Tovább gyűrűzik a botrány Székelyhídon: a választási iroda egyes voksok újraszámolását kéri, az RMDSZ új választást követel

Tovább gyűrűzik a botrány Székelyhídon: a választási iroda egyes voksok újraszámolását kéri, az RMDSZ új választást követel

Képünk illusztráció

Fotó: Pinti Attila

Több mint egy héttel a június 9-ei választások után sem csillapodnak a kedélyek Székelyhídon: a Bihar megyei, magyar többségű kisvárosban elrendelték a szavazatok újraszámlálását az egyik szavazókörben, az RMDSZ – amelynek jelöltje, a jelenleg is regnáló Béres Csaba az egy héttel ezelőtti újraszámlást követően egyetlen vokssal győzedelmeskedett az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjével, Boros Dáviddal szemben – a választások megismétlését követeli.

Bálint Eszter

2024. június 17., 08:542024. június 17., 08:54

2024. június 17., 09:212024. június 17., 09:21

A megyei választási iroda vasárnap, vagyis egy héttel a választások után elrendelte a szavazatok újraszámlálását a Székelyhídhoz tartozó falvak egyikében, Kágyán, ahol azEbihoreanul.ro helyi portál információi szerint kiderült, több a szavazólap, mint ahány ember az urnákhoz járult. Konkrétan: 520 választópolgár szavazott, de az urnákban 521 szavazólapot találtak.

A bejelentés vasárnap jelent meg az intézmény honlapján, azt írták, hogy elrendelték a polgármester-jelöltekre leadott összes szavazat újraszámlálását a székelyhídi 196-os szavazókörből, és a Központi Választási Iroda is ezt ajánlotta, szintén vasárnap

– derül ki a cikkből.

A dokumentum nem tért ki arra, hogy miért kell újra megszámolni a voksokat, mindössze annyit közölt, hogy erre hétfőn, a margittai bíróságon kerül sor, ott tárolják ugyanis a szavazólapokat tartalmazó zsákokat.

Így – mint ismeretes – a nap folyamán immár harmadszor számolják meg az illető szavazókörben leadott voksokat, hiszen miután az első számlálás után 9 szavazattal Boros Dávid került ki győztesként a székelyhídi polgármester-választásból, Béres Csaba óvására újra megszámolták a szavazatokat, ami után utóbbinak lett eggyel több érvényes szavazata.

korábban írtuk

FRISSÍTVE – Tényleg egyetlen szavazat bizonyult sorsdöntőnek Székelyhídon – Feljelentést tesz az EMSZ választási csalás miatt
FRISSÍTVE – Tényleg egyetlen szavazat bizonyult sorsdöntőnek Székelyhídon – Feljelentést tesz az EMSZ választási csalás miatt

Egyetlen szavazattal nyert, és újrázhat a Bihar megyei Székelyhídon Béres Csaba jelenleg regnáló RMDSZ-es polgármester, aki ebben a rendkívül szoros versenyben végül legyőzte Boros Dávidot, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjét.

Érdekes fordulat továbbá, hogy a székelyhídi választási iroda is összeült szombaton, és úgy döntött, javasolja a Központi Választási Irodának a székelyhídi polgármester-választás eredményének megsemmisítését, mivel csalásra gyanakszanak.

Az Ebihoreanul.ro által idézett dokumentum azzal érvel, hogy a kágyai, illetve a szintén Székelyhídhoz tartozó csokalyi szavazókörökben a szavazatok újraszámolását nem filmezték, ahogyan kellett volna, és Csokalyon három szavazatot, amelyet eredetileg Boros Dávidra leadottnak minősítették, végül áttettek Béres Csabához, míg a 193-as szavazókörben három, Borosra leadott vokson nem volt kontrollpecsét.

„Úgy értékeljük, hogy a fenti tények alapján fennáll a gyanú, hogy ismeretlen tettesek választási csalás bűncselekményét követték el, ezért kérjük a nyomozóhatóságokat, hogy folytassanak vizsgálatot” – olvasható a székelyhídi választási iroda szombati határozatában.

korábban írtuk

Áll a bál Székelyhídon, ahol lehet, hogy egyetlen szavazaton múlik a polgármester kiléte – Az EMSZ csalásra gyanakszik
Áll a bál Székelyhídon, ahol lehet, hogy egyetlen szavazaton múlik a polgármester kiléte – Az EMSZ csalásra gyanakszik

Még kedden délre sem hirdették ki hivatalosan, hogy ki nyerte a polgármester-választást a Bihar megyei Székelyhídon, ahol hétfő este még úgy tűnt, hogy kilenc szavazattal Boros Dávid, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje győzött.

Ugyanakkor szintén szombaton az RMDSZ is váratlan lépéssel állt elő, a szövetség Bihar megyei szervezete Facebook-oldalán egy közleményt tett közzé, amelyben a székelyhídi polgármester-választás megismétlését követeli.

„Bonyolult helyzetek megnyugtató lezárására mindig a néphez kell visszatérni!

1. Székelyhídon a békességet, a nyugalmat a mára kialakult helyzetben csak a polgármesteri tisztségre kiírt választás megismétlése teremtheti meg!

2. Aki a településen tovább lát a pillanatnyi helyzeten, érti, hogy már a családokon belülre férkőződő megosztottság a teljes közösség kárára van. Az árkokat tovább mélyíteni nem szabad! Békét kereső emberekre, a békét támogató közösségi kiállásra van szükség! Egyházainknak igazuk van, közösségeinkben imádkozni kell és cselekedni is kell a társadalmi békéért!

3. Összpárti, azaz teljes egyetértés van abban, hogy a tanácsosi választást az RMDSZ nyerte meg! A mindenki által elfogadott eredmény alapján, az elkövetkező négy évben 17-ből 10 RMDSZ-es önkormányzati képviselő lesz a testületben! Bihar megye szintjén és országosan is az RMDSZ történelmi eredményt ért el! Ezért külön köszönet jár minden embernek!

4. A választási folyamatokat Székelyhíd városában egy független bíró által felügyelt testület végezte. A döntések minden esetben egyhangú szavazással történtek. A jegyzőkönyveket minden bizottsági tag, minden pártnak a képviselője aláírta sőt, az újraszámlálás elrendelését az ott jelenlevő megfigyelők is.

5. Felkérünk minden a szervezetünk színeiben különböző testületekben jelen lévő tagot, hogy a fentiek szellemében járjanak el! A kialakult helyzet feloldására Székelyhíd lakosságának sok bölcsességet kívánunk!” – írták.

Az egyházakra való utalás amúgy azért történt, mivel azt követően, hogy a múlt heti újraszámolást követően bejelentették Béres Csaba győzelmét,

az RMDSZ székelyhídi szervezetének Facebook-oldalán is közzétették a Pro Székelyhíd Egyesület felhívását egy békemenetre, amelyre most vasárnap került volna sor. Pénteken viszont ennek elhalasztásáról posztoltak:

„A békemenetre szóló felhívásunkra városunk egyházainak vezetői egyetértenek abban, hogy szükség van a megbékélésre, a kiegyezésre, a megbocsájtásra, ám arra kérnek minden lakost, hogy ezt tegyük meg egyházaink keretein belül templomainkban. Az egyházi vezetők beadványait figyelembe véve Erdei Imre elnök és a Pro Székelyhíd Egyesület a vasárnapra, június 16-ra, 15.00 órára meghirdetett békemenet egy későbbi időpontra történő elhalasztása mellett döntött. Megértésüket köszönjük” – áll a bejegyzésben.

Boros Dávid, aki jelenleg független önkormányzati képviselő a székelyhídi közgyűlésben, pénteken nyilatkozott először a választásokat követően: egy, a Facebookon közzétett videóban foglalta össze a június 9-e óta történteket a maga szemszögéből. Megköszönve a szavazatokat, kijelentette: „sajnos a szavazás menete nem volt tiszta” sem a szavazókörökben, sem a szavazatszámlálás ideje alatt. Jelezte: ezek nyomán megtették a jogi lépéseket.

Idézet
A polgármester-választást tisztességes úton megnyertük, amibe a jelenlegi vezetőség nem tudott belenyugodni, így további, bizonyítható, törvénytelen lépéseket tettek. Így sikerült, hogy kedd reggelre megfordították az állást Béres Csaba, az RMDSZ jelöltjének a javára egy darab szavazattal.

Gyanús módon kedd hajnalban előkerültek szavazatok Béres Csaba javára, míg az én érvényes szavazataim között találtak olyan szavazólapokat, amelyeken nem volt kontrollpecsét. Ezek mindegyike ugyanabból a szavazókörzetből érkezett, így jogosan feltételezhető a szavazókörzeti elnök tudatos mulasztása, hogy így befolyásolja a szavazás végeredményét” – fejtette ki az EMSZ politikusa.

Úgy vélekedett továbbá, hogy „Székelyhíd és falvainak népe megmutatta a szavazófülkékben és az utcán is, egy tüntetés formájában, hogy változásra van szükség, és hogy elegük van a jelenlegi, korrupt és alkalmatlan vezetőségből”.

Idézet
Függetlenül a szavazás végeredményétől, Béres Csaba soha többé nem lesz Székelyhíd és falvainak jogos polgármestere, így felszólítjuk, hogy mondjon le, vagy ha nem, akkor majd mi, a nép lemondatjuk”

– szögezte le Boros Dávid, aki szerint mindaz, ami az elmúlt héten történt, örökre Székelyhíd szégyenfoltja marad.

Mint ismeretes, a június 10-én, hétfőn reggel közzétett, első eredmények alapján úgy tűnt, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség adja a polgármestert a rendszerváltás óta RMDSZ-es politikus által irányított Bihar megyei kisvárosban: az akkori állás még az volt, hogy Boros Dávid a voksok 49,35 százalékával maga mögé utasította Béres Csabát, aki amúgy 2008 óta a magyar többségű, tízezres település polgármestere. Később, amikor az összes szavazókörből beérkeztek a voksok, 9 szavazatra csökkent a különbség, Boros Dávidnak 46,74 százaléka, míg Béres Csabának 46,58 százaléka volt.

A hivatalos eredmény kiközlésének késlekedése miatt, hétfőn volt is egy békés tüntetés a polgármesteri hivatal előtt.

korábban írtuk

„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése
„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése

Több tucatnyi helyi lakos gyűlt össze hétfőn a Bihar megyei Székelyhíd polgármesteri hivatala előtt, amiért késik a választások eredményének kiközlése. „Béres, gyere ki!” – üzenik a jelenleg regnáló RMDSZ-es polgármesternek.

Keddre virradóra az RMDSZ-es elöljáró kérésére újraszámolták a polgármester-jelöltekre a június 9-ei helyhatósági választásokon leadott voksokat, és akkor már az jött ki, hogy egyetlen szavazattal, de Béres Csaba került ki győztesen a megmérettetésből.

Ekkor az EMSZ bejelentette, csalást gyanítanak, és minden jogi lehetőséget kiaknáznak igazuk bizonyítására. Ezért óvást nyújtottak be a választási hatósághoz, ezt viszont lesöpörték az asztalról, amit követően Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke a Krónika megkeresésére bejelentette, ügyészségi feljelentést tesznek választási csalás miatt.

korábban írtuk

Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon
Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon

Bihar megyében jobban teljesített az RMDSZ a vasárnapi helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt, legalább 21 polgármestere lesz a szövetségnek – jelentette be hétfőn az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 18., csütörtök

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált

Ideiglenes helyszínen, a Sepsi Arénában tartják augusztus 29. és 31. között a Sepsi Tabakó Fesztivált az erdélyi Sepsiszentgyörgyön.

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált
2024. július 18., csütörtök

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal

Csütörtök este sikerült eloltani a Brassó megyei az Alsóucsa (Ucea de Jos) község területén kitört erdőtüzet.

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal
2024. július 18., csütörtök

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak

A Bákó megyei településeken zajló magyar oktatási programba bekapcsolódó óvónőket és tanítónőket keres a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSSZ).

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak
2024. július 18., csütörtök

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak

Több erdélyi szórványkollégiumnak ajánlják fel az idén összegyűlt búzaadományokat a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program erdélyi résztvevői – közölte csütörtökön Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak
2024. július 18., csütörtök

Elmagyarázta a Wizzair kolozsvári pilótája, miért késnek sokat a nyári hónapokban a repülőgépek

Alex Tăgurean kolozsvári pilóta elmagyarázta egy videóban, hogy miért késnek a nyári hónapokban többet a repülőgépek.

Elmagyarázta a Wizzair kolozsvári pilótája, miért késnek sokat a nyári hónapokban a repülőgépek
2024. július 18., csütörtök

Villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporokra figyelmeztetnek a meteorológusok

Zivatarokra figyelmeztető sárga jelzésű riasztást adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország területének mintegy háromnegyedére.

Villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporokra figyelmeztetnek a meteorológusok
2024. július 18., csütörtök

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nagyvárad közelében

Kigyulladt szerdán este egy Élesd és Nagyvárad között közlekedő személyvonat mozdonya a bihari megyeszékhely közelében.

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nagyvárad közelében
2024. július 18., csütörtök

Jó hír a Kolozsvár és Nagyvárad között autózóknak: hamarosan újabb körgyűrű könnyíti a közlekedést

Hamarosan befejeződnek a fugyivásárhelyi körgyűrű építési munkálatai: a kivitelezők a körforgalmakat és az útpadkákat alakítják ki, felszerelik a szalagkorlátokat, és mellékutakat építenek – tájékoztatta a Krónikát a Bihar Megyei Tanács sajtóosztálya.

Jó hír a Kolozsvár és Nagyvárad között autózóknak: hamarosan újabb körgyűrű könnyíti a közlekedést
2024. július 17., szerda

Az óvás utáni érettségi jegy nem lehet kisebb az eredetinél egy bírósági döntés értelmében

Precedenst teremthet a nagyváradi törvényszék egy nemrég meghozott döntése, amelynek értelmében nem adható az eredetinél kisebb osztályzat egy megfellebbezett érettségi dolgozatra. Az ítélet azonban még nem jogerős.

Az óvás utáni érettségi jegy nem lehet kisebb az eredetinél egy bírósági döntés értelmében
2024. július 17., szerda

Ha nem vagyunk óvatosak, nemcsak napszúrás, hanem hőguta, vízmérgezés is kialakulhat kánikula idején

A kánikula okozhat napszúrást, hőgutát és vízmérgezést is, és bizony érdemes ezeket megelőzni – hívta fel a figyelmet Turóczi Ildikó, a többek közt a Brassó megyei Barcarozsnyó ügyeletközpontjában dolgozó háziorvos főorvos.

Ha nem vagyunk óvatosak, nemcsak napszúrás, hanem hőguta, vízmérgezés is kialakulhat kánikula idején