Orbán Viktor Nagyszalontán: csúfság lenne, ha az erdélyi magyarok nem jutnának be az Európai Parlamentbe

Orbán Viktor Nagyszalontán: csúfság lenne, ha az erdélyi magyarok nem jutnának be az Európai Parlamentbe

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a nagyszalontai Csonkatorony kertjében, mellette Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Török László, a hajdúváros polgármestere

Fotó: Krónika

Nagyszalontán találkozott partiumi magyar önkormányzati vezetőkkel és helyi lakosokkal hétfőn délután Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a Csonkatorony kertjében tartott fórumon kihangsúlyozta, hogy szükség van az RMDSZ képviseletére az Európai Parlamentben.

Rostás Szabolcs

2024. június 03., 16:492024. június 03., 16:49

2024. június 04., 07:372024. június 04., 07:37

Lapunk értesülései szerint a magyar kormányfő délután megérkezett a hajdúvárosba. Itt először az RMDSZ nagyszalontai szervezete székházának otthont adó Magyar Házban fogadta Török László, a bihari város polgármestere, az RMDSZ Bihar megyei vezetői, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A Krónika információi szerint a miniszterelnök ezt követően közel félszáz partiumi magyar polgármesterrel, önkormányzati vezetővel vesz részt fórumon a nagyszalontai Csonkatorony kertjében.

Úgy tudjuk, Orbán Viktor – akit felesége, Lévai Anikó is elkísért a magyar-román határ mentén fekvő bihari városba – Nagyszalontáról vissza is tér Magyarországra, hogy otthon folytassa a június 9-ei európai parlamenti és helyhatósági választásokat megelőző országjáró körútját. Orbán Viktor egyébként még nem járt Arany János szülővárosában, államfőt azonban már fogadott Nagyszalonta: 2018 márciusában Áder János köztársasági elnök nyitotta meg az Arany János-emlékév keretében felújított Csonkatornyot és az átalakított Arany-kiállítást.

Galéria

Orbán Viktor miniszterelnök a szalontai Magyar Házban az RMDSZ partiumi polgármestereinek, önkormányzati vezetőinek társaságában

Fotó: Krónika

Az Arany János Emlékmúzeumnak otthont adó Csonkatorony kertjében, helyi lakosok részvételével tartott fórumon a miniszterelnök beszédét Kelemen Hunor vezette fel. Az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott: az erdélyi magyaroknak „saját lábukon” kell bejutniuk az Európai Parlamentbe, ahol változásra van szükség. „500 ezer szavazat kell ahhoz, hogy a közösség erejét fölmutassuk. Az önkormányzatokban erősnek kell lennünk, és hangunk kell legyen az Európai Parlamentben, és nekünk nincsen más lehetőségünk a megmaradáshoz, csak az, hogy győzzünk” – hangoztatta a szövetségi elnök.

Kelemen megemlítette, hogy Orbán Viktor ama politikus, aki 11 alkalommal győzelemre vezette a Fidesz-KDNP-t. „Ki lenne alkalmasabb a változásokról beszélni, mint az, aki az Európai Unióban szükséges változásoknak az élén áll? Miniszterelnök úr, kedves Viktor, biztass, buzdíts, erősíts!” – adta át a szót a kormányfőnek az RMDSZ elnöke. Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy ismertette: „úgy került” Nagyszalontára, hogy június 4-én, kedden emlékezünk a nemzeti összetartozás, az „országvesztés” napjára. „Ami azon túl, hogy emlékeztet, figyelmeztet, a gyász napja, azt a tanulságot fogalmazza meg, hogy ha nem fogunk össze, ha nem él bennünk erősen az összetartozásnak a vágya, akkor bajban vagyunk” – hangoztatta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, személyes tapasztalata is, hogy Romániában ritkábban szerepelnek a politikai viták középpontjában az EU-val összefüggő kérdések, mint Magyarországon.

Éppen ezért az EP-választáson való részvétel lendülete is lomhább, mint az anyaországban. Úgy vélte, a most vasárnapi európai parlamenti választás más lesz, mint a többi volt. „Azért jöttem át Nagyszalontára, hogy erősítsük egymást, hogy az RMDSZ-nek ott kell lennie az Európai Parlamentben. Képzeljék el azt a csúfságot, hogy a Fidesz listáján behozzuk a kárpátaljaiakat, a vajdaságiakat, az erdélyiek meg nincsenek ott saját jogon az uniós törvényhozásban” – fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva: szükség van az RMDSZ képviseletére az EP-ben.

Galéria

Orbán Viktor arra kérte a hajdúvárosiakat, hogy küldjenek minél több magyar békepárti képviselőt az Európai Parlamentbe

Fotó: Kelemen Hunor/Facebook

A miniszterelnök szerint a magyarok ellenfelei, ellenségei alig várják, hogy a magyarok elgyengüljenek, ne legyenek elegen, és elmondhassák: a magyar közösség arra sem képes, hogy képviseltesse magát azon a helyen, ahol összmagyar szempontokat lehet képviselni a nemzetközi politikában. Úgy fogalmazott: a teljes magyar nemzet számára szinte létkérdés, hogy ne valljunk kudarcot egy olyan választáson, ahol annyi a feladat, hogy meg kell ugorni az ötszázalékos küszöböt. „Ha végre van egy hely, ahol a magyar ügyet lehet képviselni, mi pedig arra nem vagyunk képesek, hogy képviselőt küldjünk, az baj, az a gyengeség jele. És az ellenfeleink nem fognak habozni, hogy azt kihasználják!” – mondta el beszédében Orbán Viktor. Hozzátette, a mostani olyan európai választás lesz, amely „szerencsétlenségünkre” döntő lehet a háború és a béke kérdésében.

Idézet
Mi, magyarok, éljünk a határ bármelyik oldalán, szavazzunk a békepárti erőkre, mert június 9-én még megállíthatjuk a háborús menetet” – hangoztatta a miniszterelnök Nagyszalontán, hozzátéve: könnyen lehet, hogy ez a választás dönti majd el, Európa ki tud maradni a háborúból vagy „beletéblábol”.

Orbán Viktor többek között azzal érvelt a magyaroknak a háborúból való kimaradásának szükségessége mellett, hogy a két világháborúban a nemzet elveszítette másfélmillió tagját. „Ha ez a másfél millió magyar meglenne a gyerekeikkel és az unokáikkal, akkor nem kellene ilyen fejfájósan számolgatnunk az önkormányzati választás előtt, hogy mennyien is vagyunk” – állapította meg a miniszterelnök.

Galéria

Fotó: Kelemen Hunor/Facebook

A kormányfő utalt arra is, hogy választásokat megelőzően időnként fellángol a vita, van-e jövője az etnikai alapú politizálásnak. „Én csak azt tudom Önöknek mondani, hogy etnikai alapú politizálásnak addig van helye, amíg van etnikai alap. Amikor nincs etnikai alap, akkor nem lesz etnikai alapú politizálás, és ha nem lesz etnikai alapú politizálás, nem lesz etnikai alap sem. De amíg megvan, addig nem érdemes erről vitát nyitni, hanem képviseltetni kell magunkat” – jelentette ki Orbán Viktor. Arra figyelmeztetett: ha a közösség a saját magát megkülönböztető, magyar minőségében nem képviselteti magát, akkor el fog tűnni,

politikai képviselet nélkül nem tud „komplett magyar világot fenntartani”.

A miniszterelnök kifejtette azt is, hogy a kisebbséggel szemben egyetlen orvosság van: a nagyság, a nemzet nagysága. „A mi nemzeti nagyságunkat az anyaországnak kell megtestesítenie. Ha mi állandóan számolgatunk, mindig kisebbségben leszünk. Nekünk ponderálni kell, nagyoknak kell lenni, nagy teljesítmény kell letenni a világ asztalára. A magyarok vagy megmaradnak nagy kulturális, szellemi, tudományos nagyságukban, büszkén, vagy nem fognak megmaradni sehogy” – hangoztatta Orbán Viktor nagyszalontai hallgatósága előtt.

Galéria

A miniszterelnök szerint etnikai alapú politizálásnak addig van helye, amíg van etnikai alap

Fotó: Kelemen Hunor/Facebook

A Fidesz elnöki tisztségét is betöltő kormányfő partiumi látogatását egyébként Lázár János építési és közlekedési miniszter harangozta be május közepén Nagyváradon tett látogatása során. A tárcavezető akkor elmondta, június elején Orbán Viktor miniszterelnök a Partiumba látogat és részt vesz RMDSZ kampányában, ezzel érzékeltetve, hogy nemcsak a székelyföldi magyarság az, amely számíthat az együttműködésre és a támogatásra. Lázár János a választások tétjéről szólva rendkívüli jelentőségűnek nevezte, hogy az 1,3 millió erdélyi magyarnak legyen Brüsszelben képviselete, megjegyezve, a Fidesz és a magyar kormány ugyan jó szövetséges, de a közvetlen képviseletet az erdélyi magyaroknál jobban senki sem tudná ellátni. „Rossz politikai üzenet lenne és veszélybe sodorná a magyar kisebbség lehetőségeit a következő évek román belpolitikájában, ha az RMDSZ nem érné el az EP-be jutáshoz szükséges öt százalékot” – hangsúlyozta a miniszter.

korábban írtuk

„Az RMDSZ-t nem ugráltatja senki” – Kelemen Hunor a választásokról, a brüsszeli változás szükségességéről
„Az RMDSZ-t nem ugráltatja senki” – Kelemen Hunor a választásokról, a brüsszeli változás szükségességéről

Az Európai Bizottság többször bizonyította, hogy nem vesz tudomást a polgárok akaratáról, magasról tesz rájuk, ami elfogadhatatlan, ezért a brüsszeli hozzáállásnak változnia kell – állapította meg a Krónikának adott interjúban Kelemen Hunor.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 04., csütörtök

Hol néhány hízott sertéssel, hol csatornabűzzel fogadja az utasokat a temesvári repülőtér frissen átadott schengeni terminálja

Rájár a rúd a temesvári repülőtérre: a nemrég átadott, jókora ráfordítással elkészült új schengeni terminállal folyamatosak a problémák.

Hol néhány hízott sertéssel, hol csatornabűzzel fogadja az utasokat a temesvári repülőtér frissen átadott schengeni terminálja
2024. július 04., csütörtök

Többfunkciós Black Hawk helikopter segít a mentésben ezentúl Erdély egyik megyéjében

Black Hawk helikoptert kap ebben az évben Kolozs megye különböző mentőmissziókhoz – jelentette be Kolozsváron tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatóságának vezetője.

Többfunkciós Black Hawk helikopter segít a mentésben ezentúl Erdély egyik megyéjében
2024. július 04., csütörtök

Év végéig beindítanák a 200 millió euróból egész Erdélyt felvillanyozó, a környezetet megrázó új vízerőművet

Bár még Ceaușescu utolsó gigaberuházásaként indult, a jelenlegi kormány a forradalom óta az első, nulláról megépített vízerőműként emlegeti a megújuló energiát hasznosító ratosnyai létesítményt, mely év végéig megtermelheti az első kilowatt áramot.

Év végéig beindítanák a 200 millió euróból egész Erdélyt felvillanyozó, a környezetet megrázó új vízerőművet
2024. július 04., csütörtök

Dél- és közép-amerikai fiatalembereket szentelnek pappá Szatmárnémetiben, elhívásukról vallanak a diakónusok

Dominikai Köztársaságbeli, brazíliai, kolumbiai fiatalembereket szentelnek pappá, illetve diakónussá július 6-án, szombaton 11 órakor a szatmárnémeti székesegyházban.

Dél- és közép-amerikai fiatalembereket szentelnek pappá Szatmárnémetiben, elhívásukról vallanak a diakónusok
2024. július 04., csütörtök

Fesztiválokon akart eladni hatalmas mennyiségű drogot két férfi, akiket egy erdélyi városban füleltek le

Nemzetközi kábítószer-kereskedő bandát értek tetten, a brassói „raktárral” rendelkező dílerek birtokában összesen 220 ezer euró értékben volt több ezer ecstasy tabletta.

Fesztiválokon akart eladni hatalmas mennyiségű drogot két férfi, akiket egy erdélyi városban füleltek le
2024. július 04., csütörtök

Román állampolgárságért folyamodott Temesvár újraválasztott polgármestere

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy benyújtotta a román állampolgárság iránti kérelmét.

Román állampolgárságért folyamodott Temesvár újraválasztott polgármestere
2024. július 03., szerda

Magyarok közti diszkrimináció: panasszal élt az érettségi javítás miatt egy jogvédő szervezet

Feljelentést tett a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (AGFI) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a magyar érettségizők hátrányos megkülönböztetése ügyében.

Magyarok közti diszkrimináció: panasszal élt az érettségi javítás miatt egy jogvédő szervezet
2024. július 03., szerda

„A gyerekek élete nem játék”. Tovább vonogatják a vállukat az érettségi dolgozatok javítása kapcsán az illetékesek

Felelősséghárítással szembesültek a magyar szülők képviselői a kolozsvári tanfelügyelőségen szerdán, amikor arra próbáltak megoldást találni, hogy a Kolozs megyei magyar tagozatos érettségizők román nyelvből és irodalomból írt dolgozatát is megjelöljék.

„A gyerekek élete nem játék”. Tovább vonogatják a vállukat az érettségi dolgozatok javítása kapcsán az illetékesek
2024. július 03., szerda

Nyusztot, nyestet, szalamandrát is megpillanthatnak a frissen felavatott, Beszterce-Naszód megyei túraútvonalon bóklászók

Edukatív, másfél órás túraútvonalat avattak fel Beszterce-Naszód megyében, a Várkudui erdő elnvezésű szakasz 2,38 kilométeres.

Nyusztot, nyestet, szalamandrát is megpillanthatnak a frissen felavatott, Beszterce-Naszód megyei túraútvonalon bóklászók
2024. július 03., szerda

FRISSÍTVE – Közzétették a képességvizsga eredményeit: Kolozs megye tarolt, Maros megye az erdélyi rangsor végén

Közzétették szerdán a nyolcadik osztályosok képességvizsgájának eredményeit.

FRISSÍTVE – Közzétették a képességvizsga eredményeit: Kolozs megye tarolt, Maros megye az erdélyi rangsor végén