Szorosabb együttműködést szeretne Románia és Magyarország között Orbán Viktor

MTI 2019. május 09., 12:01 utolsó módosítás: 2019. május 09., 12:12

Az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdít, a romániai magyarokat az RMDSZ támogatására kéri, és a román-magyar kapcsolatokon is szeretne javítani romániai tartózkodása alatt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára érkezett Nagyszebenbe, és nyilatkozott ott ebből az alkalomból csütörtökön a médiának.

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

„Elsősorban kampányolni szeretnék itt a Romániában élő magyarok, de általában is minden román polgár körében, hogy vegyenek részt a választáson, mert ez fontos Romániának, Magyarország és minden európai országnak” – nyilatkozta csütörtökön a miniszterelnök. „Nagy részvételi aránnyal adjunk erős támogatást az európai vezetőinknek!” – tette hozzá.

„Másodsorban: az ember mindig azért jön Romániába, hogy javítson valamit a román-magyar kapcsolatokon. Szeretnénk, ha a két ország és a két nép között szorosabb lenne az együttműködés. Harmadrészt: azt szeretném mondani az itt élő magyaroknak, hogy szavazzanak az RMDSZ listájára” – jelentette ki.

„Végül: elkezdődik a gondolkodás a választások utáni európai jövőről. Ez a nagyszebeni európai uniós csúcstalálkozó fő témája. Nem fogjuk lezárni (itt) ezt a gondolkodást, mert a választás után a polgárok véleményének ismeretében hozunk majd döntéseket, de előbb előkészítjük a későbbi megbeszéléseket. Úgyhogy itt Európa jövőjéről is lesz szó, és remélem, hogy Szeben megtermékenyít bennünket” – mondta Orbán Viktor.

Az Európai Unió jövőjéről, ezen belül kiemelten az unió 2019-2024-es időszakra szóló stratégiai menetrendjéről tanácskoznak csütörtökön Nagyszebenben az EU állam- és kormányfői.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat