Áll a bál Székelyhídon, ahol lehet, hogy egyetlen szavazaton múlik a polgármester kiléte – Az EMSZ csalásra gyanakszik

Áll a bál Székelyhídon, ahol lehet, hogy egyetlen szavazaton múlik a polgármester kiléte – Az EMSZ csalásra gyanakszik

Még nem tudni, ki lesz Székelyhíd polgármestere az elkövetkező négy évben

Fotó: Makkay József

Még kedden délre sem hirdették ki hivatalosan, hogy ki nyerte a polgármester-választást a Bihar megyei Székelyhídon, ahol hétfő este még úgy tűnt, hogy kilenc szavazattal Boros Dávid, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje győzött, az éjszakai újraszámlálás eredményei nyomán viszont az volt a konklúzió, hogy egyetlen voks előnnyel, de újrázhat a jelenleg regnáló RMDSZ-es elöljáró, Béres Csaba. Az EMSZ csalásra gyanakszik, ezért nem hagyja annyiban. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke megkeresésünkre határozottan elutasította a vádakat.

Bálint Eszter

Makkay József

2024. június 11., 13:092024. június 11., 13:09

2024. június 12., 10:462024. június 12., 10:46

Keddre virradóra az RMDSZ-es elöljáró kérésére újraszámolták a polgármester-jelöltekre a június 9-ei helyhatósági választásokon leadott voksokat Székelyhídon, és hogy-hogy nem, az az eredmény született, hogy mégiscsak Béres Csaba nyerte a választást, egyetlen szavazattal – nyilatkozta a Krónika megkeresésére Habinyák István, az EMSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és Csomortányi István, az alakulat ügyvezető elnöke, akik megyei önkormányzati jelöltekként maguk is részt vehettek a kedd hajnali újraszámlálásban.

Mindketten csalást gyanítanak a teljes választási-szavazatszámlálási folyamatban, és közölték: ezért minden jogi eszközt megragadnak, hogy az igazságra fény derüljön.

Frissítés

Az EMSZ óvást nyújtott be a megyei választási irodához, amely szerdán dönt az ügyben.

Tény viszont, hogy egyelőre még nem nyilvános a székelyhídi választás eredménye. Ugyan kedd reggel az EMSZ küldötteinek tudomása szerint születhetett egy jegyzőkönyv, amely rögzíti Béres Csaba jelenlegi RMDSZ-es polgármester győzelmét, ők ezt már nem láthatták, mivel jelöltként ugyan a folyamatban részt vehetettek, de a jegyzőkönyv kiállításakor már nem lehetettek a teremben. A dokumentum viszont azóta sem jelent meg a választási hatóság honlapján, sem a megyei bizottsághoz nem futott be – közölte Csomortányi. „Egy dokumentum van, illetve a jegyzőkönyvek, amelyek összesítése elérhető a világhálón az Országos Választási Iroda honlapján, és aszerint kilenc szavazattal Boros Dávid győzött” – szögezte le lapunknak Csomortányi.

Az EMSZ csalásra gyanakszik, jogorvoslatot fog kérni

A két nagyváradi politikus amúgy már hétfő hajnalban, amikor látszott, hogy mennyire szoros az eredmény, a 10 ezer lakosú (ebből több mint 6600-an vallották magukat magyarnak) Székelyhídra sietetett, és azóta több gyanús dolgot is tapasztalt. Először az keltett bennük gyanút, hogy hétfőre virradóra egyes szavazókörökből késve, hajnali 2–3 óra körül vitték be a szavazatokat, sőt be is zárkóztak.

Habinyák szerint ez minimum időhúzás volt. De láthatóak csalásra utaló üzenetek a Facebook-közösségi oldalon is – irányította rá a figyelmünket a politikus. „Ezek kiszivárgott belső beszélgetések, amelyek arra utalhatnak, hogy az RMDSZ csalásra készült” – állítja az EMSZ-es politikus. Egy, az RMDSZ székelyhídi szervezetének legfrissebb posztja alatti kommentben például ilyen üzenetet láthatunk: „Nem egyezett, de pótolták a sima, nem kontrollpecséttel ellátott nyomtatványokkal”.

Ezt követően a kedd hajnali újraszámoláskor találkoztak olyan, egyébként az EMSZ jelöltjére leadott szavazatokkal, amelyeken nem volt kontrollpecsét, vagyis érvényteleníteni kellett őket.

Hogyan fordulhatott elő hasonló, illetve mire utalhat az idézett belső üzenet? – kérdeztük Csomortányitól. Mint rámutatott, csak az EMSZ jelöltjére leadott voksok között találtak olyant, amelyen nem szerepelt a kontrollpecsét. „Ilyesmi akár véletlenül is előfordulhatna, mert mondjuk valaki hanyag a körzetben, esetleg elfelejti lepecsételni. Az izgalmas ebben az, hogy mivel Béresnek és csapatának a munkájával nagyon sokaknak van tele a hócipőjük, ezért eljuttatták hozzánk az ő belső körükből azokat az üzenetváltásokat, amelyeket a kampánycsapat a szavazás időszaka alatt egymással váltott. Ebből az derül ki, hogy előre készültek azzal, hogy a kontrollpecséttel visszaélnek. Ez úgy lehetséges, hogy ezek a falvak kicsik, sokakról lehet tudni, hogy kinek a támogatói, és hogyha valakinek szándékosan olyan szavazólapot adnak, amelyen nincsen kontrollpecsét, akkor tudják, hogy az ő általa leadott szavazat érvénytelen lesz. Mert ezzel könnyű visszaélni egy faluban. Mi azt feltételezzük, hogy ez történt. Az, hogy pótolták a nem kontrollpecséttel ellátott nyomtatványokkal, arra is engedhet következtetni, hogy már leadott szavazatot pótoltak egy olyannal, amelyen nincs kontrollpecsét, vagy arra, amit mondtam, hogy pótolták a hiányt, tehát a két jelölt közötti versenyben a különbözetet érvénytelenítették azzal, ami nincs kontrollpecsét. Azt nagyjából a részvételből minden párt tudta, hogy melyik jelölt hogyan áll, és amikor látták, hogy a mi jelöltünk nagyon-nagyon jól áll, akkor csinálhattak egy ilyet, hogy ezzel pótolták” – fejtette ki Csomortányi.

Kérdésünkre, hogy kérnek-e jogorvoslatot, mindkét EMSZ-es politikus igennel válaszolt: mivel csalást gyanítanak, előbb még ők is újraszámlálást kezdeményeznek, de a rendőrségi feljelentés sem kizárt.

korábban írtuk

Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon
Cseke Attila: felülmúlta négy évvel ezelőtti teljesítményét az RMDSZ Bihar megyében, újraszámolnak Székelyhídon

Bihar megyében jobban teljesített az RMDSZ a vasárnapi helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt, legalább 21 polgármestere lesz a szövetségnek – jelentette be hétfőn az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Szabó Ödön cáfol

A székelyhídi szoros választási eredmények kapcsán a Bihar megyei RMDSZ részéről megkérdeztük Szabó Ödön parlamenti képviselőt, aki a Krónikának elmondta, hogy ők is várják a helyi polgármester-választás végleges eredményeit. A megyei szervezet ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy az RMDSZ a helyi tanácsban 55, 94 százalékos abszolút többséget szerzett. Az eddigi adatok szerint az Erdélyi Magyar Szövetség 29, 01, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 6,38, míg a PNL 5,03 százalékot kapott.

Kérdésünkre, hogy miként kommentálja azokat a vádakat, miszerint a szavazatok újraszámlálása kapcsán az RMDSZ manipulálni akarja a végeredményt, hogy az RMDSZ jelöltje – a jelenlegi polgármester, Béres Csaba kerüljön ki győztesen –, Szabó Ödön nagyon határozottan elutasította a vádakat.

,,Sem én, sem Cseke Attila nem vettünk részt a szavazatok újraszámlálásában. Az egyedüli pártvezető Csomortányi István volt jelen a szavazatszámláláson, annak ellenére, hogy ehhez semmilyen törvényes joga nem lett volna. Ha valaki manipulálni akarja a székelyhídi polgármester-választást, az Csomortányi István” – nyomatékosította portálunknak Szabó Ödön.

Csomortányi: Szabó Ödön rosszul tudja

Kijelentésére reagáltattuk Csomortányi Istvánt. „Szegény Szabó Ödön rosszul tudja, mert én az EMSZ megyei tanácsosi listáján második helyezett voltam, és ilyen formán nekem az önkormányzati választásokkal kapcsolatos újraszámlálásoknál, számlálásoknál jogom volt ott lenni. Másrészt azért is ott lehettem, mert az urnabiztosokkal nem rendelkező pártok esetében lehetőséget ad a törvény arra, hogy delegáljanak egy-egy személyt ezekben a bizottságokban” – fejtette ki a kisebbik magyar párt politikusa.

Idézet
Egyébként igazából nem az az érdekes, hogy nekem jogom van-e ott lenni vagy sem, hanem az az érdekes, hogy miért fél valaki attól, ha transzparens a szavazatszámlálás?

Eleve fordítva ül a lovon a kedves Szabó Ödön kolléga! Miért probléma az, hogy ha annak a pártnak, amelyiknek a polgármesterjelöltjéről döntenek, van tudomása arról, hogy mi történik egy olyan bizottságban, amely a jelöltről dönt. Abszurd, hogy elvitatja ezt a dolgot” – szögezte le Csomortányi, aki amúgy a kisebbik magyar pártnak az elmúlt 20 év legfontosabb érmelléki, partiumi eredményének tartja a székelyhídit. „Hiszen ez lenne az első olyan eset, hogy a Székelyföldön kívül dönt úgy egy város lakossága, hogy a harmincvalahány éve regnáló RMDSZ-vezetés helyett EMSZ-es vezetést választ” – fogalmazott a politikus, aki szerint az RMDSZ-nek éppen ezért nem tetszik a kialakult helyzet.

korábban írtuk

Megtartotta Hegyközcsatárt, és elhódított egy várost Bihar megyében az EMSZ
Megtartotta Hegyközcsatárt, és elhódított egy várost Bihar megyében az EMSZ

A nem végleges eredmények alapján úgy tűnik, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) adja a polgármestert a rendszerváltás óta RMDSZ-es politikus által irányított Bihar megyei Székelyhídon.

Mint ismeretes, a hétfőn reggel közzétett első eredmények alapján úgy tűnt, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) adja a polgármestert a rendszerváltás óta RMDSZ-es politikus által irányított Bihar megyei Székelyhídon: Boros Dávid a voksok 49,35 százalékával maga mögé utasította a jelenleg regnáló Béres Csabát, aki amúgy 2008 óta a magyar többségű, tízezres kisváros polgármestere.

Később, amikor az összes szavazókörből beérkeztek a voksok, 9 szavazatra csökkent a különbség, Boros Dávidnak 46,74 százaléka, míg Béres Csabának 46,58 százaléka volt. A választások eredményét összesítő Rezultatevot.ro oldalon amúgy még mindig ez az eredmény látható.

A kisváros lakosságát sem hagyta amúgy hidegen a választási eredmények késlekedése, a hétfői nap folyamán tiltakozó megmozdulásra is sor került a június 9-ei önkormányzati választások végeredménye kiközlésének késlekedése miatt, az akció békés volt, a tiltakozók azt skandálták, hogy „Béres, gyere ki!”. Az RMDSZ ugyanakkor nyugalomra intette a város lakosságát, türelmüket kérve a szavazatszámlálás befejezéséig.

korábban írtuk

„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése
„Béres, gyere ki!” – a székelyhídi városháza előtt tiltakoznak a helyiek, amiért késik a választások eredményének kiközlése

Több tucatnyi helyi lakos gyűlt össze hétfőn a Bihar megyei Székelyhíd polgármesteri hivatala előtt, amiért késik a választások eredményének kiközlése. „Béres, gyere ki!” – üzenik a jelenleg regnáló RMDSZ-es polgármesternek.

Amúgy Székelyhídon a harmadik magyar párt, a Kulcsár-Terza József nevével fémjelzett Magyar Polgári Erő (MPE) is indított polgármesterjelöltet, Adonyi Gyula-Richárdnak a voksok 2,53 százalékát sikerült elérnie a Rezultatevot.ro platformon jelenleg elérhető eredmény szerint, ami 138 szavazatot jelent. Érdekesség egyébként, hogy március végén az MPE – több RMDSZ-közeli szakmai szervezettel egyetemben – együttműködési megállapodást írt alá az RMDSZ-szel, az eseményen jelen volt Kulcsár-Terza József, a harmadik magyar párt elnöke is, de azóta sem sokat hallottak a Bihar megyeiek az alakulatról.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Torockón nagy fölénnyel győzött az RMDSZ jelöltje, Deák Székely Szilárd Levente

Fehér megyében Torockón és Székelykocsárdon választottak RMDSZ-es polgármestert.

Torockón nagy fölénnyel győzött az RMDSZ jelöltje, Deák Székely Szilárd Levente
2024. június 11., kedd

Kedden is leszakad az ég Erdélyben, a Bánságban és Máramarosban

Az ország több mint felére érvényes sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen és délkeleten kánikulára figyelmeztetnek.

Kedden is leszakad az ég Erdélyben, a Bánságban és Máramarosban
2024. június 11., kedd

Gépkocsi utánfutójába rejtett női holttestre bukkantak Nagyváradon

Személygépkocsi-utánfutóba rejtett női holttestre bukkantak kedden reggel Nagyváradon.

Gépkocsi utánfutójába rejtett női holttestre bukkantak Nagyváradon
2024. június 11., kedd

Fákat döntött ki a vihar hétfő éjszaka több Hargita megyei településen

Fákat döntött ki a vihar hétfő éjszaka több Hargita megyei településen; Gyilkostó üdülőtelepen és Gyergyószentmiklóson akadozott az áramellátás a rossz idő miatt.

Fákat döntött ki a vihar hétfő éjszaka több Hargita megyei településen
2024. június 10., hétfő

Tetőket sodort le, autókat rongált meg a vihar több erdélyi megyében

Ítéletidő tombolt hétfőn este több megyében: Déván háztetőket sodort le az orkán erejű szél, Temes megyében fennakadást okoztak a vonatközlekedésben a sínekre zuhant fák.

Tetőket sodort le, autókat rongált meg a vihar több erdélyi megyében
2024. június 10., hétfő

Winkler Gyula a Krónikának: egy jobboldali európai parlamenti többség újratárgyalhatja a klímatörvényeket

A következő három hét során eldől, miként fog kinézni az Európai Parlament összetétele. Winkler Gyula a Krónikának elmondta, hogy változásra van szükség, az az elvárás, hogy a parlamenti többség ne tartalmazzon militáns, radikális zöldeket.

Winkler Gyula a Krónikának: egy jobboldali európai parlamenti többség újratárgyalhatja a klímatörvényeket
2024. június 10., hétfő

Megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ, hamarosan az alpolgármesterekről is tárgyalnak

A magyarság arányának megfelelő – sőt helyenként annál nagyobb arányú – szavazatszámokat kaptak az RMDSZ jelöltjei és jelöltlistái Arad megyében a vasárnapi helyhatósági választásokon, sikerült megtartani az öt polgármesteri pozíciót megyeszerte.

Megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ, hamarosan az alpolgármesterekről is tárgyalnak
2024. június 10., hétfő

„Ilyen száz éve nem volt”: teljesen kiszorultak a románok a sepsiszentgyörgyi önkormányzatból, Antal Árpád nagyon sajnálja

Totális győzelmet aratott az RMDSZ a sepsiszentgyörgyi választásokon: sem román, sem pedig magyar ellenzéki párt listája nem érte el a bejutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottságot. Antal Árpád újrázó polgármester előbbi miatt bánkódik.

„Ilyen száz éve nem volt”: teljesen kiszorultak a románok a sepsiszentgyörgyi önkormányzatból, Antal Árpád nagyon sajnálja
2024. június 10., hétfő

Nyolc vokson múlhat a polgármester-trónfosztás, újraszámolják a szavazatokat az erdélyi megyeszékhelyen

A Nemzeti Liberális Párt kérte a Beszterce város polgármesterjelöltjeire leadott szavazatok újraszámolását, és a városi választási iroda helyt adott az óvásnak – tájékoztatta hétfőn az Agerpres hírügynökséget Diana Morar képviselő.

Nyolc vokson múlhat a polgármester-trónfosztás, újraszámolják a szavazatokat az erdélyi megyeszékhelyen
2024. június 10., hétfő

Az EP-választási kampány ,,túlterjedő zajával” magyarázza gyengébb választási eredményeit az EMSZ

Az egymásra tevődött két választásnak és a magas részvételnek tulajdonítja az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, hogy idén gyengébben szerepeltek a helyhatósági választásokon, mint négy évvel ezelőtt.

Az EP-választási kampány ,,túlterjedő zajával” magyarázza gyengébb választási eredményeit az EMSZ