Tüntetni hív és a felelősök menesztését kéri a Néppárt

Krónika 2017. szeptember 04., 11:19 utolsó módosítás: 2017. szeptember 04., 15:07

A marosvásárhelyi katolikus iskoláért tartandó szerdai tüntetésen való részvételre szólít hétfői közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt, ugyanakkor a jelenlegi helyzetért felelős személyek menesztését kéri.

Fotó: Boda L. Gergely

A Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetének rendezése érdekében szervezett szerdai marosvásárhelyi tüntetésen való részvételre szólít hétfői közleményében Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

A politikus emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban a katolikus líceum, valamint az orvosi egyetem ügyei „az elnyomás, a diszkrimináció és az erőszakos asszimiláció szimbólumaivá váltak”. Rámutat, legutóbbi lépésével Liviu Pop oktatási miniszter „és a teljes román kormány – nem csak azt bizonyították, hogy képtelenek megoldani a kialakult helyzetet, de azt is, hogy nem vesznek tudomást azoknak a törvénytisztelő, adófizető román állampolgároknak a véleményéről, akikért – hivatali kötelességükből adódóan – felelősek”.

„A tanügyminiszter és a miniszterelnök a pápai nuncius visszautasításával egy olyan súlyos diplomáciai szarvashibát követett el, amellyel

megsértették a vatikáni államot, a romániai katolikus közösséget, s amellyel egyértelművé tették: a nem román és nem ortodox állampolgárok problémáit másodrendűnek tartják”

- fogalmaz Szilágyi Zsolt. Az ellenzéki alakulat vezetője rámutat, bár „az emberi jóérzés és felelősségvállalás azt követelné”, hogy ezek után a miniszter nyújtsa be lemondását, „ilyesmire – épp a jóérzés és felelősségvállalás hiánya miatt – nem számíthatunk”. Azonban

jogos követelés, hogy az illetékes politikai vezetők és hatóságok mihamarabb találjanak megoldást a kialakult helyzetre, hangsúlyozza az EMNP elnöke.

Szilágyi Zsolt arra szólítja minden civil- és politikai szereplőt, hogy „helyezzük közösen nyomás alá Románia kormányát, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi iskola ügye megoldódjon, s a felekezeti oktatáshoz való jog se sérüljön”.

Ennek érdekében a szerdán 18 órától a Maros megyei prefektúra előtt tartandó tüntetésen való részvételre kér mindenkit.

A katolikus iskola tárgyában a Néppárt hétfőn egy újabb közleményt is eljuttatott szerkesztőségünkbe, melyben a politikai alakulat marosvásárhelyi és Maros megyei szervezetei a felelősök menesztését kérik.

Egyértelmű, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceum körül kialakult helyzetért a teljes felelősség a prefektust és a polgármesteri hivatal iskolákért felelős aligazgatóját terheli”

- mutat rá a közlemény, hozzátéve, hogy „Lucian Goga prefektus sorozatosan félrevezette a szülőket, ellentmondásos nyilatkozataival és ellenséges cselekedeteivel részt vállalt az anyanyelvi oktatáshoz való közösségi jogaink korlátozásában, valamint az állampolgárok alkotmányos jogainak megsértésében”.

Úgy vélik, „a szakmai felkészületlenség vagy mögöttes szándék okán előállt helyzet megoldására való alkalmatlanságáért” ugyanaz a felelősség terheli Horațiu Lobonțot, a városháza iskolákért felelős aligazgatóját is.

Mindezeket figyelembe véve követeljük mindkettejük azonnali menesztését,

illetve a kialakult helyzet kormányrendelettel való gyors megoldását!” - zárja közleményét a Néppárt Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete.

Mint ismeretes, szombaton közzétett felhívásában Jakubinyi György érsek, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium melletti kiállásra szólít, és szerdán 18 órától a Maros megyei prefektúra elé hívja tüntetni mindazokat, akik kiállnak az iskola mellett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat