A válság nem fog varázsütésre eltűnni, kiadásaink racionalizálása lehet a megoldás

A válság nem fog varázsütésre eltűnni, kiadásaink racionalizálása lehet a megoldás

A mindennapokban leginkább a bevásárlások alkalmával tapasztalhatjuk a drágulásokat és a pénz értékének a csökkenését. Racionalizáljuk kiadásainkat, tanácsolják a szakemberek

Fotó: 123RF

Nem vagyunk egyszerű helyzetben társadalmi szinten: a mostani kiszámíthatatlan geopolitikai helyzet még az eddig megbízható előrejelzéseket szállító gazdasági elemzőket is elbizonytalanítja. Hiába áll rendelkezésünkre rengeteg adat és módszertan, szinte teljes mértékben megjósolhatatlan, hogy gazdasági szempontból mi vár ránk. 

Bíró Blanka

2022. május 21., 19:242022. május 21., 19:24

Ehhez elsősorban azt kellene tudni, hogy mikor ér véget az orosz–ukrán háború, de ha ez be is következik hamarosan, az sem fogja automatikusan és azonnal elhozni a pénzügyi válság végét – figyelmeztetnek a gazdasági szakértők. Az árak csökkenésében, esetleg béremelésben reménykedni ugyan lehet, hosszú távon viszont az lehet a leghatékonyabb, ha saját kiadásainkkal kezdünk el észszerűbben bánni.

Nemrég még mindannyian abban bizakodtunk, hogy a két évvel korábban kirobbant koronavírus-járvány enyhülésével lassan-lassan visszakapjuk valamilyen mértékben a régi életünket, ezzel párhuzamosan pedig a globális, illetve ezen belül a romániai gazdaság is „magához tér”. A februárban kirobbant orosz–ukrán háború azonban egy teljesen új, váratlan helyzetet teremtett. És mivel nem tudni, hogy a konfliktus mikor és hogyan ér véget, gazdasági-pénzügyi szempontból is nehéz most bármit előrejelezni.

Az viszont már most borítékolható, hogy a 15 éves rekordot megdöntött infláció az év végéig még tovább növekszik, ezzel párhuzamosan pedig a gazdasági növekedésre vonatkozó kilátásokat is folyamatosan mérsékelik a szakértők. Bizakodásra az adhat okot, hogy az utolsó negyedévben van kilátás arra, hogy leáll az infláció, hosszú távon pedig minden válságot növekedési időszak követ, ami nemcsak elméleti síkon, hanem a reáljövedelem és az életszínvonal szempontjából is megmutatkozik.

Óriási ütemben nőtt rekordszintre az infláció

Amikor februárban „derült égből villámcsapásként” kirobbant az orosz–ukrán háború, ez „újra felerősítette azokat a globális szintű problémákat, melyekről azt reméltük, hogy megoldódnak” a kétéves járvány mérséklődésével. Sőt a konfliktus újabb nehézségeket generált – mutatott rá Szász Levente kolozsvári közgazdász, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese. Mint hangsúlyozta, a lakosság szempontjából jelenleg a legégetőbb válságjel az infláció, ami márciusban túllépte a 10 százalékos éves rátát, ami az elmúlt 15 év legmagasabb értéke Romániában. Ráadásul még ennél is aggasztóbb, hogy az infláció nagyon gyors mértékben növekedett ilyen magas szintre.

Egy évvel ezelőtt, 2021 márciusában 3 százalékos volt az infláció.

Az emelkedés már múlt év végén elindult, a jelenség akkor a koronavírus-járvány utóhatásának volt tulajdonítható, gyakorlatilag a válságkezelés ára volt. Az már 2021 második felében világosan látszott, hogy az infláció növekedni fog, de akkor senki nem számított rá, hogy erre még rátesz egy lapáttal egy fegyveres konfliktus. Szász Levente rámutatott: kutatócsoportjuk előrejelzései szerint az infláció sajnos nem áll meg a mostani szinten, hanem tovább növekedhet. Nehéz pontos előrejelzést nyújtani, mert sok függ attól, hogyan alakul a háború, valamint ehhez kapcsolódóan az energiaválság és az élelmiszeripari alapanyagok krízise.

A közgazdász szerint érdemes megvizsgálni annak összefüggéseit és mozgatórugóit, hogy mi okozta az infláció drasztikus növekedését. „Általában a háborút említjük a jelenség okaként, de ha ezt lebontjuk, tulajdonképpen a háború kiváltotta energiaár-emelkedés áll a háttérben. A földgáz, a kőolaj, az elektromos áram drágulása nagyon gyorsan begyűrűzött minden iparágba, hiszen minden vállalat ezeket az energiákat használja a tevékenységéhez. Még a hatósági árszabályozással sincs más lehetőségük, mint hogy középtávon az energiaár-emelkedést beépítik saját áraikba. Ez már meg is történt, és megmutatkozik az inflációs ráta gyors növekedésében” – magyarázta az egyetemi oktató.

Lényeges a nemzeti bank következő lépése

A lakosság szempontjából is fontos, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) miként tudja kezelni a helyzetet. A növekvő infláció és a növekvő inflációs várakozás kezelésének egyik leghatékonyabb eszköze a kamatemelés, ezzel lehet meggátolni, hogy az infláció ne szálljon el még drasztikusabban. A kamatemelés viszont az egyéni fogyasztók számára úgy csapódik le, hogy a bankhitelek kamata is növekedni fog. „Nem elég, hogy egy növekvő árszínvonallal szembesülünk, emellett a banki kamatok is emelkednek. De ez az ára annak, hogy az inflációt kezelni lehessen. Akinek hitele van, megérzi, hogy megemelkednek a törlesztőrészletek, aki most tervez hitelfelvételt, érdemes alaposan megfontolnia, hiszen rövid távon mindenképpen a kamatok további emelkedésére lehet számítani a fogyasztói, jelzálog- és gépkocsivásárlási hitelek esetében is” – hívta fel a figyelmet Szász Levente.

A romániai infláció egyébként meghaladja az uniós átlagot – az eurózónában jellemzően mérsékeltebb az emelkedés.

Ennek ellenére nem mi vagyunk a legrosszabb helyzetben: Románia ugyan az inflációs lista első felében helyezkedik el, de vannak ennél is gyengébben teljesítő országok. Mindez akár úgy is értelmezhető, hogy vannak biztató kilátások arra nézve, hogy a Román Nemzeti Bank intézkedéseivel meg lehet állítani az infláció növekedését. „Minden előrejelzésnél figyelembe kell venni, hogy éppen dúl egy háború, aminek a végkimeneteléről nem tudunk semmit. Azt sem, hogy két hét vagy fél év múlva ér véget. De mi azért arra számítunk, hogy az utolsó negyedévben elkezdődik a fokozatos helyreállás, az árnövekedés lelassul, és talán visszafordítható lesz ez a folyamat. Általában minden intézkedésnek van egy átfutási ideje, amíg ezek ténylegesen érzékeltetik a hatásukat, és ezt mi a negyedik negyedévre várjuk, addig viszont az infláció további növekedésére számítunk” – magyarázta Szász Levente.

Még nem kizárt az enyhe növekedés

A szakember szerint a fegyveres konfliktus és a gazdasági válság kapcsán érdemes külön kitérni az energiakrízisre, amely minden európai fogyasztóra kihatással van, és súlyos áremelkedéseket generál – akármerre is alakul a helyzet. Legrosszabb esetben ha Európa már nem számíthat az Oroszországból érkező energiaforrásokra, alternatív forrásokat kell találnia, például cseppfolyósított gázt importálhat az Amerikai Egyesült Államokból, de ezért jóval mélyebben kell majd a pénztárcába nyúlni.

Mindez pedig nemcsak a háztartási fogyasztók számára jelenti a havi számlák értékének növekedését, hiszen az energiára minden iparágban szükség van – a termékgyártástól a szolgáltatásokig.

A vállalatok ezt a helyzetet csak árnöveléssel tudják kezelni, ami inflációt jelent. Van egy átfutási ideje annak, amíg a gazdasági szereplők beépítik a drágulást az áraikba, ugyanakkor most még van egy kormányzati segítség, igyekeznek kordában tartani az energiaárakat. Kérdés, hogy ezt meddig lehet megtenni.

Galéria

Lehetőségeinkhez mérten törekedjünk az önellátásra, például pályázzunk zöldenergiás rendszerek beszerzésére, tanácsolja a kiadványunknak nyilatkozó szakértő

Fotó: Pixabay

„Arra számítunk, hogy az év utolsó negyedéig további drágulások várhatók, a pozitív várakozásunk pedig az, hogy akkor megáll a folyamat, és talán onnan elindulhat egy fokozatos árszínvonal-csökkenés” – összegezte a közgazdász. Szász Levente szerint a jelen állás alapján még az sem kizárt, hogy év végére el lehet érni az akár 2 százalékos gazdasági növekedést. Van olyan forgatókönyv is, amely nulla százalék körüli növekedéssel számol – a nullát egyébként azért nevezik növekedésnek, mert ebből könnyen következhet pozitív trend.

Idézet
Azért lehetünk valamennyire bizakodók, mert minden válság után jellemzően növekedési időszak következik, amikor tényleg pontot tudunk tenni a válság végére, ha nem üt be egy újabb, előre nem látható krízis.

Ha elindul a növekedés, az sok lehetőséget jelent azoknak, akik befektetésekben, a vállalkozások újraindításában gondolkodnak. És mindez a lakosság szintjén is kedvezőbb gazdasági helyzetet generál hosszabb távon: ha alacsonyabb lesz az infláció, a jövedelmek reálértéke növekedhet, de akár bérnövekedésekre, a hitelkamatok csökkentésére is számíthatunk, ami mind egy pluszlehetőséget jelent nemcsak a gazdasági szereplők, hanem a lakosság szempontjából is” – bizakodik Szász Levente.

A háború „beolajozta előttünk a kanyart”

Kállai Emánuel székelyudvarhelyi onlinemarketing-szakértő szintén úgy látja, a válság kimenetele és alakulása nagymértékben függ attól, hogy meddig húzódik a konfliktus, mert a háború magasan tartja a nyersanyagok árát és korlátozódik az áru szabad mozgása, ami összevetve magasan tartja a végtermékek árát. Ugyanakkor az is fontos befolyásoló tényező, hogy meddig tart a fogyasztók ártoleranciája, illetve meddig hajlandók hitelezni a bankok. „Politikai döntéseken múlik, hogy ilyen helyzetben kialakul-e egy tartósan kúszó inflációs környezet, ami a hiperinfláció elődje. Sok múlik azon, hogy politikai szinten milyen döntések születnek a közeljövőben, sikerül-e a háborút megállítani és monetáris politikával megfékezni a gazdaságot” – szögezte le.

A marketingszakértő rámutatott: a gazdaságnak a koronavírus-járvány után elkezdeni sem volt ideje a helyrerázódást, máris következett a háború, holott enélkül sem lett volna egyszerű a helyzet. „Ha nem tör ki az orosz–ukrán háború, idén akkor is számtalan problémába ütköztünk volna, mint az infláció vagy a beszerzési láncok szakadozása. A háború viszont ezeket a problémákat felskálázta, mintegy »beolajozta előttünk a kanyart«” – fogalmazott Kállai Emánuel.

Meglátása szerint a legracionálisabb út a gazdaság lelassítása, mert azzal elkerülhető a hiperinfláció.

Ha felmennek az árak és a fogyasztó már nem tudja kifizetni a szükséges termékeket és szolgáltatásokat, akkor az állam dönthet úgy, hogy pénzt nyomtat. Ebben az esetben a fogyasztó meg tudja vásárolni a nem létfontosságú terméket is, például elmehet nyaralni, ez viszont egyenes utat jelent az infláció felé.

Galéria

Az alapélelmiszerekért is egyre mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. A prognózisok szerint az év utolsó negyedéig további drágulások várhatók, a pozitív várakozás pedig az, hogy akkor megáll ez a folyamat

Fotó: Haáz Vince

Egy másik lehetőség, hogy állami segítséggel növelik a béreket, ennek nyomán a polgárok több pénzhez jutnak, többet tudnak költeni, ami viszont tovább növeli az árakat. Kállai Emánuel példaként azt hozta fel: ha a péknek megemelik a fizetését, drágább lesz a kenyér, hiszen a vállalkozónak ki kell gazdálkodnia a béremelést, emiatt pedig a pék keresete nem fog többet érni, hiszen ugyanannyi kenyeret tud megvásárolni, mint a béremelés előtt. Így ez egy csalóka, rövid távú megoldás.

A fogyasztás észszerűbbé tétele jelenthet megoldást

Mindezek nyomán a marketingszakértő – Szász Leventéhez hasonlóan – úgy véli, hogy valódi megoldást az alapkamat megemelése jelenthet. Ezáltal az emberek nehezebben jutnak pénzhez, így a fogyasztást racionalizálják, és ezzel elkerüljük a hiperinflációt. Amely azért roppant veszélyes, mert pillanatok alatt képes elértékteleníteni az emberek pénzét.

Ez a forgatókönyv gyakorlatilag a gazdaság fékezését jelenti, melynek nyomán racionálisabbak lesznek a fogyasztások, vagyis kevesebb olyan dologra fogunk költeni, ami nélkül az élet amúgy is működik. Ez gazdasági megközelítésből lehet negatívum, de például a környezettudatosság szempontjából éppen ellenkező hatású. A marketingszakértő kifejtette: számos tanulmány kimutatta már, hogy nem volt szükség arra a mennyiségű műtrágyára, amit az elmúlt időszakban kiszórtunk a földekre. A műtrágya felhasználását viszont csak most kezdtük el racionalizálni, amikor az előállítása ilyen mértékben megdrágult, alkalmazkodva a helyzethez. „Nem gondolom, hogy ettől vége lenne a világnak. Több millió év alatt sem lett vége. Attól még lehetünk boldogok, hogy racionálisabban fogyasztunk” – szögezte le.

Úgy tűnik egyébként, hogy a vállalkozások is tisztában vannak azzal, hogy ebben az évben (még) jobban be kell húzni a nadrágszíjat.

Az amerikai piacokon végzett felmérésekből az derül ki, hogy az előző évhez képest nem várnak el növekedést a cégek, hanem elégedettek, ha képesek a stagnálásra. A járvány hatására az emberek megtakarítása emelkedett, mert nem tudták a pénzüket mind elkölteni, ez pedig azzal járt, hogy felpörgették az online gazdaságot, ahol tavaly jelentős növekedés volt tapasztalható.

„Irracionális elvárás, hogy a növekedés szintjét megtartsák, az is eredmény, ha egy vállalat képes arra, hogy a tavalyi forgalmat teljesítse. Sok múlik azon, be tudunk-e rendezkedni arra, hogy nem növekedünk. Gondot jelent, ha növekedéssel tervezünk, de közben stagnálunk, mint ahogyan az is, ha lehetne növekedni, de stagnálással tervezünk” – magyarázta Kállai Emánuel. Rámutatott, a jelenlegi egy ismeretlen, új helyzet, de vannak vállalkozók, akik megélték a kilencvenes és a kétezres évek válságait, tehát tudás van, viszont kulcskérdés, hogy tudjuk-e jól alkalmazni.

A válság nem ér véget egyik napról a másikra

Ennél is határozottabb állásponton van Szabó Árpád közgazdász, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója. Szerinte hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy a politikusok, a gazdasági szakértők nem oldják meg helyettünk a problémáinkat. Meg kell tanulnunk megállni a saját lábunkon, és erre kell megtanítanunk a gyerekeinket is. Kifejtette, a koronavírus-fertőzések száma ugyan lecsökkent, de ez még nem jelenti, hogy a járvány véget ért, ezért az alapvető óvintézkedéseket érdemes továbbra is betartani. Ugyanakkor évtizedeket éltünk le úgy, hogy a közelben nem volt háború, generációk nőttek így fel, tehát nincs tapasztalatunk abban, miként kell ezzel a helyzettel együtt élni.

Szabó Árpád leszögezte: a válság akkor sem szűnik meg egyik napról a másikra, ha hirtelen véget ér a háború. Ukrajna és Oroszország hatalmas gabonaexportőrök, ha az egyik valamiért kiesik, csak korlátozott mennyiségben és drágán lehet vásárolni gabonát, ennek következményeként még jobban megemelkednek az élelmiszerárak.

Az energiaválság is jó ideig velünk marad még, hiszen sok európai ország függ az orosz kőolajtól, földgáztól, és mindenképpen újra kell gondolni az energiafelhasználást, az energiapolitikát.

A közgazdász szerint arra kell törekednünk, hogy valamilyen mértékben önellátók legyünk és optimalizáljuk kiadásainkat. Ki kell használni a zöld programokat, pályázni kell az energiahatékonyságot növelő eszközökre, napkollektorokra, hőszivattyúkra, mert ezek hatalmas megtakarítást eredményeznek a villany- és gázszámlán. A tömbházak tetejére is érdemes napelemeket szerelni, míg akinek van egy kis kertje, virág helyett ültethet paradicsomot. Ha van kút a kertben, azt ki kell tisztítani, és annak a vizét használni, sorolta a közgazdász.

Szabó Árpád abban ugyan nem hisz, amit Frans Timmermans, a zöld átállásért felelős európai bizottsági alelnök tanácsolt az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának ülésén, miszerint mosás helyett inkább szellőztessük ki a ruhákat, viszont abban igen, hogy húzzunk vizet a kútból, és mossunk azzal. „Mindig van megoldás, csak gondolkodni és cselekedni kell. Mindenképpen hasznosabb ültetni, gyomlálni, mint órákat bámulni a tévé képernyőjét és aggódni a jövőért” – összegezte Szabó Árpád.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő gazdasági kiadványában, a Piactérben látott napvilágot május 16-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba