bukarestben lesz egy országos bajnokság az ifjúságiaknál. „Erre elmegyünk, reméljük, hogy a helyzethez képest jól fogunk szerepelni. Ezután október közepén tartják a serdülők országos bajnokságát, ugyancsak a fővárosban, nyílt medencében, mert a járványhelyzet egyelőre nem engedi meg, hogy zárt térben rendezhessenek versenyeket. Rövid a felkészülési időszak, lényeges lenne, ha a megmérettetések előtt el tudnánk kezdeni a tréningeket az uszodában.”

Trandafir Norbert kiemelte, szinte egész Európában újranyitották az uszodákat, csak Romániában nem engedélyezik, hogy a sportolók használják a medencéket. Holott kimutatták, hogy a klóros víz elpusztítja a vírusokat, és elméletileg ez a legbiztonságosabb közeg ebben a járványhelyzetben, mégis a romániai elöljárók azt tartják helyesnek, hogy ne nyissák meg a medencéket.

A pást helyett a gyep

Hasonló a helyzet a vívóknál, akik ugyancsak kültéren próbálták meg valamilyen szinten formában tartani magukat. „Egész nyáron edzettünk, de kint a szabadban, nem a teremben. Specifikus gyakorlatokat nem tudtunk végezni, inkább az erőnlétre összpontosítottunk, kevés vívás volt a programunkban” – mondta Szabó Zoltán, a Marosvásárhelyi ISK edzője. Hozzátette, ebben a hónapban továbbra is kinn készülnek, majd a járványhelyzet függvényében visszatérhetnek a teremben végezhető edzésekhez.

„A szövetségtől kaptunk versenynaptárt a felnőtt sportolók számára, november elején vagy esetleg decemberben lehetnek versenyek, de a gyerek, a serdülő és az ifjúsági megmérettetések mind fel vannak függesztve erre az évre. Korábban volt egy optimista versenynaptár is a szövetség részéről, hogy szeptemberben elkezdődhetnek a gyerekversenyek, de aztán lefújták az egészet.”

Szabó Zoltán közölte, mivel vívótermük viszonylag kicsi, a távolságtartás miatt egy időben mindössze négy versenyzővel tarthatnának edzéseket, ezzel pedig nem oldanának meg semmit.

Amíg nem rendeződik a helyzet és nem lesznek enyhítő intézkedések, kevés lehetőségünk van teljes körű felkészülést tartani. Klubunk a legjobb esetben csak felnőtt versenyeken képviseltetheti magát az év végéig, ha egyáltalán megrendezik ezeket, de sajnos mi nem biztos, hogy indulunk, mert nem tudtunk megfelelően felkészülni”

– mutatott rá.

Meglátása szerint csak a jövő évben rendezhetnek belföldi versenyeket, mert ha idén meg is hirdetik az eseményt, nagyon sok előírást kellene betartani, a sportolók pedig specifikus edzések nélkül vennének részt a megmérettetésen, és ez nagy kiesést jelent. „Várjuk, hogy merre fejlődik a járványhelyzet, és majd aszerint fogunk lépni, persze ahogyan azt a szabályzat engedi. Nem tehetünk mást, mint megpróbálni türelmesnek lenni, reménykedve abban, hogy mihamarabb átvészeljük ezt a rossz időszakot.”

Volt országos bajnokság

Ennél sokkal kedvezőbb kilátásban volt részük az atlétáknak, akik lényegében a járványhelyzet alatt letudták az országos bajnokságokat. Szabó Ferenc edző, aki a Marosvásárhelyi Szász Albert Sportiskola versenyzőit készíti fel, úgy nyilatkozott, tavasszal, amikor bevezették a szükségállapotot az országban, két hónapig nem tartottak edzéseket, majd alapozás nélkül újrakezdték a felkészülést. „A járvány kicsit hátráltatta a tevékenységünket, de utána komolyan és határozottan edzettünk. Viszonylag jó körülmények között készülünk a Bolyai Farkas-középiskolához tartozó Fülöp György Sportbázison, ami egyelőre az egyetlen helyszín, ahol atlétikaedzéseket lehet tartani a városban.

Mindennek ellenére az eredmények egyáltalán nem rosszak, sőt egyre több dobogós helyezést tudunk elérni. Idén több érmet nyertünk a különböző korosztályok, az ifjúsági 1-es, az U23-as és a felnőtt országos bajnokságokon”

– hangsúlyozta Szabó Ferenc, aki múlt hét végén sportolóival az U20-as Balkán-bajnokságon vett részt Isztambulban, ahol tizenegy ország, köztük Románia, nagyjából 180 sportolója képviseltette magát.

Ezen megmérettetés után befejeződik az idei szezon az atléták számára, a sportolók kapnak néhány hetes szabadságot, majd elkezdik a téli versenyekre való felkészülést.

Edzeni, versenyezni csak házon belül

Legalább három nemzetközi versenyen kellett volna részt venniük a nyáron a gyergyószentmiklósi székhelyű Madárfészek – Godako Ökölvívó Akadémia sportolóinak. Ezekről a jelenlegi körülmények között szó sem lehetett. Rosszul érinti a fiatal bokszolókat az is, hogy elmarad a serdülő korosztály magyar bajnoksága.

Az edzések szinte folyamatosan zajlottak a gyergyószentmiklósi ökölvívó-akadémiánál és a hozzá tartozó különböző erdélyi alegységeknél a karanténidőszakban és az azóta is érvényben lévő korlátozások közepette is. Ehhez persze meg kellett találni azokat a megoldásokat, amelyekkel legalább részben ki lehetett küszöbölni a tiltásokat – mutatott rá Huszár Árpád, az akadémiai hálózat vezetője.

Az edzőterem zárva volt, közös edzéseket sem lehetett tartani. Így mindenki egyéni edzéstervet kapott, amit ki-ki otthon tudott végezni.

A munkavégzés nyilván mindenkinek nehéz, ha nincs megfelelő motiváció, ezért versenyt szerveztek: aki komolyan vette az előírt feladatokat, annak egy hónap alatt számottevő javulást kellett elérnie a teljesítményében, összevetve azzal, amire a közös edzések félbeszakadásakor képes volt.

Az egyéni edzésekről rendszeresen videókat kellett készíteniük az ökölvívóknak, amiből látható volt, ki hogyan dolgozik. Huszár elégedetten állapítja meg, hogy a sportolók közül többen előreléptek erőnléti szempontból, de rajtuk kívül is a többség jó állapotban hagyhatta maga mögött a bezártságot.

Közös edzések azonban továbbra sem lehettek, és közben sorra maradtak el azok a nyári magyarországi versenyek is, amelyekre készültek volna. Egyebek közt Szegeden és Mezőkövesden léptek volna szorítóba.

Nem lehettek volna olyan edzések sem, ahol két sportoló közvetlen kontaktusba kerül, de az erdélyi ökölvívó-akadémiai rendszernek most előnyére szolgált az, hogy sok sportoló a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonok lakója. Mivel egyébként is egy háztartásban, egy fedél alatt élnek, így lehetőség volt arra, hogy közösen eddzenek, természetesen a járványügyi előírások betartása mellett. Egyhetes házi edzőtáborokra is sor kerülhetett a gyergyószárhegyi, illetve a dévai otthonban.

Augusztus 29-én tervezték megrendezni a 2. Tatárdomb Kupa nemzetközi ökölvívóversenyt, amit végül a szárhegyi otthon háziversenyeként sikerült megvalósítani Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A párosítások nem lehettek ideálisak, hiszen ha korban egyformák is a gyerekek, de súlycsoportjuk különböző lett volna, de ennek ellenére mindenki kitett magáért, akár hátrányosabb helyzetből indulva is – mesélte Huszár Árpád.

Az ősz a magyar bajnokságok időszaka lenne, de ez sem lesz az, amit elképzeltek.

Nagy gond, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség törölte a serdülő korosztály idei bajnokságát. Ez azért érinti különösen kellemetlenül az erdélyi bokszolókat, mert nem kevesebb, mint 21 gyerek ért oda, hogy hivatalos bajnokságban is szerepelhessen ebben a korosztályban.

Remélik, hogy a junior korosztály bajnokságán már ott lehetnek, ott az akadémia hét sportolója indulhatna, azaz Csiki Róbert, Popa János, Fülöp Szabolcs, Tóth Szabolcs, Zaiti Tímea, Ferencz Beáta és Szilágyi Arnold.

A Madárfészek – Godako Ökölvívó Akadémia alapvetően a magyarországi ökölvíváshoz, az ottani versenyrendszerhez kötődik, így egyelőre nem is jön szóba az esetleges romániai országos versenyeken való részvétel. A Román Ökölvívó Szövetséggel ugyan már több mint egy éve felvették a kapcsolatot, jelezték a csatlakozási szándékot, de a bukaresti bürokrácia nem épp a gyorsaságáról híres, talán a jövő évtől lesz mód arra, hogy romániai bajnoki címekért is harcba szálljanak…

A kerékpárosoknál valamivel jobb a helyzet, ők már körversenyekre is nevezhettek Fotó: Veres Nándor

Tekerték a bringások

Sebestyén Szabolcs, a Team Novák sportigazgatója szerint a kerékpársportot márciusban telibe találta a koronavírus-járvány. A szezon ugyanis eredetileg tavasszal kezdődött volna a bringásoknál, így viszont a sportolók öt hónapos „uborkaszezonja” kitolódott, és csak július elején sikerült újból versenybe állni, azaz majdhogynem megduplázódott a verseny nélküli időszak.

Szabadtéri sportág lévén azonban sok más szakághoz képest az újraindulás szempontjából valamivel szerencsésebb volt a kerékpárosok helyzete

– ismerte el felvetésünkre. A csíkszeredai csapatnak sikerült mindhárom Romániában rendezett, a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában szereplő megmérettetésen elindulni.

Sebestyén Szabolcstól megtudtuk, hogy a Szebeni Körverseny volt az a verseny, amely a leállás után újraindította nemcsak a romániai, hanem a teljes nemzetközi naptárat. A szebeni viadalt egy német World Tour-csapat, a Bora–Hansgrohe dominálta, a Tour de France-on is részt vevő együttes tagjai mindegyik szakaszgyőzelmet bezsebelték.

A Team Novák társszervezőként volt érdekelt Székelyföld Kerékpáros Körversenyén. Az érvénybe lépő szigorítások, határzárok rendkívül megnehezítették a szervezők dolgát, végül 15 csapatot sikerült meghívni, és a körülményekhez képest nagyon jól sikerült a 14. kiírás – mondta a sportigazgató.

A csíki csapat kerékpárosai a román körversenyen is rajthoz álltak, Sebestyén Szabolcs kiemelte, hogy az elmúlt hétvégén zárult verseny három szakaszán is szökésben voltak, a harmadik etapon – amely éppen Székelyföldön zajlott – a legjobb hegyimenőnek járó zöld trikót csapatuk versenyzője, Orosz Gergő viselhette.

A Team Novák szervezésében szeptember 19–20-án a Román Kupa részeként gyerekversenyt tartanak Csíkszeredában, a következő fontos célkitűzés pedig az országos pályabajnokságon való részvétel. Az októberben esedékes eseményt romániai velodrom hiányában Bulgáriában tartják, a Team Novák pedig hazai versenyzőkkel képviselteti magát a kadett és junior korosztályokban, az elitben pedig Novák Károly Eduárd indul.

A küzdősportok sírnak

A kerékpárosokhoz viszonyítva sokkal inkább megsínylették az elmúlt időszakot a különböző küzdősportok, így például a cselgáncs képviselői. Cozmin Gușă, a sportági szövetség (FRJ) elnöke nemrégiben azzal támadta Ionuț Stroe ifjúsági és sportminisztert, hogy rosszul kezelte a járványhelyzetet és a korlátozások miatt két nemzetközi verseny megszervezését is elbukta a szövetség. Albu Botond, a csíkszeredai felnőtt cselgáncsozók edzője érdeklődésünkre elmondta, valóban kifogásolható, ahogyan a minisztériumban beskatulyázták a küzdősportokat, de a napokban meghirdetett lazításokkal remélhetőleg visszatérhetnek a szokásos edzésprogramhoz. Várják, hogy az új rendelet megjelenjen a Hivatalos Közlönyben.

A csíkszeredai cselgáncsedzőtől megtudtuk, hogy legutóbb február második hetében vettek részt versenyen. Specifikus edzéseket, társas gyakorlatokat nem tudtak végezni az utóbbi hónapokban, a heti hét-nyolc edzés mellett kiegészítő sportokkal – tenisz, squash, úszás – igyekeztek színesebbé tenni az edzésprogramot, ugyanakkor a sportolók triatlonversenyen, maratonon és különböző túrákon is részt vettek.

A világjárvány egyébként globálisan megbénította a sportágat, március óta egyáltalán nem rendeztek nemzetközi versenyeket.

A nemzetközi szövetség (IJF) október közepén egy budapesti Grand Slam-viadallal indítaná újra a World Judo Tourt elnevezésű sorozatot. A Magyarországon hozott szigorítások miatt sok a kérdőjel a versennyel kapcsolatosan. Az IJF rendkívül szigorú szabályokat tett közzé a honlapján, Albu Botond elmondta, egyelőre szkeptikus a budapesti verseny megrendezését illetően, de ha megszervezik az eseményt, a csíkiak három cselgáncsozóval vennének részt a nemzetközi megmérettetésen: Orbán Lehel a 60, Dávid László a 73, Szőcs Elemér pedig a 81 kilogrammos súlycsoportban indulhat. Ehhez azonban minél előbb engedélyt kell kapniuk a specifikus felkészülés elkezdéséhez, különben nincs értelme benevezni a budapesti eseményre – tette hozzá Albu Botond.

Online versenyek

Megkerestük Dombi Gyulát, a Csíki Titánok Taekwondo Klub edzőjét is, aki úgy fogalmazott,

jól jöttek ki a járványhelyzetből, ami szerinte elsősorban pozitív hozzáállásuknak köszönhető.

Míg országos viszonylatban sok klub teljesen felfüggesztette tevékenységét, addig a Titánoknál csak a szükségállapot alatti két hétben szüneteltek. Az edzéseket már áprilisban elkezdték folytatni – első körben online, úgy, hogy az edző folyamatosan tartotta a kapcsolatot a szülőkkel és a gyerekekkel.

A Csíki Titánok az utóbbi hónapokban online versenyeken vettek részt, a sportolóknak rögzíteniük kellett a különböző formagyakorlatokat és gyorsasági rúgásokat, amit zsűri értékelt. A csíki tékvandózók egy online világkupán is megmérettették magukat, ahol két harmadik és egy ötödik hellyel a klub eddigi legjobb eredményeit érték el.

Júniustól a szabályokat betartva előbb hármas, majd hatos, később tízes csoportokban szabadtéren is edzhettek a Titánok, akik nagyon eredményesen szerepeltek a román tengerparton megtartott július végi országos bajnokságon.

Drákói szigor a szőnyegen

A székelyföldi birkózók közül a legkisebbek még versenyeztek az év elején, ám a junior és felnőtt korosztályban legutóbb tavaly ősszel léptek szőnyegre. A koronavírus-járvány kitörése gyakorlatilag megbénította az összes kontaktsportot, köztük a birkózást is.

„Teljesen megállt az élet, az érvényben lévő szabályok és rendelkezések miatt ki lettünk tiltva a teremből, a hagyományos, specifikus edzésmódszereket nem alkalmazhattuk. Nem engedtek normális körülmények között felkészülni minket” – mondta Ambrus Sándor, a Székelyudvarhelyi Fások SK elnöke. A felkészülés az idei idényre természetesen el sem kezdődött. Mind a Nemzetközi Birkózó-, mind a honi szövetség nem függesztette fel a versenynaptárát, de a soron következő versenyeit egymás után törölte. Egyelőre nem lehet tudni, mikortól engedélyezik a birkózók versenyeztetését, erre leghamarabb idén novemberben, decemberben kerülhet sor.

„Folyamatosan abban reménykedtünk, hogy érkezik az a kormányzati döntés, amely engedélyezi a versenyeztetésünket, de ez idáig nem történt meg. Mi addig is folytatjuk az erőnléti és kondicionális edzéseket, birkózóink az edzők által kiírt program szerint készülnek az új idényre. Azonban ez a versenyzéshez egyáltalán nem lesz elég.

Ha holnaptól feloldanák a tiltást, akkor egy hónapra lenne szükségünk ahhoz, hogy a sportolók felkészülten léphessenek szőnyegre”

– tette hozzá.

A hétvégén viszont a 11–15 éves korosztály országos versenyen vett részt Konstancán. „Specifikus, gyakorlati verseny volt, mint például kötélhúzás, nem történt kontaktus közöttük. És itt is bebizonyosodott, hogy nagy szükség lenne a birkózóversenyekre, hiszen közel 600 gyerek utazott el a tengerparti városba. A kadett, junior és felnőtt korosztálynak viszont továbbra sincs semmi kiírva” – tette hozzá Ambrus.

A napokban a szövetség elnöke, Răzvan Pîrcălabu tárgyalást kezdeményezett Ionuţ Stroe ifjúsági és sportminiszterrel, amelyen a hazai birkózósport újraindításával kapcsolatban tárgyalnak. „Komplikált a járványügyi helyzet, de Európában sok helyen már engedélyezték a birkózók versenyeztetését. Magyarországon már normális körülmények között edzhetnek, a hétvégén pedig a junior korosztály országos bajnokságát rendezték meg. És ez nagyon fontos, mivel jövő évben megrendezik a tokiói olimpiát, és ha a birkózóink nem tudnak felkészülni, akkor kvótát sem szereznek, lemaradnak az ötkarikás játékokról” – vázolta a helyzetet Ambrus.

A Fások SK elnöke nem optimista, mivel nem látja, hogy a központi intézkedésekkel, engedményekkel miképp fogják orvosolni a sportágban fennálló óriási problémákat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport