Teret hódít a zombidrog árnyvilága – Dégi L. Csaba kábítószer-prevenciós szakember a szintetikus cannabis veszélyeiről

2018. október 20., 08:04 utolsó módosítás: 2018. október 20., 08:49

Több „lefülelt” erdélyi kábítószerezőről gyanítják, hogy egy újfajta szer, a zombidrog fogyasztóivá váltak. A rendkívül veszélyes szintetikus cannabis történetéről, összetevőiről, hatásairól, a leszokás módozatairól dr. Dégi L. Csaba drogprevenciós szakember beszélt a Krónikának.

Van visszaút. Dégi L. Csaba szerint a leszokás első pár napja nehéz, utána néhány hét alatt kitisztul a szervezet Fotó: Facebook/Dégi László Csaba

Emberek tucatjai hevernek magatehetetlenül az utcákon parkokban, piacokon, buszmegállókban – ilyen hatást vált ki a zombidrognak nevezett szer, amely egyesek szerint valósággal kisüti az emberek agyát, de számos más tünettel is jár. A természetes marihuánánál százszor erősebb szintetikus szert dr. Dégi L. Csaba drog- és alkoholprevenciós szakember írta le a Krónikának. Többek között arról is beszámolt, hogy

2004-ben még legálisan árulták Kolozsváron a Hașdeu (Kőkert) utcában található álomboltokban, és 2008-ig sikerült elhitetni a fogyasztókkal, hogy a szer gyógynövényszármazék.

Erdélyi „bemutatkozás”

A bukaresti ombudsman a minap közleményben hívta fel a figyelmet a zombidrog veszélyeire – a nép ügyvédje „újonnan megjelent” drognak nevezi azt a szert, amely a Kolozs megyei Tordán és Aranyosgyéresen, majd Galacon és Konstancán jelent meg. Az ombudsman és a rendőrség is eljárást indított a kábítószerezők ügyében.

Az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség (ANA) ugyanakkor a napokban közölte: semmi nem igazolja, hogy Romániában új pszichoaktív szer jelent volna meg, ami olyan hatással bírna, mint amilyenről a sajtó is hír adott. Dégi L. Csaba azonban lapunknak elmondta, a zombidrog jelentős problémát okoz a romániai piacon. Tájékoztatása szerint

ez egy viszonylagosan új szer: Európában spice-nak nevezik, amit fűszernövényként fordítható le. Számos más „márkaneve” létezik: Magyarországon herbálnak, az Egyesült Államokban K2-nek, Ausztráliában és Új-Zélandon Kronicnak nevezik.

„A fűszerkábítószer már megnevezésében is egy nagyon becsapós valami, és ha már itt tartunk: nem növényi, nem fűszerszármazékok vannak benne, és nem is gyógynövények, hanem valami egészen más” – fejtette ki a drogprevenciós szakember, aki szerint ezt a szert igazából 2008 óta tartja számon a rendőrség, a szakma, amelynek képviselői azóta próbálják megérteni, hogy milyen veszélyeket rejt magában. A piacon sokkal hamarabb megjelent bio, natúr, organikus eredetű kábítószerekkel köszönőviszonyban sincs a herbál.

A spice önmagában egyáltalán nem új szer, az úgynevezett álomboltok időszakában (2004–2005-ben) került forgalomba. De akkor Dégi L. Csaba szerint még a gyanú és az ismeretlenség fátyolába burkolódzott. „Akkoriban álomboltok nálunk is voltak bőven a kolozsvári Hașdeuban, méghozzá legálisan. 2008 végéig csak gyanították, hogy ebben nem csupán gyógynövénykeverék van, ami végülis beigazolódott. A szakemberek ezután kezdtek el foglalkozni az ún. szintetikusmarihuána-származékokkal és magával a kérdéskörrel” – vázolta a szakember, aki habilitált egyetemi docens a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka Karán. – De ez az az időszak, amikor

egyesek felkaptak egy trendet, és ebből piacot akartak csinálni, ugyanis a fogyasztók körében a természetes eredetű gombáknak, tudatmódosító növényeknek mindig is volt egy elitista és elismert hóbortja, divatja.

Nemcsak arról van szó, hogy elhitették: ez ártalmatlan (növényszármazékok vagy fürdősó, aromaterápiás termékként is árusították), hanem egyszerűen arról van szó, hogy az anyag, ami benne van, azt egy olyan rétegnek is lehetett árusítani, amelynek tagjai egyébként a testükre és a testük épségére tudatosan odafigyelnek, és a kábítószert nem afféle áramkiütésnek, a tudat kiütésére használják.”

Százszor erősebb a szintetikus, mint a természetes marihuána

A drog- és alkoholprevenciós szakember szerint – aki egyebek mellett a Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság (IPOS) igazgatója is – tudni kell azt, hogy itt alapvetően nem egyetlen szerről beszélünk: számos olyan laboratóriumi vegyszerről van szó, amelyek utánozzák a marihuánának, azaz a tetrahidrokannabinolnak – (THC) a cannabis fő pszichoaktív összetevőjének – a hatásait. Ugyanis a kutatások azt sugallják, hogy a spice, a legál vagy herbál egyfajta szintetikus cannabis. A keverékek nagyon sok néven futnak, különböző hatásúak, de Dégi szerint a probléma nem az adott márka, vagy hogy marihuánaszármazékból készül, hanem hogy az így kapott szintetikus szer adagolástól függően gyakorlatilag bármilyen erősségű lehet.

Jelenleg úgy tartják számon, hogy a szintetikus marihuánát, az első szintetikus kannabioidot 2008 óta követik: akkor hódított teret az ún. rekreációs, szabadidős drog a piacon, és jelenleg ebből kb. 14-15 féle kombinációt ismernek.

Fontos azt is elmondanom, hogy a szervezetünk felismeri a természetes cannabis THC-jét, és részben reagál is rá. A szintetikus cannabisra is reagál, de mivel egy szintetikus vegyületről, anyagról van szó, sajnos teljes reakció megy végbe: ez azt jelenti, hogy a fellépő reakciók, bár egyediek és egyéniek, sokkal látványosabbak és durvábbak”

– fejtette ki az egyetemi docens. A szintetikus cannabisok hatásuk szempontjából „nagyon meredekek” tudnak lenni. A THC szintetikus változata pszichoaktív vegyület, amelyre azt szokták mondani, hogy százszor erősebb, mint a marihuána természetes változata. Az adagolás kritikus kérdés, hiszen vannak olyanok, akiknél ez a veszélyes keverék légzési nehézségeket okoz, gyors pulzusszámot, remegést, izzadást és szinte mindegyike súlyos pánikrohamhoz vezet. Magasabb dózisok esetén az egyensúly és a koordináció súlyosan érintett, ez elsősorban a neurotoxicitások (az idegmérgezések) miatt alakul ki. Vannak felhasználók, akik a végtagok zsibbadását érzik, émelygést, keringési összeomlást és eszméletvesztést is tapasztaltak. De vannak olyanok is, akiknek valamilyen „előéletük” van (pl. pszichiátriai zavarok). Náluk a szintetikus kannabinoidok tartós használata pszichoepotikus zavarokat okozhat, amely napoktól hetekig tarthat. Azok körében, akik erre fogékonyak, súlyosbítja a mentális betegségeket – emelte ki Dégi L. Csaba. „Egyébként a spice-t azért is szokták zombidrognak nevezni, mert a felhasználókban zombiállapotot vált ki – annyira kiüti őket. Nagyon sokszor lehet látni a szociális, avagy társas, közösségi médiában, hogy »zombi­vadászat« történik. Ez egy trend. Olyan embereket videóznak le, akik az utcán, a parkban, a megállóban szétesve hevernek, magatehetetlenül a földön” – írta le a jelenséget Dégi.

Fotó: Pixabay.com

Kínából Európába vonzó csomagolásban

A szakember hozzátette, nagyon furcsa, hogy

a szer előállításakor nagy mennyiségű E-vitamint tesznek hozzá, hogy blokkolják az aktív kannabionidok elemzését – így nem lehet vagy nem olyan könnyű kimutatni, hogy mi van benne.

Viszont kémiailag annál könnyebb és gyorsabb az előállítása. Pont ezért többnyire Kínában gyártják, vagy legalábbis kínai székhellyel rendelkező vegyipari vállalatban. „Majd ezt ömlesztett rákporként, mint a kekszet, tengeri vagy légi úton Európába szállítják, és itt ezt a port feloldják. Összekeverik oldószerekkel: acetonnal vagy alkohollal, metanollal, és a növényi anyagokra permetezik a szintetikus kannabinoidokat. Keverés közben kellemes illatokat adnak hozzá, olyanokat, mint a méz, a vanília, amely révén a fogyasztási potenciált növelik. Úgy csomagolják, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, vagy füstölőként, dohánykeverékként forgalmazzák, esetleg ráírják, hogy aromaterápiára alkalmas – de mindezeket vonzó csomagolásban adják el” – részletezte Dégi L. Csaba.

Mindezek tudatában felmerül a kérdés: akkor egyesek miért fogyasztanak ebből a szerből? „Azt kell mondanom, hogy ezt elég becsületesen kutatják, tekintettel arra, hogy ez nem csak romániai jelenség, a világ több részében gondot okoz. Arra a következtetésre jutottak, hogy a szintetikus cannabisok használatának fő okai, nyilván az életkor függvényében, a kíváncsiság, illetve az erős hatás élvezete, a kielégülés. És ami még nagyon fontos: a marihuánaszerű pszichoaktív hatások elérésének a vágya. De az is ok lehet, hogy a drog nem mutatható ki a marihuánapróba alatt, vagy csak nagyon nehezen” – fogalmazott a Krónikának Dégi. Egyébként a zombidrog ára is „csábító”: 25–30 lej/grammra becsülik, tehát a természetes marihuána árának a fele. Mindemellett könnyebben beszerezhető. A drogprevenciós szakember szerint

vannak, akik úgy akarnak leszokni a marihuánáról, hogy a szintetikussal próbálkoznak, akárcsak a cigizők az e-cigikkel.

„Mondanom sem kell, ez nem az ajánlott, és nem túl eredményes módszer. A spice, K2, herbál sokkal kevésbé »ártatlan«, tehát sokkal veszélyesebb, mint a marihuána, távolról sem tekinthető a helyettesítőjének” – figyelmeztetett Dégi. Sőt elmondása szerint az amerikai drogellenes ügynökség (NIDA) azt mutatta ki, hogy a szabadidős felhasználók körében a spice függőséget okoz.

A leszokás nem könnyű folyamata

Dégi L. Csaba a leszokás folyamatára kitérve elmondta: szükség van a segítségnyújtásra, a szokások és a környezet megváltoztatására. „Nagyon konkrét dolgokról kell beszélni: az alany tegye egyértelművé a döntését – hogy szüksége van támogatásra és leáll. Ilyenkor nagyon fontos: oda kell figyelni a társas hatásokra és a visszahúzó tényezőkre. Mondja el a többieknek, hogy nem szeretné leszoktatni társait a szerről, de nagyra értékelné, ha az ő jelenlétében nem nyomatnák a fogyasztást, nem kínálgatnák a szert” – szögezte le a szakember. Hozzátette: radikálisnak tűnhet, de szükséges kidobni minden parafíliát (szenvedélyhez kötődő, rá emlékeztető eszköz), mindent, ami kapcsolódik a dohányzáshoz vagy megkönnyítik a dohányzást – ez a lépés tulajdonképpen az újrakezdést, a sóvárgást előzi meg. Zsebeket ki kell üríteni, lehúzni a vécében vagy beledobni a szemetesbe. Ha pedig megvan a díler telefonszáma vagy az internetes elérhetőség – mert az internetnek nagyon nagy szerepe van ebben –, akkor ezeket le kell törölni és letiltani – figyelmeztetett Dégi.

Az első pár nap nehéz, utána nagyjából 2–3 hét alatt kitisztul a szervezet, ez egyénenként változóan intenzív. Ilyenkor a hiány okozta tünet lehet az álmatlanság, az étvágytalanság, a pániktünetek, a légzészavarok, a szorongás, a szomorúságtól a depressziós tünetekig. Érdekes, hogy ilyenkor a testhőmérséklet is megemelkedhet. Ilyenkor az alany ne igyon kávét, és fontos, hogy könnyebb ételekkel táplálkozzék”

– tanácsolta a szakember, aki szerint csereaktivitást mindenképp kell keresni: szabadidőset, hobbit vagy sportot. Mindenképpen fontos az új rutinok behozatala, a szokások megváltoztatása: kicsit próbáljon másképp sétálni, másképp zuhanyozni, másképp beszélgetni, hamar felkelni, később lefeküdni vagy fordítva. „Ki kell lépni azokból a körökből, amelyek a sóvárgáshoz vezetnek. Segíthet a mélylégzési technika, a figyelemelterelés: a sok-sok víz ivása, a gumicukorka, a mentoros cukorka és az egyéb diétás szerek használata is” – tájékoztatott Dégi.

Ha pedig a kábítószerezőnek sikerült már megszabadulnia, előrelépnie a szer elhagyása irányába, és egy hónapon túl van, akkor érdemes megünnepelniük ezt mindazoknak, akik felhasználók voltak, és azoknak is, akik támogatják a leszokásban. A drogprevenciós szakember szerint sokszor örökkévalóságnak tűnik ez a nehéz időszak, pont ezért fontos emlékezni rá: „Jusson eszünkbe, hogy ez egy fordulópont, amiért ünnepelnünk kell, hiszen sikerült ezt közösen megcsinálnunk.”

Tőkés Hunor

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport