Nyilatkozatforgatag Vásárhelyen – vita alakult ki a magyar tömegrendezvény főszervezője és az RMDSZ helyi vezetője között

Szucher Ervin 2019. június 18., 07:27

Cserbenhagyásként és fenyegetésként értékeli Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője, hogy a helyi RMDSZ vezetője, Vass Levente bejelentette: „elengedik” a város magyarsága legnagyobb tömegrendezvényének kezét.

Idén is birtokba vehetik. Portik Vilmos: a Forgatag azoké a marosvásárhelyieké, akik részt vesznek rajta Fotó: Haáz Vince

Jelentős nézeteltérést és pengeváltást eredményezett Vass Levente marosvásárhelyi RMDSZ-elnök hétvégi sajtónyilatkozata, miszerint az általa vezetett szervezet elengedi a nagykorúsodott Vásárhelyi Forgatag kezét, ugyanakkor a háttérből a továbbiakban is támogatja a város magyarságának legnagyobb tömegrendezvényét.

Portik Vilmos, a Forgatag főszervezője cserbenhagyásként és fenyegetésként értékelte a marosvásárhelyi RMDSZ gesztusát.

A „kéz elengedése” kapcsán a legnagyobb helyi magyar tömegrendezvény ötletgazdája megjegyzi, lehetne arról értekezni, hogy az elmúlt években mennyire volt érezhető a segítő kéz. Szerinte Vass kijelentése arról szól, hogy „megmutatja, milyen az, ha nem fogják a kezünk”. „Erdélyi, különlegesen marosvásárhelyi magyar politikus szájából ez a mondat el sem hangozhatna. Soha nem engedhetné meg magának egyetlen magyar politikus sem, hogy ilyet kijelentsen. De Marosvásárhelyen mindent szabad. Különlegesen kedves dolognak tartom, hogy engem név szerint említve arra kér, hogy tárgyaljak én ezentúl a város vezetőivel (eddig is megtettem), és győzzem meg én őket az új helyszínek szükségességéről” – neheztel az RMDSZ-vezérre Portik Vilmos.

A marosvásárhelyi magyar napokként nyilvántartott eseménysorozat főszervezője azt ígéri, hogy

a történtek dacára az idei az eddigi leggazdagabb, legvagányabb és legbohémabb Forgatag lesz augusztus 23. és szeptember 1. között.

Portik emlékeztet, hogy a rendezvény nem az övé és nem is az általa vezetett egyesületé, hanem azoké a marosvásárhelyieké, akik részt vesznek rajta, akik kilátogatnak. A közösségi oldalán is olvasható okfejtését pedig azzal zárja, hogy „volt még Maros-parton Vásárhelyi Forgatag”.

Portik: tavaly egészen mást kértek tőlünk

A Krónikának nyilatkozva Portik Vilmos egy tizenkét hónappal ezelőtti történethez kanyarodott vissza. Mint mesélte, akkor egy nyolcszemközti beszélgetésen Vass arra kérte a forgatagosokat, hogy a tudta nélkül semmiféle tárgyalást ne kezdeményezzenek Dorin Florea polgármesterrel és csapatával. „Nem örültünk ennek, de arra gondolván, hogy meg kell adni azt, ami a császáré, mi megadtuk. Ugyanakkor azt is figyelembe vettük, hogy az RMDSZ-t mégiscsak a közösségünk ügyeiért hozták létre, így hát engedelmeskedtünk. Vállalhatatlan kompromisszumot a rendezvény érdekében azonban soha nem kértünk” – fejtette ki Portik. Számára ezért is furcsa, hogy az RMDSZ változtat ezen, ráadásul úgy, hogy erről nekik a sajtóból kell tudomást szerezniük.

Az ominózus hétvégi sajtótájékoztatón Vass Levente arról beszélt, hogy a Forgatag olyan szintűre nőtte ki magát, hogy azt „visszaengedik” a szervezőknek. „Annyira szeretjük ezt az ügyet, hogy elengedjük. Ez a mi gyerekünk is” – jelentette ki. Az elnök emlékeztetett:

az RMDSZ által Dorin Florea polgármesterrel folytatott tárgyalásoknak köszönhetően sikerült behozni a rendezvényt oda, ahol első perctől helye lett volna: a Maros-part marosszentgyörgyi részéről Marosvásárhelyre.

Előbb a Ligetbe, majd a várba, és egyre több belvárosi helyszínre.

Vass szerint félreértették

Vass Levente úgy érzi, a Forgatag főszervezője rosszul értelmezte szavait, hiszen a sajtótájékoztatón, amelyen Portik egyik szervező munkatársa is részt vett, ő azt is elmondta, hogy amennyiben igény van rá, az RMDSZ mindenben segít, sőt azt is megbeszélte a városházán, hogy a polgármester, az elöljáró tanácsosa, illetve az igazgatók ajtaja nyitva álljanak Portik és csapata előtt. „A lényeg, hogy mi többet nem megyünk a hivatalba rendezkedni, mert védelmünk hiányában senki nem magyarázza el az RMDSZ-en belüli RMDSZ-ellenes sportklub tagjainak, hogy mindezt a közösségünkért tennénk, és nem azért, mert bratyizni akarunk Floreával vagy tanácsosával” – hangsúlyozta Vass.

A városi szervezet elnöke sajnálatosnak tartaná, ha a szervezőcsapat büszkeségből, sértődöttségből vagy valamiféle más meggondolásból inkább kivinné a Forgatagot a Maros partjára, Szentgyörgy közigazgatási területére. A félreértések tisztázása és a közös teendők megvitatása érdekében az RMDSZ – a sajtón keresztül – megbeszélésre hívta meg a Forgatag szervezőcsapatát. Portik Vilmos lapunknak leszögezte, „üzengetésekre nem válaszol”, magyarán nem megy el semmiféle találkozóra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat