Környezeti katasztrófa fenyeget Hargitafürdőn – az esőzések miatt kritikussá vált a helyzet a kaolinbánya zagytározójánál

Hírösszefoglaló 2019. június 24., 17:28 utolsó módosítás: 2019. június 24., 19:05

Kritikus a helyzet a hargitafürdői volt kaolinbánya zagytározójánál, ahol az utóbbi hetek heves esőzései miatt „súlyos következményekkel járó ökológiai katasztrófa fenyeget” – közölte hétfőn Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus, aki gyors közbelépést sürgetett.

Fotó: Ilusztráció

A megyei katasztrófavédelmi bizottság ülésén a prefektus elmondta: a helyzetre egy erdész hívta fel a figyelmüket.

Ha ez a savas üledék megcsúszik és elindul a völgyön, az büntetőjogi probléma. Azok, akik megtagadják a cselekvést, nem válaszolnak, nem jönnek tárgyalni, viselik a törvény szigorát. Mert ott (...) baleset, hatalmas ökológiai katasztrófa lesz”

– mondta Andrei.

Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség felügyelője kifejtette: már áprilisban felvették a kapcsolatot a felszámolóbiztossal (a bányát üzemeltető cég csődbe jutott – szerk. megj.), hisz neki lenne kötelessége, hogy gondoskodjék a zagytározó biztonságáról, ám ez egy hosszadalmas folyamat és

az esőzések miatt egyelőre semmit sem lehet tenni.

Miklós Géza, a Hargita Megyei Vízgazdálkodási Társaság igazgatója beszámolt arról, hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy a kettes számot viselő zagytározóban eltömődött az úgynevezett fordított szűrő, amely a meddőhányón kívülre csatornázta az esővizet, és ezt a problémát sürgősen meg kell oldani.

A prefektus július 2-ára megbeszélést hívott össze, amelyen minden érintett fél részt vesz, és ezen döntenek arról, hogy miként lehetne megelőzni egy természeti katasztrófát – írja az Agerpres.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat