Boldog házasságtól a villámgyors válásig – Szőcs Kinga Zsófia pszichológus a szakítások okairól, a párkapcsolat megóvásáról

Simó Helga 2021. május 23., 09:32

A hosszan tartó párkapcsolatban élők képesek erőfeszítéseket tenni azért, hogy megértsék a másikat és egyben önmagukat is, hibáikkal együtt – fogalmazott lapunknak Szőcs Kinga Zsófia pszichológus. A kolozsvári szakembert egy nemrég készült felmérés eredményei kapcsán kérdeztük, miszerint európai viszonylatban rekordidő alatt döntünk a válás mellett. Ennek okait is felkutattuk Szőcs Kinga Zsófiával, aki a lehetséges kiutakat is felvázolta.

Boldog házasságtól a villámgyors válásig – Szőcs Kinga Zsófia pszichológus a szakítások okairól, a párkapcsolat megóvásáról
galéria
Fotó: Gábos Albin

Egy nemrég készített felmérés szerint a válással végződő házasságok átlagosan 8-9 évet tartanak Romániában – ez európai összevetésben a legrövidebb időszak, vagyis rekordidő alatt döntünk a válás mellett. Szőcs Kinga Zsófia kolozsvári pszichológussal beszélgettünk arról, hogy minek tudható be a sereghajtó szerep, milyen tényezők vezethetnek váláshoz, hogyan lehetne megelőzni a válsághelyzeteket.

Szőcs Kinga Zsófia lapunknak elmondta, hogy számos oka lehet a korai válásnak. „Egyrészt köztudott, hogy már évek óta több millió romániai személy kényszerül arra, hogy vendégmunkásként külföldön dolgozzon. Ezeknek az embereknek a legtöbb esetben családjuk, feleségük, férjük van. Nagyon nehéz hosszú távon fenntartani egy jó párkapcsolatot vagy házasságot, ha a családtagok csak ritkán találkoznak egymással” – részletezte a pszichológus. Hozzátette, előfordul az is, hogy a pár együtt megy külföldre munkát vállalni, és ezalatt a sok túlóra, a megélhetésért történő megállás nélküli hajtás nem ad elég teret a párkapcsolat ápolására is.

Az aggasztó eredménynek szociológiai-családtörténeti magyarázata is lehet. Számításba kell venni a helyi hagyományokat, a korai kapcsolatok arányát a lakosságon belül és a családi mintákat.

Lélektani szempontból egy mai házasság alakulására hatással van az, hogy egyénileg milyen nevelést kaptunk, és milyen mintákat láttunk otthon. „Saját házasságunkban újraélhetünk olyan tudattalan érzelmi sérüléseket, amelyeket magunkkal hoztunk, és amihez a párunknak nem sok köze van. Előfordulhat egy hétköznapi vita alkalmával, hogy házastársunkra projektáljuk gyerekkorban elszenvedett hiányainkat, esetleg őt hibáztatjuk olyasmiért, amiért nem ő a felelős. Ilyenkor a párunk reakcióját is az otthonról hozott tudatalatti reflexek befolyásolják, amitől mi még jobban dühbe gurulhatunk meggondolatlanul.

És sokszor nem vesszük észre, hogy igazából csak szeretetre és ölelésre vágytunk, de nem kommunikáltuk megfelelően, tudatosan, ezért elfajult a vita” – vélekedett Szőcs Kinga Zsófia.

Megoldhatatlan problémákkal is együtt élni

Egyénileg változó, hogy milyen tényezők befolyásolnak egy válást. A szakember szerint elmondható az, hogy minden párkapcsolatban az elejére jellemző felfokozott szenvedély az idő múlásával alábbhagy. Ez a természetes velejárója egy kapcsolatnak. Minden egészséges párkapcsolat az idő múlásával átalakul és fejlődik, meg lehet tanulni, és tudatosan elfogadni a másikat olyannak, amilyen valójában.

Kutatások bizonyítják, hogy egy kapcsolat elején az a fajta csillogás, amikor módosult tudatállapotban vagyunk, és amikor más hormonok dolgoznak bennünk, általában két-három évig tart. Ez a szimbiózis időszaka.

Ez a szerelem és a felfokozott érzelmek időszaka, ami torzít a valóságon: egy olyan emberbe vagyunk ilyenkor szerelmesek, akit mi a fejünkben leképeztünk olyannak, amilyennek látni szeretnénk őt. Ez a rózsaszín szemüveg nem láttatja velünk a párunkat az igazi valójában, akinek a jó tulajdonságai mellett rengeteg olyan is van, ami valójában nem tetszik nekünk, esetleg kimondottan irritál és zavar. A sok jó mellett a hibákat akkor kezdjük észrevenni, amikor a kapcsolat a „hétköznapok szintjére” tér át.

Idővel teher lehet az egyik félnek a másik megértése, nehezére esik meghallgatni a másikat, és őszintén átbeszélni a napi problémákat, feszültséggel telnek a hétköznapok. Ezen a ponton szokták sokan mondani, hogy „én nem ezt az embert ismertem meg”, és gyakran váltanak. Pedig

a hosszan tartó párkapcsolatok pontosan arról szólnak, hogy képesek vagyunk erőfeszítést tenni azért, hogy megértsük a másikat, és egyben önmagunkat is, a hibáinkkal együtt.

A szerelem szeretetté való átalakulási folyamatában biztonságot, stabilitást, nyugalmat kaphatunk, azt a lehetőséget, hogy van mire építeni és közös célokat tervezni. „Szinte minden párkapcsolatban találkozunk olyan helyzettel, hogy rövidebb-hosszabb ideig csökken a libidó. Figyelmeztető jel lehet számunkra, ha úgy érezzük, hogy a vágy is teljesen elapadt, nemcsak a szenvedély. A férfiaknál előfordul, hogy ilyen szituációk mögött akár a saját anyával való túl szoros kapcsolat áll, ahol az anya nem engedi felnőni a fiát, és túlságosan köti, kiszolgálja, majd nem érti, hogy mi az oka annak, hogy a felnőtt fiú miért lesz passzív a házasságban, szexben” – fejtette ki a pszichoterapeuta.

Szőcs Kinga Zsófia pszichológus Fotó: Kátai Jocó

A közhiedelemmel ellentétben a hosszú távú kapcsolatokban is megmaradhat a szexuális vágy, újabb és újabb dolgokat fedezhetnek fel egymásban, ha mindketten motiváltak, és tudatosan dolgoznak a kapcsolatért. „Terapeutaként azt tapasztalom, hogy a második gyerek megszületése utáni években mindenkinek komolyabb problémákkal kell megbirkózni. Egyénileg változó, hogy miért pont ebben a periódusban kezdődik sok komoly párkapcsolati válság, de

érdemes megemlíteni néhány jellemző körülményt: az anya otthonmaradása és egyben a saját karrierről való ideiglenes vagy végleges lemondás, az apa karrierépítése, a gyerekek nevelésének kihívásai, a gyakori kimerültség, fáradtság, a szabadidős tevékenységek, illetve a feltöltődés hiánya,

egymás elhanyagolása és gyakori hibáztatása, a szex hiánya, az egymás iránt érzett harag táplálása, egy harmadik fél, megcsalás stb.

Ezzel is magyarázható a kutatásban kimutatott, a 8-9. évben történő válások jelentős része” – mutatott rá a szakember.

J. Gottman pszichológust, házasságkutatót hozza fel példaként, aki 14 éven keresztül 150 párt figyelt meg. Azt állapította meg, hogy a párok 69 százaléka krónikus vagy megoldhatatlan életproblémával él. Arra a kérdésre, hogy kik azok, akik elválnak, és kik azok, akik együtt maradnak, azt a választ találta, hogy

döntően azok maradnak együtt, akik megtanultak megoldhatatlan problémákkal is együtt élni. Szerinte minél intelligensebb egy pár érzelmileg, annál jobban megértik és becsülik egymást.

Ugyanakkor szakemberek állítják, hogy az érzelmi intelligencia fejleszthető.

Sok múlik azon, melyik szakaszban akadunk el

Sok esetben a párok nem kérnek segítséget, ha válságban van vagy zátonyra fut a kapcsolat, hanem a másikat kezdik hibáztatni, ezzel védve a maguk igazát. „Családterápiában a rendszerszemlélet az alap. Mi, szakemberek azt valljuk, hogy ha a rendszerben (család vagy pár) egyik tag változik, akkor az automatikusan maga után vonja a másik tag változását is. Sokszor a párok vagy a pár egyik tagja úgy érkezik terápiára, hogy úgy érzi, már biztosan nincs remény. Erre azt szoktam mondani, hogy ha ezen az úton haladnak tovább, akkor nincs.

De ha képesek változtatni, ha mindketten motiváltak a változásra, és képesek szembenézni a hibáikkal – beismerni mi az, amivel én járultam hozzá, hogy ide jutottunk –, akkor lehet folytatásról beszélni”

– magyarázta Szőcs Kinga Zsófia.

Más esetben, ha csak az egyik fél kapaszkodik és reménykedik, akár gyakran belecsúszva egy mártírszerepbe, miközben a másik már nagyon kifele kacsintgat a kapcsolatból, akkor kevés esélyt lát a folytatásra. Amikor mindkét fél motivált, akkor el lehet kezdeni egy párterápiás munkát. Sokat számít, hogy éppen a párkapcsolat mely fejlődési fázisában akadtak el. A kezdeti, a szimbiózis fázisában a konfliktus okozója lehetnek a túl szoros határok, a fojtó függőség.

A differenciálódás-leválás szakaszában többféle elakadás lehet: az egyik cserbenhagyva érzi magát, miközben a másik már kibontakozna, vagy mindketten leválnak a másikról olyannyira, hogy közben megfeledkeznek egymásról.

Közben sok kisebb-nagyobb konfliktust kell megoldani együtt. Van, aki nem hajlandó erőfeszítést tenni, mert nem ehhez szokott addigi életében. Sokan azért szakítanak ebben a szakaszban, mert nem tudják elfogadni, hogy egy kapcsolat konfliktusokkal is jár.

Kettőn áll a válás. Szakításhoz vezethet, ha nem fogadjuk el egymás hibáit is Fotó: 123RF

Később, a gyakorlás fázisában a válás oka lehet az a fáziskülönbség, amikor az egyik fél nagyobb intimitást igényelne, a másik nem. Ilyenkor gyakori jelenség a féltékenység vagy az empátia hiánya, ami miatt lassan erodálódik a kapcsolat, elvész az egymás iránti tisztelet és érdeklődés. Ebben a szakaszban nagy a válás kockázata. Az újrakezdés szakaszában az jelenthet nehézséget, ha az egyik fél leragadt, és nem tud kimozdulni egy korábbi fázisból – nem tud dönteni arról, hogy mi kell neki jobban: a saját függetlensége vagy a másik jelenléte és a vele való intimitás.

A pszichológus szerint akkor működik jól egy házasság, ha legalább a megoldható problémákat együttes erővel kipipáljuk; mert úgyis mindig maradnak bosszantó megoldhatatlan hétköznapi problémák, amelyek fölött, ha nem siklunk el, akkor folyton marja a kapcsolatot.

Fontos megjegyezni egy másik dolgot is, ami életben tarthat egy párkapcsolatot: ha úgy győzzük le az elakadásokat, hogy hosszú távon tiszteletben tartjuk egymás álmait, és segítünk azok megvalósításában, ez hozzásegíthet ahhoz, hogy megtaláljuk a kapcsolatunk közös értelmét.

Válás után is maradjon meg az egymás iránti tisztelet

Ha elakad egy kapcsolat, akkor először mindenképp érdemes dolgozni azon, hogy ki mivel járult hozzá a kialakult helyzethez. Egy szakember sokat segíthet ebben. Előfordulhat, hogy a párterápia után már tisztábban látnak, de mégis úgy döntenek, hogy más utakon haladnak tovább, és ez rendben van.

„Azért javaslom mindenképpen egy szakember felkeresését, mert ha olyan a válás, hogy mindkét fél a másikat hibáztatja, és nem néz szembe a saját hibáival, akkor idővel, a következő kapcsolataiban ugyanazokat a sémákat-tévedéseket fogja megismételni”

– vélekedik a pszichológus.

Amikor csak a szakítás a megoldás, a szakemberek azt mondják, fókuszáljunk arra, hogy ne ártsunk a másiknak, és könnyítsük meg a békés továbblépést. Ha folyton sértegetjük egymást, akkor elmérgesedhet a viszony, amit az önbecsülésünk is nagyon megszenved. Ezért fontos megőrizni az egymás iránt érzett tiszteletet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport