Rendetlen városrendezés az Egyesülés negyedben: több utca azonos vagy két névvel nehezíti a tájékozódást Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2022. december 30., 09:07

Marosvásárhely nem világváros, ahol bizonyos utcanevek több kerületben is elő szoktak fordulni. És mégis: Constandin Hagi-Stoian nevét csaknem tíz utca viseli, méghozzá egyetlen körzetben. Ugyanott, az Egyesülés lakónegyedben a Mircea Robuból öt utca is alakult, a Gyümölcsfából három, az Almafából hat van. Ehhez képest dr. Pongrácz Antalnak csak az utca jobb oldala jutott, a balnak más neve van.

Rendetlen városrendezés az Egyesülés negyedben: több utca azonos vagy két névvel nehezíti a tájékozódást Marosvásárhelyen
galéria
Fotó: Haáz Vince

Mintegy négy kilométer összhossz­ban három új utcát készülnek „vágni” Marosvásárhely legkaotikusabban fejlődő lakóövezetében, a Maros jobb partján fekvő Egyesülés negyedben. Míg megvalósul az önkormányzat egymillió lejes beruházása, őrületbe kergeti a környéken kevésbé jártas taxisofőröket, mentősöket és futárokat az a logikátlanság, amelyet bő évtizede a polgármesteri hivatal alkalmaz ebben a városrészben gombamód szaporodó utcák kialakításával, elnevezésével és számozásával kapcsolatban. Akárcsak a világvárosokban, Marosvásárhelyen is több utca visel azonos nevet. Csakhogy míg Budapesten a Kossuthról, Damjanichról vagy Petőfiről elnevezett utcák a város különböző pontjaiban találhatók, Vásárhelyen tíz Constandin Hagi-Stoian utca tömörül az Egyesülés negyedben. Az 1700-as években, a Balkánból érkezett makedón kereskedő, aki meghatározó szerepet játszott Vásárhely első, fából készült ortodox templomának a felépítésében, az utóbbi tíz évben nagyobb becsbe került, mint a román nemzeti hősök.

Ugyanebben a városrészben a Mircea Robuból öt, a Hídvég (Podeni) utcából hat, a Vasile Săbădeanuból hét, a Gyümölcsfa (Pomilor) utcából három, az Almafából (Mărului) hat darab található.

Azokat az utcákat, amelyekből „mindössze” kettő vagy három szeli át a környéket, fel sem soroljuk. Aki időt és energiát nem sajnálva arra vállalkozik, hogy gyalogszerrel járja be a környéket, megtapasztalhatja: az egyik Hagi-Stoian további öt Hagi-Stoiannal párhuzamos, a hetedik viszont a nyolcadikkal halad azonos irányba, és mindkettő a másodikból nyílik. A tizedik meg ugyanabba a Szabadi útba kanyarodik vissza, ahonnan indul a második. A Gyümölcsfa utca a Remeteszegi útból indul, aztán a második elágazás után Almafa névre vált; az Almafából viszont pár száz méter után jobbra egy második Gyümölcsfa utca nyílik, aztán bizonyos távolság után egy harmadik. De az Almafából is nyílik még öt Almafa. Pontosabban csak négy és fél, mert az ötödiknek a jobb oldalát dr. Pongrácz Antalnak hívják.

Azonos utcanevek, névtáblák hiánya teszi kaotikussá a tájékozódást a vásárhelyi Egyesülés negyedben Fotó: Haáz Vince

Labirintus a postásoknak, futároknak, mentősöknek

Mindez a városrendezési osztály számítógépei mellől is észlelhetők, de csak részben. A Google-térkép ugyanis nem minden azonos nevű utcának tünteti fel a nevét. A helyszínen segíthetnek a táblák – már ahová felszerelték. Ahol hiányoznak, az ingatlanból kitérőket kell kérdezni, de ők is jobbára csak a saját fertályukat ismerik. Amikor azt hittük, hogy a szemből jövő postás személyében megérkezett a megváltó, kiderült, hogy az újságokkal és levelekkel tele táskát cipelő személyt is komoly logikai feladvány elé állítottuk.

„Ha valaki azt hiszi, hogy a postás munkája a napi tíz kilométeres sétát jelenti, nagyot téved. Ebben a labirintusban komoly szellemi feladvány elé vagyunk állítva, amit igyekszünk megoldani”

– mondja, miután kidühöngte magát. Szerinte ha azok a személyek, akik kitalálták és jóváhagyták az Egyesülés negyed utcai felosztását és számozását, egy hétre átvennék a postási feladatot, az első nap után bediliznének.

Fotó: Haáz Vince

Kettő az egyben: jobb oldala Pongrácz utca, bal oldala Almafa

Ennél is jobban zavarja az összevisszaság a nem mindennapos vendégnek számító mentősöket és taxisokat, de a helyi lakók sem örülnek a helyzetnek.

Az erdélyi sport­élet valamikori fellegvárának számító Marosvásárhelyen hivatalosan egyetlen, lényegében csak egy városszéli fél zsákutca viseli a néhai bajnok nevét.

Bár furán hangzik, azért csak fél, mert pusztán a jobb oldala Pongrácz. Az már csak hab a tortán, hogy a Google-térképen mindmáig nem jelent meg a dr. Pongrácz Antal utca neve, mint ahogyan a sarokházak falán sem. „Valamikor volt egy tábla, de a szomszéd leszerelte. Meg is mondta: őt zavarja, hogy magyar nevű utcában lakik” – állítja Cornel Chiorean, aki viszont már évekkel ezelőtt a postaládájára felírta jó nagy betűk­kel az általa személyesen ismert háromszoros olimpikon vívó nevét.

Viszont ennél furcsább dolgok is tapasztalhatók az Egyesülés negyed eme szegletében. Már az utca elején feltűnik, hogy mindkét oldalán csak páros számok vannak: jobb oldalt is egy 2-es, baloldalt is egy 2-es, itt is egy 4-es, túl is egy 4-es, és így tovább.

Kiderítjük, hogy az egyedi számozásnak az ugyancsak eredeti utcanévadás a titka. Ugyanis a Pongrácz utca telekkönyvileg csak a jobb oldalon Pongrácz. A bal oldali házak a (sokadik) Almafa utca részét képezik. Akárcsak a dombra kapaszkodó út végén fekvő, kevesek által ismert, szinte elhagyatottnak tűnő katonai bázis. A dróthálós kerítés mögül előbukkanó baka mit sem tud a Pongrácz utcáról; azt tanácsolja, keressük máshol.

„Ha ebben az utcában csomagot hozó futárt vársz, nem elég elmondanod a házszámodat, azt is hozzá kell tedd, hogy melyik: a jobb vagy a bal oldali. Vagy a legjobb, ha kimész az utca elejére”

– mondja Chiorean. A nyugdíjas férfi nem várt segítséget Dorin Florea korábbi polgármestertől, hisz a 2000-es évek elején az egykori városatya „becsületébe gázolt”, amikor ő is megpróbálkozott a polgármesteri szék megszerzésével. Viszont, mint mondja, komoly reményeket fűzött a 2020-ban nyertesként kikerült Soós Zoltánhoz, akinél még a múlt év elején jelentkezett kihallgatáson. Előadta a kuszasággal kapcsolatos panaszát, az új polgármester bólintott, és a helyzet tisztázását ígérte. „Azóta eltelt egy jó pár hónap, de még semmi nem tisztázódott” – panaszolta tavaly ilyenkor. Végül megelégelte a várakozást, és a saját költségén készíttetett egy utcanévtáblát, amelyet a kerítésére illesztett.

A 2 vagy 3 az 1-ben „akció” a város másik végében is tetten érhető, de ott legalább ki van táblázva.

A Jeddi útból (amelyből immár három is van: egy fő és két mellék), a buszok végállomása után balra a második Jeddi utca nyílik, amely Szent János is egyben. De Szent Jánosból is van még legalább egy néhány tíz méterrel odébb, amely felkanyarodik balra, aztán kétszáz méter után kettéválik: az egyik a volt számológépgyár felé halad, a másik a városi temető irányába.

Fotó: Haáz Vince

A számozás is ismétlődik

Csiszér Sándor régi motoros a bérfuvarozási szakmában. A vásárhelyi taxis mégis azt állítja, az Egyesülés negyed új utcái rengeteg fejtörést okoznak. Nemcsak neki, társainak is. A vásárhelyi taxis mind az utcák kialakítását és elnevezését, mind a számozást rendkívül megtévesztőnek tartja. „Valamelyik utcában a 32-es tömbházból van vagy hat darab, a 36-osból nyolc, máshol a páros oldalt összecserélték a páratlannal, és így tovább” – sorolja. Szerinte ezt lehetne sokkal értelmesebben is csinálni, de mint fogalmaz, „mi értelmes ebben az országban”?

A mentősök esetében hatványozottan fontosabb lenne a fejetlenség felszámolása. Ők ugyanis nemcsak a saját idejüket pazarolják a lakcím megtalálására, olykor emberéletet is kockáztatnak azzal, hogy hosszú percekig keresgélik a megadott címet.

A GPS tudománya, ha nem is gyakran, de általában akkor hagyja cserben az embert, amikor a leginkább szükség lenne a segítségére. „Még tiszta szerencse, hogy az ilyen bonyolult esetekben, mint amilyeneket az Egyesülés negyed – és a város még egy jó pár része – okoz nekünk, általában a mentőt hívó hozzátartozó kijön a főútra, és onnan elkalauzol minket” – magyarázza Magyary Árpád, a Maros megyei mentőszolgálat szakszervezeti vezetője. Mint mondja, valamikor a polgármesteri hivatalok átiratban jelezték a mentősöknek, rendőrségnek és tűzoltóságnak, ha a településen utcanév-módosulás történt, átszámozták a házakat, vagy éppenséggel új utcát nyitottak. A helyhatóságok ma már eltekintenek az efféle kötelezettségek betartásától. A mentőszolgálat legrégebbi alkalmazottja szerint az a gond, hogy nemcsak Marosvásárhelyen nem működik a településrendezés, a falvak többségében is hasonló problémákkal szembesülnek.

„Van olyan vidéki település, ahol a számozás után érdeklődve, az éjjeli őr visszakérdezett: »Melyiket akarják tudni, a régit vagy az újat?«”.

Ami meg Vásárhelyt illeti, sok helyen, ahol az utcanév és a számozás is rendben van, a házszám mégsem szerepel a tömbház homlokzatán, hanem az oldalt vagy éppenséggel mindössze a hátsó bejáratnál tüntették fel” – mutat rá egy további hiányosságra a tapasztalt mentőasszisztens.
A káoszt csak tetézi, hogy a városháza által kibocsátott urbanisztikai engedély alapján az úgynevezett ingatlanfejlesztők több mint harminc zsákutcát alakítottak ki, ami vészhelyzetben a tűzoltók munkáját is megnehezíti.

Ha nem létezne a modern technika, az ételfutároknak sem lenne könnyű dolguk, állítja az egyik országos cég helyi felügyelője. Karácsonyi Dezső szerint nekik azzal van szerencséjük, hogy az okostelefon segítségével rendelt ennivaló esetében a kliensnek megjelenik a pontos tartózkodási helye.

Így a futároknak nem kell sem utcanevek, sem házszámok után kutakodniuk. „Egyébként nem tudom, az új városrészeken hogyan is boldogulnánk el a modern kütyük nélkül” – véli Karácsonyi. Soós Zoltán polgármesterrel ezelőtt másfél évvel beszélgettünk az Egyesülés negyedben uralkodó káoszról. „Tudom, rengeteg a gond az Unirii-ban. Rendezzük” – foglalta össze álláspontját akkor, amikor még szóban is hajlandó volt kérdéseket elfogadni és megválaszolni. Azóta eltelt bő másfél év, és az elöljáró válasza még mindig aktuális maradt: rengeteg a gond az Egyesülés negyedben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport