A válság nem fog varázsütésre eltűnni, kiadásaink racionalizálása lehet a megoldás

Bíró Blanka 2022. május 21., 19:24

Nem vagyunk egyszerű helyzetben társadalmi szinten: a mostani kiszámíthatatlan geopolitikai helyzet még az eddig megbízható előrejelzéseket szállító gazdasági elemzőket is elbizonytalanítja. Hiába áll rendelkezésünkre rengeteg adat és módszertan, szinte teljes mértékben megjósolhatatlan, hogy gazdasági szempontból mi vár ránk. 

A válság nem fog varázsütésre eltűnni, kiadásaink racionalizálása lehet a megoldás
galéria
A mindennapokban leginkább a bevásárlások alkalmával tapasztalhatjuk a drágulásokat és a pénz értékének a csökkenését. Racionalizáljuk kiadásainkat, tanácsolják a szakemberek Fotó: 123RF

Ehhez elsősorban azt kellene tudni, hogy mikor ér véget az orosz–ukrán háború, de ha ez be is következik hamarosan, az sem fogja automatikusan és azonnal elhozni a pénzügyi válság végét – figyelmeztetnek a gazdasági szakértők. Az árak csökkenésében, esetleg béremelésben reménykedni ugyan lehet, hosszú távon viszont az lehet a leghatékonyabb, ha saját kiadásainkkal kezdünk el észszerűbben bánni.

Nemrég még mindannyian abban bizakodtunk, hogy a két évvel korábban kirobbant koronavírus-járvány enyhülésével lassan-lassan visszakapjuk valamilyen mértékben a régi életünket, ezzel párhuzamosan pedig a globális, illetve ezen belül a romániai gazdaság is „magához tér”. A februárban kirobbant orosz–ukrán háború azonban egy teljesen új, váratlan helyzetet teremtett. És mivel nem tudni, hogy a konfliktus mikor és hogyan ér véget, gazdasági-pénzügyi szempontból is nehéz most bármit előrejelezni.

Az viszont már most borítékolható, hogy a 15 éves rekordot megdöntött infláció az év végéig még tovább növekszik, ezzel párhuzamosan pedig a gazdasági növekedésre vonatkozó kilátásokat is folyamatosan mérsékelik a szakértők. Bizakodásra az adhat okot, hogy az utolsó negyedévben van kilátás arra, hogy leáll az infláció, hosszú távon pedig minden válságot növekedési időszak követ, ami nemcsak elméleti síkon, hanem a reáljövedelem és az életszínvonal szempontjából is megmutatkozik.

Óriási ütemben nőtt rekordszintre az infláció

Amikor februárban „derült égből villámcsapásként” kirobbant az orosz–ukrán háború, ez „újra felerősítette azokat a globális szintű problémákat, melyekről azt reméltük, hogy megoldódnak” a kétéves járvány mérséklődésével. Sőt a konfliktus újabb nehézségeket generált – mutatott rá Szász Levente kolozsvári közgazdász, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese. Mint hangsúlyozta, a lakosság szempontjából jelenleg a legégetőbb válságjel az infláció, ami márciusban túllépte a 10 százalékos éves rátát, ami az elmúlt 15 év legmagasabb értéke Romániában. Ráadásul még ennél is aggasztóbb, hogy az infláció nagyon gyors mértékben növekedett ilyen magas szintre.

Egy évvel ezelőtt, 2021 márciusában 3 százalékos volt az infláció.

Az emelkedés már múlt év végén elindult, a jelenség akkor a koronavírus-járvány utóhatásának volt tulajdonítható, gyakorlatilag a válságkezelés ára volt. Az már 2021 második felében világosan látszott, hogy az infláció növekedni fog, de akkor senki nem számított rá, hogy erre még rátesz egy lapáttal egy fegyveres konfliktus. Szász Levente rámutatott: kutatócsoportjuk előrejelzései szerint az infláció sajnos nem áll meg a mostani szinten, hanem tovább növekedhet. Nehéz pontos előrejelzést nyújtani, mert sok függ attól, hogyan alakul a háború, valamint ehhez kapcsolódóan az energiaválság és az élelmiszeripari alapanyagok krízise.

A közgazdász szerint érdemes megvizsgálni annak összefüggéseit és mozgatórugóit, hogy mi okozta az infláció drasztikus növekedését. „Általában a háborút említjük a jelenség okaként, de ha ezt lebontjuk, tulajdonképpen a háború kiváltotta energiaár-emelkedés áll a háttérben. A földgáz, a kőolaj, az elektromos áram drágulása nagyon gyorsan begyűrűzött minden iparágba, hiszen minden vállalat ezeket az energiákat használja a tevékenységéhez. Még a hatósági árszabályozással sincs más lehetőségük, mint hogy középtávon az energiaár-emelkedést beépítik saját áraikba. Ez már meg is történt, és megmutatkozik az inflációs ráta gyors növekedésében” – magyarázta az egyetemi oktató.

Lényeges a nemzeti bank következő lépése

A lakosság szempontjából is fontos, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) miként tudja kezelni a helyzetet. A növekvő infláció és a növekvő inflációs várakozás kezelésének egyik leghatékonyabb eszköze a kamatemelés, ezzel lehet meggátolni, hogy az infláció ne szálljon el még drasztikusabban. A kamatemelés viszont az egyéni fogyasztók számára úgy csapódik le, hogy a bankhitelek kamata is növekedni fog. „Nem elég, hogy egy növekvő árszínvonallal szembesülünk, emellett a banki kamatok is emelkednek. De ez az ára annak, hogy az inflációt kezelni lehessen. Akinek hitele van, megérzi, hogy megemelkednek a törlesztőrészletek, aki most tervez hitelfelvételt, érdemes alaposan megfontolnia, hiszen rövid távon mindenképpen a kamatok további emelkedésére lehet számítani a fogyasztói, jelzálog- és gépkocsivásárlási hitelek esetében is” – hívta fel a figyelmet Szász Levente.

A romániai infláció egyébként meghaladja az uniós átlagot – az eurózónában jellemzően mérsékeltebb az emelkedés.

Ennek ellenére nem mi vagyunk a legrosszabb helyzetben: Románia ugyan az inflációs lista első felében helyezkedik el, de vannak ennél is gyengébben teljesítő országok. Mindez akár úgy is értelmezhető, hogy vannak biztató kilátások arra nézve, hogy a Román Nemzeti Bank intézkedéseivel meg lehet állítani az infláció növekedését. „Minden előrejelzésnél figyelembe kell venni, hogy éppen dúl egy háború, aminek a végkimeneteléről nem tudunk semmit. Azt sem, hogy két hét vagy fél év múlva ér véget. De mi azért arra számítunk, hogy az utolsó negyedévben elkezdődik a fokozatos helyreállás, az árnövekedés lelassul, és talán visszafordítható lesz ez a folyamat. Általában minden intézkedésnek van egy átfutási ideje, amíg ezek ténylegesen érzékeltetik a hatásukat, és ezt mi a negyedik negyedévre várjuk, addig viszont az infláció további növekedésére számítunk” – magyarázta Szász Levente.

Még nem kizárt az enyhe növekedés

A szakember szerint a fegyveres konfliktus és a gazdasági válság kapcsán érdemes külön kitérni az energiakrízisre, amely minden európai fogyasztóra kihatással van, és súlyos áremelkedéseket generál – akármerre is alakul a helyzet. Legrosszabb esetben ha Európa már nem számíthat az Oroszországból érkező energiaforrásokra, alternatív forrásokat kell találnia, például cseppfolyósított gázt importálhat az Amerikai Egyesült Államokból, de ezért jóval mélyebben kell majd a pénztárcába nyúlni.

Mindez pedig nemcsak a háztartási fogyasztók számára jelenti a havi számlák értékének növekedését, hiszen az energiára minden iparágban szükség van – a termékgyártástól a szolgáltatásokig.

A vállalatok ezt a helyzetet csak árnöveléssel tudják kezelni, ami inflációt jelent. Van egy átfutási ideje annak, amíg a gazdasági szereplők beépítik a drágulást az áraikba, ugyanakkor most még van egy kormányzati segítség, igyekeznek kordában tartani az energiaárakat. Kérdés, hogy ezt meddig lehet megtenni.

Lehetőségeinkhez mérten törekedjünk az önellátásra, például pályázzunk zöldenergiás rendszerek beszerzésére, tanácsolja a kiadványunknak nyilatkozó szakértő Fotó: Pixabay

„Arra számítunk, hogy az év utolsó negyedéig további drágulások várhatók, a pozitív várakozásunk pedig az, hogy akkor megáll a folyamat, és talán onnan elindulhat egy fokozatos árszínvonal-csökkenés” – összegezte a közgazdász. Szász Levente szerint a jelen állás alapján még az sem kizárt, hogy év végére el lehet érni az akár 2 százalékos gazdasági növekedést. Van olyan forgatókönyv is, amely nulla százalék körüli növekedéssel számol – a nullát egyébként azért nevezik növekedésnek, mert ebből könnyen következhet pozitív trend.

Azért lehetünk valamennyire bizakodók, mert minden válság után jellemzően növekedési időszak következik, amikor tényleg pontot tudunk tenni a válság végére, ha nem üt be egy újabb, előre nem látható krízis.

Ha elindul a növekedés, az sok lehetőséget jelent azoknak, akik befektetésekben, a vállalkozások újraindításában gondolkodnak. És mindez a lakosság szintjén is kedvezőbb gazdasági helyzetet generál hosszabb távon: ha alacsonyabb lesz az infláció, a jövedelmek reálértéke növekedhet, de akár bérnövekedésekre, a hitelkamatok csökkentésére is számíthatunk, ami mind egy pluszlehetőséget jelent nemcsak a gazdasági szereplők, hanem a lakosság szempontjából is” – bizakodik Szász Levente.

A háború „beolajozta előttünk a kanyart”

Kállai Emánuel székelyudvarhelyi onlinemarketing-szakértő szintén úgy látja, a válság kimenetele és alakulása nagymértékben függ attól, hogy meddig húzódik a konfliktus, mert a háború magasan tartja a nyersanyagok árát és korlátozódik az áru szabad mozgása, ami összevetve magasan tartja a végtermékek árát. Ugyanakkor az is fontos befolyásoló tényező, hogy meddig tart a fogyasztók ártoleranciája, illetve meddig hajlandók hitelezni a bankok. „Politikai döntéseken múlik, hogy ilyen helyzetben kialakul-e egy tartósan kúszó inflációs környezet, ami a hiperinfláció elődje. Sok múlik azon, hogy politikai szinten milyen döntések születnek a közeljövőben, sikerül-e a háborút megállítani és monetáris politikával megfékezni a gazdaságot” – szögezte le.

A marketingszakértő rámutatott: a gazdaságnak a koronavírus-járvány után elkezdeni sem volt ideje a helyrerázódást, máris következett a háború, holott enélkül sem lett volna egyszerű a helyzet. „Ha nem tör ki az orosz–ukrán háború, idén akkor is számtalan problémába ütköztünk volna, mint az infláció vagy a beszerzési láncok szakadozása. A háború viszont ezeket a problémákat felskálázta, mintegy »beolajozta előttünk a kanyart«” – fogalmazott Kállai Emánuel.

Meglátása szerint a legracionálisabb út a gazdaság lelassítása, mert azzal elkerülhető a hiperinfláció.

Ha felmennek az árak és a fogyasztó már nem tudja kifizetni a szükséges termékeket és szolgáltatásokat, akkor az állam dönthet úgy, hogy pénzt nyomtat. Ebben az esetben a fogyasztó meg tudja vásárolni a nem létfontosságú terméket is, például elmehet nyaralni, ez viszont egyenes utat jelent az infláció felé.

Az alapélelmiszerekért is egyre mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. A prognózisok szerint az év utolsó negyedéig további drágulások várhatók, a pozitív várakozás pedig az, hogy akkor megáll ez a folyamat Fotó: Haáz Vince

Egy másik lehetőség, hogy állami segítséggel növelik a béreket, ennek nyomán a polgárok több pénzhez jutnak, többet tudnak költeni, ami viszont tovább növeli az árakat. Kállai Emánuel példaként azt hozta fel: ha a péknek megemelik a fizetését, drágább lesz a kenyér, hiszen a vállalkozónak ki kell gazdálkodnia a béremelést, emiatt pedig a pék keresete nem fog többet érni, hiszen ugyanannyi kenyeret tud megvásárolni, mint a béremelés előtt. Így ez egy csalóka, rövid távú megoldás.

A fogyasztás észszerűbbé tétele jelenthet megoldást

Mindezek nyomán a marketingszakértő – Szász Leventéhez hasonlóan – úgy véli, hogy valódi megoldást az alapkamat megemelése jelenthet. Ezáltal az emberek nehezebben jutnak pénzhez, így a fogyasztást racionalizálják, és ezzel elkerüljük a hiperinflációt. Amely azért roppant veszélyes, mert pillanatok alatt képes elértékteleníteni az emberek pénzét.

Ez a forgatókönyv gyakorlatilag a gazdaság fékezését jelenti, melynek nyomán racionálisabbak lesznek a fogyasztások, vagyis kevesebb olyan dologra fogunk költeni, ami nélkül az élet amúgy is működik. Ez gazdasági megközelítésből lehet negatívum, de például a környezettudatosság szempontjából éppen ellenkező hatású. A marketingszakértő kifejtette: számos tanulmány kimutatta már, hogy nem volt szükség arra a mennyiségű műtrágyára, amit az elmúlt időszakban kiszórtunk a földekre. A műtrágya felhasználását viszont csak most kezdtük el racionalizálni, amikor az előállítása ilyen mértékben megdrágult, alkalmazkodva a helyzethez. „Nem gondolom, hogy ettől vége lenne a világnak. Több millió év alatt sem lett vége. Attól még lehetünk boldogok, hogy racionálisabban fogyasztunk” – szögezte le.

Úgy tűnik egyébként, hogy a vállalkozások is tisztában vannak azzal, hogy ebben az évben (még) jobban be kell húzni a nadrágszíjat.

Az amerikai piacokon végzett felmérésekből az derül ki, hogy az előző évhez képest nem várnak el növekedést a cégek, hanem elégedettek, ha képesek a stagnálásra. A járvány hatására az emberek megtakarítása emelkedett, mert nem tudták a pénzüket mind elkölteni, ez pedig azzal járt, hogy felpörgették az online gazdaságot, ahol tavaly jelentős növekedés volt tapasztalható.

„Irracionális elvárás, hogy a növekedés szintjét megtartsák, az is eredmény, ha egy vállalat képes arra, hogy a tavalyi forgalmat teljesítse. Sok múlik azon, be tudunk-e rendezkedni arra, hogy nem növekedünk. Gondot jelent, ha növekedéssel tervezünk, de közben stagnálunk, mint ahogyan az is, ha lehetne növekedni, de stagnálással tervezünk” – magyarázta Kállai Emánuel. Rámutatott, a jelenlegi egy ismeretlen, új helyzet, de vannak vállalkozók, akik megélték a kilencvenes és a kétezres évek válságait, tehát tudás van, viszont kulcskérdés, hogy tudjuk-e jól alkalmazni.

A válság nem ér véget egyik napról a másikra

Ennél is határozottabb állásponton van Szabó Árpád közgazdász, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója. Szerinte hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy a politikusok, a gazdasági szakértők nem oldják meg helyettünk a problémáinkat. Meg kell tanulnunk megállni a saját lábunkon, és erre kell megtanítanunk a gyerekeinket is. Kifejtette, a koronavírus-fertőzések száma ugyan lecsökkent, de ez még nem jelenti, hogy a járvány véget ért, ezért az alapvető óvintézkedéseket érdemes továbbra is betartani. Ugyanakkor évtizedeket éltünk le úgy, hogy a közelben nem volt háború, generációk nőttek így fel, tehát nincs tapasztalatunk abban, miként kell ezzel a helyzettel együtt élni.

Szabó Árpád leszögezte: a válság akkor sem szűnik meg egyik napról a másikra, ha hirtelen véget ér a háború. Ukrajna és Oroszország hatalmas gabonaexportőrök, ha az egyik valamiért kiesik, csak korlátozott mennyiségben és drágán lehet vásárolni gabonát, ennek következményeként még jobban megemelkednek az élelmiszerárak.

Az energiaválság is jó ideig velünk marad még, hiszen sok európai ország függ az orosz kőolajtól, földgáztól, és mindenképpen újra kell gondolni az energiafelhasználást, az energiapolitikát.

A közgazdász szerint arra kell törekednünk, hogy valamilyen mértékben önellátók legyünk és optimalizáljuk kiadásainkat. Ki kell használni a zöld programokat, pályázni kell az energiahatékonyságot növelő eszközökre, napkollektorokra, hőszivattyúkra, mert ezek hatalmas megtakarítást eredményeznek a villany- és gázszámlán. A tömbházak tetejére is érdemes napelemeket szerelni, míg akinek van egy kis kertje, virág helyett ültethet paradicsomot. Ha van kút a kertben, azt ki kell tisztítani, és annak a vizét használni, sorolta a közgazdász.

Szabó Árpád abban ugyan nem hisz, amit Frans Timmermans, a zöld átállásért felelős európai bizottsági alelnök tanácsolt az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának ülésén, miszerint mosás helyett inkább szellőztessük ki a ruhákat, viszont abban igen, hogy húzzunk vizet a kútból, és mossunk azzal. „Mindig van megoldás, csak gondolkodni és cselekedni kell. Mindenképpen hasznosabb ültetni, gyomlálni, mint órákat bámulni a tévé képernyőjét és aggódni a jövőért” – összegezte Szabó Árpád.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő gazdasági kiadványában, a Piactérben látott napvilágot május 16-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport