Nem a kiskereskedelmi árstop, hanem a szövetkezeti háló a megoldás a gazdák számára

Nem a kiskereskedelmi árstop, hanem a szövetkezeti háló a megoldás a gazdák számára

Leginkább a tejtermelő gazdák tartanak attól, hogy a kiskereskedelmi árstopp miatt a feldolgozók olcsóbban vásárolják majd fel a tejet

Fotó: Makkay József

Húsz százalékra csökkentené Florin Barbu mezőgazdasági miniszter a romániai élelmiszerek kiskereskedelmi árrését, ezzel védve a hazai mezőgazdasági termelőket. Szakemberek azonban úgy vélik, a piacgazdaság körülményei között az árstop nem jó megoldás. A Krónika által megkérdezett Becze István, a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke szerint a gazdák valódi érdekeit a szövetkezetek által nyújtott integráció szolgálja.

Makkay József

2024. május 31., 19:552024. május 31., 19:55

A júniusi választások utánra napolta el a kormány a Romániában előállított élelmiszerek kiskereskedelmi árrésének szabályozásáról szóló döntést. A szenátus mezőgazdasági szakbizottsága ezen a héten több mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet képviselőjét hallgatta meg, akik arra panaszkodtak, hogy a romániai termelőket hátrányosan érinti a kereskedelmi láncok üzletpolitikája. A termelők nehezen jutnak be termékeikkel a hipermarketek és szupermarketek polcaira, másrészt ki vannak téve a multinacionális üzletláncok kényének-kedvének, amikor áruikat alacsony áron vásárolják fel.

A mezőgazdasági termelők egy része piacszabályozást kér, hogy érvényesülni tudjanak az egyre nagyobb mennyiségben érkező importtermékek özönében.

Az üzletláncok képviselői azonban elhárították a romániai termelők vádjait. A meghallgatáson azt állították, hogy változatlanul sok hazai termelővel van beszállítói szerződésük. Szerintük olyan cégek keltik ellenük a hangulatot, amelyek nem tartották be a szerződésben vállalt feltételeket, így szerződést bontottak velük, de ez véleményük szerint a beszállítók kis részét érinti.

Marcel Ciolacu kormányfő is bírálta a kezdeményezést

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter a hazai gazdák által évek óta jelzett anomáliák orvoslására olyan kormánytervezetet javasolt, amely 20 százalékban korlátozná a hazai előállítású élelmiszerek kiskereskedelmi árrését. A beterjesztésre reagálva ugyanakkor több mezőgazdasági szakember arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen intézkedés nem oldja meg a romániai mezőgazdaság gondjait, mert a multinacionális élelmiszer-feldolgozó vállalatok és üzletláncok profitjuk megőrzése érdekében a terheket áthárítják a termelőkre, illetve rossz minőségű és olcsóbb nyersanyagot importálnak majd külföldről. A mezőgazdasági miniszter erre úgy reagált, hogy a készülő kormányrendeletben drasztikus büntetésekkel sújtanák azokat az üzletláncokat, amelyek diszkriminálják a gazdákat.

Szakemberek szerint az élelmiszerárstop átmeneti időszakra segíthet ugyan, de a magyar kormány példája bizonyítja, hogy egy idő után ki kell vezetni a piacról. Hasonló árszabályozó próbálkozásoknak vagyunk tanúi Görögországban és Franciaországban is,

de mindkét helyen átmeneti jelleggel szeretné lefaragni a kormány a növekvő élelmiszerárakat. Ezzel szemben a bukaresti szakminisztérium hosszú távú, 20 százalékos kiskereskedelmi árrésszabályozást vezetne be.

Miniszterének árstopos elképzeléséről Marcel Ciolacu kormányfő is szkeptikusan nyilatkozott. Azt mondta, a kormánynak nem szabad beleszólnia a szabadpiac élelmiszerárainak az alakításába. A mezőgazdasági miniszter csütörtöki bejelentése szerint az árstop ügye a helyhatósági és az európai parlamenti választások után kerül a kormány asztalára.

Galéria

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke a szövetkezésben látja az igazi megoldást

Fotó: Veres Nándor

Az államnak kell befektetnie a szövetkezeti hálózatba

Becze István, a három székelyföldi megye falugazdászait foglalkoztató Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke a Krónikának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az élelmiszerárstoppal kapcsolatos valamennyi kezdeményezés sokoldalú összetevőből álló, igen kényes kérdés, aminek nem ismerjük a mellékhatásait. ,,Ha a román kormány hoz egy ilyen döntést, csak abban reménykedhetünk, hogy nem a mezőgazdasági termelők húzzák majd a rövidebbet” – nyilatkozta a csíki mezőgazdasági szakember portálunknak.

Becze István a romániai gazdák értékesítési gondjainak az orvoslására leginkább a Nyugat-Európában sikeres szövetkezeti hálózat meghonosítását tartja járható útnak.

Úgy véli, az európai szövetkezetek olyan szinten tudták integrálni a gazdákat, hogy a termelők részt vesznek az értékesítési lánc teljes vertikumában. Sok európai szövetkezet üzlethálózattal rendelkezik, így a termelésből, a feldolgozásból és az értékesítésből származó haszon a gazdáknál marad. Becze szerint szövetkezeti háló hiányában a romániai, erdélyi gazdák kiszolgáltatottak: a mezőgazdaság hasznát a multinacionális feldolgozók és üzletláncok faragják le, a sor végén levő gazdáknak minimális áron kell termékeiket értékesíteni.

Kérdésünkre, hogy miként lehet kilépni az ördögi körből, amelyben a hazai szövetkezeti mozgalom került – a gazdák félnek a szövetkezéstől, emiatt elenyésző a szövetkezeti hálózat szerepe a romániai mezőgazdaságban –, a székelyföldi szakember szerint az állam hozzáállásán múlik, hogy milyen gyorsan lesz életképes szövetkezeti háló Romániában.

,,Nyugat-Európában, ahol nagyon sok szövetkezet működik, állami támogatással és stratégiával jöttek létre és erősödtek meg ezek a közösségi vállalkozások. Ennek már nálunk is látjuk a jeleit, hiszen sok vidékfejlesztési pályázatban a szövetkezetek pozitív diszkriminációt élveznek.

Idézet
Ha a gazdák meggyőződnek arról, hogy szövetkezeti tagként sokkal több kedvezményhez jutnak hozzá, mint egyéni gazdaként, akkor felértékelődik a szövetkezés ázsiója. Ugyanez a forgatókönyv működik Nyugat-Európában is”

– mutatott rá portálunknak a székely gazdaszervezet vezetője.

Becze azt szorgalmazza, hogy a román állam ne támogassa kiemelten és egyoldalúan a több ezer és több tízezer hektáros nagy gazdaságokat – amelyek környezetében a vidéki életmód felszámolódik –, hanem álljon a szövetkezetek mellé több pályázati lehetőséggel és adókedvezményekkel. Meglátása szerint csak ez a váltás vezethet el a hazai gazdák hosszú távú boldogulásához, az árstoppos megoldások csak ideig-óráig orvosolhatják a mezőgazdasági termelők súlyosbodó értékesítési gondjait.

korábban írtuk

Már csak ingyen sör kell!
Már csak ingyen sör kell!

Választások előtti árszabályozási lázban él a román kormánykoalíció, hogy valahogy meggyőzze a politikából kiábrándult tömegeket, menjenek el szavazni, és rájuk voksoljanak. Az elszabadult élelmiszerárak ugyanis sok jót nem ígérnek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 01., hétfő

Több mint 200 lakossági bejelentés medvék jelenlétéről a székelyföldi megyében

Az év elejétől 220 lakossági bejelentés érkezett Hargita megye településeiről a csendőrséghez medvék jelenlétéről.

Több mint 200 lakossági bejelentés medvék jelenlétéről a székelyföldi megyében
2024. július 01., hétfő

Bizonytalanság, ujjal mutogatás: nem tudni, mi lesz a magyar tagozatosok román nyelvből megírt érettségi dolgozatával

Épp csak elkezdődött az idei írásbeli érettségi, és máris botrány övezi a megmérettetést: hétfőn román nyelv és irodalomból vizsgáztak a diákok, és bonyodalmak jelentkeztek a magyar tagozatos diákok dolgozatai körül.

Bizonytalanság, ujjal mutogatás: nem tudni, mi lesz a magyar tagozatosok román nyelvből megírt érettségi dolgozatával
2024. július 01., hétfő

Több mint 10 fokkal zuhan a hőmérséklet a következő napokban

A következő két hétben néhány napig tartó lehűlés szakítja meg a kánikulát az egész országban, számottevő csapadékra július első napjaiban lehet számítani – derül ki a meteorológiai szolgálat július 1-14. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Több mint 10 fokkal zuhan a hőmérséklet a következő napokban
2024. július 01., hétfő

Közel dupla annyi használt autó került fél év alatt forgalomba az országban, mint új

Az első fél évben 12,03 százalékkal bővült az új autók piaca Romániában – közölte hétfőn a romániai autógyártók egyesülete (ACAROM).

Közel dupla annyi használt autó került fél év alatt forgalomba az országban, mint új
2024. július 01., hétfő

Új képzéssel bővül a kolozsvári BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának kínálata

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal stratégiai partnerségben népzenei tantárgycsomag bevezetésével bővíti az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatási palettát.

Új képzéssel bővül a kolozsvári BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának kínálata
2024. július 01., hétfő

Zakariás Zoltán EMSZ-elnök szerint a székelyhídi helyzet nem befolyásolja az RMDSZ-szel kötött országos választási paktumot

A június 9-ei helyhatósági és európai parlamenti választások kiértékeléséről tartott sajtótájékoztatót Kolozsváron Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke. A kisebbik magyar pártnak ősztől összesen 171 önkormányzati képviselője lesz.

Zakariás Zoltán EMSZ-elnök szerint a székelyhídi helyzet nem befolyásolja az RMDSZ-szel kötött országos választási paktumot
2024. július 01., hétfő

Pezsgés a középkori falak között: a határtalan jókedvé volt a főszerep a 12. Szent László Napokon

Az előrendezvényekkel együtt kilenc nap, mintegy száz esemény, nagyjából 50 ezer résztvevő – összegezték a szervezők a június 24–30. között, „Határtalan fesztivál” mottóval Nagyváradon tartott 12. Szent László Napok mérlegét.

Pezsgés a középkori falak között: a határtalan jókedvé volt a főszerep a 12. Szent László Napokon
2024. július 01., hétfő

Marad a szalmakalap: kánikulariadót adtak ki az ország területének háromnegyedére

Hőséggel indul a július, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn kánikulariadót adott ki az ország területének háromnegyedére.

Marad a szalmakalap: kánikulariadót adtak ki az ország területének háromnegyedére
2024. június 30., vasárnap

Soltész Miklós Gyergyószentmiklóson: nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenjük a világnak

A magyar keresztény közösségek az élet mellett teszik le voksukat, nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenik a világnak – hangoztatta Soltész Miklós vasárnap Gyergyószentmiklóson, a FeltöltŐ című háromnapos keresztény zenefesztiválon.

Soltész Miklós Gyergyószentmiklóson: nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenjük a világnak
2024. június 30., vasárnap

„Legyetek Krisztus képmása” – öt áldozópapot szenteltek Gyulafehérváron Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén

Öt római katolikus papot szenteltek a gyulafehérvári székesegyházban bemutatott szentmisén június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén.

„Legyetek Krisztus képmása” – öt áldozópapot szenteltek Gyulafehérváron Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén