Tánczos Barna a Kolozsvári Magyar Napokon: megtisztítani Romániát lehetetlen küldetés, de sok területen van remény

Tánczos Barna a Kolozsvári Magyar Napokon: megtisztítani Romániát lehetetlen küldetés, de sok területen van remény

Fotó: Facebook/Tánczos Barna

Az energiaválság, az aszály a környezetvédelem és környezettudatosság sok kérdését tette az eddiginél is aktuálisabbá. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter éppen ezért igyekezett a vízfogyasztás, a spórolás, az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán minden kérdésre válaszolni, minden megjegyzésre reagálni a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott beszélgetésen.

Tóth Gödri Iringó

2022. augusztus 21., 13:572022. augusztus 21., 13:57

A Kolozsvári Magyar Napok utolsó előtti napjának egyik érdekes, felháborodott hangnemet sem mellőző programpontja volt az a beszélgetés, melynek keretein belül dr. Poszet Szilárd, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem környezettudományi tanszékének vezetője és a közönség faggatta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert – aki először volt a KMN vendége – az ökológiai lábnyom és a mindennapi élelmiszerpazarlás témájában.

Felvezetésként a miniszter arról beszélt, hogy a pazarlás, illetve az, hogy az emberek nem állnak elég tudatosan ehhez a kérdéshez, súlyos társadalmi probléma Romániában. Az egyszerhasználatos műanyagok, a fölösleges csomagolások használata, a különösen vízigényes textilipar termékeinek halmozása mind olyan modernkori, sajnálatos módon berögzült szokás, amelyeken az állam, a törvények, sőt a nevelés sem tudnak a közeljövőben változtatni. A hulladéktermelés mértékét kevés esély van csökkenteni, ezért a megfelelő hulladékfeldolgozásra, szelektív hulladékgyűjtésre kell koncentrálni – fogalmazta meg a tárcavezető.

Hozzátette: Romániában nagyon kevés tanulmány foglalkozik a pazarlással, mivel kellemetlen téma, senki sem beszél róla szívesen,

Szó esett a vízpazarlásról is, illetve arról, hogy a víz egy olyan forrás, amivel kapcsolatban az emberek többsége Romániában, Erdélyben úgy érzi, hogy léte természetes, hiszen csak megengedi a csapot, és folyik. Az idei krízishelyzet kicsit változtatott ezen az elképzelésen, többen ráeszméltek, hogy az ivóvíz, illetve az öntözésre használt víz mennyisége is korlátozott. Tánczos Barna a téma kapcsán elmondta, ezen a területen is tapasztalhatók nálunk súlyos problémák, hiszen Románia például nem kapott európai uniós támogatást öntöző berendezésekre.

korábban írtuk

Irrigációs rendszerek nélkül ráfizetésessé válhat a gazdálkodás Erdélyben is, összefogással lehetne újraindítani az öntözést
Irrigációs rendszerek nélkül ráfizetésessé válhat a gazdálkodás Erdélyben is, összefogással lehetne újraindítani az öntözést

Bármerre jár az ember, megrepedt termőfölddel és sárguló, kiszáradt kukoricatáblákkal találkozik: az aszály keményen érezteti hatását Erdély minden részén.

Beszélgetőtársa kérdésére a miniszter azt is elmondta, hogy a saját kutak fúrása és azok használata öntözésre bizonyos mértékben megoldást jelenthet, csökkentené a vízhálózatokra nehezedő terhet,

hiszen sokan a gyep öntözésére is az ivóvizet használják. Azt is felvázolta, hogy Romániában sajnos az előző rendszerben szabályozták a folyókat, illetve eltüntették a lápos mocsaras területeket, azaz a vízgyűjtő medencékben nincs pangó víz, ami tulajdonképpen felborította a mikroklímát, akár a lehulló csapadék mennyiségét is befolyásolva lokális szinten. A jövőben ezt a problémát igyekeznek orvosolni, és visszaállítani bizonyos vizes területeket az országban – vetítette előre Tánczos Barna. Az ország a régirendszertől örökölt problémái kapcsán azt is

elmondta: tény, hogy nagyon sok megoldásra váró helyzet van, bezárt bányák, elhagyott üzemek szakszerű lezárása sok esetben várat magára, de a minisztérium foglalkozik ezzel, igyekeznek számba venni az ilyen eseteket.

De tény, hogy lassan haladnak a megoldással, hiszen ezek költséges folyamatok – jegyezte meg.

Az újrahasznosítás kapcsán a miniszter egyrészt elmondta, hogy például az ötven évvel ezelőtti állapotokhoz képest nagyon sokat változtak az élelmiszerbiztonsági szabályok, például üvegeket általában nem lehet újratölteni, mint régen, amikor a tej vagy az olaj esetében is bevett szokás volt ez. Éppen ezért

Romániában a közeljövőben tervezik bevezetni a betétdíjas rendszert a műanyagpalackok, üvegek és alumínium dobozok vonatkozásában, ami a tervek szerint Európa harmadik legnagyobb ilyen rendszere lesz majd.

A csomagolásokat 50 baniért lehet majd visszaváltani. Ez a rendszer a szakemberek számítása szerint elérheti a 90 százalékos hatékonyságot három év alatt. 

Galéria

Fotó: Facebook/Tánczos Barna

A miniszter elmondta, hogy például a hulladékgazdálkodás, a felelőtlen szemetelés szempontjából nagyon fontos, hogy a jövő generációit a jó útra tereljék, tudatosságra neveljék, akár oktatási programok által – például ebben is segíthet a 2022-ben az iskolákba bevezetett Zöld Hét is. Azt is kiemelte, hogy sajnos az ő generációja például nagyon felelőtlenül viszonyul a hulladékgazdálkodás kérdéséhez, és remélhetőleg a fiatalok képesek lesznek ebben a kérdésekre az idősebbekre is hatni.

korábban írtuk

Egy, két, há': elindult a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő lakosság-tájékoztató kampány
Egy, két, há': elindult a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő lakosság-tájékoztató kampány

Elindult az Egy, két, há'! szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő lakosság-tájékoztató kampány, amely keretében iskolai beszélgetéseket és az újrahasznosítási infrastruktúra bővítését is tervezik – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna szerint ugyanakkor nem elég az, hogy ha országos programok, tervek foglalkoznak a szelektív hulladékgyűjtés témával, az önkormányzatoknak is teljes mellszélességgel ki kell állniuk az ügyért,

akár olyan formában is, hogy a városok vezetésének olyan határozatokat kell hoznia, amelyek nem fogják mindenki tetszését elnyerni. Ennek kapcsán az is elhangzott, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét is az önkormányzatoknak kellene elmagyarázniuk, megtanítaniuk a lakosságnak, már csak azért is, mert településenként eltérhet a hulladékfeldolgozás módja. Ennek kapcsán többen felháborodottan kérdezték meg a minisztert, miért van az, hogy sok településen egyszerre, egy autóba összeöntve viszik a el a háztartások által már szétválogatott különböző típusú hulladékokat. A miniszter elmagyarázta, hogy ezekben az esetekben egyszerűbb a szelektáló soron újraválogatni a szemetet, mint minden típusú szemétért külön autókat küldeni. 

Jelezte egyúttal: szeptemberben indul egy országos tájékoztatási program is a témában, mivel nagyon fontos a kommunikáció az emberekkel.

Tánczos Barna beszélt különböző, az általa vezetett minisztérium által irányított programokról is, mint például az idén tavasszal lezajlott Tisztítsuk meg Romániát! elnevezésű projektről, melyet keserűen tréfálkozva Tom Cruise főszereplésével készült Mission Imposible (Lehetetlen küldetés) című filmhez hasonlított. Táncos Barna elmondta, hogy az illegális hulladéklerakás és a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán nagyon sok különböző tapasztalatot gyűjtött össze, mivel az ország különböző térségeiben nagyon eltérő az önkormányzatok és az emberek hozzáállása, és bár sok erdélyi települést kapcsán pozitív példaként lehet kiemelni, nagyon sok idő még az, amig országos szinten mindenhol jó eredményekről beszélhetünk.

Beszélt arról is, hogy a jövőben összesen 450 millió euró értékben fognak több mint 500 hulladéklerakó udvart építeni és 15 nagyobb városi lerakóközpont létrehozását finanszírozzák, valamint olyan digitalizált – telefonnal és kártyával is nyitható – hulladékszigeteket hoznak létre, ahol öt, különböző típusú hulladékot lehet majd elhelyezni. Ezek a modern szigetek háztartásokra lebontva nyilvántartják majd a hulladék minőségét, mennyiségét, ellenőrizhető lesz távolról is a tárolók telítettsége.

Elhangzott: Nagyszebenben már működik egy ilyen rendszer, és hatékonyságát bizonyítja, hogy néhány hónap után használói a hulladék 80 százalékát szelektíven dobták el.

Galéria

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Szintén a közönség kérdésére a miniszter beszélt a komposztálásról is, kiemelve, hogy egy éve „ülnek” az erre vonatkozó, a mezőgazdasági minisztériummal közösen kidolgozandó rendelet tervezetén, és éppen a héten szembesült vele, hogy még a minisztérium komposztálással foglalkozó illetéke sem látott soha élőben komposztot, komposztáló platformot vagy egy komposztáló gödröt. Elmondta, anyagi keret van arra, hogy az önkormányzatokat komposztáló platformok építésében támogassák, szóval remélhetőleg lesz előrelépés az ügyben.

Egy másik felmerülő téma a szennyvízhálózatokra való csatlakozás kérdése volt, aminek kapcsán Tánczos Barna elmondta, a országos helyreállítási tervbe (PNRR) beépítettek egy szociálist csomagot, melynek célja, hogy éppen ebben a csatlakozásban segítsék az anyagilag hátrányos helyzetben lévőket –  szeptemberben írnak ki az ügyben pályázatot önkormányzatok és cégek számára összesen 200 millió euró értékben. Továbbá egy adatbázist is létrehoznak majd, amiben vezetik, ki van a rendszerekre csatlakozva, ki használ tisztító berendezést, illetve hogy a berendezések megfelelően működnek-e, a víz elég tiszta-e és így tovább.

Mintegy összegzésként Tánczos Barna közölte: szeretné, ha mandátuma végéig a felsorolt tervek közül minél több megvalósulna, de tisztában van azzal is, hogy nagyon sok a megoldásra váró probléma, és sokak rendezésére hosszú évek kellenek.

korábban írtuk

Jön a betétdíj: 50 banit kell majd fizetni a visszaváltható üvegért, aludobozért vagy pillepalackért
Jön a betétdíj: 50 banit kell majd fizetni a visszaváltható üvegért, aludobozért vagy pillepalackért

Hamarosan vissza lehet majd vinni a boltokba az újrahasznosítható vizes, sörös vagy üdítős üvegeket, mint ahogy a pillepalackokat és az aludobozokat is, cserébe viszont vásárláskor betétdíjat kell fizeti.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Nekrológ – Elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község korábbi polgármestere

Hetvenöt éves korában, gyors lefolyású, súlyos betegség következtében szerda este elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község volt polgármestere.

Nekrológ – Elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község korábbi polgármestere
2024. április 11., csütörtök

Felszámolták a temesvári iskolában kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrása azonban továbbra sem ismert

Felszámolták a temesvári C.D. Loga Főgimnáziumban kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrását azonban nem azonosították – közölte csütörtökön Cornelia Bubatu, a Temes megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) sajtószóvivője.

Felszámolták a temesvári iskolában kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrása azonban továbbra sem ismert
2024. április 11., csütörtök

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát

Három év, illetve két év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a marosvásárhelyi törvényszék Cătălin Cherecheș volt nagybányai polgármester anyósát és apósát.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát
2024. április 10., szerda

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerda délután iktatta a Központi Választási Irodánál (BEC) az európai parlamenti választásokon induló jelöltek listáját.

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon
2024. április 10., szerda

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy marosvásárhelyi rendőrt és egy másik gyanúsított személyt drogkereskedelem miatt.

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében
2024. április 10., szerda

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől

Rendőrök üldöztek Nagylakon egy lopott autót, amelyet egy 15 éves gyerek vezetett két másik, vele egykorú gyerek társaságában.

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől
2024. április 10., szerda

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium

Sikeres karriert és közösségi szerepvállalást megalapozó képzéssel várja a Kolozsváron tanuló és egyetemre készülő diákokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szervezet díjmentesen nyújt ingyenes kollégiumot a hallgatóknak.

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium
2024. április 10., szerda

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről

Életét vesztette szerda reggel egy 40 éves besztercei férfi, miután lezuhant egy épülő tömbház hetedik emeletéről, 15 méteres magasságból.

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről
2024. április 10., szerda

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi

A Bukarestben megszökött elítéltet „biztosan” elszállította valaki Nagyváradig, ahol végül a hajnali órákban elfogták, de ez nem jelenti azt, hogy segítséget kapott – nyilatkozta Bogdan Despescu belügyi államtitkár szerdán.

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi
2024. április 10., szerda

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor

Április 10-re virradóra, tragikus körülmények között elhunyt Bíró István, a Madéfalvi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora – jelentette be Facebook-oldalán az Erdélyi Református Egyházkerület.

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor