Otthonra lel a számlazsugorító földhő: falun és városon is fűtőtestekbe vezetik a termálvizet

Otthonra lel a számlazsugorító földhő: falun és városon is fűtőtestekbe vezetik a termálvizet

Melegen ajánlják. Több településen kihasználják a földben rejlő kincset

Fotó: Haáz Vince

Egy bánsági község valamennyi háztartását termálvízzel fűtik majd, így nem csak a helyi strandon és a közintézményekben használják ki a páratlan értékű altalajkincset. A lovrini községvezetés 3 millió eurós uniós finanszírozással valósítja meg a projekt jelenlegi szakaszát, amely jóval kisebb fűtésszámlát garantál a földhő hordozó közegének felhasználásával. Hasonló beruházások zajlanak több partiumi településen, így Nagyváradon is, ahol újabb lakótelepeket csatlakoztatnak a környezetbarát rendszerre.

Páva Adorján

2024. január 26., 08:552024. január 26., 08:55

Lovrin Temesvár és Nagyszentmiklós között, a megyeszékhelytől 46 kilométerre északkeletre, a magyar határ felé található. Az 1900-as években még sváb többségű volt a Temes megyei falu, amely azóta szinte teljesen elrománosodott; 1992-ben még 180 magyart is számláltak a községben, mára azonban a 2800 lakosból csupán 28 magyar és 33 német anyanyelvű.

Bár a rendszerváltás előtt leginkább mezőgazdasági kutatóközpontjáról volt nevezetes, strandja már az 1960-as évektől működött. Ekkor azonban még alig aknázták ki a föld alatt rejlő kincset, a termálvizet: igazán csak a nyolcvanas évektől, amikor nagyszabású fúrásokat is végeztek, és az egyik telitalálatnak bizonyult.

A geotermikus energia által 90-92 Celsius-fokosra felforrósított, 2000 méteres mélységből feltörő termálvizet a strandon reumakezelésre használták, de üvegházakat is fűtöttek vele.

Aztán a rendszerváltás után jó időre „eldugult” a forrás, majd lassan ismét elkezdték kiaknázni. A helyi önkormányzat felújíttatta a strandot, ahová körülbelül 40 fokosan érkezik a víz – kis mesterséges vízesést is beiktattak, hogy így hűtsék, ne kelljen a hideg, klóros vezetékes vízzel összekeverni a medencében. A fürdőhelyet a közelmúltban is korszerűsítették: tavaly novemberben nyitották meg a beltéri medencét, amelyben 32-34 fokos a víz, egyszerre 100-120 személy fér el benne, és mind gyógykezelésre, mind pedig kikapcsolódásra ajánlják.

Geotermikus energia és termálvíz
A geotermikus energia tiszta és megújuló energiaforrás, amely nem függ a külső környezeti tényezőktől, mint például a napfény vagy a szél. A Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) a geotermikus energiáról és termálvízről szóló leírásában ismerteti: a geotermikus energia földhőt, míg a termálvíz meleg vizet, hévizet jelent. A Föld saját hője is képes fölmelegíteni hideg vizet, ha a hőátadás valamilyen módon megoldható. Meg is oldódik ez a hőátadás, mégpedig természetes módon, ha a Föld mélyében van természetes előfordulású víz. Ez a víz átveszi a Föld hőmérsékletét, így benne a Föld hője jelenik meg, a földhőt hordozza magában. Amikor termálvizet és/vagy hévizet emlegetünk, akkor nem általában valamilyen meleg vízre gondolunk, hanem kimondottan olyan vízre, ami a Föld mélyében melegedett föl. A földhőnek és a termálvíznek/hévíznek tehát szoros kapcsolata van egymással. A termálvíz (hévíz) a geotermikus energia (földhő) hordozó közege. Magyarországon többtucatnyi település használja fel lakó- és középületek, ipari és kereskedelmi létesítmények fűtési és/vagy melegvízellátására.

De közben nagyobbat is alkotott a lovrini polgármesteri hivatal: az évek folyamán bevezették a közintézményekbe, majd többtucatnyi lakóházba is a termálvizet, amely fűtésként, háztartási meleg vízként szolgál. Folyamatosan dolgoznak a rendszer bővítésén, legutóbb 3 millió eurós európai uniós finanszírozást nyertek erre. „Első szakaszban korszerűsítenünk és bővítenünk kell a hálózatot, amely így 40 százalékban fedi majd le a települést, de utólag valamennyi lakóházhoz eljuttatjuk majd, 1250 háztartás teljes mértékben így lesz fűtve.

Idézet
A termálvíz egy felújított gépészeti központba érkezik, ahonnan a háztartásokba 60-65 Celsius-fokos hőmérsékleten jut el. A költségek sokkal kisebbek a hagyományos, fával, pellettel, szénnel vagy elektromosan működő fűtőberendezésekhez képest”

nyilatkozta a Temesvári Rádió által idézett Marius Graur polgármester. Aki korábban úgy becsülte, legkevesebb 30 százalékkal olcsóbb egy lakos számára így fűteni, mint bármi mással.

Galéria

Termálvízfúrás Nagyváradon

Fotó: Facebook/Florin Birta

De máshol 50-60 százalékos spórolással is számolnak. Mert az altalajkincs persze nem csupán a Temes megyei Lovrin ajándéka: a térség köztudottan termálvízben gazdag terület, ám miközben Magyarországon sokkal jobban kihasználják, a romániai oldalon még gyerekcipőben jár a geotermikus energia kiaknázása. További jó példákra ugyanakkor más nyugat-romániai, partiumi településeken is rábukkanhatunk.

A határ mentén Lovrintól észak felé haladva „megállhatunk” az Arad megyei Pécskán, ahol éppen folyamatban van a termálvíz-elosztó hálózat kiépítése. Az uniós finanszírozású projekt révén 13 közintézmény épületét (óvodák, iskolák, piaccsarnok, sportcsarnok, városháza) fűtik majd termálvízzel.

Bihar megyébe lépve „elidőzhetünk” Nagyszalontán: a hajdúváros egyik nagy beruházása a település alatt nyugvó termálvízlelőhely kiaknázása, amelynek érdekében már nekiláttak két geotermális kút fúrásának.

Amint arról beszámoltunk, ehhez meg kellett vásárolni a kútfúrás 6 millió euróra rúgó jogát a brit tulajdonban lévő Clara Petroleum kőolajipari vállalattól, amely a várossal szomszédos Tulka kőolajlelőhelyének kiaknázására kötött megállapodást a román állammal.

A Nagyszalonta alatti forrásokból 1400 méter mélységből hozzák fel a 77 Celsius-fokos termálvizet (másodpercenként 17 litert). Török László polgármester a Krónikának elmondta, a két kútból felhozott termálvízzel fűtenék a hajdúváros 13 közintézményét és az épülő Toldi Akvapark egyik medencéjét, ugyanakkor ha megmarad az energiahordozóból, akkor a magánkézben lévő épületek fűtésére is felhasználhatják.

korábban írtuk

Toldival szabnak irányt az irodalmi és wellnessturizmusnak Nagyszalontán
Toldival szabnak irányt az irodalmi és wellnessturizmusnak Nagyszalontán

Közlekedési, gazdasági, turisztikai csomópont szerepének betöltésére törekszik Nagyszalonta, ahol számos beruházás zajlik ennek a célnak az elérése érdekében, a tervek szerint 2026-ra készül el az idegenforgalom fellendítését is szolgáló élményfürdő.

Az elöljáró korábban lapunknak úgy fogalmazott, az a „geotermikus térség”, amelynek részét képezi Nagyszalonta és környéke is, Szatmárnémetitől egészen Temesvárig húzódik a magyar–román határ mentén, sok települést foglal magában. Szerinte rendkívül sajnálatos, hogy az állam nem használja ki a térség lehetőségeit. Sőt olyan bonyolult az engedélyek, a szükséges dokumentumok beszerzése, hogy a folyamat sok települést, sok helyi tanácsot, polgármestert eltántorít attól, hogy Nagyszalontához hasonlóan megpróbáljanak pályázatot benyújtani.

korábban írtuk

Kiaknázzák a geotermikus energiát: hatmillió euróból valósulhat meg Nagyszalonta középületeinek újszerű fűtése
Kiaknázzák a geotermikus energiát: hatmillió euróból valósulhat meg Nagyszalonta középületeinek újszerű fűtése

Nagyszalonta nagy tervekkel vágott neki a 2022-es évnek. Nemrég hirdettek közbeszerzést egy régi terv megvalósítása érdekében: geotermikus kutat fúrnának, mely a középületek fűtését biztosítaná.

Ugyanakkor a szintén Bihar megyei Belényesen már két évtizede kiaknázzák a geotermikus energiát, amelynek köszönhetően – amint arról beszámoltunk – a helyi lakosok országos szinten a legkisebb összegeket fizetik a fűtésre. A Belényesen kiépített rendszerben a víz forró, amikor feltör a föld mélyéről, majd az épületekbe juttatott vezetékekben fokozatosan kihűl, hidegen visszakerül a föld mélyére, ahol ismét felforrósodik, majd újra felhasználják.

Galéria

Fotó: Facebook/Florin Birta

Közben Nagyváradon is élni kezdtek a geotermikus energia adta lehetőségekkel, egyre nagyobb mértékben. Novemberben avattak fel egy újabb hőközpontot, mely – az országban egyedülálló módon – hőszivattyúk segítségével juttatja a termálvizet 1600 lakásba, közintézményekbe.

A 3,8 millió eurós projekt – melyből 1,7 millió vissza nem térítendő támogatás – révén a Vucskics százados (Ceyrat) utca, illetve a Vágóhíd és a Jávorka Ádám utca (Blajovici – O. Goga) környékén épülő panelek mintegy 5000 lakója „kapcsolódik rá” majd a hálózatra, akárcsak az új sportcsarnok. Florin Birta polgármester akkor emlékeztetett, a Tavirózsa (Nufărul) I és Dél-Őssi városrészekben is hasonló beruházásokról született döntés. A földgáztól való függetlenedést is célzó fejlesztések révén a távhőszolgáltatásban a jelenlegi 5-ről 15 százalékra nő a termálvíz „részesedése”.

Galéria

Fotó: Facebook/Florin Birta

Egyébként Nagyváradon nem csak azt az elvet követik, hogy minél kevesebbet kelljen költenie a polgárnak, hanem hogy minél kevesebbet kelljen kompenzálnia az önkormányzatnak is – utóbbi tekintetében országos éllovas a Körös-parti város.

Tavaly novemberben a helyi tanács 24 lejjel, 397 lejre emelte a távhő gigakalóriájának lakossági árát. A 6,5 százalékos drágítást az inflációval magyarázták. Eközben az önkormányzat ugyanannyit, 68 lejt „pótol be” a 465 lejes végösszegbe, ami 15 százalékos részesedést jelent. Bár a 397 lejes tarifánál több más városban kevesebbet fizet a lakosság, a végösszeg alacsony Váradon, ahol országos szinten a legkisebb a város költségvetéséből fizetett teher.

Példának okáért: Brassóban csak 233 lejt fizetnek a polgárok, de az önkormányzat 433-at tesz hozzá, ami 65 százalékos kompenzáció. Kolozsváron 278-481 lej (63 százalék), Aradon 351-669 lej (66 százalék) az arány, miközben Bákóban összesen 1111 lejbe kerül egy gigakalória, amiből 329-et fizet a lakosság és 782-t a város, óriási, 70 százalékos pótlással. A váradi módszer tehát első ránézésre nem túl „választóbarát”, viszont a megmaradt közpénzt fejlesztésekre tudják fordítani, ami közvetve vagy közvetlenül, de a lakosok érdekeit szolgálja.

Korábban az Intelligens Energia Egyesület is rámutatott elemzésében, olyan fűtési módozatban kell gondolkodni, amely nemcsak a legolcsóbb, hanem a jövőben csökkenthetők is a velejáró költségek. A nagyváradi távhőrendszer példája bizonyítja: nem csak Nyugaton lehet ezt megvalósítani.

korábban írtuk

Nagyváradi példával szemlélteti az Intelligens Energia Egyesület, mivel kellene fűteni
Nagyváradi példával szemlélteti az Intelligens Energia Egyesület, mivel kellene fűteni

Olyan fűtési módozatban kell gondolkodni, amely nemcsak a legolcsóbb, hanem a jövőben csökkenthetők is a velejáró költségek – olvasható az Intelligens Energia Egyesület elemzésében. Váradi példa bizonyítja: nem csak Nyugaton lehet ezt megvalósítani.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

Életét vesztette egy 15 éves brassói lány, miután kizuhant a nyolcadik emeletről

Egy 15 éves lány meghalt vasárnap, miután lezuhant egy brassói panelház nyolcadik emeletéről. Az eset hajnali 2 órakor történt, és a helyszínre küldött orvosi csapatok már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Életét vesztette egy 15 éves brassói lány, miután kizuhant a nyolcadik emeletről
2024. április 07., vasárnap

Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében

Egy újszülöttet találtak holtan vasárnap a Szatmár megyei Turc település közeli területen, a rendőrök azonosították, és kórházba vitték az édesanyját – közölte vasárnap este a Szatmár megyei rendőrség.

Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében
Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében
2024. április 07., vasárnap

Halott csecsemőt találtak Szatmár megyében

2024. április 07., vasárnap

Erdélyben élni tényleg jó? Rangsorolták a legkedveltebb lakónegyedeket

Erdélyi városok, illetve lakónegyedek vezetnek egy ingatlanközvetítő portál rangsoraiban, melyek a legélhetőbb romániai helyszíneket vonultatják fel a lakhatási körülmények szempontjából.

Erdélyben élni tényleg jó? Rangsorolták a legkedveltebb lakónegyedeket
2024. április 07., vasárnap

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit

Újabb „csapás” érte a Gabriel Resources-t, miután a verespataki aranybánya-projektben érdekelt kanadai cég kanadai cég elvesztette a román állam ellen a kitermelés leállítása miatt indított pert: az Országos Adóhatóság zárolta a részvényeit.

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit
2024. április 07., vasárnap

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt

Pisztolylövésekkel, közel húsz kilométeres autós üldözés után állítottak meg a dél-erdélyi sztráda autópályarendőrei egy moldovai embercsempészt szombaton este.

Csak pisztolylövésekkel, autós üldözés után tudtak megállítani a rendőrök egy moldovai embercsempészt
2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia