Németh Zsolt Sepsiszentgyörgyön: „Románia dönthet, melyik ligában játszik”

Németh Zsolt Sepsiszentgyörgyön: „Románia dönthet, melyik ligában játszik”

Németh Zsolt és Tamás Sándor a sajtóval való találkozón

Fotó: Facebook/Tamás Sándor

Kelet-Közép Európában egységes gazdasági tér létrehozásán dolgoznak, Romániának pedig el kell döntenie, hogy részt kíván-e venni ebben a folyamatban – közölte hétfőn Sepsiszentgyörgyön Németh Zsolt. A Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke bocsánatkérést vár Ludovic Orban liberális pártelnöktől.

Bíró Blanka

2021. augusztus 16., 19:082021. augusztus 16., 19:08

Székelyföld kulcsfontosságú az erdélyi magyar jövő szempontjából – szögezte le hétfőn Sepsiszentgyörgyön Németh Zsolt. A Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke „másfél év kényszerű távollét” után látogatott Sepsiszentgyörgyre, a Kopacz Mária grafikus és festőművész rézkarcaiból rendezett kiállítás megnyitójára. A sajtó képviselőivel szervezett találkozón

Németh Zsolt hangsúlyozta, a határokon átívelő nemzeti integráció jelentős vonatkozása a kultúra, a sport, a tudomány, a felsőoktatás fejlesztése Székelyföldön.

Rámutatott, jövő tavasszal Magyarországon nem pusztán országgyűlési, hanem „nemzetgyűlési választások” lesznek, a magyar nemzetpolitika jövője szempontjából jelentősége vannak annak, hogy a külhoni magyarok beleszólhatnak. Ennek feltétele a magyar állampolgárság megszerzése, még nem késő elindítani a folyamatot, hogy jövő tavasszal élni tudjanak a választás lehetőségével.

Meghaladta az egymilliót a külhoni magyar állampolgárok száma; Szlovákiában nem lehet felvenni az állampolgárságot, ebben a folyamatban Erdélyben vannak tartalékok – mondta Németh Zsolt, aki szoros választásra számít, amelyben néhány mandátum is meghatározó lehet.

Fontos döntés előtt a román külpolitika

Kelet-Közép Európában egységes gazdasági tér létrehozásán dolgoznak, ennek a zászlóshajója a Három Tenger Kezdeményezés, amelynek jelenleg Románia formálisan a tagja – fejtette ki a térség jövőjére vonatkozó kérdésünkre válaszolva Németh Zsolt. Hozzátette,

Romániának el kell döntenie, hogy részt kíván-e venni ebben a folyamatban, vagy egy másik, az európai nagy országok ligájában akar kizárólag szerepelni.

„Ez a román külpolitika fontos döntése” – szögezte le a külügyi bizottság elnöke. A Három Tenger Együttműködés pragmatikus hasznáról szólva Németh Zsolt elmondta, a visegrádi országok már eldöntötték, hogy a négy fővárost összekapcsolják egy gyorsvasútvonallal, Szerbia is kapcsolódik.

Zajlik az egyeztetés Romániával, hogy a Budapest–Kolozsvár–Bukarest gyorsvasúttal legyen részese a térségi vasúti fejlesztésnek, hiszen a hálózat Budapesttől már egész Nyugat-Európában működik, a Budapest–Bécs–München–Strasbourg–Párizs-vonalon.

Három autópálya-összeköttetés kiépítése van folyamatban Románia és Magyarország között, ennek felgyorsításában Magyarország érdekelt. Ugyanakkor az energiadiverzifikáció a térség versenyképességének a feltétele. Foglalkoztat bennünket ez a kérdés, hiszen a romániai magyarlakta térségek haszonélvezői az infrastrukturális beruházásoknak – mondta Németh Zsolt.

Ludovic Orban és a „kútmérgezés”

A magyarországi politikus ugyanakkor értetlenül áll Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének kijelentése előtt, miszerint beruházásokkal változtatná meg Székelyföldön az etnikai arányokat.

Az etnikai homogenizációs politika az elmúlt évszázad során mély árkokat ásott a két ország közé, ez a kijelentés szerinte a kútmérgezés kategóriába sorolható, hiszen a két országnak kölcsönös érdekei vannak.

„Ideje lenne, hogy Ludovic Orban ezt a kijelentését egy bocsánatkéréssel kiegészítve felülvizsgálja” – mondta a politikus. Ugyanakkor örvendetesnek tartja, hogy az együttműködés keretei között a gazdaságfejlesztési programról megállapodás született, azt a magyar kormány az erdélyi partnerszervezetekkel együttműködve a kialakult struktúra keretei között folytatja.

Románia „adós” egy önálló állami magyar egyetemmel

Az erdélyi magyarság jogot formál, igény tart egy állami finanszírozású egyetemre, ezzel a rendszerváltás óta adós Románia – mondta Németh Zsolt. Hozzátette, ez a követelés élvezi a magyar állam támogatását, hiszen nincs az Európai Unióban még egy ekkora létszámú őshonos kisebbség, amely ne rendelkezne állami finanszírozású felsőoktatási intézménnyel.

A 2011-es romániai oktatási törvény ezt a lehetőséget nem biztosítja, ezért felülvizsgálatra szorul.

Másrészt a törvény magyar karra vonatkozó előírásait sem tartja be a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem (MOGYE) esetében a román állam.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem húsz évvel ezelőtt kényszerűségből magyar állami költségvetési támogatással indult el, az volt a hivatása, hogy megerősítse a magyar tudományosságot. A Sapientia EMTE az első olyan nemzetpolitikai program volt, amely új dimenziót nyitott az anyaország és az erdélyi magyarság kapcsolatában, és ezzel kezdődött a székelyföldi tudományos, felsőoktatási politika megvalósítása – sorolta Németh Zsolt.

Kifejtette, az Erdélyben magyarul tanuló mintegy 1800 egyetemista 17–18 százaléka a Sapientia EMTE hallgatója; a fiatalok 80 százaléka Székelyföldről származik.

A magyar érettségizők fele nem folytatja a tanulmányait, a román nyelvi kompetencia súlyos hátrány számukra, erre választ kell adni, mint ahogy arra is, hogy Marosvásárhelyen mesterséges korlátokba ütközik a magyar orvosképzés – jelentette ki Németh Zsolt.

Kiállításmegnyitó az Erdélyi Művészeti Központban: Hétfőn az Erdélyi Művészeti Központban nyílt meg Kopacz Mária grafikus és festőművész rézkarcaiból a kiállítás, melyet az Árkosi Kulturális Központ és a Magyar Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja rendezett. A megnyitón felszólalt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője. A kiállításokat Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész és Deák Ferenc Loránd műkritikus méltatta.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján

Téves információk terjednek a szombati csíksomlyói pünkösdi búcsúval kapcsolatban, ezért a ferencesek arra kérik az érdeklődőket, hogy tájékozódjanak hivatalos forrásból – hívta fel a figyelmet az erdélyi ferences rendtartomány sajtószolgálata.

Téves információk terjednek a csíksomlyói búcsúról egy hamisított programfüzet alapján
2024. május 14., kedd

A gyermekgyógyászatot támogatva a legkorszerűbb körülményeket biztosítja a kincses városban átadott kórház

Funkcionalitását és felszereltségét tekintve országos szinten egyedülálló egészségügyi intézményt hoztak létre Kolozsváron: az uniós alapokból épített gyermekpszichiátriai kórházat kedden adták át.

A gyermekgyógyászatot támogatva a legkorszerűbb körülményeket biztosítja a kincses városban átadott kórház
2024. május 14., kedd

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok

Rekordszámú, 1200 fiatal pályázik idén különböző tisztségekre az RMDSZ színeiben a június 9-én rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választáson.

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok
2024. május 14., kedd

Rövidke erdélyi sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit hagyta jóvá a kormány

A kormány jóváhagyta az A3-as autópálya Brassó megyei, Keresztényfalva és Vidombák közötti szakaszának műszaki-gazdasági mutatóit – jelentette be kedden Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter a Facebookon.

Rövidke erdélyi sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit hagyta jóvá a kormány
2024. május 14., kedd

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak Csíksomlyóra, a búcsú a lelki megújulásra próbálja hangolni a híveket

Lelki megújulásra próbálják hangolni a zarándokokat az idei csíksomlyói búcsún, melyre mintegy 300 ezer résztvevőt várnak a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról – jelentették be a szervezők keddi csíkszeredai sajtótájékoztatójukon.

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak Csíksomlyóra, a búcsú a lelki megújulásra próbálja hangolni a híveket
2024. május 14., kedd

Alkoholmérgezéssel került kórházba három Hargita megyei gyerek

Életveszélyes állapotban, alkoholmérgezéssel szállítottak kórházba Suceava megyében három gyereket, akik úgy tűnik, hogy elloptak egy üveg pálinkát, és addig ittak, amíg rosszul nem lettek.

Alkoholmérgezéssel került kórházba három Hargita megyei gyerek
2024. május 13., hétfő

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”

Meleg időre, de esőre is számítani lehet a következő két hétben országszerte – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 13. és 26. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”
2024. május 13., hétfő

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában

A német állam anyagilag is támogatja a német anyanyelvű oktatásban részt vevő romániai tanügyi alkalmazottakat. A projektet az az alapítvány bonyolítja le, mely az erdélyi német gazdaságfejlesztési program „gazdája” is.

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában
2024. május 13., hétfő

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 50 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte kutyáit, majd egy mezőn szabadult meg a tetemektől – közölte hétfőn a Szatmár megyei rendőr-főkapitányság.

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit
2024. május 13., hétfő

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa

Életét vesztette egy, Temesvár és Berekszó között történt közúti balesetben egy 17 éves lány hétfőre virradó éjszaka, miután az autó, amelyben utazott, felborult.

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa