Próba-képességvizsga: üres lapok leadására buzdította a diákokat a Tanulók Országos Tanácsa

Hírösszefoglaló 2019. március 11., 14:11 utolsó módosítás: 2019. március 11., 14:14

Bírálta hétfőn a Tanulók Országos Tanácsa a nyolcadik osztályosok próba-képességvizsgája, valamint a próbaérettségik megszervezésének módját, és azt tanácsolják a tanulóknak, hogy ne töltsék ki a vizsgalapokat.

Archív felvétel Fotó: Kristó Róbert

„Üresen adjuk be a lapokat, mert a próbavizsgák nem a készségeinket mérik fel, csak a felhalmozott ismeretanyagot. Nem a kritikai gondolkodásra való képességünket értékelik ki, csak az osztályteremben tollba mondott ismeretek reprodukálásának képességét” – olvasható a Tanulók Országos Tanácsa (CNE) által az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

A szervezet szerint a próbavizsgák mára „a minisztérium kísérletévé” váltak, így tiltakozásképpen azt javasolták a tanulóknak, hogy ne töltsék ki a tesztlapokat.

„Üresen adjuk be a lapot, mert tisztában vagyunk vele, hogy a minisztérium kísérleti nyulaknak használ minket, egy diagrammhoz szükséges számadatoknak” – írják a diákok, akik szerint indokolatlan a hetedik osztályosoknak próba-képességvizsgát tartani.

A tanulók tiltakozására a tanügyminisztérium úgy reagált, hogy az idei próba-képességvizsga és a próbaérettségi megszervezésére vonatkozó miniszteri rendelet kibocsátása előtt tanácskoztak a tanulók, szülők és tanárok képviselőivel, és

a megkérdezettek zöme egyetértett a minisztérium javaslataival, mert azok a diákok érdekeit szolgálják.

Az oktatási tárca felidézi válaszában, hogy 2018-ban a próba-képességvizsgára beiratkozott 150 603 tanuló közül mindössze 55 080-nak sikerült megírnia az ötöst matematikából, román nyelv és irodalomból pedig 31 440-en nem érték el az átmenő jegyet. Ezek az eredmények azt igazolják, hogy minden érintettnek nagyobb erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy a képességvizsgán javuljon a tanulók teljesítménye – teszi hozzá a szaktárca.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat