Negyven tankönyvíró pályázott sikeresen az RMDSZ-nél

Krónika 2018. március 13., 08:22

Az RMDSZ januárban meghirdetett tankönyvíró pályázatára 44 pályamunka érkezett, ebből 40 teljesítette az elvárásokat – tájékoztatott hétfői közleményében a szövetség sajtóirodája.

Fotó: Gecse Noémi

Bár egyes tantárgyakra nem érkezett pályázat, a benyújtott tervezetek lefedik elsőtől hatodik osztályig a tárgyak nagy részét: magyar anyanyelvi kommunikáció, román nyelv és kommunikáció elemi oktatásban, zenei nevelés, zene és mozgás, római katolikus vallás, unitárius vallás, fizika, magyar kisebbségtörténet, társadalmi nevelés, valamint román nyelv és irodalom.

Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök rámutatott: a kiírás célja olyan pedagógusok támogatása volt, akik korábban tankönyveket terveztek, írtak és szerkesztettek, vagy éppen kialakították az illusztrációkkal kapcsolatos koncepciót.

Azt követően, hogy a tankönyvek ügyét az új jogszabályok szerint egy állami kiadónak kellett átvennie, megfelelő támogatás nélkül maradtak a korábban munkához látó szerzők és illusztrátorok. Ezért indította el a szövetség tankönyvírói pályázatát”

– részletezte az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke. A közleményben leszögezik: a tankönyvírók ösztönzése azért volt fontos, hogy versenyképes kiadványokból tanulhassanak a magyar diákok.

A kiírás elsőtől egészen ötödik osztályig olyan tankönyvek megszerkesztését ösztönözte, amelyek sajátosan a magyar oktatásban tanított tantárgyakhoz kapcsolódnak. Ilyen például a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és hasonlók. A tantárgyreform a következő tanévtől a hatodik osztályt is eléri, így jövőtől már nemcsak a sajátos tantárgyak tankönyveit támogatja a szövetség pályázata, hanem minden más tárgy tankönyvét is – derül ki továbbá az RMDSZ közleményéből.

A pályamunkákon mintegy 196 személy dolgozott összesen, nagy részük pedagógus: szerzők, illusztrátorok, technikai szerkesztők. Egy tankönyv esetében a maximális pályázati keret 7000 lej volt. A szerzők véglegesítik ezeket a tankönyveket, és a jogszabály értelmében tovább pályáznak a minisztériumi kiírásra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat